Postano: 7.11.2023. uto. 10:43 Naslov:
Ne znam detalje (osim da su ga izdali i da ga ne mogu testirati zbog geolockinga, ne znam ništa drugo) ali je svakako za očekivati da će se koristiti i u autima a i u sistemima samog auta. Ako naprave dobar text to voice i obrnuto voice to text model, umjesto fiksnih glasovnih naredbi, moći ćeš autu reći da ti poveća temperaturu u kabini na "prirodan" način bez razmišljanja koja je ono točno naredba, da ti otvori web browser i potraži informaciju koja te zanima na google-u, twitteru, ovdje ili ondje, pronađe informaciju o destinaciji prema kojoj voziš ili bi htio voziti itd. To će biti svakako dodatna vrijednost.
Ovo za share computing powera mi je malo čudno, takvi modeli kao što je grok bi trebali (naglasak na trebali bi ....nemam blagog pojma koliki je taj njihov model) biti ogromni i nisam siguran da FSD računalo ima dovoljno VRAM-a (Ne ovog sistemskog, već RAM-a za sam AI....nešto kao što kod stolnih računala imamo sistemski RAM i VRAM od grafičke koji je ustvari bitan) da ga pokrene.
Gledao sam neke modele za lokalno korištenje i tu pričamo o 24+GB RAM-a za imalo pristojniji model koji se i dalje ne može niti pod razno usporediti sa ChatGPT-om. Al ono niti pod razno razno nije za usporedbu. Pozitivno bih se iznenadio da hw3 ima 128GB ili više i da je to dovoljno za vrtiti model koji bi trebao biti alternativa chatgpt-u.
Neke informacije koje znam o tome kako se vrte veliki Stable Diffusion modeli i LLM modeli mi govore da je za kvalitetno korištenje (bilo korištenje, bilo treniranje) bitno povezati više npr. A100 kartica direktno upravo kako bi se mogao njihov VRAM koristiti kao jedna velika jedinica, što može biti efikasno samo i jedino ako su povezane fizički. Internet je tu pre pre pre pre spor da bi bio koristan za spajanje na daljinu.
Za korištenje hardware-a u autu, morati će smisliti neki drugačiji način računanja od onoga koji koriste npr. na svojim trenutnim AI računalima. Naime, sada se model ubaci u VRAM više kartica i one zbog toga što su fizički blizu jedna druge i fizički spojene rade kao jedna velika kartica i odrađuju cijeli posao zajedno (bilo trening, bilo korištenje samog modela).
Ako žele SETI like rješenje, morati će prvo smisliti način kako posao podijeliti na samostalne jedinice i kako onda rezultate tih samostalnih jedinica spojiti kod sebe u nešto unificirano.
No, to što ja mislim da je teško, ne znači da oni to ne mogu i da ne mogu barem djelomično određeni dio AI poslova delegirati autima.
Svakako bi volio da mi auto može zaraditi nešto novčića dok sjedi na parkingu. Kilometraža koju radim je daleko manja od kad je krenula jesen i auto ima i više nego dovoljno besplatne struje koju može upotrijebiti za nešto korisno.
U tvrdnju da je bolji od chatgpt-a nekako sumnjam čisto zbog toga što sumnjam da su imali pristup istoj količini podataka kojima je imao openai, no o tom po tom, SD je pokazao da kvaliteta > kvantiteta u određenim slučajevima. Ako i nije bolji sada, ne znači da neće biti bolji u budućnosti. Dok ga ne budem mogao probati, zadržati ću pravo na sumnju u kvalitetu tj. usporedbu sa chatgpt-om. Mogućnost vulgarnosti ili indirektnog odbijanja određenih tema na šaljiv način ne smatram osobinom kvalitete. Od AI-a ne trebam šaljivost i fore, trebam što točnije i jasne informacije. Ako išta, probijanje kroz šalje i fore da bi došao do onoga što trebam smatram minusom. Nadam se da će se to moći ugasiti i da će on moći s nama komunicirati onako kako mi želimo, pa kome trebaju informacije, da dobije informacije, a kome treba šaljivi prijatelj da ima šaljivog prijatelja.
Postano: 13.12.2023. sri. 23:55 Naslov:
Pazi kakav kretenizam od novinarstva.
"Tesla s cesta povlači skoro sve aute u SAD-u".
U EU se to ne vodi pod "recall" uopće. Kakav je uopće kretenizam nazvati softwareski update "recall-om"?
A o čemu se radi? O najobičnijem over the air update-u kojeg Teslini auti primaju redovito tako i onako koji će još malo bolje provjeravati što vozač radi dok koristi Autopilot (ne miješati sa FSD-om).
Postano: 14.12.2023. čet. 14:58 Naslov:
Iskreno ne znam da li je namjerno ili ne tj. ako i namjera postoji, od kuda dolazi. Samih novinara? Države?
Naime, svi smo svjesni da 99.9% novinarstva počiva na copy paste-anju tuđih stvari i prenošenju i poglupljivanju činjenica da ih se što lakše konzumira te miksanje svega toga sa nekim vlastitim stavom novinara / urednika. I da bi se istaknuli od konkurencije stavljaju što
Da li namjera dolazi od novinarskih kuća, ili se radi o samom sistemu koji te stvari klasificira kao "recall" a novinari samo prenose? Da li je sistem eto samo trom pa nije klasificirao update-ove kao update-ove (jer kad su radili klasifikaciju, takvi update-ovi nisu niti postojali), ili je u ovom slučaju namjerno trom?
I dalje ne mora značiti da je išta planski. Musk sa svojim poslovima (svemir, transport, energija) pika na jako puno mjesta postojeće organizacije i većinom sa nekim novim stvarima za koje jedva da i postoje pravila. Očekivano je da dolazi i do automatskog otpora.
E sad, radi li se samo o tome da Musk pika na previše mjesta odjednom pa sistem gura sa puno strana odjednom pa izgleda kao da je planski, ili se radi o stvarnom planskom napadu, nemam pojma.
Kad pogledaš listu recall-ova u EU, Tesle nema nigdje blizu vrha. Zašto? Zato jer u EU ota update nije klasificiran kao recall.
Tesla je dole 28. što je bio napredak naspram 2021. kad je bila 22. S druge strane EU ga jebe sa donošenjem pravila za FSD. I opet...da li ga jebu namjerno ili ne? Ja bih rekao da sigurno postoji određen pritisak EU proizvođača da se to napravi što "detaljnije", samim time i sporije, no EU je takva. Za bilo kakvu odluku treba sto godina, gdje neće za nešto novo za što nemamo baš neke podatke? I općenito, EU prilazi novotarijama na način da ih preregulira i onda smanjuje regulaciju, dok Amerika ide obrnuto, dopusti sve pa onda regulira kako se pojave problemi.
Primjer, CT. Jedini tko je u Americi napravio crash test za taj auto je Tesla. Nikakva državna agencija ili tako netko, i auto je u prodaji. U EU, nema šanse da ćeš auto staviti u prodaju bez da ga ne testiraju državna tijela.
Još jedan primjer koji su neki okarakterizirali kao "namjeran" je taj da u Njemačkoj auto koji najčešće pada na registraciji (kod njih je svake 2 godine ako se ne varam?) je Tesla model 3. I sad si čovjek misli, kako je to moguće? Da je auto toliko loš, to bi bilo široko poznato, ne samo u Njemačkoj. I onda zagrebeš ispod površine i shvatiš da oni imaju pravilo, ako na kočnicama ima hrđe, automatski pad. I onda se sjetiš da Tesle imaju jaaaako dobru regeneraciju i da jedva da i koriste kočnice. I onda na to da su te iste Tesle u 99% slučajeva prvi BEV-ovi tim ljudima i da ljudi ne znaju da bi trebali tu i tamo malo nagaziti na kočnicu da ju očiste niti da ti isti ljudi ne znaju da u Tesli postoji mod za čišćenje kočnica, i onda naravno kad se sve to doda jedno na drugo dobiješ da ljudi padaju na tehničkom.
Po meni to nije nikakav namjerni napad. Jednostavno set okolnosti.
Tako da ono....možda mu namjerno žele naštetiti, a možda samo pritišće previše gumbiju odjednom u sistemu koji ne može kvalitetno reagirati na toliko novog inputa pa sistem reagira krivo i izgleda kao da ga napada namjerno.
Istina je kao i obično vjerojatno negdje u sredini. Spor i trom sistem koji nema klasifikacije koje bi trebao imati, čiji su dijelovi potplaćeni od strane razno raznih donatora da naginju na određenu stranu (što je legalna stvar u Americi), te novinari koji copy paste-aju stvari i stvaraju senzacionalističke naslove kako bi privukli klikove od kojih žive uz naravno dio onih koji su u vlasništvu ljudi koji zarađuju od trenutnih sistema koje Tesla narušava pa i planski pišu što negativnije vijesti.
EDIT: O moj bože....koliko teksta za praktički: "meh, ne znam"
Postano: 14.12.2023. čet. 19:41 Naslov:
Naravno, ima toga svakako.
Ali znaš kaj je daleko zanimljivije. Za gurati određeni medij u određenom smjeru uopće ne moraš biti niti djelomični vlasnik niti ništa. Dovoljno je samo da trošiš velike novce na reklamiranje u tom mediju i da kažeš: "Ne želim plaćati ako će mi se reklame prikazivati uz takve i takve vijesti". Voila, instantno si utjecao i na vijesti i na način na koji će biti napisane, a da nemaš praktički NIŠTA sa tom medijskom kućom.
Tako da taj utjecaj može doći odasvud. Naftni "lobij" može plačati oglase i reći: "mi bi ovo", automobilska konkurencija može reći: "mi bi ono", imaš i manje igrače koji bez imalo srama i skrivanja plaćaju reklame u kojima opet direktno i bez rukavica pljuju po Tesli samo zato jer Tesla gura rješenja koja se protive njihovom core biznisu.
Kužiš...bez da je vlasnik TV kuće, bez da je vlasnik news portala, bez da ima 0.0001% vlasništva, on ima moć kroz svoj novac a pošto svi oni žive od klikova a ne od kvalitete informacija koje prenose, to je to...tko plaća bolje, taj dobije bolji tretman. Kapitalizam na djelu. Da se Tesla tamo reklamira, trošila bi vjerojatno PUNO više od njega i njegovi oglasi ne bi prolazili, članci bi bili više objektivni ili pozitivni prema Tesli itd. Jbg. možemo mi to mrziti koliko želimo, ali news portali i novine ne žive od istine i novinarstva, već od klikova i reklama.
I sad ako može Dan, zamisli kakav utjecaj imaju Ford, GM i ostali koji se reklamiraju, kakav utjecaj ima ovaj lobij ili onaj lobij.
A Tesla? Tesla se NE reklamira. Tesla nema niti PR odjel. Naravno da izgleda da je sve orkestrirano i planirano protiv nje. Napada svakako ima, ali to je sve više (barem meni tako izgleda) oportunistički, jer se Tesla skroz maknula iz te igre i prepustila igralište drugim igračima i eto, oni tu pobjeđuju.
stari moj znaš šta je raditi s novinarima, koliko sam im vozila dao na test i dođu na prezentaciju, daš im promo materijale ispričaš o svemu i oni dalje po svom, svašta su govorili, zaključke donose ono po svom nekom obabiru, a najgore kad govore o stvarima koje uopće ne postoje, nama je nedavno jedna novinarka govorila o nekom ažuriranju mjenjača....što uopće ne postoji , tako da ovo šta rade tesli je čisti neki copy paste nekog članka i natrkeljati nešto da bi došao do potrebne količine od 20000 klikova za mjesečnu plaču
Postano: 15.12.2023. pet. 15:57 Naslov:
Pa da. To se savršeno poklapa sa financijskim poticajima u samom novinarstvu. Od čega novine trenutno žive? Točnosti? Ne. Broja klikova? Da. Kad ti financije ovise o tome da dobiješ što više klikova, pišeš ono što će publiku najviše zaintrigirati i natjerati da klikaju.
Da im financije ovise o točnosti napisanog, pisali bi točno.
I da tebi uspješnost firme ovisi o tome da ti auto ide što sporije i da je što ružniji, jebi ga, bio bi vjerojatno najsporiji i najružniji na svijetu ili se ne bi bavio time.
Da meni financije ovise o tome da mi programi imaju što više bug-ova, bogami bi svi do jednog imali hrpu bugova. Tako to ide. Ne bi to bila nikakva velika zavjera, već jednostavno efekt ponude i potražnje.
Trenutno nema potražnje (da budem točniji, mala je) za objektivnim informacijama napisanim bez osobnih stavova i emocija i tu smo gdje smo. Umjesto: "sutra će biti 32 stupnja tu i tu" imamo: "DOLAZI VELIKI TEMPERATURNI VAL!!!!1111 CRVENO UPOZORENJE!!111". Fuck off! Reci mi stupnjeve i pusti meni da odlučim što ću s tim. I onda u sve to ubaciš politički bias koji svi imamo.
Ono...došli smo do toga da postoji određena potražnja za ovakvim rješenjima: https://ground.news/
Anyway...da ne offtopičarim baš previše. Ima tu svega. I plaćenih hit piece-ova koji jasno i bez trunke sakrivanja pokazuju da su upravo to te se naručitelji ili autori istih hvale time, do toga da jednostavno ne postoji financijski razlog za pisanje objektivnih vijesti te postoje financijski razlozi za pisanje loših clickbait vijesti i mislim da je ovih prvih manje od ovih drugih i to ne samo po pitanju Tesla-e.
Portali i novinske agencije imaju financijski interes pretjerivati i pisati senzacije. Što im generira više klikova: "Tesla će napraviti update Autopilota" ili "Tesla natjerana da napravi recall 2 000 000 vozila!!!!11" Mislim da je više nego jasno da će napisati ovo drugo bez da ih itko potplati, bez da su dio nekog velikog plana protiv Tesale-e itd. Da Tesla troši određeni dio para kod njih na reklamiranje, ne bi im to palo na pamet.
Postano: 16.12.2023. sub. 14:43 Naslov:
Eto, ako to nije dokaz kakvu moć imaju oni koji se reklamiraju na one koji prikazuju te reklame (društvene mreže, news portali itd.), onda ne znam što je. Daleko od toga da je Musk obična normalna osoba, no ovakvu reakciju možeš imati samo kad se osjećaš VRLO jako stisnut od strane onih koji plaćaju reklame na tvojoj platformi.
I zato sada gura pretplatu i radi sve što može da navuče što više korisnika na nju (Grok itd.) Radije imati manju ali stabilnu zaradu i ovisiti o svojim korisnicima nego ovisiti o oglašivačima. I to je ok taktika. Pitanje je samo da li će uspjeti.
No da se vratimo na temu Tesle.
Jeste vidjeli što dolazi u Božićnom update-u?
Uz hrpu sitnica, meni najzanimljiviji dio je https://twitter.com/MrTeslaX/status/1735871681737154710
Zašto baš to? Zato jer je to dobar uvid u tehnologiju koja se nalazi ispod FSD-a. Ja sam se iskreno veselio tome, čisto da vidim iz prve ruke koliko je precizna trenutno ta tehnologija, no izgleda da ništa od toga, da će ta mogućnost barem sada u početku doći samo onima koji nemaju USS.
Zanimljivo je da su se po X-u već počeli pojavljivati zahtjevi vlasnika Tesli sa USS da se doda opcija prebacivanja na vision only sistem samo zbog ovoga.
Meni osobno je zanimljivo takvo rješenje jer prikazuje prostor oko auta u 3D-u pa može prikazati stvari koje se nalaze na visinama na kojima USS jednostavno ne mogu detektirati ništa. Npr. u jednom Zagrebačkom shoping centru u podzemnoj garaži na nekim parking mjestima koja se nalaze uz vanjski zid garaže na visini od metar, metar i pol imaš cijevi koje će napraviti ozbiljnu štetu ako ih ne skužiš na vrijeme a USS ih ne može vidjeti niti teoretski. Uz takve visoke stvari, tu su i metalni okrugli tanki stupovi koje USS neće detektirati ako nisu postavljeni dovoljno gusto itd.
Postano: 28.3.2024. čet. 04:12 Naslov:
Tesla ide sa FSD freebie mjesec dana svima koji imaju vozilo sposobno za FSD, postoji opcija mjesečne pretplate ne mora se iskeširati 12 kila odjednom, 199$/mj...
Samo za US
Postano: 28.3.2024. čet. 10:40 Naslov:
Izgleda da su im narasla muda. Prema svemu što sam do sada vidio online V12 je osjetan korak naprijed i izgleda da im je to dalo povoda za ovakvo nešto.
Postano: 28.3.2024. čet. 10:44 Naslov:
stjepan je napisao/la:
Izgleda da su im narasla muda. Prema svemu što sam do sada vidio online V12 je osjetan korak naprijed i izgleda da im je to dalo povoda za ovakvo nešto.
Moguće...
Možda im treba više podataka iz realnih uvjeta.
U svakom slučaju dobro za prodaju.
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.