Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pixa11
|
Postano: 24.7.2019. sri. 19:44 Naslov: Kako rashladiti sobu na moru |
|
|
Ima li tko kakvu ideju na koji nacin bi mogao rashladiti prostor u vikend kucici na moru?
Dakle imam drvenu kucicu i unutra se zna nabiti vrucina, pa sam razmisljao da ugradim u vrhu sobe jedan mali kupaonski ventilator koji bi preko termostata preklapao i palio ventilator da izvlaci vrucinu van iz sobe.
Buduci da imam solarni sistem nemogu ugraditi klimu ili nesto slicno pa ako ima ko kakvu ideju ili je vec nesto slicno pokusavao volio bih da iznese svoja iskustva.
Hvala unaprijed |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 24.7.2019. sri. 21:16 Naslov: |
|
|
kaj znači rashladiti ? Ako je vani 35 sa ventilatorom u objektu nema šanse da ćeš rashladiti ispod 35 |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy
|
Postano: 24.7.2019. sri. 22:51 Naslov: |
|
|
Ako ti je dostupna hladna voda u objektu i nije ti pretjerano skupa...na pumpu ili nešto što dolazi iz zemlje stavi izmjenjivač od plinskog bojlera i iza njega neka puše ventilator. Prošle godine sam stavio u 15l kantu od jupola pumpicu od filtera za akvarij koja je tjerala vodu kroz izmjenjivač i ventilator iza toga da oduzima hladnoću...sve je funkcioniralo cca 30min, nakon toga je trebalo mijenjati vodu. Na istom principu rade ventiloknovektori...samo 5x veći kapacitet i iskoristivost. |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 25.7.2019. čet. 01:25 Naslov: |
|
|
Da ako je vani hladnije onda izvlaci vruc zrak iz vrha kucice sa ventilatorom, ali ne kupaonski kramp vec odaberi nesto posteno, odaberi sto veci fan efficiency(m3/h) i sto manju buku (db)...
https://www.tme.eu/hr/katalog/ventilatori-dc_100091/?s_order=desc&search=ventilator&s_field=1000011
Sve to mozes automatizirati sa diferencijalnim termostatom, a ako ti je more blizu, povuci malo iz dubine gdje je dosta hladnije sa cijevi protjeraj kroz kiler sa ventilaorom (kao od auta) i vrati u more, ako imas odlaz i povrat na istoj visini, pumpa ce morati savladavati samo otpor kroz cijevi... |
|
[Vrh] |
|
|
pixa11
|
Postano: 25.7.2019. čet. 13:43 Naslov: |
|
|
Nije mi bas toliko blizu more da bi mogao tako napraviti al normalno da shvacam da nemogu prirodnim putem rashladiti na nizu temperaturu nego je vani.
Problem je navecer i noc kod spavanja kad je temperatura niza vani pa ostane vrucina u sobi a kao sto to obicno biva moramo imati mrezicu na prozorima jer je zena "alergicna" na komarce.... |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 26.7.2019. pet. 17:30 Naslov: |
|
|
Ja sam ostanak vrućine u sobi riješio tako da sam stojeći ventilator okrenuo da puše van kroz otvoreni prozor i začas je vrući zrak bio ispumpan van a friški zrak izvana je ulazio unutra i to bez jakog puhanja. To i dan danas koristim kod kuće kada je vani hladnije nego unutra. Probaj, kod mene funkcionira dobro. |
|
[Vrh] |
|
|
pixa11
|
Postano: 27.7.2019. sub. 09:13 Naslov: |
|
|
Roman je napisao/la: | Ja sam ostanak vrućine u sobi riješio tako da sam stojeći ventilator okrenuo da puše van kroz otvoreni prozor i začas je vrući zrak bio ispumpan van a friški zrak izvana je ulazio unutra i to bez jakog puhanja. To i dan danas koristim kod kuće kada je vani hladnije nego unutra. Probaj, kod mene funkcionira dobro. |
Upravo tako nesto sam mislio i ja napraviti. U vrhu sobe ventilator jer toplina gore odlazi a hladni zrak bi trebao onda ulazit unutra i barem malo rashladit sobu... |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 27.7.2019. sub. 16:54 Naslov: |
|
|
Da to ti je najefikasniji nacin, jos ako mozes naci dobar tihi ventac koji mozes namontirati negdje gore...
Ovakav http://www.sinwan.com.tw/sinwan_web/main/en/dc_spec.asp?Type=Axial%5FPlastic%5FDC&Series=SD254AP&SID=10325
SD254AP Sinwan, 250mm 500cfm i vise, samo 3 krila, mali broj okretaja moze se kontrolirati, ti su ti fini i tihi guraju jako puno zraka za velicinu, ne trose previse ja sam jednom nabavio 24V verziju koja je trosila samo ~13W tih i mocan...
Oni nisu za cijevi moraju se montirat na plohe (zid) imaju malu razliku tlaka pa nisu dobri za ducts (cijevi za zrak) ne mora biti ovaj model, zemes nesto slicno, ali ovi konkretni su mali potrosaci (W) i ne buce... |
|
[Vrh] |
|
|
pixa11
|
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 28.7.2019. ned. 14:52 Naslov: |
|
|
Nema hladjenja bez izvora hladnoce. |
|
[Vrh] |
|
|
papicdu1
|
Postano: 28.7.2019. ned. 15:58 Naslov: |
|
|
Kad udari bura,otvoriš šarapoljke |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 30.7.2019. uto. 04:57 Naslov: |
|
|
Dva detalja bodu u oko i odmah mi se pali scam alarm...
Buka se tipicno mjeri na 1m od izvora (inace se umjetno dobije niza razina buke u odnosu na konkurenciju)
I ovaj koji sam polinkao ima rating m3/min, ovaj koji si polinkao m3/sat (60:1 razlika) 1.91m3h naprema 20-24m3/h kad se prilagode jedinice, e sad vidi sam koliko ce taj mali ventac pomoci ako da izbaci 1/20 volumena prostorije treba mu cijeli sat, sto je razlika temperature manja to je teze...
I drugo ti rezultati su cesto ako nemas zracnih kanala a sam motor ima iza okrugli prikljucak za cijev, ako ces koristiti bilo kakve cijevi protok ti bitno pada, a ionako je mali... |
|
[Vrh] |
|
|
pixa11
|
Postano: 31.7.2019. sri. 14:00 Naslov: |
|
|
zega je napisao/la: |
Dva detalja bodu u oko i odmah mi se pali scam alarm...
Buka se tipicno mjeri na 1m od izvora (inace se umjetno dobije niza razina buke u odnosu na konkurenciju)
I ovaj koji sam polinkao ima rating m3/min, ovaj koji si polinkao m3/sat (60:1 razlika) 1.91m3h naprema 20-24m3/h kad se prilagode jedinice, e sad vidi sam koliko ce taj mali ventac pomoci ako da izbaci 1/20 volumena prostorije treba mu cijeli sat, sto je razlika temperature manja to je teze...
I drugo ti rezultati su cesto ako nemas zracnih kanala a sam motor ima iza okrugli prikljucak za cijev, ako ces koristiti bilo kakve cijevi protok ti bitno pada, a ionako je mali... |
Sama duzina ventilatorcke cijevi mi je dovoljna da dođe na drugu stranu zida tako da mi nisu potrebne druge cijevi.
A za razinu buke sam primjetio da svi mjere na daljini od 2 m al ok, to sam gledao kupaonske ventilatore jer mi ih je najlakse ugradit. Izbusim rupu i zasrafim ventilator.... |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 1.8.2019. čet. 04:05 Naslov: |
|
|
Po brojevima buke se cini tih ali protok m3/h(min) je fakat mali! |
|
[Vrh] |
|
|
pixa11
|
Postano: 1.8.2019. čet. 09:21 Naslov: |
|
|
zega je napisao/la: | Po brojevima buke se cini tih ali protok m3/h(min) je fakat mali! |
Soba mi ima cca 18m3 pa bi po racunici bilo 6 izmjena zraka na sat |
|
[Vrh] |
|
|
|