Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
dmeter
Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 15.10.2015. čet. 13:33 Naslov: Diy-projekt desalinatora revers osmosis |
|
|
odlućija sam se na diy projekt desalinatora.
princip je veoma jednostavan
kad se dodaju instrumenti,predfilter,ispiranje,dobavna pumpa malo je kompliciranije
|
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 15.10.2015. čet. 13:41 Naslov: |
|
|
rezervirano za spisak materijala
sav specijalizirani materijal je iz USA,Japana ili Kine.U EU je teško išta dobavljivo osim za filtriranje kanalizacije.jebiga EU je bitnije kako svoja govna pročistiti kao glume neke zelene.poticaji EU itd.
zato dodati skupi šiping iz USA,Japana + PDV
Visokotlačna pumpa od 80$ do 5000$
od jeftinog visokotlačnog perača-do solidne talijanske Ar pumpi po solidnoj cijeni
300-500€ inox 2000€.
http://goo.gl/kvidr8
FRP tlačna posuda 2.5" x 40" 500$+-
RO Filter 2.5"x40 SWC 2540 250$
http://goo.gl/tIIjVa
http://www.hydranauticsmembrane.com/#005
ugradbeni instrument za kontrolu kvalitete vode cijena samo 25-35$
http://goo.gl/Ooy2RZ
Zadnja promjena: dmeter; 18.10.2015. ned. 11:28; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 15.10.2015. čet. 13:41 Naslov: |
|
|
Zadnja promjena: dmeter; 16.10.2015. pet. 21:06; ukupno mijenjano 2 put/a. |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 16.10.2015. pet. 10:46 Naslov: |
|
|
membrana za povratnu osmozu srednje tlačna.
• Maximum Operating Temperature 45°C
• Maximum Operating Pressure 1,000 psi 69 bar
• Maximum Pressure Drop 15 psig 1.0 bar
radni tlak 55 bari
protok SW30-2540 23,3 litre u minuti,pitka voda 110 litara u satu
za povratnu osmozu mora je potrebno od 27,8 bari pritiska(hoffova formula) |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 16.10.2015. pet. 11:03 Naslov: |
|
|
Većina brodova to koriste, naročito tamo di ima puno ljudi (u odnosu na snagu makina)...
Moj ti je savjet da se puno ne zamaraš s automatikom ispiranja sustava, za to ti trebaju samo dva 3W ventila i bujol.
Ono ča je zgodno, dovoljna ti je snaga ~2kW za nekih 3m3/sat pri temperaturi vode 20tak stupnjeva.
Bitno je da friška voda, proizvedena reverznom osmozom, je podosta jeftinija (čak i uz HEPovu struju) od one koju dobijaš iz vodovoda.
Nažalost, prema važećim zakonima u ovoj državi ne smiješ to raditi |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 16.10.2015. pet. 12:25 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: |
Kaj su "oni" normalni, koji im je argument za to? |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 16.10.2015. pet. 12:54 Naslov: |
|
|
Bilo je takvih pokušaja, ali u ovoj banani moraš imati koncesiju za to.
Valjda imamo toliko malo mora da postoji opasnost da dobijemo u Jadranu mrtvo more?
Svaka država ima svoje "veselje": u Španjolskoj moraš imati koncesiju za solarne panele, ovdje ti treba za to da bi ugrabija koji kubik friške vode iz mora. Valjda je to podrška naseljavanju otoka?
Svakom ko živi uz more preporučam da ili postavi pogon sa fleksibilnim cijevima, ili da ih dobro sakrije. Ionako ti jedan od najmanjih desanilizatora (npr. 1500W) ionako ne rabi 24 sata na dan, dovoljno je za kućnu uporabu par sati na dan, a da ti još pretekne i za navodnjavanje.
U Kuwaitu koriste desalinizatore za poljoprivredu, a s obzirom na temperaturu mora tamo (ljeti i preko 35 st.C) imaju puno manji prinos vode po kWh, a kod nas će se radije voziti voda na otoke nego dozvoliti narodu da se snađe...
Šteta što se radi ovakvim svojatanjem prirodnih dobara od strane države je neprocjenjiva. Ja bih prvi otpirija na otok (npr. Silba), ali te kači ona definicija "pomorskog dobra", a po sadašnjim zakonima pomorsko dobro nije vlasništvo naroda, već države.
Kad malo pogledaš bolje, na otoku imaš sve ča ti rabi, osim zdrastvene njege, koje se je lako odreć jer je ionako nema... |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 16.10.2015. pet. 12:58 Naslov: |
|
|
Žega, da se dozvoli slobodna desalinizacija mora, cijene nekretnina na otocima bi otišle u nebo. |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 16.10.2015. pet. 19:59 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: | Većina brodova to koriste, naročito tamo di ima puno ljudi (u odnosu na snagu makina)...
Moj ti je savjet da se puno ne zamaraš s automatikom ispiranja sustava, za to ti trebaju samo dva 3W ventila i bujol.
Ono ča je zgodno, dovoljna ti je snaga ~2kW za nekih 3m3/sat pri temperaturi vode 20tak stupnjeva.
Bitno je da friška voda, proizvedena reverznom osmozom, je podosta jeftinija (čak i uz HEPovu struju) od one koju dobijaš iz vodovoda.
Pero to je teoretska potrebna energija za povratnu osmozu morske vode.
u realnosti je 1-1,5 kwh za 1 m3 vode. dosta se izgubi prilikom tlačenja mora na toplinu,dosta se izgubi na izlazu slane otopine,gubici u pumpi,el.motoru.
probati ću smanjiti gubitke natlačnoj strani upotrebom 2-3 tlačne posude.to jest predavati dio tlaka iz posude u posudu.još kad bi smislio napravu za izmjenu tlakova,barem za dobavnu pumpu |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 16.10.2015. pet. 22:57 Naslov: |
|
|
koristija bi bešavnu cijev inox 70mm x 5mm ili 4,5 mm stijenke za posudu filtera.
može li bešavna inox cijev izdržati pritisak od 60 bari a da ne prsne ili da idem na deblje |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 17.10.2015. sub. 07:48 Naslov: |
|
|
Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.
S obzirom da sam morao nadgledati desalinizator punih mjesec dana, uočija sam da u toplijim vodama se dobiva manje jer pri temperaturi mora od 18 stupnjeva smo jedva izvlačili 3m3/sat pri tlaku od 60bara...
Nisam proučavao teoriju, ovo su praktična iskustva. Može biti da sam krivo ocijenio...
Pa ako potrošiš i 2kWh po m3, kolika ti ispada cijena kubika vode?
Svakako puno manje od 12kn, uz uračunatu amortizaciju...
Koliko znam, ima tih uređaja već sastavljenih za kupiti i nisu skupi. Provjeri talijanske sajtove, možda ,ađeš štogod gotovo za dovoljno male pare. |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 17.10.2015. sub. 10:49 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: | Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.
S obzirom da sam morao nadgledati desalinizator punih mjesec dana, uočija sam da u toplijim vodama se dobiva manje jer pri temperaturi mora od 18 stupnjeva smo jedva izvlačili 3m3/sat pri tlaku od 60bara...
Nisam proučavao teoriju, ovo su praktična iskustva. Može biti da sam krivo ocijenio...
Koliko znam, ima tih uređaja već sastavljenih za kupiti i nisu skupi. Provjeri talijanske sajtove, možda ,ađeš štogod gotovo za dovoljno male pare. |
da super su jeftini 0,3 litare u minuti od 4000 € pa naviše
evo ovi su najeftinije cijena + PDV i dostava
SPLASH-25 25 l.p.h. non automated fresh water flush -
Web offer price: 3.295 €
SPLASH-30 S 30 l.p.h. automated fresh water flush. Motor speed control. Optional remote control panel.
price: 4.950 € |
|
[Vrh] |
|
|
BB
|
Postano: 17.10.2015. sub. 12:52 Naslov: |
|
|
Pero je napisao/la: | Davore, na jednom prijašnjem brodu sam popravljao jedan takav desalinizator, a na Crnom moru (temperatura vode je bila nekih 14 stupnjeva) smo imali skoro 4m3 na sat s pumpom snage 1.75kW i radnim tlakom od 52bara.
teorija kaže da se čvrste materije bolje rastvaraju u toplijim tečnostima, što se slaže sa tvojom praksom. Vjerovatno na nižim temeraturama je veća zasićenost pa se lakše izdvaja iz vode...
Sa gasovima je obratno, zato kad mineralnu staviš u frižider koji je navijen na minus, brzo ostane bez mjehurića |
|
[Vrh] |
|
|
lisicakm
|
Postano: 17.10.2015. sub. 13:21 Naslov: |
|
|
Samo šteta puštat slanu vodu u more, napraviš plitki bazen i evo soli |
|
[Vrh] |
|
|
dmeter
|
Postano: 17.10.2015. sub. 18:21 Naslov: |
|
|
|
jesam i ja lud kako prije nisam uočija crnom moru. salinity crnog mora je 17‰ (17 gram soli u litri mora)a u oceanu je 35‰ (35 gram soli u litri mora)
a u jadranu je slanost oko 38,3 grama soli na litri mora.
U višim temperaturama mora RO membran nabubri i omogući višu proizvodnju pitke vode ali vode s višom koncetracijom soli(oko 500-600 ppm), tako da ćete dobiti više svježe vode u toplim morima, ali će imati malo više soli u njoj. U hladnom moru, membrana ograničava protok, čime se dobija manji protok s manjom količinom soli - bolja voda(400 ppm), ali manje se vode dobija. Ako slanost se povećava, poput na Mediteranu gdje je morska voda slanosti o preko 38.000 ppm, dobit ćete više soli i manju proizvodnju vode.
Tvoj uređaj u brodu je vjerovatno imao automatiku i radio je u sprezi TDS uređaja,to jest vjerovatno je bio namješten na 450 ppm slanosti i kad ste došli u toplo more smanjivao je tlak i tako je smanjivao proizvodnju.da si ga u toplom moru namjestija na 500 ppm niko ne bi ni primjetija kvalitetu to jest voda bi bila ukusnija.
otopljene soli u pitkoj vodi su obično 500 ppm to jest 500 mg litra
sad da će neko primjetiti pijuči razliku od 450-550 mg litri nije se rodija.
za ljudsku upotrebu je dugoročno neštetno čak 2000 mg soli u 1 litri a za životinje 5000mg po litri.
Zadnja promjena: dmeter; 18.10.2015. ned. 10:25; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
|