<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Za novu HR nuklearku
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
rale

PostPostano: 10.3.2008. pon. 18:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

@treb

Nije dovoljno da je netko ekološki orijentiran i da se iskreno i obično poprilično nestručno zauzima za ekologiju a pri tome je politički nepismen.
Bojim se da bi od ovih zelenih bilo više štete nego koiristi.
Kada neko ponudi program koji će ponuditi ekološka riješenja u suglasju sa svim ostalim političkim pitanjima, dobiti će i moj glas.
Slažem se da treba zauzimati za ekologiju ali isto tako mislim da jeftini populizam i pomodno revolucionarni aktivizam nisu prihvatlivi kao ozbiljna politička opcija. No isto tako im ne poričem zasluge za promociju eko svijesti.
Zakonska riješenja koja će omogućiti kontrolu i uvid javnosti nad odlagalištima, zakoni koji će sprijećiti mogučnost odlaganja otpada iz drugih zemalja bio bi puno bolji predizborni program a ne zalaganje protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, tlapnje o strašnom zagađenju, poziva na barikade.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
inch

PostPostano: 10.3.2008. pon. 19:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

postoje građanske (eko) incijative koje nisu vladine ili političke, štoviše to ni nesmiju biti ako želimo objektivnost...po meni su se pokazali prilično aktivnima i učinkovitima... i treba još toga, treba pokriti cijelu hrv.
[Vrh]
inch

PostPostano: 10.3.2008. pon. 19:52    Naslov: Citirajte i odgovorite

treb je napisao/la:

Tebe nisu pitali??? Mene su pitali 25.11. prošle godine. Smile

Druga je stvar što se u predizbornoj malo govorilo o tome. Ali u demokraciji ti je jedini legalan (demokratski) način izražavanja mišljenja kroz institucije države. A to znači da biraš onoga tko će provoditi energetsku politiku kakvu bi ti želio da provodi. Druga je stvar kako to zapravo funkcionira u praksi, ali tako bi barem trebalo biti.

Po defaultu bi svi mi s ovog foruma (s obzirom na glavnu temu foruma) trebali glasati za zelene. A vjerujem da to baš i nije tako. Smile

nisu me pitali, šteta Rolling Eyes a pitaju za ostal gluposti svako malo od osiguravajućih društava do analize o proizvodima koje kupujem...ja to iš odma Very Happy
svoje mišlljenje o NE sam već rekao, mislim da postoje druge opcije.
[Vrh]
treb

PostPostano: 11.3.2008. uto. 11:50    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno. Kad je politika, a NE je definitivno političko, a tek onda dijelom i stručno pitanje, u igri, onda se ipak gledaju prioriteti. A budući da, nažalost prema posljednjim izborima sudeći, kod nas je prioritet još uvijek bliža i dalja prošlost, a ne budućnost, onda imamo vlast i stranke takve kakve imamo.

U Njemačkoj su zeleni prilično jaki, a ne bih baš rekao da su jaki zato što imaju odlične političke programe. Uostalom, svaka je stranka jaka onoliko koliko joj birača daje potporu, a u Njemačkom slučaju je očito da ih budućnost zanima puno više nego nas naša.

A ja bih rado da se energetska budućnost prepusti stručnjacima koji nisu politički indoktrinirani i koji se zbog svoje stručnosti i praćenja novosti na područjima energetike nemaju vremena baviti svakodnevnim političkim temama i koje to u konačnici i ne zanima i da su dovoljno situirani da ih nijedna politička opcija ne može potkupiti.

Eh, utopije li u ovom našem okruženju... Zvjezdice
[Vrh]
VladoK

PostPostano: 11.3.2008. uto. 12:36    Naslov: Citirajte i odgovorite

treb je napisao/la:
Naravno. Kad je politika, a NE je definitivno političko, a tek onda dijelom i stručno pitanje,

1. stručnjaci konstatiraju da je premalo izvora električne struje
2. političari moraju stvoriti zakonske okvire i uvjete za izgradnju novih izvora kako bi se nadoknadio nedostatak, na što su ukazali stručnjaci
3. nakon što političari naprave potrebnu regulativu i nakon što se realiziraju uvjeti, ponovo na red dolaze stručnjaci koji projektiraju postrojenje prema energetskim potrebama i specifičnostima okruženja gradnje
4. političari trebaju osigurati izvore financiranja za izgradnju
5. stručnjaci grade i koriste

Ovako bi trebalo biti da bi sve bilo donekle u redu u jednom bolje organiziranom društvu. HR to još dugo ne bude postala.
[Vrh]
rale

PostPostano: 17.3.2008. pon. 22:16    Naslov: Citirajte i odgovorite

@vladoK
Ne razumijem što stručnjaci konstatiraju:
a) da je hidropotencijal iskorišten i da bi daljnje iskorištavanje bilo neisplativo, ponegdje i ekološki upitno.
b) da nemamo dovoljno termocentrala i da trebamo sagraditi nove. Kakve?
c) da su alternativni izvori nedostatni i ekonomski neisplativi nakon nekog udjela u podmirenju potreba za energijom.

Politika bi trebala donijeti strategiju energetskog razvoja i preuzeti odgovornost za istu. Uzimajući u obzir standard građana, konkurentnost privrede, neovisnost o uvoznim energentima i njihova raspoloživost na tržištu, poštivanju međunarodnih ugovora (Kyto) i brige za očuvanje okoliša.
Zakonski okviri postoje i treba ih provoditi i eventualno doraditi u smislu poticanja alternativnih izvora, uštedwe energije, smanjenja zagađenja kroz npr. penalizaciju po toni CO2.
Tržišna privreda je naše opredjeljenje i ne vidim zašto ne bi funkcionirala i u sektoru energetike a država neka se brine o provođenju zakona i zakonskoj regulativi.
Stručnjaci neka se brinu o sigurnosti i tehničkoj ispravnosti propisanoj zakonom
Nadam se da te ne smeta ovakva polemička forma Good and bad
[Vrh]
rale

PostPostano: 23.3.2008. ned. 13:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://www.cbc.ca/canada/prince-edward-island/story/2007/07/27/agriculture-wind.html

Nekritičko i pod svaku cijenu zauzimanje za alternative izvore energije može biti kontraproduktivno.
[Vrh]
dmeter

PostPostano: 19.5.2008. pon. 19:41    Naslov: Citirajte i odgovorite

Darrieus je napisao/la:
Iskreno protiv sam NE u Hrv, a i bilo gdje u svijetu bez obzira na argumente koje su mnogi ovdje iznjeli.

Moram isto tako istaknuti da se u potpunosti slazem e argumentima za NE, jer to je zapravo cinjenicno stanje stvari, ali sam i dalje definitivno protiv.
Zasto sam protiv, odgovor je vrlo jednostavan; Chernobyl.
ok reci cete bio je komunisticki rezim ovo ono, reci cete danasnje Ne su 100 puta sigurnije, ok, slazem se, al postoji i Murphy-ev zakon, pa s toga Chernobyl 2 je vrlo lako moguc!

Isčeprkati ću vam linkove vezane uz Chernobyl za vrijeme i poslije katastrofe, pa sve poklonike NE-a, da malo pogledaju stravicne slike, djece rođene poslije katastrofe....

Mislim da je Hidroelektrana rijesenje, daleko bolje, jeftinije i čišće, a ekološka šteta koju eventualno prouzroči HE, je daleko manja, od TE, ili od moguće katastrofe NE.

Moj prijatelju černobil nije imao betonski skafander nego obična zgrada sa limenim krovom
hidroelektrane sa akumulaciskim jezerom su najgore zadiranje u ekologiju i mikroklimu
može i elektrovjetrenjače i solarni paneli ali da ga ja ne plačam veču cijenu nego samo zagovornici dotićne tehnologije
bilo bi najpoštenije ići od potrošača do potrošača i pitat
jesi za nuklearnu cijena 0,5 kn kw
solarnu 2 kn kw
vjetro 1 kn kw
termoelektranu 0,2 kn kw i ko šta zaokruži to mu i naplatit
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 19.5.2008. pon. 19:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze Dmeter..samo u slucaju sranja neka nama koji smo zaokruzili obnovljive izvore isplate prikladnu svotu da se iselimo u roku 24h barem 1000km dalje
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
inch

PostPostano: 19.5.2008. pon. 20:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

a isto ti dođe kad nemaš domaću tvornicu urana, moraš kupit štapove.
[Vrh]
dmeter

PostPostano: 24.5.2008. sub. 18:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

EV je napisao/la:
Moze Dmeter..samo u slucaju sranja neka nama koji smo zaokruzili obnovljive izvore isplate prikladnu svotu da se iselimo u roku 24h barem 1000km dalje

nema problema javiš se bilo kojoj agenciji za prodaju nekretninea
potpišeš punomoć za prodaju nekretnina ili se javiš državnoj agenciji APN oni ti otkupljuju imanja
[Vrh]
treb

PostPostano: 24.5.2008. sub. 23:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

dmeter je napisao/la:

Moj prijatelju černobil nije imao betonski skafander nego obična zgrada sa limenim krovom
hidroelektrane sa akumulaciskim jezerom su najgore zadiranje u ekologiju i mikroklimu
može i elektrovjetrenjače i solarni paneli ali da ga ja ne plačam veču cijenu nego samo zagovornici dotićne tehnologije
bilo bi najpoštenije ići od potrošača do potrošača i pitat
jesi za nuklearnu cijena 0,5 kn kw
solarnu 2 kn kw
vjetro 1 kn kw
termoelektranu 0,2 kn kw i ko šta zaokruži to mu i naplatit

Ovo uopće nije neizvedivo. Dapače, u Njemačkoj to funkcionira već godinama.

Čim uđemo u EU, odmah nakon jedno 15 godina će to biti moguće i kod nas. Sve skupa, oko 2044-te, cca... Wink
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 28.5.2008. sri. 20:49    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:
Francuska Uprava za nuklearnu sigurnost (ASN) naredila je francuskoj elektroenergetskoj skupini EdF zaustavljanje radova na novoj francuskoj nuklearnoj elektrani. Radi se o elektrani nove generacije, a radovi su zaustavljeni zbog toga što EdF nije upozorio na nedostatke u kontrole kvalitete. Naime, ASN je otkrila nepravilnosti u armaturi betona za novi reaktor NE Flamanville snage 1600 MW koji se gradi u sjevernoj Francuskoj. Prema riječima dužnosnika ASN-a, spomenuti nedostaci 'ne predstavljaju opasnost za sigurnost, ali pokazuju nedostatak pozornosti pri izvođenju radova što nije prihvatljivo'. Zbog toga je EdF-u naređena izrada plana za uspostavljanje kontrole kvalitete i otkrivanju nedostataka pri nadzoru radova i dobavljača (što uključuje i glavnog izvođača građevinskih radova, tvrtku Bouygues koja je upravo bila odgovorna za armaturu). Inače, vrijednost spomenute elektrane iznosi više od 3 mlrd. eura i trebala bi biti dovršena do 2012. godine.

3.000.000.000EUR/1.600.000 kW = 1.875EUR/kW

Stvarna cijena je daleko veca jer tu nije uracunata razgradnja, odlaganje radioaktivnog odpada, remonti...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
solarstorm

PostPostano: 29.5.2008. čet. 06:36    Naslov: Citirajte i odgovorite

da fora je da pametnjakovići ne uzimaju u obzir gorivo koje treba kupovati i odlagati.. zamisli kolika bi se solarna termo elektrana mogla napraviti za te novce, termo jer je jeftinija i može trajati duže od 25 g koliko je efikasni vijek pv panela..
[Vrh]
timon

PostPostano: 29.5.2008. čet. 08:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali, ne proizvodi struju po noci i po oblacnom vremenu. Veliki minus. Sa druge strane, orbitalne solarke bi bile super. Ali, oped, treba povuci dalekovod od zemlje do orbite.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Stranica 6 / 8.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.