<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Svjedočanstva Černobila

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
bezkomentara

PostPostano: 8.1.2008. uto. 19:21    Naslov: Svjedočanstva Černobila Citirajte i odgovorite

Prvi argument kojeg javnost navodi protiv nuklearnih elektrana upravo je priča o Černobilu, golemoj katastrofi koja je silnim spominjanjem nažalost postala toliko otrcana. Što se tiče same priče ona je tragična, tužna i nesretna, no mislim da je nakon 22 godine koliko će u travnju napuniti stvarno krajnje vrijeme da konačno ju prestanemo zloupotrebljavati kao argument i konačno sagledamo nježnu tužnu, ljudsku dimenziju. U tom smislu počeo sam pisati ciklus članaka Svjedočanstva Černobila čiji je cilj dati nepristran pogled na čitavu tragediju i u tom smislu u svakom od članaka su pomni izabrani odlomci i snimke dostupni preko Youtubea koji govore o nesreći i njenim posljedicama. Koliko sam vidio, određeni dijelovi tih članaka već su i prije završili ovdje, pa budući da postoji interes, odlučio sam čitavu priču podijeliti s vama.

Svjedočanstva Černobila (1) - Kronike okrutnih dana Vladimira Ševčenka

http://bezkomentara.org/cernobil/svjedocanstva-cernobila-1-kronike-okrutnih-dana-vladimira-sevcenka/

"Kronike okrutnih dana" autorski su i nemontirani film ukrajinskog novinara Vladimira Ševčenka, koji se u vrijeme eksplozije nuklearke, ne znajući što se dogodilo zaputio na mjesto nesreće te iz prve ruke snimio događanja prvih dana nakon eksplozije Černobila. Nažalost, tom prilikom je primio smrtonosnu dozu zračenja i nekoliko dana nakon povratka s tog područja obolio od radijacijske bolesti i umro. Kamera kojom je snimao, zbog kontaminiranosti zračenjem navodno je zajedno s njim je pokopana u olovni mrtvački kovčeg.

Svjedočanstva Černobila (2) - Put u unutrašnjost sarkofaga

http://bezkomentara.org/cernobil/svjedocanstva-cernobila-2-kamo-je-nestalo-nuklearno-gorivo-iz-reaktora/

Nažalost. čak dva filma koja sam stavio uz ovaj članak netragom su nestala s Youtubea, a govorila su o tome kamo je nestalo nuklearno gorivo iz reaktora, pa sam se na kraju morao zadovoljiti jednim njemačkim filmom koji pokazuje kako izgleda izlet u unutrašnjost sarkofaga i kako izgleda unutrašnjost nuklearne elektrane nekoliko godina nakon eksplozije. Ono što je moguće na filmu vidjeti jest da je na brzinu izgrađen sarkofag u katastrofalnom stanju i da su potrebna hitna ulaganja kako bi se spriječilo daljnje njegovo propadanje.

Svjedočanstva Černobila (3) - Preživjeli su najtužniji svjedoci
http://bezkomentara.org/cernobil/svjedocanstva-cernobila-3-prezivjeli-su-najtuzniji-svjedoci/

Dokumentarac koji sam ovdje okačio je snimljen 1991. godine u jeku beznađa koje je zavladalo za preživjele kad su shvatili da su i prezreni i odbačeni. Svih ovih godina, iako su neki koji se pojavljuju u filmu možda već debelo pod zemljom, ne može se reći da se išta puno više napravilo po pitanju nepravde nanesene ovim ljudima. Ljudi su u SSSR-u bili tek puki brojevi, a današnje sljednice te goleme hladnoratovske sile ne odnose se prema tim ljudima ništa bolje.

Svjedočanstva Černobila (4) - Ljudi koji su gasili podivljali reaktor
http://bezkomentara.org/cernobil/svjedocanstva-cernobila-4-ljudi-koji-su-gasili-podivljali-reaktor/

Prvi pokušaji gašenja reaktora upumpavanjem vode u podivljali reaktor nisu dali ploda, kao ni tjedan dana ulijevanja olova i pijeska. Tek deseti dan nakon eksplozije reaktor je ohlađen tekućim dušikom i stavljen pod kontrolu te je gradnja sarkofaga mogla započeti. Općenito, pretpostavlja se da je do 1989. kroz černobilsku zonu prošlo 800 tisuća ljudi koji su radili na sanaciji reaktora i iako je službena brojka poginulih zaustavljena na 31, vjeruje se da je broj ljudi koji su primili dozu zračenja od 0.5 Sv na više otprilike 300 tisuća. Snimke koje sam stavio uz ovaj čanak prikazuju upravo mnoge od tih ljudi, od kojih je vjerojatno dobar dio danas nažalost pod zemljom.

Eto, to bi bila prva četiri nastavka priče o Černobilu s jedne potpuno ljudske strane, u pripremi su još dva koja bi se trebala pozabaviti prošlošću i sadašnjošću grada napuštenog grada Pripjata te sudbinom njegovih stanovnika.

Uživajte... :-)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Drago-Zg

PostPostano: 8.1.2008. uto. 20:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gadno je to ispalo sa Černobilom Sve u svemu malo mi se čini da je ta katastrofa još i dobro prošla i po mojoj procjeni mogao je scenarij katastrofe biti još i gori bbrrr nesmijem ni razmišljati kaj je moglo biti Sad
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
peco

PostPostano: 26.4.2010. pon. 14:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Priča o Černobilu još nije gotova Sad

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=123897

obratite pažnju na posljednje rečenice "Kontaminirani metal se obrađuje (miješa) s drugim metalima da se smanji radioaktivnost i izvozi u Rusiju, koja ih dalje izvozi u - Kinu. Tamo se prerađuje u limenke za hranu ili dječje bicikle koji se izvoze u - Europu. Černobil - opet!"
[Vrh]
turbo

PostPostano: 26.4.2010. pon. 19:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

Svako zlo za neko dobro. Da nije bilo Černobila danas bi vjerojatno bilo tisuće nuklearki koje ne bi bile građene na razini sigurnosti kao ove danas( kad se opečeš,pušeš i na hladno),a to bi prije ili poslije značilo katastrofu većih razmjera nego Černobil,a nuklearnog otpada bi bilo na svakom ćošku. Ulaganja u istraživanje i primjenu obnovljivih izvora energije bila bi 1000 puta manja,posljedično i cijela industrija vezana u to bi bila mizerna,a to znači da bi solarne ćelije danas koštale 70 kn/W,itd...
[Vrh]
tomislav

PostPostano: 31.1.2011. pon. 00:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

Filatova Elena Vladimirovna na motociklu obilazi Černobil i šire područje katastrofe

http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/index.html

Fotke i video : http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/highres/highres.html

( za ovo treba imati muda )

[Vrh]
DompaEV

PostPostano: 14.4.2011. čet. 07:36    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/cernobil-crna-bilanca
[Vrh]
tomislav

PostPostano: 14.4.2011. čet. 20:24    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanimljivo je kako su uz ove dvije nuklearne katastrofe lagano u sjenu zapala sva ona nuklearna testiranja od 50-ih na dalje, odnosno na desetine pravih nuklearnih eksplozija počevši sa bikinijem, koje su u atmosferu nabacale stotine puta više zračenja... Embarassed
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 6.10.2015. uto. 22:31    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://www.gizmag.com/wildlife-chernobyl-wasteland/39718/
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zega

PostPostano: 7.10.2015. sri. 06:10    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedan na kojeg sam subscribed...
Thunderfoot...
Hodao sam po IRB sa GM u starom ciklotronu i svasta smo mjerili zato mi je ovo nekak normalno...
Ah da ko zeli i vise ima youtube member antiprotons pa se mogu subscribeat...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
dmeter

PostPostano: 7.10.2015. sri. 08:47    Naslov: Citirajte i odgovorite

tomislav je napisao/la:
Zanimljivo je kako su uz ove dvije nuklearne katastrofe lagano u sjenu zapala sva ona nuklearna testiranja od 50-ih na dalje, odnosno na desetine pravih nuklearnih eksplozija počevši sa bikinijem, koje su u atmosferu nabacale stotine puta više zračenja... Embarassed

bi li se ti kladija
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Nuklearna energija
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.