<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kako obuci kontejner?
Idite na 1, 2  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Štedljive kuće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
grba

PostPostano: 22.12.2014. pon. 06:24    Naslov: Kako obuci kontejner? Citirajte i odgovorite

Napokon sam nasao gradjevinski kontejner, stigao je na plac i krenuli smo polako...

Konstrukcijski je u vema dobrom stanju. jedino sto je potrulio lim ispod podnih greda koji drzi izolaciju. to ce majstor da promeni i zastiti lim od rdje.

Na podu i plafonu je staklena vuna od 10 cm a u zidovima je 5 cm.

Mislio sam na pod da iznad lima stavim 10 cm izolacije, pa onda OSB ploci i na kraju laminat. A izmedju parnu branu ili sta god... E sad da li ici na vunu ili stiropor ili nesto trece?

Izolacija u zidovima je kamena vuna pa sperploca. Tu bi samo preko postavio jos 3 cm izolacije i onda isao sa gips plocom. preko spera. Kako ce se mahom koristiti u letnjem periodu, na ravan krov bi postavio izolaciju i napravio nagib krov za solar. Svaka ideja je dobrodosla
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
el_žižak

PostPostano: 24.12.2014. sri. 18:16    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa zapravo si sebi i postavio i odgovorio na pitanja. Ključno je dio gdje spominješ da će se korsititi isključivo ljeti. Da sam na tvom mjestu, pod nakon izolacije i OSB ploče presvukao sa nečim što je zahvalno za postavljanje a kasnije i održavanje (siklus prljanja i čišćenja te samog korištenja). Dakle, neka vrsta linoleuma (možeš i nešto drugo, ali ovo je samo moj prijedlog zbog praktičnosti i urednosti). Danas se svašta naziva linoleumom, ali da ne ulazim u to što je a što nije, svi oni pravi i ne pravi obaviti će dovoljno dobar posao.

Dovoljnu izolaciju krova pod obavezno i bez obzira na izolaciju zidova, preporučam elemente ventilirajuće fasade. Materijal za to upostrijebi onaj koji ti je naj jednostavniji, naj jeftiniji, drvo, lim, što god da ti paše, ali ventilirajuću fasadu si sastavi. To nije neki problem, a ljeti će ti biti zahvalno. Pored toga, na južnu stranu podigni "brajde" i zasadi vinovu lozu. Ako ti se ne sviđa vinova loza, onda bilo koju brzorastuću penjačicu(Gliciniju recimo), obavit će dobar posao u funkcijonalnom i estetskom smislu.

Sve to, dat će ti mir i ugodan boravak na parceli, a bez nekih ekstremnih izdataka.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
grba

PostPostano: 24.12.2014. sri. 19:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo ovako ce otprilike da izgleda kontejner.
http://home.by.me/en/project/alexgrbic/finale-finaly

Znaci bio sam u pravu sa koncepcijom.

Po Americkim sajtovima sam nasao neke tzv. "Keramicke izolacione boje" imaju ih i rusi pod nazivom "Korund" Sa njima sam mislio ofarbati kontejner spolja, ali mi mirisi na prevaru

https://www.youtube.com/watch?v=twx19w72TL8
[Vrh]
zega

PostPostano: 24.12.2014. sri. 21:37    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bjezi od tih boje je moje generalno misljenje ali da mi netko da uzorak mogao bi napraviti veoma relevantan test i izracunat toplinsku provodljivost...
Imali smo toga na forumu vec http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?p=52235#52235
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
grba

PostPostano: 25.12.2014. čet. 10:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

kilogram je oko 10 evra. Mislim da kupim dva kilograma i ofarbam bure. Postavim na sunce dva identicna bureta, jedno ofarbano, drugo ne i merim razliku. Smile
[Vrh]
Danielg

PostPostano: 25.12.2014. čet. 19:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

grba je napisao/la:
Evo ovako ce otprilike da izgleda kontejner.
http://home.by.me/en/project/alexgrbic/finale-finaly

Znaci bio sam u pravu sa koncepcijom.

Po Americkim sajtovima sam nasao neke tzv. "Keramicke izolacione boje" imaju ih i rusi pod nazivom "Korund" Sa njima sam mislio ofarbati kontejner spolja, ali mi mirisi na prevaru

Izgleda odlično. respekt Jednostavno i uporabljivo. A za vanjsku oblogu toplo preporučujem drvenu ventiliranu fasadu. Ne samo da dobro izolira, već i odlično izgleda. Na kontejner postaviti vertikalno najobičnije letvice za krovišta 3x5cm od jelovine na svakih 60 - 80 cm razmaka. Okrenuti da ventilirani prostor bude 5 cm, na letvice zabiti "brodski pod" 19 mm. sa V utorom ili klasičnim "lamperija" utorom ili poluoblice. Dolje i gore zatvoriti mrežicom da se gamad ne uvlaći između, ali da zrak može nesmetano strujiti.(efekt dimnjaka. To strujanje zraka zbog toplinskog uzgona zapravo ne dozvoljava stjenki unutarnjeg zida da se pretjerano zagrije). Obojati po želji bojom na vodenoj bazi. Cijena je nekih 10 eura po m2 ali na limenom kontejneru bi isplatilo svaki cent. Čavli ili šarafi obavezno nehrđajući, i nikakve paroprpusne folije i takve glupost jer ak su nekvalitetne mogu izazvati više štete nego koristi. Ako već mora (na letvicu gdje se spajaju poluoblice zbog dužine zida), preporučujem najobičniju ljepenku (papir premazan bitumenom i pijeskom). Predpostavljam da je kontjner vjerojatno odignut od razine tla jer bi drvo ipak trebalo biti udaljeno od tla minimalno 20 cm. I to je to, vrlo jednostavno i zahvalno za napraviti u uradi sam režiji. Ja sam polupao 60tak kvadrata ventilirane fasade za tjedan dana bez potrošene kapi online struje. I eto, četvrta godina prošla bez traga truleži čak niti ove katastrofalno kišne godine. Jedino mjesto gdje sam primjetio habanje, a pod habanje mislim da je boja malo izgubila sjaj je južna strana zbog ljetnog sunca. Sjeverna je ista kao na dan kada sam ju postavio - viksa je u temi: http://e-vozila.com/forum/viewtopic.php?p=64685#64685
[Vrh]
grba

PostPostano: 27.12.2014. sub. 13:56    Naslov: Citirajte i odgovorite

super je ideja. hvala puno. odignuta je 80 cm od zemlje, tako da nece biti problema.

A sta mislite o pasivnom grejanju, cisto da zimi ne zamrzne. samo bih ja unutra postavio samotne ploce ispod poda u izolaciju i tamo bi akumulirao energiju sunca koja se napravi u toku dana.

https://www.youtube.com/watch?v=TRsL7VBGgsQ
[Vrh]
grba

PostPostano: 28.12.2014. ned. 04:32    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo sam gledao oko te ventilirajuce fasade. Da li bi ona kojim slucajem mogla zavrsiti ispod krovne strehe tako da taj vazduh ulazi u krov. Sa strane na krov bih postavio dva ventilatora na solar koji bi dodatno izvlacili topao vazduh napolje ako je to izvodljivo. mislim da bih time dobio dodatno provetravanje i bolje strujanje vazduha.
[Vrh]
munjeni

PostPostano: 28.12.2014. ned. 08:04    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne radi se o prisilnoj ventilaciji nego o 'dimnjak' efektu.
[Vrh]
tossa

PostPostano: 28.12.2014. ned. 10:58    Naslov: re Citirajte i odgovorite

neki privatnici u dalmaciji svoje kontejnere obloze stiropol fasadom zaljepe je skupljom pjenom za fasade(napominju da nesmje biti nigde otvora kako se udari vjetra nebi zavukli ispod stiropola i otrgnuli fasadu) krov rjese sa dodatnom panel pločom pod minimalnim nagibom i učvrste je vijcimamispod koje je isto stiropol. kazu da je učinak zastrašujući u hladovini stabla ili zgrade netreba nikakvo hlađenje na +35 i vise a zimi najmanji mogući uzvor topline je dovoljan za zagrijavanje.....naravno ovo vrjedi za dalmaciju.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku AIM
Danielg

PostPostano: 28.12.2014. ned. 12:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

grba je napisao/la:
Malo sam gledao oko te ventilirajuce fasade. Da li bi ona kojim slucajem mogla zavrsiti ispod krovne strehe tako da taj vazduh ulazi u krov. Sa strane na krov bih postavio dva ventilatora na solar koji bi dodatno izvlacili topao vazduh napolje ako je to izvodljivo. mislim da bih time dobio dodatno provetravanje i bolje strujanje vazduha.

Kod mene je tako izvedeno. Topla struja ulazi iz zidova u krov (između rogova) iznad izolacije te bi u teoriji topli zrak trebao izlaziti ispod sljemena krova kroz dva ventilaciona otvora koji su mi usmjereni na začeljcima, sjever - jug. Sve iznad izolacije i knaufa. Izvedeno je kao tunel u hrptu krova u obliku trokuta i stvar do sada dosta dobro funkcionira. Jedino kad su temperature vani neizdržive (34-36 stupnjeva) onda je pod krovom neizdrživo, ali u prizemlju je jako ugodno. I nije potrebna nikakva prisilna ventilacija, uzgon topline odradi sav posao...
[Vrh]
grba

PostPostano: 28.12.2014. ned. 17:02    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno na odgovorima. nasao sam lepe poluoblice. cena je 16 e za kvadrat

a kako se ta fasada ponasa u zimskim uslovima? jel opet tako ucinkovita?
[Vrh]
Danielg

PostPostano: 29.12.2014. pon. 20:03    Naslov: Citirajte i odgovorite

grba je napisao/la:
hvala puno na odgovorima. nasao sam lepe poluoblice. cena je 16 e za kvadrat

a kako se ta fasada ponasa u zimskim uslovima? jel opet tako ucinkovita?

Po zimi imam iskustvo da kod montažne gradnje (drvena fasada 2 cm, zrak 5 cm, 1.5 cm osb, 12 cm stakl. vuna, knauf) u kućici zna biti prevruće. Balkonska vrata moraju biti cijelo vrijeme otvorena na "kip". Možda sam i ja zeznuo jer sam stavio neku očito predimenzioniranu polovnu peć iz 76te, bez ikakvih podataka, tj. nemam pojma koliko daje kilovata i sad mora raditi na kapaljku jer je prevruće. Poklonjenom konju se ne gleda u zube pa se ne bunim, samo što stalno moram imati na pameti da se ne ugasi...
[Vrh]
schumacher

PostPostano: 30.12.2014. uto. 00:39    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sličan "problem" i mene muči;gradnja jako slična tvojoj(ventilirana fasada,debela izolacija,iznutra drvo..) a jedina peć koja mi je odgovarala je bila Plamen 145 koja ima 11.5 kW a kućica je svega 60ak m3..
Prozori su stalno nagnuti..
[Vrh]
grba

PostPostano: 30.12.2014. uto. 12:18    Naslov: Citirajte i odgovorite

A da ja puknem jos jedno 5cm izolacije izmedju fasade i lima sa spoljne strane nece da skodi, samo sta staviti?

Stiropr, stirodur ili neku vunu? Bojim se glodara da ne ulaze pa ne znam sta je bolje
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Štedljive kuće
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.