<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kako rashladiti sobu na moru
Idite na 1, 2  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pixa11

PostPostano: 24.7.2019. sri. 19:44    Naslov: Kako rashladiti sobu na moru Citirajte i odgovorite

Ima li tko kakvu ideju na koji nacin bi mogao rashladiti prostor u vikend kucici na moru?
Dakle imam drvenu kucicu i unutra se zna nabiti vrucina, pa sam razmisljao da ugradim u vrhu sobe jedan mali kupaonski ventilator koji bi preko termostata preklapao i palio ventilator da izvlaci vrucinu van iz sobe.
Buduci da imam solarni sistem nemogu ugraditi klimu ili nesto slicno pa ako ima ko kakvu ideju ili je vec nesto slicno pokusavao volio bih da iznese svoja iskustva.
Hvala unaprijed
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
max

PostPostano: 24.7.2019. sri. 21:16    Naslov: Citirajte i odgovorite

kaj znači rashladiti ? Ako je vani 35 sa ventilatorom u objektu nema šanse da ćeš rashladiti ispod 35 Smile
[Vrh]
Tomy

PostPostano: 24.7.2019. sri. 22:51    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako ti je dostupna hladna voda u objektu i nije ti pretjerano skupa...na pumpu ili nešto što dolazi iz zemlje stavi izmjenjivač od plinskog bojlera i iza njega neka puše ventilator. Prošle godine sam stavio u 15l kantu od jupola pumpicu od filtera za akvarij koja je tjerala vodu kroz izmjenjivač i ventilator iza toga da oduzima hladnoću...sve je funkcioniralo cca 30min, nakon toga je trebalo mijenjati vodu. Na istom principu rade ventiloknovektori...samo 5x veći kapacitet i iskoristivost.
[Vrh]
zega

PostPostano: 25.7.2019. čet. 01:25    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da ako je vani hladnije onda izvlaci vruc zrak iz vrha kucice sa ventilatorom, ali ne kupaonski kramp vec odaberi nesto posteno, odaberi sto veci fan efficiency(m3/h) i sto manju buku (db)...
https://www.tme.eu/hr/katalog/ventilatori-dc_100091/?s_order=desc&search=ventilator&s_field=1000011
Sve to mozes automatizirati sa diferencijalnim termostatom, a ako ti je more blizu, povuci malo iz dubine gdje je dosta hladnije sa cijevi protjeraj kroz kiler sa ventilaorom (kao od auta) i vrati u more, ako imas odlaz i povrat na istoj visini, pumpa ce morati savladavati samo otpor kroz cijevi...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
pixa11

PostPostano: 25.7.2019. čet. 13:43    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije mi bas toliko blizu more da bi mogao tako napraviti al normalno da shvacam da nemogu prirodnim putem rashladiti na nizu temperaturu nego je vani.
Problem je navecer i noc kod spavanja kad je temperatura niza vani pa ostane vrucina u sobi a kao sto to obicno biva moramo imati mrezicu na prozorima jer je zena "alergicna" na komarce....
[Vrh]
Roman

PostPostano: 26.7.2019. pet. 17:30    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam ostanak vrućine u sobi riješio tako da sam stojeći ventilator okrenuo da puše van kroz otvoreni prozor i začas je vrući zrak bio ispumpan van a friški zrak izvana je ulazio unutra i to bez jakog puhanja. To i dan danas koristim kod kuće kada je vani hladnije nego unutra. Probaj, kod mene funkcionira dobro.
[Vrh]
pixa11

PostPostano: 27.7.2019. sub. 09:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

Roman je napisao/la:
Ja sam ostanak vrućine u sobi riješio tako da sam stojeći ventilator okrenuo da puše van kroz otvoreni prozor i začas je vrući zrak bio ispumpan van a friški zrak izvana je ulazio unutra i to bez jakog puhanja. To i dan danas koristim kod kuće kada je vani hladnije nego unutra. Probaj, kod mene funkcionira dobro.

Upravo tako nesto sam mislio i ja napraviti. U vrhu sobe ventilator jer toplina gore odlazi a hladni zrak bi trebao onda ulazit unutra i barem malo rashladit sobu...
[Vrh]
zega

PostPostano: 27.7.2019. sub. 16:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da to ti je najefikasniji nacin, jos ako mozes naci dobar tihi ventac koji mozes namontirati negdje gore...
Ovakav http://www.sinwan.com.tw/sinwan_web/main/en/dc_spec.asp?Type=Axial%5FPlastic%5FDC&Series=SD254AP&SID=10325

SD254AP Sinwan, 250mm 500cfm i vise, samo 3 krila, mali broj okretaja moze se kontrolirati, ti su ti fini i tihi guraju jako puno zraka za velicinu, ne trose previse ja sam jednom nabavio 24V verziju koja je trosila samo ~13W tih i mocan...
Oni nisu za cijevi moraju se montirat na plohe (zid) imaju malu razliku tlaka pa nisu dobri za ducts (cijevi za zrak) ne mora biti ovaj model, zemes nesto slicno, ali ovi konkretni su mali potrosaci (W) i ne buce...
[Vrh]
pixa11

PostPostano: 28.7.2019. ned. 09:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja mislio nesto ovako ugradit, buka od 31dB...
https://www.elvomat-trgovina.hr/product/1114-ventilator-ugr-besumni-cata-e-100-g-glass.html
[Vrh]
Cose

PostPostano: 28.7.2019. ned. 14:52    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema hladjenja bez izvora hladnoce.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
papicdu1

PostPostano: 28.7.2019. ned. 15:58    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad udari bura,otvoriš šarapoljke Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
zega

PostPostano: 30.7.2019. uto. 04:57    Naslov: Citirajte i odgovorite

pixa11 je napisao/la:
https://www.elvomat-trgovina.hr/product/1114-ventilator-ugr-besumni-cata-e-100-g-glass.html

Dva detalja bodu u oko i odmah mi se pali scam alarm...
Buka se tipicno mjeri na 1m od izvora (inace se umjetno dobije niza razina buke u odnosu na konkurenciju)
I ovaj koji sam polinkao ima rating m3/min, ovaj koji si polinkao m3/sat (60:1 razlika) 1.91m3h naprema 20-24m3/h kad se prilagode jedinice, e sad vidi sam koliko ce taj mali ventac pomoci ako da izbaci 1/20 volumena prostorije treba mu cijeli sat, sto je razlika temperature manja to je teze...
I drugo ti rezultati su cesto ako nemas zracnih kanala a sam motor ima iza okrugli prikljucak za cijev, ako ces koristiti bilo kakve cijevi protok ti bitno pada, a ionako je mali...
[Vrh]
pixa11

PostPostano: 31.7.2019. sri. 14:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
pixa11 je napisao/la:

Dva detalja bodu u oko i odmah mi se pali scam alarm...
Buka se tipicno mjeri na 1m od izvora (inace se umjetno dobije niza razina buke u odnosu na konkurenciju)
I ovaj koji sam polinkao ima rating m3/min, ovaj koji si polinkao m3/sat (60:1 razlika) 1.91m3h naprema 20-24m3/h kad se prilagode jedinice, e sad vidi sam koliko ce taj mali ventac pomoci ako da izbaci 1/20 volumena prostorije treba mu cijeli sat, sto je razlika temperature manja to je teze...
I drugo ti rezultati su cesto ako nemas zracnih kanala a sam motor ima iza okrugli prikljucak za cijev, ako ces koristiti bilo kakve cijevi protok ti bitno pada, a ionako je mali...

Sama duzina ventilatorcke cijevi mi je dovoljna da dođe na drugu stranu zida tako da mi nisu potrebne druge cijevi.
A za razinu buke sam primjetio da svi mjere na daljini od 2 m al ok, to sam gledao kupaonske ventilatore jer mi ih je najlakse ugradit. Izbusim rupu i zasrafim ventilator....
[Vrh]
zega

PostPostano: 1.8.2019. čet. 04:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

Po brojevima buke se cini tih ali protok m3/h(min) je fakat mali!
[Vrh]
pixa11

PostPostano: 1.8.2019. čet. 09:21    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Po brojevima buke se cini tih ali protok m3/h(min) je fakat mali!

Soba mi ima cca 18m3 pa bi po racunici bilo 6 izmjena zraka na sat
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.