Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
rale
|
Postano: 10.3.2008. pon. 18:54 Naslov: |
|
|
@treb
Nije dovoljno da je netko ekološki orijentiran i da se iskreno i obično poprilično nestručno zauzima za ekologiju a pri tome je politički nepismen.
Bojim se da bi od ovih zelenih bilo više štete nego koiristi.
Kada neko ponudi program koji će ponuditi ekološka riješenja u suglasju sa svim ostalim političkim pitanjima, dobiti će i moj glas.
Slažem se da treba zauzimati za ekologiju ali isto tako mislim da jeftini populizam i pomodno revolucionarni aktivizam nisu prihvatlivi kao ozbiljna politička opcija. No isto tako im ne poričem zasluge za promociju eko svijesti.
Zakonska riješenja koja će omogućiti kontrolu i uvid javnosti nad odlagalištima, zakoni koji će sprijećiti mogučnost odlaganja otpada iz drugih zemalja bio bi puno bolji predizborni program a ne zalaganje protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, tlapnje o strašnom zagađenju, poziva na barikade. |
|
[Vrh] |
|
 |
inch
|
Postano: 10.3.2008. pon. 19:48 Naslov: |
|
|
postoje građanske (eko) incijative koje nisu vladine ili političke, štoviše to ni nesmiju biti ako želimo objektivnost...po meni su se pokazali prilično aktivnima i učinkovitima... i treba još toga, treba pokriti cijelu hrv. |
|
[Vrh] |
|
 |
inch
|
Postano: 10.3.2008. pon. 19:52 Naslov: |
|
|
treb je napisao/la: |
Tebe nisu pitali??? Mene su pitali 25.11. prošle godine.
Druga je stvar što se u predizbornoj malo govorilo o tome. Ali u demokraciji ti je jedini legalan (demokratski) način izražavanja mišljenja kroz institucije države. A to znači da biraš onoga tko će provoditi energetsku politiku kakvu bi ti želio da provodi. Druga je stvar kako to zapravo funkcionira u praksi, ali tako bi barem trebalo biti.
Po defaultu bi svi mi s ovog foruma (s obzirom na glavnu temu foruma) trebali glasati za zelene. A vjerujem da to baš i nije tako.  |
nisu me pitali, šteta a pitaju za ostal gluposti svako malo od osiguravajućih društava do analize o proizvodima koje kupujem...ja to iš odma
svoje mišlljenje o NE sam već rekao, mislim da postoje druge opcije. |
|
[Vrh] |
|
 |
treb
|
Postano: 11.3.2008. uto. 11:50 Naslov: |
|
|
Naravno. Kad je politika, a NE je definitivno političko, a tek onda dijelom i stručno pitanje, u igri, onda se ipak gledaju prioriteti. A budući da, nažalost prema posljednjim izborima sudeći, kod nas je prioritet još uvijek bliža i dalja prošlost, a ne budućnost, onda imamo vlast i stranke takve kakve imamo.
U Njemačkoj su zeleni prilično jaki, a ne bih baš rekao da su jaki zato što imaju odlične političke programe. Uostalom, svaka je stranka jaka onoliko koliko joj birača daje potporu, a u Njemačkom slučaju je očito da ih budućnost zanima puno više nego nas naša.
A ja bih rado da se energetska budućnost prepusti stručnjacima koji nisu politički indoktrinirani i koji se zbog svoje stručnosti i praćenja novosti na područjima energetike nemaju vremena baviti svakodnevnim političkim temama i koje to u konačnici i ne zanima i da su dovoljno situirani da ih nijedna politička opcija ne može potkupiti.
Eh, utopije li u ovom našem okruženju...  |
|
[Vrh] |
|
 |
VladoK

|
Postano: 11.3.2008. uto. 12:36 Naslov: |
|
|
treb je napisao/la: | Naravno. Kad je politika, a NE je definitivno političko, a tek onda dijelom i stručno pitanje, |
1. stručnjaci konstatiraju da je premalo izvora električne struje
2. političari moraju stvoriti zakonske okvire i uvjete za izgradnju novih izvora kako bi se nadoknadio nedostatak, na što su ukazali stručnjaci
3. nakon što političari naprave potrebnu regulativu i nakon što se realiziraju uvjeti, ponovo na red dolaze stručnjaci koji projektiraju postrojenje prema energetskim potrebama i specifičnostima okruženja gradnje
4. političari trebaju osigurati izvore financiranja za izgradnju
5. stručnjaci grade i koriste
Ovako bi trebalo biti da bi sve bilo donekle u redu u jednom bolje organiziranom društvu. HR to još dugo ne bude postala. |
|
[Vrh] |
|
 |
rale
|
Postano: 17.3.2008. pon. 22:16 Naslov: |
|
|
@vladoK
Ne razumijem što stručnjaci konstatiraju:
a) da je hidropotencijal iskorišten i da bi daljnje iskorištavanje bilo neisplativo, ponegdje i ekološki upitno.
b) da nemamo dovoljno termocentrala i da trebamo sagraditi nove. Kakve?
c) da su alternativni izvori nedostatni i ekonomski neisplativi nakon nekog udjela u podmirenju potreba za energijom.
Politika bi trebala donijeti strategiju energetskog razvoja i preuzeti odgovornost za istu. Uzimajući u obzir standard građana, konkurentnost privrede, neovisnost o uvoznim energentima i njihova raspoloživost na tržištu, poštivanju međunarodnih ugovora (Kyto) i brige za očuvanje okoliša.
Zakonski okviri postoje i treba ih provoditi i eventualno doraditi u smislu poticanja alternativnih izvora, uštedwe energije, smanjenja zagađenja kroz npr. penalizaciju po toni CO2.
Tržišna privreda je naše opredjeljenje i ne vidim zašto ne bi funkcionirala i u sektoru energetike a država neka se brine o provođenju zakona i zakonskoj regulativi.
Stručnjaci neka se brinu o sigurnosti i tehničkoj ispravnosti propisanoj zakonom
Nadam se da te ne smeta ovakva polemička forma  |
|
[Vrh] |
|
 |
rale
|
|
[Vrh] |
|
 |
dmeter

Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 19.5.2008. pon. 19:41 Naslov: |
|
|
Darrieus je napisao/la: | Iskreno protiv sam NE u Hrv, a i bilo gdje u svijetu bez obzira na argumente koje su mnogi ovdje iznjeli.
Moram isto tako istaknuti da se u potpunosti slazem e argumentima za NE, jer to je zapravo cinjenicno stanje stvari, ali sam i dalje definitivno protiv.
Zasto sam protiv, odgovor je vrlo jednostavan; Chernobyl.
ok reci cete bio je komunisticki rezim ovo ono, reci cete danasnje Ne su 100 puta sigurnije, ok, slazem se, al postoji i Murphy-ev zakon, pa s toga Chernobyl 2 je vrlo lako moguc!
Isčeprkati ću vam linkove vezane uz Chernobyl za vrijeme i poslije katastrofe, pa sve poklonike NE-a, da malo pogledaju stravicne slike, djece rođene poslije katastrofe....
Mislim da je Hidroelektrana rijesenje, daleko bolje, jeftinije i čišće, a ekološka šteta koju eventualno prouzroči HE, je daleko manja, od TE, ili od moguće katastrofe NE. |
Moj prijatelju černobil nije imao betonski skafander nego obična zgrada sa limenim krovom
hidroelektrane sa akumulaciskim jezerom su najgore zadiranje u ekologiju i mikroklimu
može i elektrovjetrenjače i solarni paneli ali da ga ja ne plačam veču cijenu nego samo zagovornici dotićne tehnologije
bilo bi najpoštenije ići od potrošača do potrošača i pitat
jesi za nuklearnu cijena 0,5 kn kw
solarnu 2 kn kw
vjetro 1 kn kw
termoelektranu 0,2 kn kw i ko šta zaokruži to mu i naplatit |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 19.5.2008. pon. 19:45 Naslov: |
|
|
Moze Dmeter..samo u slucaju sranja neka nama koji smo zaokruzili obnovljive izvore isplate prikladnu svotu da se iselimo u roku 24h barem 1000km dalje |
|
[Vrh] |
|
 |
inch
|
Postano: 19.5.2008. pon. 20:01 Naslov: |
|
|
a isto ti dođe kad nemaš domaću tvornicu urana, moraš kupit štapove. |
|
[Vrh] |
|
 |
dmeter

Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 3594 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 24.5.2008. sub. 18:13 Naslov: |
|
|
EV je napisao/la: | Moze Dmeter..samo u slucaju sranja neka nama koji smo zaokruzili obnovljive izvore isplate prikladnu svotu da se iselimo u roku 24h barem 1000km dalje |
nema problema javiš se bilo kojoj agenciji za prodaju nekretninea
potpišeš punomoć za prodaju nekretnina ili se javiš državnoj agenciji APN oni ti otkupljuju imanja |
|
[Vrh] |
|
 |
treb
|
Postano: 24.5.2008. sub. 23:26 Naslov: |
|
|
dmeter je napisao/la: |
Moj prijatelju černobil nije imao betonski skafander nego obična zgrada sa limenim krovom
hidroelektrane sa akumulaciskim jezerom su najgore zadiranje u ekologiju i mikroklimu
može i elektrovjetrenjače i solarni paneli ali da ga ja ne plačam veču cijenu nego samo zagovornici dotićne tehnologije
bilo bi najpoštenije ići od potrošača do potrošača i pitat
jesi za nuklearnu cijena 0,5 kn kw
solarnu 2 kn kw
vjetro 1 kn kw
termoelektranu 0,2 kn kw i ko šta zaokruži to mu i naplatit |
Ovo uopće nije neizvedivo. Dapače, u Njemačkoj to funkcionira već godinama.
Čim uđemo u EU, odmah nakon jedno 15 godina će to biti moguće i kod nas. Sve skupa, oko 2044-te, cca...  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 28.5.2008. sri. 20:49 Naslov: |
|
|
Citat: | Francuska Uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) naredila je francuskoj elektroenergetskoj skupini EdF zaustavljanje radova na novoj francuskoj nuklearnoj elektrani. Radi se o elektrani nove generacije, a radovi su zaustavljeni zbog toga što EdF nije upozorio na nedostatke u kontrole kvalitete. Naime, ASN je otkrila nepravilnosti u armaturi betona za novi reaktor NE Flamanville snage 1600 MW koji se gradi u sjevernoj Francuskoj. Prema riječima dužnosnika ASN-a, spomenuti nedostaci 'ne predstavljaju opasnost za sigurnost, ali pokazuju nedostatak pozornosti pri izvođenju radova što nije prihvatljivo'. Zbog toga je EdF-u naređena izrada plana za uspostavljanje kontrole kvalitete i otkrivanju nedostataka pri nadzoru radova i dobavljača (što uključuje i glavnog izvođača građevinskih radova, tvrtku Bouygues koja je upravo bila odgovorna za armaturu). Inače, vrijednost spomenute elektrane iznosi više od 3 mlrd. eura i trebala bi biti dovršena do 2012. godine. |
3.000.000.000EUR/1.600.000 kW = 1.875EUR/kW
Stvarna cijena je daleko veca jer tu nije uracunata razgradnja, odlaganje radioaktivnog odpada, remonti... |
|
[Vrh] |
|
 |
solarstorm
|
Postano: 29.5.2008. čet. 06:36 Naslov: |
|
|
da fora je da pametnjakovići ne uzimaju u obzir gorivo koje treba kupovati i odlagati.. zamisli kolika bi se solarna termo elektrana mogla napraviti za te novce, termo jer je jeftinija i može trajati duže od 25 g koliko je efikasni vijek pv panela.. |
|
[Vrh] |
|
 |
timon
|
Postano: 29.5.2008. čet. 08:00 Naslov: |
|
|
Ali, ne proizvodi struju po noci i po oblacnom vremenu. Veliki minus. Sa druge strane, orbitalne solarke bi bile super. Ali, oped, treba povuci dalekovod od zemlje do orbite. |
|
[Vrh] |
|
 |
|