<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Da ja vama nešto ukratko objasnim o nuklearki u Hr... :-)
Idite na 1, 2  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
bezkomentara

PostPostano: 2.4.2008. sri. 14:32    Naslov: Da ja vama nešto ukratko objasnim o nuklearki u Hr... :-) Citirajte i odgovorite

Probat ću vrlo jednostavnim jezikom:

Argumenti za nuklearku u Hrvatskoj:

1. Očekivani porast potrošnje električne energije do 2015. godine (4% godišnje).
2. Osiguranje stabilne konkurentne, stabilne i predvidljive cijene električne energije.
3. Pitanje emisija stakleničkih plinova - nuklearke se smatraju neutralnima po tom pitanju.
4. Smanjenje ovisnosti o uvozu električne energije (to je najskuplja električna energija).
5. Pozitivan utjecaj na gospodarstvo i zapošljavanje (ja bih rekao i dugoročno).

Argumenti protiv nuklearke u Hrvatskoj u trenutačnom EES-u:

1. Ne isplati se graditi nuklearku ispod 1000 MW, a u tom slučaju će nuklearka biti daleko najveći proizvođač u sustavu i pokrivati baznu potrošnju. U slučaju ispada kako to brzo pokriti?
2. Remont nuklearke (izmjena goriva) 2 tjedna do mjesec dana godišnje ili jednom u 18 mjeseci, tko će za to vrijeme pokrivati baznu potrošnju koju bi ona trebala pokrivati?
3. Svi ostali već odavno poznati argumenti od Hirošime, preko Černobila do nuklearnih lobija ovisno koliko su kome prihvatljivi... :-)

Zašto još dugo nećemo vidjeti nuklearku u HR?

1. Pitanje zbrinjavanja slabo i srednjeradioaktivnog nuklearnog otpada. Koja će općina pristati na gradnju odlagališta?
2. Pitanje dugoročnog zbrinjavanja visokoradioaktivnog otpada nije problem: Finska namjerava graditi odlagalište, a postoje i opcije: Rusija, Kazahstan...
3. Moratorij na gradnju nuklearke do 2015. godine + 10 godina od početka projekta do početka rada nuklearke.
4. 78% javnosti (Emisija "Otvoreno" iz 2005.) se protivi gradnji nuklearke, iako je kod nas sve moguće protjerati...
5. Svi ostali problemi u hodu koji bi mogli iskrsnuti ako se u taj projekt zaista i krene...

Postoji opcija gradnje sa Slovencima, ukoliko se izborimo za to da budemo strateški partner u projektu drugog reaktora Krško - MALO VJEROJATNO, uskoro bi trebali i Mađari graditi nuklearku na mjestu sadašnje NE Paks koja 2017. (ako se dobro sjećam) odlazi u dekomisiju, ali isto nekako sumnjam da će se i to realizirati.

A naša gradnja termoelektrana na ugljen i plin te vjetroelektrana... mah... nije bitno... ionako ima i zanimljivijih stvari kojima se treba baviti...

blabla
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Free Energy

PostPostano: 4.4.2008. pet. 20:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja ne vjerujem u političare, demokraciju itd. 5% jer država=kontrola.

Svatko neka si napravi vjetrenjaču, mlin, solarnu čeliju ili što već, a ako se stvori višak biti će i tržište za to.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Neno

PostPostano: 5.4.2008. sub. 15:57    Naslov: Citirajte i odgovorite

Free Energy je napisao/la:
Svatko neka si napravi vjetrenjaču, mlin, solarnu čeliju ili što već, a ako se stvori višak biti će i tržište za to.

smijeh1 smijeh1 smijeh1
Samo još nisi objasnio gdje da nas 150 obitelji u neboderu montiramo sve to. Na onih 0,5 m2 krova koliko svakome pripada? Akumulatore u podrum ili ispod kreveta? Kablove da vučemo po fasadi ili da prekopamo cijeli neboder?
[Vrh]
Sigy

PostPostano: 5.4.2008. sub. 16:49    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma kad bi nas 5% imalo vjetrenjače ili FN panele, već bi država smislila neki novi porez da uzme lovu i od toga. Mi bi plaćali nebo, a glupi janezi neće plaćati ni more i ono iz mora. Lopovska država!! Ma tko bio na vlasti, svi su isti. Sad su bušu lizali dupe, a dok im trebamo, a poslije ćete vidjeti šta će biti. Ljudi moji, bit će skoro propast svijeta, možda ga i mi još doživimo.
[Vrh]
Pero

PostPostano: 5.4.2008. sub. 18:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sigy je napisao/la:
Ma kad bi nas 5% imalo vjetrenjače ili FN panele, već bi država smislila neki novi porez da uzme lovu i od toga.

Vec i sada se uzima "porez na koristenje radijskih frekvencija" za mobitele u iznosu od 12.5kn/mjesec za pretplatnike. Zbog tog poreza sam otkazao pretplatu (ne samo zbog toga). Lud je svatko tko misli da ce biti u stanju da postavi na svoje privatno dobro vjetrenjacu ili solarni panel a da drzave ne uzme porez...
Ako pocnemo smanjivati potrosnju energenata gdje se beru masni soldi, uvest ce se porez na nesto drugo. Svaku godinu se prvo proracunava budget, a onda se gleda gdje ce se soldi uzet...

Placamo komunalnu naknadu pri gradnji kuce po m3, kao da zagadjenje o tome ovisi, da ne spominjem ostale idiotarije.

Dokle god bude posao saborskog zastupnika placen debelo iznad prosjeka u drzavi, nema sanse za "stoku sitnog zuba" da krene na bolje...
Mad

Svejedno, treba priznati da treba raditi na alternativnoj energiji, ako nis drugo da nam se ne ponovi "par-nepar" i slicne kreacije, jos iz Jugoslavije. Jedina dobit je da se ne ovisi o nekome trecemu, koji ti moze presjeci zice, zatvoriti ventil, itd.
[Vrh]
Free Energy

PostPostano: 5.4.2008. sub. 23:37    Naslov: Citirajte i odgovorite

govorio sam da bi u se principu svatko trabao brinuti za sebe tako da lagano može otkantati cijelu ideju "države".

inače sam u neboderu i isto kao i klima može se staviti vjetrenjača, pogotovo na višim katovima. Ako račun za struju naraste, neće mi biti problem to staviti Smile
[Vrh]
Neno

PostPostano: 6.4.2008. ned. 15:29    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pokušaj staviti na papir troškove oko vjetrenjače pa ćeš vidjeti da nema puno smisla. Sama nabavna cijena vjetrenjače nije uopće bitna, uzmi samo cijenu jednog akumulatora te koliko može za svog životnog vijeka akumulirati i predati energije.
Samo ugrubo i od oka, ako je cijena akumulatora 500 kn za taj novac se može kupiti preko 700 kw skuplje struje a ako bi uzeli neku prosječnu cijenu to je gotovo 1000 kw. Hoće li akumulator toliko dugo trajati?
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 6.4.2008. ned. 16:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neno, akumulatori se ne moraju koristiti
Proizvedenu energiju mozes odmah trositi a visak prodati mrezi
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Neno

PostPostano: 6.4.2008. ned. 19:15    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno EV Smile . Samo sam replicirao Free Energy koji, ako sam dobro skužio, ima neke ideje o "decentralizaciji" (otkantati cijelu ideju države). Oduvijek je energija iz mreže bila i biti će najjeftinija koliko god "državna" bila. Također, želio sam mu samo reći da ništa od njegove ideje od vjetrenjače na balkonu nebodera.
[Vrh]
bezkomentara

PostPostano: 8.4.2008. uto. 08:21    Naslov: Citirajte i odgovorite

Baš gledam... s obzirom da novom uredbom u Zg treba maknuti vanjske klima jedinice i satelitske tanjure sa fasada, ne znam koliko bi bili nakloni postavljanju i malih vjetrenjača ili malih solarnih panela na balkone... krovovi su pak druga priča i ako se želi neka isplativa proizvodnja potrebna je stanarska sloga... a osim toga, ako se stanari u većini zgrada ne mogu dogovoriti da svatko plaća grijanje onoliko koliko je potrošio, mislite da bi postavljanje solarnih kolektora, fotonaponskih ćelija ili vjetrenjače bilo izvedivo? smijeh2
[Vrh]
Free Energy

PostPostano: 8.4.2008. uto. 20:58    Naslov: Citirajte i odgovorite

imaš pravo, dok god je cijena vani jeftinija nego da sam proizvodiš sve je jasno. Čekamo da benzin naraste na 20kn/L pa da vidiš bum alternativnih izvora energije Wink

a "uredbe" i sl. nusproizvodi države me uopće ne zanimaju. Moja je stvar hoću li staviti cvijeće, tanjur ili vjetrenjaču na fasadu. Čak ni u privatno vlasništvo pretjerano ne vjerujem, ali dobro dođe kao pravna osnova za zaštitu od države.
[Vrh]
Hide1999

PostPostano: 2.9.2008. uto. 21:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

EV je napisao/la:
Neno, akumulatori se ne moraju koristiti
Proizvedenu energiju mozes odmah trositi a visak prodati mrezi

Ček ček ček, proizvedenu trosis, a visak prodas mrezi? sam dobro shvatio, mozes trosit kolko trebas, ako se stvara vise od trosnje moz ostatak hep-u prodat?
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 2.9.2008. uto. 21:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hide1999 je napisao/la:
Ček ček ček, proizvedenu trosis, a visak prodas mrezi? sam dobro shvatio, mozes trosit kolko trebas, ako se stvara vise od trosnje moz ostatak hep-u prodat?

Naravno, i ne trebas velike baterije jer kad nema vlastite struje, kupis od HEPa po nizoj cijeni od one po kojoj prodajes Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Pero

PostPostano: 3.9.2008. sri. 07:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

EV je napisao/la:
Hide1999 je napisao/la:

Naravno, i ne trebas velike baterije jer kad nema vlastite struje, kupis od HEPa po nizoj cijeni od one po kojoj prodajes Wink

Samo pogledaj koje papire moras imati da bi se registrirao za proizvodnju struje. Shocked
BTW, ne otkupljuje HEP, vec HROTE. Problem je pribaviti svu dokumentaciju za proizvodnju struje, svaka cast onome koji to uspije rijesiti u roku manjem od dvije godine (ne racunajuci gradnju/postavljanje generatora). Nadalje, treba provjeriti koliko para treba uloziti za ateste iostalu papirologiju. xSmile

Kako za sada stvari stoje, najisplativije je uloziti u pristojne solarne baterije za skladistenje viska energije. U takvom slucaju ne treba ulagati u skupe sinkrone invertere, koji dodju i cetveroskuplji od sinusnih. Obican sinusni inverter je onda dovoljan, a relejima se dade rjesavati prebacivanje sa vlastitih izvora na mrezu.

Sam to vec rjesavam ali za solarne panele te cu biti zadovoljan ako godisnje iz njih uspijem izvuci 350-500kWh. Svakako nece biti viska energije za prodaju.

Htio sam ici na proizvodnju pomocu FN modula te prodaju kompletne proizvedene energije HROTE-u, ali vidim da svi imaju problema sa skupljanjem potrebne dokumentacije, a koji su uspjeli se registrirati imaju problema s naplatom: energiju das danas, a kada ti soldi legnu na racun?

Racunao sam da cu za svaki proizvedeni (i prodani) kWH moci povuci iz mreze najmanje 4kWh; nazalost potrosenu struju moram odmah platiti, a jos nisam vidio da je nekome uspjelo i naplatiti proizvedenu struju. trlja oci
[Vrh]
HAL9000v2.0

PostPostano: 3.9.2008. sri. 09:14    Naslov: Citirajte i odgovorite

AFAIK niko nije naplatio.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Vremenska zona: GMT + 01:00.