<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Električni autobus!!!
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Samogradnja ostalih e-vozila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Roman

PostPostano: 11.12.2014. čet. 13:08    Naslov: Električni autobus!!! Citirajte i odgovorite

Već neko vrijeme mi se po glavi mota ideja o električnom autobusu u samogradnji koji bi služio za recimo prijevoz izletnika na jednodnevno putovanje na more u npr. Crikvenicu. Danas ujutro sam na tv-u vidio prilog o testiranju hibridnog autobusa u Splitu pa me to ponukalo otvoriti ovu temu.

Do Crikvenice ima po informaciji vozača autobusa sa kojim sam išao na taj izlet 171 km. No na autocesti ima dosta uzbrdica ali i nizbrdica koje bi mogle regenom vratiti dio struje u akumulatore. Pogledao sam po oglasnicima i našao prikladan bus TAM 130 A 85 iz 1990 godine sa 32 sjedala koji bi mogao biti prikladan za tu svrhu a po cijeni od 3000 €. No baš danas je oglas istekao ali evo ipak sam ga direktno našao da vidite kako izgleda: http://www.njuskalo.hr/autobusi/tam-130-a-85-oglas-10843373 no ima još jedan manji ružan autobusić sa 17 sjedala na ovom oglasu:
http://www.njuskalo.hr/autobusi/tam-80a-60-oglas-4710738

Proučavajući linkove na tvorničke električne autobuse došao sam do podataka da bi bus te veličine i tonaže trošio oko 32 kwh struje na 100 km a onaj veći BYD troši i 120 kwh na 100 km (191 kwh/mi) A to znači da bi mi trebalo najmanje 64 kwh struje u akumulatorima da bih mogao možda (zbog uzbrdica) prijeći 200 km. Kada bih došao u Crikvenicu odmah bi se moglo prikopčati negdje na 32 A 400 V industrijsku utičnicu koja bi sa punjačem od 12,8 kw mogla napuniti baterije za 5 sati dok se ljudi kupaju.. Vidio sam na linkovima da autobusi uglavnom idu na radni napon između 600 i 700 V, a na tržištu nema kontrolera za taj napon ili bar ja ne znam za njih. Najviše sam našao za 156 V. Bus inače ima diesel motor od 93 kw snage a broj okretaja neznam ali vjerojatno nije preko 4000 o/min.
Najbliži motor koji sam našao u slobodnoj prodaji je TEMA-in motor od 76 kw sa brojem okretaja od 3600 o/min koji bi mogao ići na napon od 156 V.

Naravno da Mate iz Rimac automobila ima već gotove sve komponente koje bi se dale upotrijebiti u tom busu ali to iz razumljivih (cijena) razloga nije primijenjivo u amaterskoj samogradnji. No on ima i motor na 650 V i kontroler prikladan za to te naravno i akumulatore sa kojima bi to sve hodalo. Inače BYD električni gradski autobus dođe 850.000 $ dok je diesel autobus tog ranga oko 300.000 $ recimo omjer cijene 1:3.

Inače taj autobus TAM 130 A 85 je napravljen na šasiji kamiona T130 tako da ima motor naprijed kod vozača. Mjenjač po mojem mišljenju treba ostaviti zbog uzbrdica i lakšeg pokretanja. a može se izvesti i tako da se izbaci mjenjač i diferencijal okrene naopačke tako da se motor može spojiti i sa stražnje strane. Ali to zahtjeva momački motor i akumulatore.

Sve je to tehnički rješivo a sada da vidimo da li je financijski. Naravno da ja sam nebih mogao zatvoriti "financijsku konstrukciju" kako to kažu političari ali kada bi se našlo par desetaka nas entuzijasta možda bi bilo izvedivo. Što vi mislite o svemu tome? Možemo otvoriti raspravu, zahvaljujem.

Evo par linkova na električne autobuse za pogledati:

http://www.emoss.biz/electric-bus/minibus-cm-mission-150e
http://www.byd.com/na/Auto/ElectricBus.html
http://www.ebus.com/22footelectricbus.html
http://www.newflyer.com/index/cms-filesystem-action/news%20center/brochures/2014/electric%20bus%202014_4pager.pdf
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
miko

PostPostano: 11.12.2014. čet. 18:56    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grad Koprivnica prerađuje neka dva Zastavina kombija sa sjedalima u električne, tj za njih to radi Doking. Ako te baš zanima izgradnja autobusa možda da odeš do njih pa vidiš što to oni prave.[/quote]
[Vrh]
drug mile

PostPostano: 12.12.2014. pet. 08:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

Regen mi zvuči preoptimistično. Možeš ga koristiti jedino od gornjeg jelenja do crikvenice, ali ako si stigao do gornjeg jelenja, do crikvenice bi se dokotrljao i "u leru". Ostatak je autocesta, ako budeš tu htio puniti baterije onda najbolje da putnici izađu i guraju.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Roman

PostPostano: 12.12.2014. pet. 09:33    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da se regenom nemogu dobiti čuda ali dobro dođe za štednju kočnica na nizbrdici a koliko napuni, napuni. Obično kada sam išao na te jednodnevne izlete uglavnom nije bilo usputnih stajanja tako da nisam računao na punjenje na odmorištima iako je i to moguća opcija ako se dogovori sa upravom odmorišta/benzinske.

Istina je da je od izlaza Oštrovica pa do Crikvenice sve uglavnom nizbrdo tako da sam i na to računao da se tu nakon uspona malo povrati regenom kako bi se sigurno dovukao do cilja. Prije godinu dana sam išao u HAC pitati ako mogu dobiti situaciju nivelete na dionici Lučko - Oštrovica te konveksne i konkavne prijelome nivelete i kilometražu. Razumljivije, koliko ima uzbrdica i nizbrdica i njihov nagib u postocima te njihovu duljinu kako bih mogao proračunati kakvi bi bili uvjeti vožnje s obzirom na snagu motora i kapacitet akumulatora. No nakon moje molbe su zašutili i nikad mi nisu poslali te podatke kao da je to neka top secret tajna. Možda netko od vas zna neku stranicu gdje bih mogao naći te podatke. Ja sam guglao ali bezuspješno, uglavnom su to bili financijski podaci. Sad

Meni se ta ideja električnog busa sviđa ali drugo je pitanje da li je izvediva. Meni samom nažalost nije. Sad
Tehnički problemi su uglavnom lako rješivi ali postoje financijski i birokratski problemi. Ima tu puno pitanja, recimo da li u današnje doba autobusi moraju imati klimu, što ovaj očito nema, zna li netko može li se autobus registrirati na ime ili mora ići na firmu. Ako bi bio registriran na ime može li se nekako legalno iznajmiti nekoj turističkoj agenciji ili firmi, vjerojatno bi se otelio dok bih ishodio atest za autobus te drugi birokratski problemi. Sad
[Vrh]
Daddy_o7

PostPostano: 12.12.2014. pet. 10:28    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imaš baš tu opciju u Google Earth-u da vidiš točno elevacijski profil sa visinama i postocima te udaljenostima. Trebaš samo točno ucrtati "path" ceste kojom želiš voziti i kada sejvaš tu putanju onda ti se lijevo gore u meniju pod places pojavi ime te putanje. Desni klik na nju i odabereš show elevation profile. Ispod mape ti se pojave svi podaci s time da se mapa automatski odzumira na path i kako prelaziš mišem preko elevacijskog prozora na mapi ti crvenom strelicom točno pokazuje koja je to točka na mapi... vrlo zgodno. Wink
Koristim verziju 7.1.2.2041
[Vrh]
debeli

PostPostano: 12.12.2014. pet. 10:40    Naslov: Citirajte i odgovorite

Osnovni problem je što 50 putnika ima cca 5000 KG + prtljaga

Autobus je vozilo teže od 15 tona i to treba gurati uzbrdo, minimalnom brzinom 60 kmh.

Najgore od svega je što ima cca 120 km po ravnom i onda završna uzbrdica, gdje bi trebalo cca 50 % energije za uspon.

Čak da se tehnički i izvede, financijski je totalno neisplativo, čak i uz besplatnu struju i bez ikakvih kvarova na baterijama.
[Vrh]
drug mile

PostPostano: 12.12.2014. pet. 10:49    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali ima veliku površinu za FN panele Smile
[Vrh]
Roman

PostPostano: 12.12.2014. pet. 12:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

Točno mogu se na krov postaviti solarni paneli koji bi punili 24 V akumulatore za svjetla, signalizaciju, ventilatore i drugo. Naravno da nemože biti za pogon pa niti punjenje pogonskih akumulatora.

Ovaj autobus koji sam predložio ima 32 mjesta a za jedan dan je prtljaga minimalna ili nikakva. Ne znam koliku masu ima ali slažem se da vjerojatno nije ekonomski isplativo i zato se do sada nitko nije upustio u tu avanturu. Ali mi onda nije jasno zašto firme grade autobuse za gradski promet ali iste te firme nisu još napravile niti jedan turistički autobus za srednje destinacije. No ako gradski imaju domet >250 km i to u režimu kreni-stani ne kužim zašto se nisu upustili u turističke gdje je režim vožnje uglavnom konstantna brzina. Možda je problem što bi ta brzina trebala biti 80 -100 km/h a to je teško održavati pa bi domet bio puno kraći a gradski bus u prosjeku ide oko 40 km/h.
[Vrh]
debeli

PostPostano: 12.12.2014. pet. 14:07    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zato jer ako autobus na papiru ima domet 250 km, to u praksi znači da pun i po zimi ima domet 100 km, i to RAVNOJ cesti, a ne uzbrdo.

Jedino izleti npr. : od Zagreba do Samobora(Šmidhen) bi dolazili u obzir.

Znači vožnje po ravnom brzine cca 60 km konstantno, i domet do 50 km, zatim punjenje pa natrag.

Nismo još uspjeli napraviti ni aute od 500 kg koji bi mogli na more, a ti već misliš o autobusu od 15- 20 tona.

Tehnički je moguće, ali cijena bi bila astronomska.

Zadnja promjena: debeli; 12.12.2014. pet. 21:40; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
r005w3lt

PostPostano: 12.12.2014. pet. 15:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

debeli je napisao/la:

Nismo još usojeli napraviti ni aute od 50 kg koji bi mogli na more, a ti već misliš o autobusu od 15- 20 tona.

.

Fali ti nula kod težine automobila Very Happy

Za autobuse je Hibrid još uvijek idealan. Recimo novi busevi u londonu su pravi primjer toga (za one koji su gledali top gear, može poslužiti i kao osobno vozilo Jamesa Maya smijeh2 )
[Vrh]
Roman

PostPostano: 13.12.2014. sub. 11:07    Naslov: Citirajte i odgovorite

debeli je napisao/la:
Zato jer ako autobus na papiru ima domet 250 km, to u praksi znači da pun i po zimi ima domet 100 km, i to RAVNOJ cesti, a ne uzbrdo.

Znači vožnje po ravnom brzine cca 60 km konstantno, i domet do 50 km, zatim punjenje pa natrag.

Nismo još uspjeli napraviti ni aute od 500 kg koji bi mogli na more, a ti već misliš o autobusu od 15- 20 tona.

Sa autom, tehnički možemo vrlo lako doći do mora, treba samo skupiti lovu i natrpati akumulatorima i evo nas na moru. To je više puta već dokazao Andrej Pečjak a zadnji puta je prešao čak 746 km (Bled - Dubrovnik) jednim punjenjem. No autobus je nešto drugo i unatoč svoj mojoj želji i volji morat će prevladati razum tako da se moram ohladiti od te ideje. Tim više što to sam nemogu isfinancirati a nitko drugi nije "lud" uložiti veliku lovu u nešto što se zbog uzbrdica i nebi pokazalo dobro. Tako da je za turističke autobuse i dalje diesel motor zakon. Ako se baš hoću baviti turizmom na sitno mogu kupiti taj autobus i voziti ljude na more na plinsko ulje. zar ne Smile

Hvala debelom i svima koji su sudjelovali u raspravi i ipak me doveli pameti na vrijeme. Smile
[Vrh]
Daddy_o7

PostPostano: 13.12.2014. sub. 13:38    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možda još jedino da na putnička sjedala ugradiš pedale...nada umire zadnja.. smijeh2
[Vrh]
Roman

PostPostano: 13.12.2014. sub. 15:47    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bio je na forumu video gdje su amerikanci iz fore ugradili pedale u neku staru olupinu od auta, ogolili ga do pleha i tako se njih četvorica vozala po gradu ali netko je zvao murju i brzo su ih maknuli sa ceste i dobro oglobili da im to više nebi palo na pamet. Smile
[Vrh]
dc74

PostPostano: 13.12.2014. sub. 16:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ima kod nas malih "autobusa" na pedale koji u sredini imaju mini šank.
Mislim da je jedan u Samoboru, a drugi u Osijeku.
Njima bi elektrifikacija sigurno dobro došla. Smile
Što se tiče pravog autobusa na elektro pogon to bi bilo izvedivo u nekom poduzeću koje već ima 5-10 dizel autobusa, pa bi se kod pravljenja rasporeda vožnjii moralo pripaziti da autobus na elektro pogon vozi najkraće dionie po ravnom.
Ako bi država isplatila poticaje koji su najaljeni (40 % za nove dijelove kod prerade) mislim da bi se taj autobus brzo isplatio.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
fire

PostPostano: 14.12.2014. ned. 00:09    Naslov: Citirajte i odgovorite

Roman je napisao/la:
debeli je napisao/la:

Sa autom, tehnički možemo vrlo lako doći do mora, treba samo skupiti lovu i natrpati akumulatorima i evo nas na moru. To je više puta već dokazao Andrej Pečjak a zadnji puta je prešao čak 746 km (Bled - Dubrovnik) jednim punjenjem. No autobus je nešto drugo i unatoč svoj mojoj želji i volji morat će prevladati razum tako da se moram ohladiti od te ideje. Tim više što to sam nemogu isfinancirati a nitko drugi nije "lud" uložiti veliku lovu u nešto što se zbog uzbrdica i nebi pokazalo dobro. Tako da je za turističke autobuse i dalje diesel motor zakon. Ako se baš hoću baviti turizmom na sitno mogu kupiti taj autobus i voziti ljude na more na plinsko ulje. zar ne Smile

Hvala debelom i svima koji su sudjelovali u raspravi i ipak me doveli pameti na vrijeme. Smile

Ako te ne muci brzina, kolicina prtljage onda mozes ici na ovaj put
http://www.vems.hu/wiki/index.php?page=MembersPage%2FShellEcoMarathonHungary
2661km s 1litrom goriva.
Ali ako oces doci do mora s prosjencom brzinom 130km/h, imati mjesta u autu za prtljagu onda neces ici s elektro autom.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Samogradnja ostalih e-vozila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Stranica 1 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.