Tesla razno

Tesla, Ford, Chevrolet, Rivian, Lucid Motors, Cadillac, Fisker, Jeep
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Oh, to svakako. Naročito sada kad je okosnica FSD-a video, a ne programerski: "IF Then ELSE" podaci su ekstremno bitni.

Ne znam da li koga zanima, ali Tesla je izbacila i update koji je omogućio starim autima adaptivna svjetla. Nekad u prošlosti (ne znam točno koje godine) su da bi smanjili troškove počeli svima ugrađivati hardware, ali zbog dozvola i sranja su ga koristili kao obična svjetla. Sada su poradili na tome i auti stari par godina dobivaju feature koji se kod drugih lijepo plaćaju.

Update iza toga je pak i auto park i nova vizualizacija (te još neke stvari) koja bi trebala doći i u EU (prema update trackeru koji nije služben ali je poprilično bio točan do sada). Moja pretpostavka je da se radi o pripremama za FSD na EU tlu. Naime, UNECE je donio pravila koja bi trebala automatski biti prihvacena u EU a koja omogucuju FSD na tlu Europe.
The new UNECE DCAS regulation was adopted a few minutes ago. Once it enters force later this year, Tesla will finally be able to expand its FSD beta to Europe and other parts of the world!
To je bilo u 3. mjesecu. Ako je "Secretary general" objavio (ne znam da li je, nisam pratio) ta pravila, treba proći 6 mjeseci da se stvar aktivira.

Kako god, čeka nas zanimljiva godina puna zanimljivih update-ova.
Autopark feature koji je za sada samo kod zaposlenika: https://twitter.com/raderje/status/1771905762308022761
Daleko daleko bolje od trenutnog autopark-a (kojeg imam i ja pa mogu iz prvog lica reći da je DALEKO bolje rješenje).
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

stjepan

Post Postao/la stjepan »

Opa!
Sad da vidimo usporedbu USS vs kamere.
Bio je veliki pushback kad su najavili da će sve preko kamera. Ono što sam do sada vidio u videima po pitanju parkinga, radi jako dobro.
Sumnjam da je preciznost u centimetar, ali prema onome što sam doživio sa USS, i oni su daleko od savršenog.
rkahler

Post Postao/la rkahler »

Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

Možda sam ja glup ili sam toliki Tesla/Musk fan da ne kužim, ali gdje to NHTSA tvdi da:

Kod: Označi sve

Manjkavosti u Teslinom autopilotu krive za 467 sudara u SAD-u
ili gdje je NHTSA objvila da:

Kod: Označi sve

Aljkavosti ugrađene u Teslin autopilot krivac su za najmanje 467 sudara, od kojih je njih 13 imalo fatalne posljedice

Ovaj dokument sam čitao, imali još nešto što treba pročitati?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

U tom dokumentu se taj broj spominje kao broj sudara koje je NHTSA proučavala od 2018 do 2022, a ne kao broj za koji NHTSA krivi Teslu.
Naravno, novinar drlja po svom, a vrlo vjerojatnije samo prepisuje od tko zna kuda te se trideset i petim prepisivanjem i prebacivanjem sa jezika na jezik, došlo do ovakve krive tvrdnje.
Iskreno, čudi me da ne piše da ih krive za ostale sudare koje su proučavali nakon 2022! Jer....zašto pisati da ih krive za 2018-2022 a izostaviti buduće osim ako jednostavno copy pasteaš i nije te briga što je ustvari istina.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Volio bih vidjeti tako napravljen report za druge marke vozila da se moze napraviti analiza po vozilu, i navesti broj kilometara prije nezgode, da se moze napraviti usporedna analiza nezgoda po prijedjenom km
Da clanak ima clickbait naslov
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Totalka nakon sto je tesla prosla preko rupe na cesti (pothole)
Naravno detalji su bitni, auto izgleda super i popravljiv je ALI najbolje je procitati pricu
https://qr.ae/p2Jlgn

slika
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Kod nas u največoj prip....ni nema ovakvih rupa na cesti, ovo je za zatvor, netko može poginuti na ovakvoj cesti. Pit i to je Amerika! Svejedno je auto pretrpio preveliko oštečenje. Svaka čast Tesli na pogonskoj grupi ali ti auti u nekim segmentima jednostavno nisu dovoljno kvalitetni. Uglavnom ovaj Musk ljudima prodaje muda pod bubrege i to uspješno! Prodaju naravno i drugi ali on je u tome bez premca. Kinezi će ih zgaziti sve i to opravdano. Kod kineza tu nekvalitetu bar platiš puno manje.
Ovaj članak govori o tome gdje je veliki problem svih tih novih igrača na tržištu automobila, to je kvalitetna servisna mreža, ona se ne može napraviti za par godina. ICE aute može servisirati svatko a za električare si osuđen na ovlaštene servise, naravno da će se to sa vremenom promijeniti ali za to će trebati puno vremena. Čitam da neki vulkanizeri ne žele mijenjati gume na električarima jer su znali oštetiti bateriju kod dizanja auta. Sve mi je bilo jasno kada sam neki dan mijenjao gume na svom. Vulkanizer se češe po glavi i gleda gdje da stavi dizalicu, prvo mi je to bilo smiješno no onda mi se upalila lampica da mi može zeznuti bateriju. Rekao sam neka pričeka malo dok nisam potražio na netu gdje su točke za dizalicu i to mu pokazao.
Što se tiče osiguravajučih kuća u ovom članku to je svugdje ista priča, kad im ostavljaš nemalu lovu onda je sve med i mlijeko a kada ih trebaš onda počnu igrice.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Da je problem servisne mreže i/ili kvalitete auta, takvih primjera bi bilo na desetke tisuća.
Ovo je izolirani primjer kojeg možeš pronaći kod svih proizvođača, od onih dobro poznatih i razvikanih ala BMW, Mercedes itd. pa do onih najmanjih.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Molim te nemoj opet uspoređivati taj poluproizvod sa Njemačkim markama, oni su svemir za Teslu.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Tko je svemir za Teslu? Automobilska marka sa najviše recallova u EU prošle, pretprošle i pret pretproše godine? Ne, nije ona "svemir" za Teslu. Daleko su oni od svemira za Teslu.
Oni su nekad bili pojam. Sada su samo prosjek.
Jedan od najvećih padova u kvaliteti i pouzdanosti, Mercedes.

U 2021. Mercedes je imao najviše recallova u EU (sa razlogom gledam EU, jer se u EU software update ne gleda kao recall što niti nije). BMW je bio 8. na ljestvici.
https://www.autocar.co.uk/slideshow/rev ... pe-2021#31
U 2022, najviše recallova opet Mercedes
https://car-recalls.eu/2022-most-recall-car-europe/
U 2023.....pogađamo...opet najviše recall-ova MERCEDES
https://autos.yahoo.com/revealed-most-r ... 44593.html

Ajmo biti ozbiljni i ostaviti se maštarija iz mladih dana (svima nam je pojam bio Mercedes ili BMW) te se prebaciti u sadašnjost. Nemam ništa protiv njih, mislim da rade dobre aute, ali su daleko od svojih dana ponosa i slave. Slava je tu....na kredit. Teslini najprodavaniji modeli se ne mogu mjeriti po recimo kvaliteti unutrašnjosti sa najskupljim Merc / BMW modelima, no ne mjeri se niti cijenom. Unutar svog cjenovnog ranga pojedu i BMW i Mercedes.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Daj ne mlati, firme postoje 100 godina a Tesla koliko? Sad češ ti reći da ovi znaju napraviti bolji auto? Fučkaš recall, da Tesla radi više od tri modela auta vidio bi koliko bi imao recallova, kako možeš to uopće uspoređivati? Koliko modela rade ove marke? Da si ikada sjeo u pošteni auto vidio bi razliku u kvaliteti. Tesla je kanta na razini jeftinijih kineskih marki, više klase kineza ju već šišaju a one su još daleko iza svetog trojstva. Svaki auto je super dok je nov, pogledaj Mercedes, Audi ili BMW sa 300 kkm i pogledaj Teslu, to je neusporedivo. Za neke stvari trebaju proči desetljeća iskustva da bi skužio što valja a što ne. Gledao sam aukcije po EU (provjerene aukcijske kuće), imaš Tesli ko šodra za siću, baš se pitam zašto, no sa druge strane premium klase isto gube vrijednost prve tri godine i onda se taj pad vrijednosti drastično uspori, što misliš zašto? Misliš da su kupci glupi? Danas sam razgovarao sa jednim inženjerom od Rimca koji vozi Teslu, isto kaže da je to kanta kad vidiš rješenja mehanike i hardver, kvalitetu materijala itd, kažem ja imaju dobar taj infotainment...ma jebeš display, mene to uopće ne zanima, auto je kanta.
Uhvatio si se Mercedesa koji se najviše kvari od svih premium marki zadnjih 30 godina, znači nema to puno veze sa elektrifikacijom, ali kad ti sjedneš u taj auto vidiš da je to ipak Mecedes. Zašto EVC piše samo o Teslama a skoro ništa o Porscheu, E-Tronovima, BMW-u itd, zato što je to drugi svijet. Kažeš da nisu isti cjenovni rang....pa nisu švabi glupi da prodaju po istoj cijeni kao Tesla (koja je napumpala cijene) kad znaju koja je razlika u kvaliteti. Vama su uspjeli uvaliti dizajn bez gumba da moraš sve živo paliti preko tableta kao neki super truper avangardni dizajn. Radi se o čistoj uštedi materijala, što je jeftinije, ugraditi dvadeset gumbi određene kvalitete sa instalacijama ili jeftini kineski tablet? Na kraju vam to sve Musk uvali za 50-60 k eura :)
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Gec je napisao/la:Daj ne mlati, firme postoje 100 godina a Tesla koliko? Sad češ ti reći da ovi znaju napraviti bolji auto? Fučkaš recall, da Tesla radi više od tri modela auta vidio bi koliko bi imao recallova, kako možeš to uopće uspoređivati?...
Ja mlatim a ti ovako samo u par rečenica...

1) starost firme:
Dakle, bitno je koliko postoji firma? I Lada postoji od 1973, pa ne vidim da se itko hvali sa kupljenom Ladom niti ih se smatra nekom uglednom firmom po pitanju kvalitete automobila. Ako išta, to što je firma stara znači samo da je vrlo vjerojatno troma i da se teško mijenja, a današnja vremena su vrlo promjenjiva. I to vidimo po njihovim trenutnim rezultatima.
Mercedes je stara firma ali:
Mercedes-Benz's net profit dropped over 50% to €1.72 billion in the third quarter from last year, mainly due to a downturn in China.
Ne znači im baš puno to što su stari...možda im i odmaže

2) Nisam nigdje napisao da Tesla radi bolji auto. No, kad se kaže jedan tako opći pojam kao "bolji auto", onda bi ipak trebalo dodatno definirati neke stvari. Top mercedes vs top Tesla? Top ICE Mercedes je svakako mehanički kvalitetnije napravljen auto a ima i bolju završnu obradu. Za BEV-ove ne bih mogao tvrditi isto. Kad uspoređujem cjenovno najprodavanije modele, tu je Tesla u DEBELOM plusu.
No, znati napraviti dobar / bolji auto ima još jednu komponentu u današnjem svijetu, a to je zarada. Svaka budala može bacati ogromne količine novca u proizvod i napraviti da je dobar. No svatko ne može napraviti isplativi proizvod. A Mercedes je tu lošiji od Tesla-e.
According to recent financial performance reports and market analysis, Mercedes-Benz has faced challenges with profitability on its Battery Electric Vehicles (BEVs). While exact figures for earnings per BEV sold can vary due to numerous factors like model, market, and production costs, there's an indication of a significant drop in earnings per share related to their EV sales.

In the third quarter of 2024, it was noted that Mercedes-Benz experienced a decrease in earnings per share by 47.5%, which could correlate with the 31% drop in BEV sales during the same period. This suggests that the earnings per BEV sold might be lower than their traditional vehicles, especially considering the broader market environment and competitive pressures mentioned. However, exact earnings per BEV sold are not explicitly detailed in the available information, but it can be inferred that the profitability per BEV has been negatively impacted.
3) Broj modela nema veze sa brojem recall-ova. Postoje marke koje imaju DALEKO više modela od Mercedesa pa imaju manje recall-ova.

4) Da li mislim da su kupci glupi? Ne znam...ti mi reci. Prošle godine Teslin model najprodavaniji na svijetu i Europi, prodavaniji i od ICE vozila. Ove godine, iako su svi rekli da je to to, da se ne može ponoviti, je jaaaaaako blizu prvom mjestu. Do kraja godine moguće opet prvi. Ako ćemo gledati po kupcima, Tesla radi VRAŠKI dobre aute. Malo tvrdiš da su kupci pametni, malo tvrdiš da im Tesla "uvaljuje jeftine Kineske tablete". Što je od toga točno? Jesu kupci glupi pa im možeš uvaljati najprodavaniji model na svijetu i EU, ili nisu pa im uvaljuješ Kineske tablete?

Nikad ne bih rekao da Mercedes proizvodi šrot, ali isto tako nikad ne bih kupio Mercedes u niti jednom cijenovnom rangu u kojem Tesla prodaje svoje aute. U određenom cijenovnom rangu bih kupio Teslu, kao što jesam, u nekim drugim rangovima, nešto drugo. Mercedes bi bio podosta nisko na listi....a ja sam kupac....samo ne znam dal sam naivan ili pametan :smijeh2:
fire

Post Postao/la fire »

Nazalost ti gumbi su se pokazali vrlo kobni.
https://www.cbsnews.com/news/tesla-cras ... stigation/

Da ima normalne kvake, vjerovatno nitko nebi umro.
Odgovori

Natrag na “Američki”