Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Pero
|
Postano: 8.10.2016. sub. 04:22 Naslov: Generator na pelete? |
|
|
Da ubacim bubu u uho, ali mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti isplativost takvog projekta...
Ukratko, nije problem riješiti pogon četverotaktnog motora na drva, što je već toliko puta i učinjeno...
Kod pogona motora na drva je važno da drva moraju biti izuzetno suha (vlaga <20%), a to upravo zadovoljavaju peleti (doduše, i briketi).
Dakle, razmišljao sam o nabavci 4taktnog generatora (cca 2kW ili više) s vodenim hlađenjem te o prepravci istog na pelete.
Ideja s vodenim hlađenjem je da se pored dobivene električne energije iskoristi i toplinska energija modifikacijom vodenog hlađenja tako da se suvišna toplina iskoristi za grijanje vode itd.
Nažalost, nemam ni vremena ni prostora da takvo nešto napravim, zato nabacujem ideju ovdje.
Imam dojam da bi takav agregat (na pelete) bio podosta interesantan na tržištu...
Na netu postoji već gomila uputa kako riješiti pogon 4taktnog motora na drva, a čini mi se da bi konstrukcija na pelete bila nešto jednostavnija, ali i učinkovitija.
U svakom slučaju, ne valja zanemarivati i dobivenu toplinu, kojom bi se dalo riješiti grijanje kuće te potrošne vode. Zato sam spominjao motor sa vodenim hlađenjem, iako bi se dao nekako prepraviti i motor sa zračnim hlađenjem (ali bi buka takvog generatora bila veća)...
Usput, možda bi se dala iskoristiti nekako i toplina ispušnih plinova...
Na kraju, generator na pelete adaptiran u vlastitoj režiji ne bi trebao biti puno skuplji od peći na pelete. |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 8.10.2016. sub. 17:35 Naslov: Re: Generator na pelete? |
|
|
Pero je napisao/la: | Da ubacim bubu u uho, ali mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti isplativost takvog projekta...
Ukratko, nije problem riješiti pogon četverotaktnog motora na drva, što je već toliko puta i učinjeno...
...
Na kraju, generator na pelete adaptiran u vlastitoj režiji ne bi trebao biti puno skuplji od peći na pelete. |
Ovo mi se cini kao znacajna komplikacija u odnosu na diesel agregat pogonjen loz-uljem ili jos bolje otpadnim jestivim uljem (treba ga mehanicki filtrirati i zagrijati na 85-90C da se postigne viskozitet dieselskog goriva).
Koje prednosti mislis da bi ovo na drva/pelete imalo u odnosu na takav diesel agregat?
Sto se kogeneracije tice toplinu mozes dobiti iz rashladne tekucine i auspuha i to otprilike toliko koliko proizvedes struje (za 1kWh struje dobijes oko 1kWh topline). Ako se dobro sjecam, za 1kWh proizvedene struje diesel agregatu treba oko 0.35 litara goriva.
Za stacionarnu redovitu upotrebu treba gledati prema klasicnim diesel masinama starije konstrukcije (nikakvi turbo, injection, pumpe-dize i slicno) gdje iz 1.5-1.6 litarskog motora mozes izvuci 10-15kW struje na <2k>3k okretaja). |
|
[Vrh] |
|
|
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 1727 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 8.10.2016. sub. 18:59 Naslov: |
|
|
Pero,neisplativo je to sada kada je loža ispod 4 kn. Za nadomjestiti litru lož ulja treba dvije kile najkvalitetnijih peleta koji koštaju isto 4kune. To su podaci za grijanje, kod uporabe peleta kao goriva kod SUImotora to bi bilo puno neefikasnije naravno. |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 9.10.2016. ned. 05:57 Naslov: |
|
|
Gec, složija bi se s tobom da sada se ne isplati mislit na alternativu jer je cijena nafte još uvijek u depresiji...
Kako stvari stoje, prije ili kasnije će cijena nafti opet skočiti, a tada je zdravo imati alternativu.
Kad izađemo iz recesije, nafta će skočiti i preko 150$...
Razlika između peleta i lož ulja je da peleti ne predstavljaju dodatno zagađenje s CO2 jer je u zatvorenom krugu (šuma kao izvor za pelete absorbira isti)...
Generator na otpadno ulje je sam po sebi dobra ideja, ali zbog propisa je teško izvediva (otpadno ulje se mora predati i imati papire o deponiranju ulja). Pokušati dobiti licencu za sagorijevanje otpadnog ulja je Sizifov posao, a procedura je kompliciranija od hladne fuzije... |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 9.10.2016. ned. 10:26 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: | Generator na otpadno ulje je sam po sebi dobra ideja, ali zbog propisa je teško izvediva (otpadno ulje se mora predati i imati papire o deponiranju ulja). Pokušati dobiti licencu za sagorijevanje otpadnog ulja je Sizifov posao, a procedura je kompliciranija od hladne fuzije... |
Restorani placaju zbrinjavanje otpadnog ulja i rado ce ti ustupiti dio da manje plate ovima koji odvoze (pitao svojedobno dok sam proucavao proizvodnju bio-diesela) - samo treba naci restoran koji trosi dosta ulja jer je puno lakse zamaskirati 10-20 litara koji fale na 100 litara nego na 20. Cak i ako im platis kunu po litri jos uvijek se debelo isplati.
Kod tog ulja je jedino stvar da ga treba prvo mehanicki filtrirati, a onda neposredno prije upotrebe i zagrijati da otpusti visak vode koji se nakupi prilikom przenja. Evaporator se slozi kao dio grijaca na dolazu u motor - kroz njega se moze provuci cijev od hladjenja motora + elektricni grijac, pa u startu dok je motor hladan zagrijes ulje strujom, a kasnije se grije od motora.
Postoji problem da motor ne moze startati kada se u njemu ohladi ulje, pa se zato prije gasenja obavezno mora prebaciti na diesel i pricekati koju minutu da se potrosi svo ulje iz bosch pumpe - kod paljenja isto tako kreces na dieselu i kada se ulje zagrije onda prekopcas. Na netu sam nasao projekt gdje je lik napravio kompletnu kontrolu motora (regulacija gasa, kontrola temeperature i pritiska ulja...) koja ukljucuje i to prebacivanje sa ulja na disele i nazad:
https://sites.google.com/site/martinnile/automaticgeneratorcontroller |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 9.10.2016. ned. 17:39 Naslov: |
|
|
Cose, o tome ti upravo i govorim: tribalo bi zamaskirati taj manjak ulja u otpadu...
Spomenuo sam pelete jer sam prije više od 30 godina radija na (da prostiš na izrazu) govnari koja bi hranila takav generator. Danas sa peletima (za koje još uvijek ne trebaju izjave ovjerene kod javnog bilježnika i sl. sr.) bi to bilo relativno jednostavno riješiti i zato sam natuknuo ovu ideju.
Možeš ići na to otpadno ulje iz raznih restorana, ali probaj dobiti dozvolu za preradu. |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 9.10.2016. ned. 20:11 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: | Cose, o tome ti upravo i govorim: tribalo bi zamaskirati taj manjak ulja u otpadu...
Spomenuo sam pelete jer sam prije više od 30 godina radija na (da prostiš na izrazu) govnari koja bi hranila takav generator. Danas sa peletima (za koje još uvijek ne trebaju izjave ovjerene kod javnog bilježnika i sl. sr.) bi to bilo relativno jednostavno riješiti i zato sam natuknuo ovu ideju.
Možeš ići na to otpadno ulje iz raznih restorana, ali probaj dobiti dozvolu za preradu. |
Nisam shvatio da se zelis baviti time na masovnoj razini - znam da se za manje kolicine (koliko treba "za po doma") moze bez problema jer kolicina preostalog ulja ovisi o namirnicama koje popiju manje ili vise ulja. |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 10.10.2016. pon. 02:49 Naslov: |
|
|
Nabacija sam bubu u uho jer mislim da jedan takav proizvod bi imao svoje tržište.
Kada struja poskupi, a i hoće, bit će to interesantnije, pogotovu što se pomoću generatora izvlači dovoljno topline za grijanje, a uz tu toplinu se dobiva takorekuć besplatna struja.
Spominjao sam benzinski agregat jer je lakše prilagoditi benzinski četverotaktni motor na rasvjetni plin nego dizelaš. Usput, regulator motora ostaje isti. |
|
[Vrh] |
|
|
lisicakm
|
Postano: 10.10.2016. pon. 09:34 Naslov: |
|
|
Cose je napisao/la: |
Restorani placaju zbrinjavanje otpadnog ulja i rado ce ti ustupiti dio da manje plate ovima koji odvoze (pitao svojedobno dok sam proucavao proizvodnju bio-diesela) - samo treba naci restoran koji trosi dosta ulja jer je puno lakse zamaskirati 10-20 litara koji fale na 100 litara nego na 20. Cak i ako im platis kunu po litri jos uvijek se debelo isplati.
https://sites.google.com/site/martinnile/automaticgeneratorcontroller |
Ne mogu ti prodat ni litar ulja jer "moraju" sve evidentirat i prodat onima koji zbrinjavaju.... Ja sam htio još tamo 2007.g skupit nešto ulja da bi napravio biodiesel. Taman su onda uveli to zbrinjavanje ulja, i jedino mogu zbrinjavat ovlaštene firme... Tipa Univerzal u Vž-u i sl.... Oni im plaćaju oko 1-1.5kn /L Prošao sam nekoliko restorana al nitko mi nije htio ustupit ulje... Na kraju odustao. |
|
[Vrh] |
|
|
josip024
|
Postano: 10.5.2018. čet. 07:12 Naslov: |
|
|
malo je stara tema ali ima jedna novost u svemu ovome a to su pirolitičke peči tu bi se dalo već odraditi "kogeneracija"
vidio sam da ima u ponudi gotova postrojenja od 30 i 45Kw El 80-120kw Te ali koštaju dosta sad neki mali kučni pogon ako se sam sastavlja bi bio vjerojatno dosta povoljniji. |
|
[Vrh] |
|
|
BB
|
|
[Vrh] |
|
|
josip024
|
Postano: 10.5.2018. čet. 10:40 Naslov: |
|
|
zanimljivo, samo kako izvesti da struju gura u mrežu i zarađuje a s hlađenjem motora grije prostor
mislim da bi to bio posao. |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 10.5.2018. čet. 15:47 Naslov: |
|
|
josip024 je napisao/la: | zanimljivo, samo kako izvesti da struju gura u mre�u i zara�uje a s hla�enjem motora grije prostor
mislim da bi to bio posao. |
Sinhroniziras motor sa mrezom i pustis struju da vrti brojilo unatrag. |
|
[Vrh] |
|
|
Goldy
|
Postano: 12.5.2018. sub. 10:02 Naslov: |
|
|
zakaj fergija ni del na "infuziju"