Gec je napisao/la:Daj ne mlati, firme postoje 100 godina a Tesla koliko? Sad češ ti reći da ovi znaju napraviti bolji auto? Fučkaš recall, da Tesla radi više od tri modela auta vidio bi koliko bi imao recallova, kako možeš to uopće uspoređivati?...
Ja mlatim a ti ovako samo u par rečenica...
1) starost firme:
Dakle, bitno je koliko postoji firma? I Lada postoji od 1973, pa ne vidim da se itko hvali sa kupljenom Ladom niti ih se smatra nekom uglednom firmom po pitanju kvalitete automobila. Ako išta, to što je firma stara znači samo da je vrlo vjerojatno troma i da se teško mijenja, a današnja vremena su vrlo promjenjiva. I to vidimo po njihovim trenutnim rezultatima.
Mercedes je stara firma ali:
Mercedes-Benz's net profit dropped over 50% to €1.72 billion in the third quarter from last year, mainly due to a downturn in China.
Ne znači im baš puno to što su stari...možda im i odmaže
2) Nisam nigdje napisao da Tesla radi bolji auto. No, kad se kaže jedan tako opći pojam kao "bolji auto", onda bi ipak trebalo dodatno definirati neke stvari. Top mercedes vs top Tesla? Top ICE Mercedes je svakako mehanički kvalitetnije napravljen auto a ima i bolju završnu obradu. Za BEV-ove ne bih mogao tvrditi isto. Kad uspoređujem cjenovno najprodavanije modele, tu je Tesla u DEBELOM plusu.
No, znati napraviti dobar / bolji auto ima još jednu komponentu u današnjem svijetu, a to je zarada. Svaka budala može bacati ogromne količine novca u proizvod i napraviti da je dobar. No svatko ne može napraviti isplativi proizvod. A Mercedes je tu lošiji od Tesla-e.
According to recent financial performance reports and market analysis, Mercedes-Benz has faced challenges with profitability on its Battery Electric Vehicles (BEVs). While exact figures for earnings per BEV sold can vary due to numerous factors like model, market, and production costs, there's an indication of a significant drop in earnings per share related to their EV sales.
In the third quarter of 2024, it was noted that Mercedes-Benz experienced a decrease in earnings per share by 47.5%, which could correlate with the 31% drop in BEV sales during the same period. This suggests that the earnings per BEV sold might be lower than their traditional vehicles, especially considering the broader market environment and competitive pressures mentioned. However, exact earnings per BEV sold are not explicitly detailed in the available information, but it can be inferred that the profitability per BEV has been negatively impacted.
3) Broj modela nema veze sa brojem recall-ova. Postoje marke koje imaju DALEKO više modela od Mercedesa pa imaju manje recall-ova.
4) Da li mislim da su kupci glupi? Ne znam...ti mi reci. Prošle godine Teslin model najprodavaniji na svijetu i Europi, prodavaniji i od ICE vozila. Ove godine, iako su svi rekli da je to to, da se ne može ponoviti, je jaaaaaako blizu prvom mjestu. Do kraja godine moguće opet prvi. Ako ćemo gledati po kupcima, Tesla radi VRAŠKI dobre aute. Malo tvrdiš da su kupci pametni, malo tvrdiš da im Tesla "uvaljuje jeftine Kineske tablete". Što je od toga točno? Jesu kupci glupi pa im možeš uvaljati najprodavaniji model na svijetu i EU, ili nisu pa im uvaljuješ Kineske tablete?
Nikad ne bih rekao da Mercedes proizvodi šrot, ali isto tako nikad ne bih kupio Mercedes u niti jednom cijenovnom rangu u kojem Tesla prodaje svoje aute. U određenom cijenovnom rangu bih kupio Teslu, kao što jesam, u nekim drugim rangovima, nešto drugo. Mercedes bi bio podosta nisko na listi....a ja sam kupac....samo ne znam dal sam naivan ili pametan