Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
riba Gost
|
Postano: 3.8.2015. pon. 21:33 Naslov: |
|
|
Gledaj, nissan leaf ide između 8 i 10 sekundi do 100. To je bolje od velike većine auta što je na cestama. K tome je puno teži od svih naših prerada, i naravno nema mjenjač. Ima 40 kw const i 80 kw peak. |
|
[Vrh] |
|
|
bmwcabrio
|
Postano: 3.8.2015. pon. 21:59 Naslov: |
|
|
Sa motorom koji on zeli ugraditi getriba je obavezna .
vw up-a sam i ja s kadetom dobio prvih par metara sa jadnim koncarom,upravo zbog getribe.
Getriba uopce ni ne radi neke velike gubitke kako se stalno spominje i nema veliku masu kako se stalno pise a od velike je koristi .
Kakav god motor stavio bolje ces ubzati iz druge nego iz pete. |
|
[Vrh] |
|
|
grrga
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:02 Naslov: |
|
|
riba je napisao/la: | Gledaj, nissan leaf ide između 8 i 10 sekundi do 100. To je bolje od velike većine auta što je na cestama. K tome je puno teži od svih naših prerada, i naravno nema mjenjač. Ima 40 kw const i 80 kw peak. |
Ne bih znao, nisam vozio Leaf, zapravo ga nisam niti vidio. Jedino sam pročitao testiranje u Autoklubu. Brine me jedan datalj, evo citata:
Citat: | Uvjerljiv start
Automobil kreće ubacivanjem mjenjača u D (drive) položaj, a predrasuda o slabom startu ili nedostatku snage odmah pada u vodu. Za razliku od pojedinih hibridnih modela, kod kojih za brz start treba prilično nagaziti papučicu gasa, Nissanovih 280 Nm okretnog momenta dostupnih od nula okretaja stvaraju dojmljiv osjećaj za upravljačem. Daleko je to od vrhunskih performansi, no uvjerljivo ubrzanje i snaga koju razvija na idealnih 100 km/h uistinu zaslužuju respekt. |
Boldao sam interesantan dio.
Zapravo me ne brine, boli me briga ali je interesantno.
U opisu Leafa na netu piše da je motor 80kW, a ubrzanje 9,9 do 60 mph. |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:19 Naslov: |
|
|
Npr usporedi nissan leaf s npr ovim autom. Ima manje konja, ali jace performanse. S time da se taj auto ne smatra jurilicom.
http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=2497
top speed 150km/h s 120HP je jadno. Toliko imaju auti s 50HP s getribom
http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=68992
Getriba je potreba svim motorima koji nemaju konstatnu snagu(znaci snaga se ne mijenja s oketajima). A posto takvi motori bas i ne postoje za sada, svima je potrebna getriba.
I ako pogledas preformanse tesle poslije 160km/h, za tu snagu su jadne. Isti problem bi imao da benzinski/dizelski vozis stalno u trecoj brzini. |
|
[Vrh] |
|
|
riba Gost
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:20 Naslov: |
|
|
@grrga: Nissan leaf nema mjenjač, samo reduktor (jedna brzina), novinari nisu dovoljno tehnički potkovani. Dakle slažeš se sa mnom? Pošto nisi dokazao suprotno?
@fire - ima skoro konstantu snagu kroz raspon okretaja. To je tipično za serijske DC motore i trofazne motore sa jakim slabljenjem polja (3:1 i više). |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:26 Naslov: |
|
|
riba je napisao/la: | @grrga: Nissan leaf nema mjenjač, samo reduktor (jedna brzina), novinari nisu dovoljno tehnički potkovani. Dakle slažeš se sa mnom? Pošto nisi dokazao suprotno?
@fire - ima skoro konstantu snagu kroz raspon okretaja. To je tipično za serijske DC motore i trofazne motore sa jakim slabljenjem polja (3:1 i više). |
Nema konstatnu snagu. Malo bolje pogledaj grafove. |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:32 Naslov: |
|
|
Evo ti grafovi za teslu:
To je konstatni moment, ne konstatna snaga. Isti k kao i moderni benziski motori. Snaga je konstatna samo u vrlo malom podrucju(od 45mph do 75mph), nista bolje od modernih benzinskih motora.
I vidi se s okretajima kako pada.
Ovo je dobra usporedba, kako zapravo slabiji auto zbog getribe je brzi
(vidi se saltanje u bijelog grafu).
btw gubitci getribe su manje od 1% snage. |
|
[Vrh] |
|
|
riba Gost
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:36 Naslov: |
|
|
Čekaj malo, jel pričamo o tesli ili leafu?
Dakle ovo je dyno od leafa:
http://www.mynissanleaf.com/viewtopic.php?t=5323
I šta ćeš mi sada reći, da me oči varaju? Ili ćeš priznati da leaf (a ni tesla po tom pitanju) ne bi profitirali s getribom? |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:40 Naslov: |
|
|
Da, profitirao bi s getribom. Imas benzinske motore s slicnom karakteristikom. I idu znacajno bolje kada saltaju, nego kada sve rade u jednoj brzini. |
|
[Vrh] |
|
|
riba Gost
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:48 Naslov: |
|
|
Ništa, onda pošalji lijepo dopise svim najvećim proizvođačima da pređu na getribu... Nema druge |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 3.8.2015. pon. 22:59 Naslov: |
|
|
Npr da imas bmw 530d chipanog, jel bi koristio menjac ili ne?
Imati auto od 120HP i reci da je top speed 150km/h je uspjeh je laz. |
|
[Vrh] |
|
|
grrga
|
Postano: 5.8.2015. sri. 10:33 Naslov: |
|
|
riba je napisao/la: | @grrga: Nissan leaf nema mjenjač, samo reduktor (jedna brzina), novinari nisu dovoljno tehnički potkovani. Dakle slažeš se sa mnom? Pošto nisi dokazao suprotno?
|
Ne slažem se s tobom. Novinara ne poznam pa ne mogu govoriti o njegovoj "potkovanosti". Piše za prilično dobar časopis...
Kad si već zapeo za tog Leafa, moj golf iz 1979. godine je imao motor 81 kW, ubrzanje od 9 sec što je nebo/zemlja u odnosu na 10 sec te top speed oko 200 kmh. Kažem "oko" jer tada nije bilo gps-a da to i provjerim.
Graf motora je izgledao užasno u odnosu na današnje.
Da danas prave takve aute, mislim takve težine a sa današnjim suvremenim motorima te boljom aerodinamikom vjerojatno ne bi trošio više od 3 litre. |
|
[Vrh] |
|
|
grrga
|
Postano: 5.8.2015. sri. 10:56 Naslov: |
|
|
riba je napisao/la: | Ništa, onda pošalji lijepo dopise svim najvećim proizvođačima da pređu na getribu... Nema druge |
Koji dječji pristup . Što ne pošalješ dopise svim proizvođačima automobila da izbace getribu, samo im stvara gubitke. Ne misliš valda da su performanse jedini razlog da se nešto ugradi ili ne ugradi. Jedan suvremeni mjenjač isto košta, zauzima mjesto i podiže težinu. Automobil je kompromis koji treba na kraju donijeti najveću dobit.
Svi proizvođači imaju isti cilj - maksimalnu dobit. Ako je izbor auto koji košta 50k€ i donosi profit od 10k€ ili auto sličnih performansi i izgleda koji se može prodavati po 40k€ a na njemu zaraditi 20k€ probaj pogoditi koji će se proizvoditi.
|
|
[Vrh] |
|
|
riba Gost
|
Postano: 5.8.2015. sri. 13:38 Naslov: |
|
|
Daj molim te, pa dječji pristup je samo odgovor na dječji pristup A i tvoji argumenti su na sve strane, npr koliko kila ima taj golf, a koliko leaf? Reći ću ti, 1520. Sad stavi taj motor od golfa u auto te mase, i mjeri vrijeme. Hoće li i dalje biti 9 sekundi? Ili možda gore? Tj puno gore
Drugo naravno da su sve to kompromisi, pa očito je tim stručnjaka donio tu odluku nakon nekih testova i proračuna, a ne iz glave. Jedino što bi getriba korisno donijela je veća maksimalna brzina, ali to nije opravdan razlog za dodati 50 kila mase i 10-20% konstantnih gubitaka, osim za 0.1% populacije kao što je fire koji iz nekog razloga smatra da autu nije dovoljno da može ići 15% brže od maksimalne dozvoljene brzine na bilo kojoj cesti.
Treće, ako je getriba toliko superiorna i ako toliko diže performanse, zašto niti jedan tvoj jaki bicikl nema getribu? Imaš getribi od motora koliko hoćeš, lijepo pripaseš, i bum, puuuno veće performanse, ha? Ili ne?
To je to od mene na ovoj temi, hvala.
PS. sva super električna vozila, koja služe za obaranje raznoraznih rekorda i ne znam šta, nemaju getribu, a kod njih nema nikakvih kompromisa, samo maksimalne performanse. |
|
[Vrh] |
|
|
grrga
|
Postano: 6.8.2015. čet. 17:25 Naslov: |
|
|
Bar 0,2% nije zadovoljno sa 150 km/h. Osim fire-a i mene znam bar još nekolko ljudi
Citat: | A i tvoji argumenti su na sve strane, npr koliko kila ima taj golf, a koliko leaf? Reći ću ti, 1520. Sad stavi taj motor od golfa u auto te mase, i mjeri vrijeme. Hoće li i dalje biti 9 sekundi? Ili možda gore? Tj puno gore
|
Nekad su pravili lakše aute. Zamisli obratan slučaj - motor it z leafa u autu od 800 kg kao što je golf1 |
|
[Vrh] |
|
|
|