<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Punionice vodika
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Punionice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
OldDog

PostPostano: 25.11.2021. čet. 08:37    Naslov: Punionice vodika Citirajte i odgovorite

Hrvatska planira otvoriti 6 stanica za punjenje vodikom: 'Želimo privući investicije na svjetskoj razini'

https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-planira-otvoriti-6-stanica-za-punjenje-vodikom-zelimo-privuci-investicije-na-svjetskoj-razini-1542022
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
stjepan

PostPostano: 22.12.2021. sri. 18:21    Naslov: Citirajte i odgovorite

6?
Zar je to dovoljno za išta? 6 u svakom gradu ili tako nešto bi imalo smisla, ali....6? Ono, 6 el. punionica mi izgleda malo, a ljudi mogu el. aute puniti i doma. Što pobogu može koristiti 6 punionica vodika kojeg možeš napuniti samo na njima?

To mi izgleda tako čudno malen broj. Da li je to dovoljno?
[Vrh]
Gec

PostPostano: 24.3.2024. ned. 13:18    Naslov: Citirajte i odgovorite

Proizvođačima je odavno jasno da BEV nisu rješenje, sada eto šef Renaulta otkriva toplu vodu da bi to mogao biti vodik. Toyota je to odavno shvatila i otišla najdalje sa razvojem vozila na vodik: https://www.index.hr/auto/clanak/sef-renaulta-napao-politicare-dosta-je-bilo-prisile/2549736.aspx?index_ref=naslovnica_auto_d

Zadnja promjena: Gec; 24.3.2024. ned. 20:47; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Tomy B.

PostPostano: 24.3.2024. ned. 19:24    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec ti se slažeš s tekstom?
[Vrh]
Gec

PostPostano: 24.3.2024. ned. 21:03    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tomy B. je napisao/la:
Gec ti se slažeš s tekstom?
Generalno se slažem, najvažnija rečenica je: "U praktičnom smislu to znači da industriji više ne treba diktirati tehnološke izbore. To znači postaviti ciljeve, ali ne i kako do njih doći".
BEV je rješenje za mala gradska vozila, za zrakoplove, teretna vozila, brodove itd. nikada neće biti, svi znamo zašto. Vodik je prvi izbor, ima naravno brdo problema koje treba riješiti ali tenutno ne vidim bolje. Gledao sam na youtube prezentaciju direktora Toyote na tu temu i sviđa mi se kako japanci razmišljaju, uglavnom i ovi iz Renaulta su krenuli istim putem.
[Vrh]
Tomy B.

PostPostano: 24.3.2024. ned. 21:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rekao bih da je BEV rješenje za sve što može odraditi jednu smjenu ili jedan dan bez punjenja, sve ostalu su kompromisi koji su nekome prihvatljivi ili nisu.

I ja trenutno razmišljam u smjeru da BEV nije dobro rješenje za sve, osobito puno km i puno tereta.
[Vrh]
Grana

PostPostano: 25.3.2024. pon. 09:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja se slažem da ne postoji idealno rješenje za sve ljude i da ne treba siliti ni forsirati ništa na nikoga, nek bude demokracija. Ako nekoga veseli vozilo na paru, neka ga vozi, samo nek ne kapi ulje po cesti za njim. Ako netko želi voziti na vodik, nek vozi, na bateriju ili na plin svejedno...ne postoji jedna stvar koja ce zadovoljiti sve ljude
A to da se ne može brod, vlak ili kamion prebaciti na struju, s tim se ne slažem nikako. Baterije su vec dogurale toliko da se barem kopnena i morska vozila mogu prebaciti na struju, samo je pitanje ljudi. El brodovi i sl će zaživjeti tek kada se rodi neki Musk za brodove koji ce ispeglati ideju do kraja. I tada ce bit business caseova gdje ce biti besmisleno mjenjati gorivo s bilo čim drugim
[Vrh]
fire

PostPostano: 25.3.2024. pon. 10:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vodik je trenutno lose efikasna nafta, jer se iz nje proizvodi.
Elektroliza i ti procesi su totalno neefikasni i skupi.
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 25.3.2024. pon. 10:20    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pozitivna stvar kod vodika koju bi države mogle iskoristiti je ta što ga može proizvesti tko god, dok naftu može proizvesti samo onaj tko ju ima ispod svojih nogu pa onda zbog toga država odluči da će jednostavno pretrpjeti sve njegove negativne strane kao što je odlučila i kod baterija. Nije da trebaš naftu da bi proizveo vodik. Ne trebaš. Dovoljna je struja iz solara, hidroelektrane, čega god.

Država si misli: "Moraš stati 2x a ne 1x kao inače? Boli nas briga. Daleko je bitnije da si mi sami možemo proizvesti gorivo i da smanjimo utjecaj vanjskih država nego tvoje stajanje od 20 minuta. K tome, kad staneš negdje, postoji šansa da potrošiš pare na nešto, dodatni bonus nama i ekonomiji općenito".

Za osobna vozila vodik je truba. Za radna vozila je čovjek u pravu, to već vidim kao opciju. Najmanji problem je i njega kasnije zamijeniti ako ikada dođemo do toga da imamo baterije velike gustoće. Ako ne, super, neka ljudi biraju što im više paše, negativne strane vodika i/ili baterija.
[Vrh]
Tomy B.

PostPostano: 25.3.2024. pon. 14:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerojatno će na kraju prevladati ekonomska računica, znam ljude koji su kupili i koji razmišljaju o BEV samo zbog para.

Proizvodnja goriva kod kuće, mislim da je tu BEV u ogromnoj prednosti ispred bilo čega drugoga, a i svi imaju punionicu kod kuće.

Ima li gdje kod nas punionica za vodik?

Sad sam ovo vidio.
Meni zvuči nevjerojatno da će država potrošiti toliko novaca na takve gluposti.

Ima li netko informaciju je su se subvencionirale punionice za EV i koliko je tu novaca potrošeno?
[Vrh]
josip024

PostPostano: 25.3.2024. pon. 15:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

u zadnjem natječaju fonda za zaštitu okoliša je bilo po 4 subvencija za punionice EV-a.

sad za koji dan ćemo vidjeti rezultate.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 25.3.2024. pon. 17:47    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grana je napisao/la:

A to da se ne može brod, vlak ili kamion prebaciti na struju, s tim se ne slažem nikako. Baterije su vec dogurale toliko da se barem kopnena i morska vozila mogu prebaciti na struju, samo je pitanje ljudi. El brodovi i sl će zaživjeti tek kada se rodi neki Musk za brodove koji ce ispeglati ideju do kraja. I tada ce bit business caseova gdje ce biti besmisleno mjenjati gorivo s bilo čim drugim
Moj brod troši 55L benzina na sat, to je cca 3L/nm ili 1,66L/km, da je dizelaš trošio bi oko litru po km, to je 10 kwh na kilometar ili za sat vožnje 330 kwh. Tank mi je za 5,5h vožnje, to je ukupno 1650 kwh pohranjene energije. Pa recite mi gdje da strpam tolike baterije, koliko dana bi trebao puniti i na kakvim punionicama? Radi se o brodiću od 8m, sad pokušajte izračunati koliko troši neki teretni brod na putu iz Kine do Europe i kada će ti brodovi postati Bev....nikada prijatelji moji! Isto tako razmislite koliko vi osobno doprinosite smanjenju zagađenja sa svojim malim autom na struju (koja je proizvedena tko zna kako)? Osobno sam prvi za to da svi brinemo o ekologiji i samoodrživi....solarnu elektranu imam na krovu 15 godina, imam svoj plastenik koji mi daje kompletnu salatu za nas sedmero koji živimo u kući, namjeravam bušiti bunar da imam i svoju vodu itd. Što sve to znači kad jedan veliki brod potroši energije i izbaci Co2 na jednoj ruti kao mali gradić za godinu dana! Ljudi prodaju nam da izvinete muda pod bubrege sa tim zelenim glupostima, eto švabe pogasile nuklearke i sad natrag pale termoelektrane na ugljen a nama prodaju priču da svi moramo preči na EV Rolling Eyes

Zadnja promjena: Gec; 25.3.2024. pon. 20:23; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 25.3.2024. pon. 20:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:

Za osobna vozila vodik je truba. Za radna vozila je čovjek u pravu, to već vidim kao opciju. Najmanji problem je i njega kasnije zamijeniti ako ikada dođemo do toga da imamo baterije velike gustoće. Ako ne, super, neka ljudi biraju što im više paše, negativne strane vodika i/ili baterija.
Što će se promijeniti sa baterijama veće gustoče? Kakvi bi to punjači trebali biti...500 kW, MW, tko će izvesti infrastrukturu...dođu par strojeva na punjenje i trebaš imati blizu nuklearku. Sada kod nas ima cca 0,3% BEV-ova i nije baš da možeš puniti gdje hočeš, što kad svi pređu na elektriku, HEP naplačuje cca 300 Eura po kw instalirane snage, da li itko od vas razmišlja tko će to sve platiti i instalirati? Za jedan 500kW punjač na kojem će se puniti jedan auto treba izvesti instalaciju kao za 100 prosječnih kučanstava. Meni stvarno nije jasno u kojem svemiru neki žive, BEV nije i ne može biti rješenje. Male gradske zujalice koje se pune doma i to je to, za ostalo treba tražiti druga rješenja.
[Vrh]
Tomy B.

PostPostano: 25.3.2024. pon. 20:15    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za isti domet trebaš cca četiri puta više energije u spremniku za ICE u odnosu na EV.
To je onda cca 350 kWh za brod. Ne znam ima li mjesta za to, ali znam da to nije ni lagano ni jeftino. Masa možda nije problem, ali novci uvijek jesu.

Ja sam isto za to da brinemo o okolišu, ekologija ovo ono, ali ja nisam kupio EV zbog toga (trebao sam drugi auto, bili poticaji, ciljao sam neki EV zbog svojih ideja...), pa mislim da će 90% ljudi kupiti EV samo zbog ekonomije i ne vidim tu ništa loše.

Da mi je drago što manje zagađujem, je, drago mi je, osobito jer žena i dijete imaju nekih problema sa zdravljem, ali sam sasvim svjestan da je to "kap u moru".

Zanimljiv video koji pokazuje koliko je (ne)bitno jel meni diesel troši 7 ili 6 litara:
https://www.youtube.com/watch?v=7q5eShiKy9o
[Vrh]
Tomy B.

PostPostano: 25.3.2024. pon. 20:20    Naslov: Citirajte i odgovorite

josip024 je napisao/la:
u zadnjem natječaju fonda za zaštitu okoliša je bilo po 4 subvencija za punionice EV-a.

sad za koji dan ćemo vidjeti rezultate.

stvarno ne kužim subvencije za punionice, mislim da je to totalno debilno.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Punionice
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Stranica 1 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.