Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
inch
|
Postano: 1.3.2008. sub. 21:18 Naslov: |
|
|
e-vozila je napisao/la: | Vrlo mali..
1500W/50V=30A
Znaci max. struja je 30A sto ne zahtjeva veliki presjek kabela |
možda neki mali transformator napona pa visoki šibaš iz voćnjaka do kuće i baterija - to bi trebalo smanjti gubitke, slično visokonaponskoj mreži |
|
[Vrh] |
|
|
inch
|
Postano: 1.3.2008. sub. 21:24 Naslov: |
|
|
rale je napisao/la: | Koliko energije najnaprednije zemlje dobivaju iz AI, možda par postotaka.
. |
mislim da je plan unije 20% pa i više (EU sad ovisi o ruskom gorivu a ta ovisnost nikome od evropljana ne odgovara - jasno dio će se podmirivati iz NE dio iz OI u koje su iz AI prešli solar i wind, a to sve govori o realnim potrebama za energijom) |
|
[Vrh] |
|
|
Darrieus
|
Postano: 2.3.2008. ned. 20:27 Naslov: |
|
|
za ne vjerovati!
Upravo sam gleda na Novoj TV dnevnik, te sad reportaža, kak za novu NE nema nikakvih problema, al negdi u nekom selu bi trebali graditi Vjetroelektranu i sad se našo neki diplan elektrotehnike koji tvrdi da je to totalno štetno za ljude i nezdravo, te da će poubijati svu stoku te je k sebi prikupio cijelo selo koje se zdušno protivi gradnji vjetroelektrane, jer ih bu vrag zel.
|
|
[Vrh] |
|
|
rale
|
Postano: 2.3.2008. ned. 21:28 Naslov: |
|
|
Darrieus je napisao/la: | za ne vjerovati!
Upravo sam gleda na Novoj TV dnevnik, te sad reportaža, kak za novu NE nema nikakvih problema, al negdi u nekom selu bi trebali graditi Vjetroelektranu i sad se našo neki diplan elektrotehnike koji tvrdi da je to totalno štetno za ljude i nezdravo, te da će poubijati svu stoku te je k sebi prikupio cijelo selo koje se zdušno protivi gradnji vjetroelektrane, jer ih bu vrag zel.
|
Vjetroelektrana je industrijsko postrojenje za proizvodnju el. energije i kao takvu bez nekih nepoželjnih efekata teško ju je uklopiti u neku urbanu cijelinu. Nedostaje nam iskustva i studije o utjecaju na okoliš pogotovo u blizini naselja.
Putujući po Europi vidio sam puno vjetrocentrala i mahom su sve bile postavljene daleko od naseljenih mjesta, vjerojatno u skladu sa studijama o snazi vjetra ali i studijama o uticaju na okoliš.
Vrlo vjerojatan scenarij oko potencijalne vjetroelektrane u spomenutom selu mogao bi izgledati ovako.
Kupljena je starija tehnologija koja stvara popriličnu buka, od par mogućih lokacija izabrana je najgora radi problema sa vlasničkim odnosima. Centrala poradi kvara stoji po par mjeseci ( i naružuje okoliš) jer se čekaju rezervni djelovi. Kada radi česti su ispadi u lokalnoj mreži radi problema sa sinhronizacijom. Uočeni nedostaci se neće otklanjati već će se vući godinama. Lokalna zajednica od projekta nema nikakve koristi ( ekološka naknada, radna mjesta, jeftinija struja). Pa se ti nemoj buniti. |
|
[Vrh] |
|
|
solarstorm
|
Postano: 3.3.2008. pon. 11:14 Naslov: |
|
|
u naselju bi se trebale graditi VAWT jer ne proizvode buku, niže su tlu i bolje se uklapaju u okoliš. |
|
[Vrh] |
|
|
MalaZelena
|
Postano: 3.3.2008. pon. 14:43 Naslov: |
|
|
timon je napisao/la: | Neka oni koje to tako brine dođu malo zivjeti kod mene u Kutinu. Amonijak tako dobro cisti sinuse Brutalno! |
Timon, iskreno i zaista mi je žao što tamo živiš. Brutalno je odlična riječ kojom si to opisao. Ušla sam u taj grad jednom u životu i zaista se nadam da nikad više neću morati. Nisam uopće mogla disati, doslovno sam na brzinu otrčala obaviti što sam trebala, pokupila se u auto i odjurila natrag. Ne znam kako ljudi uopće mogu tamo živjeti, izlaze li iz kuća i stanova ili se zatvaraju, razmišljaju li o bijegu i odlasku ili su se *privikli* i *pomirili sa situacijim*?
Jako tužan i okrutan grad |
|
[Vrh] |
|
|
MalaZelena
|
Postano: 3.3.2008. pon. 14:45 Naslov: |
|
|
bagijaner je napisao/la: | pa do sad je sam jedna roknula ne? |
Nije li šteta koju je to uzrokovalo trebalo biti dovoljno jako *upozorenje*? |
|
[Vrh] |
|
|
MalaZelena
|
Postano: 3.3.2008. pon. 14:46 Naslov: |
|
|
timon je napisao/la: | Usput, jeste li znali da u blizini Kutine postoji odlagaliste fosforgipsa od kutinske petrokemije? Fora je da je taj fosforgips radioaktivan. Nije jako ali je ipak dosta vise od normalne radioaktivnosti okolne zemlje. Fora je da je to odlagaliste zapravo obicno umjetno jezero u blizini jedne rijecice. Vidi se na google earth-u. |
Đizs! Još i to! Kako mene to ljuti! |
|
[Vrh] |
|
|
treb
|
Postano: 4.3.2008. uto. 13:21 Naslov: |
|
|
Darrieus je napisao/la: | treb je napisao/la: | Nekak mi ta teorija o istočnoj/ruskoj zastarjeloj tehnologiji baš i ne drži vodu. Ionako u Chernobilu nije kriva tehnologija, nego ljudski faktor. |
tu si u krivu! |
Nisam. Ali to nije ni bitno.
Bitno je da se uz decentralizaciju može puno više dobiti nego još jednom centralizacijom proizvodnog procesa.
Nije li uostalom bilo priče koliko naš energetski sutav gubi energije u prijenosu i da se to kreće preko 15%??? Guranjem proizvodnje AI/OI bliže potrošačima taj se problem rješava.
Velikom količinom prodanih/instaliranih AI/OI proizvodnih kapaciteta cijene će sigurno pasti, kao što kaže E-V. Usput, svi ste zaboravili da bi se decentralizacijom proizvodnje barem u nekom dijelu smanjila ovisnost JLS ili kućanstava/industrija o javnoj EE mreži. Znači da bi u pogodnim uvjetima oni proizvodili možda i dovoljno EE za sve svoje potrebe ili čak vraćali dio u javnu EE mrežu. A za toliko bi bila manja potrebna instalirana snaga u javnoj mreži u tom trenutku. Znam da moja JLS troši oko 150.000 Kn godišnje samo na javnu rasvjetu. I to je već prilika za početak...
Isto tako, razvila bi se cijela industrijska grana koja bi se bavila održavanjem postojećih sustava. Koliki je samo to poslovni potencijal. A sve bazirano na toliko željenim postulatima "društva znanja" koje nikak da poprimi bilo kakvu konturu u našim okvirima.
E, sad. Zašto sam ja svjestan toga da je to tek pusta utopija? Jer bi ove tvrtke koje se bave prodajom elemenata za proizvodnju EE iz OI/AI trebale već danas debelo lobirati u prikladnom ministarstvu (Kalmetino???) i nuditi mu podmazivanje većih razmjera nego što će to odraditi tvrtke koje uđu u natječaj za izgradnju nuklearke. Tak da možemo samo sanjati. |
|
[Vrh] |
|
|
Darrieus
|
Postano: 4.3.2008. uto. 19:35 Naslov: |
|
|
@Treb
Pa jasno je da je reaktor u Cherobylu bio krivo projektiran, što je zapravo i dokaz da je njihova tehnologija bila poprilično loša...
No ugl, ja sam se zalagao za HE, a ne za AI, jer se u potpunosti slažem s činjenicama vezanim uz proizvodnju električne energije iz AI-a.
No ali lijepo bi te molio da odvojiš 5 min vremena i pogledaš slike na sljedećem linku;
http://inmotion.magnumphotos.com/essays/chernobyl.aspx
pa mi onda pričaj o korisnosti NE-a. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 4.3.2008. uto. 20:03 Naslov: |
|
|
Da..prvo pogledajte te slike
Uvijek bi izabrao manje raspolozive EE
NE nisu opcija |
|
[Vrh] |
|
|
inch
|
Postano: 4.3.2008. uto. 20:26 Naslov: |
|
|
ma ja sam za fre energy elektrane, to treba razvijati i onda nam ne trebaju ni sunce ni vjetar ni voda ni ugljen ni fisija...ono što čini priroda-svemir to trebamo i mi a ne uzimati energiju od prirode, nie logično jelde? razmislite |
|
[Vrh] |
|
|
nisde
|
Postano: 4.3.2008. uto. 21:26 Naslov: |
|
|
Ma ja sam za A.I. , ali moramo shvatiti da teško da će ikada A.I. zaživjeti u većoj mjeri jer državi i ljudima "gore" to nije u interesu! Svi ostali načini proizvodnje električne energije su dovoljno jeftini za njih da ju nama mogu prodati i puuno zaraditi!
Mislim,ono pročitao sam negdje kolka se hrpa struje troši na javnu rasvjetu i kao da bi elektronske prigušnice smanjile potrošnju; ma sve super bi,ali kome je to u interesu-Državi? manje struje prodano,manje si država namakne poreza! možda elektri? - pa oni žive od prodaje struje nama,pa njima paše da se troši čim više i da proporcionalno tome i više zarade na nama malim ljudima koji to sve plaćamo!
Tako da sigurno državi nije u interesu da se pronadju kvalitetni alternativni izvori,jer bi manje struje kupovali od elektre i manje love u državnoj blagajni! Ne vjerujem baš da se nebi moglo proizvesti fotonaponske panele s boljom iskoristivosti isto kao i puuuno kvalitetnije akumulatore,jednostavno im to nije u interesu jer bi na taj način teže gurali svoje ruke u naše džepove!
Kaj se tiče NE nisam za njih,pogotovo nakon filmića i slika o Cherobylu,
ali nekak sumljam da budu ovi gore pitali nas dolje nekaj o tome! |
|
[Vrh] |
|
|
nisde
|
Postano: 4.3.2008. uto. 21:31 Naslov: |
|
|
Mislim da bi negdje trebalo staviti rječnik skračenica jer se več teško snalazim u svim tim AI OI EE LJS UI |
|
[Vrh] |
|
|
inch
|
Postano: 4.3.2008. uto. 21:36 Naslov: |
|
|
jednostavno treba razviti pouzdani stroj koji će davati besplatnu energiju (asociram na teslinu viziju ali u ovom slučaju smao ka primjer) i to stavit na mrežu, kad se stroj replicira (a bude vrlo brzo) to će dovesti do kaosa i pada sustava na zemlji ali nama idealistima to će biti sadisfakcija jer će od tad sve biti drugačije...nema bojazni ratova neće biti, samo što će sve biti besplatno i nećeš više morati raditi |
|
[Vrh] |
|
|
|