<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Električni brodovi i slično
Idite na 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 23.7.2007. pon. 20:33    Naslov: Električni brodovi i slično Citirajte i odgovorite

Eto malo da Vam se javim...
pratim vise manje sve sta se dogadja na forumu i svaka Vam cast ekipa..ideja ne nedostaje...ali prakticno svi , cast izuzetcima, malo kaskamo...
pa s obzrom da sam i ja jedan od prakticara koji se vec godinu dana bavi teorijom i "istrazivanjima" al kad se uhvatim prakse.....Smile

eto par linkica koje sam nasao...cisto za informaciju:

http://www.electricboats.co.uk/intro.html

http://www.evparts.com/shopping/product_details.php?id=521&product_id=1611
[Vrh]
ivans

PostPostano: 26.4.2009. ned. 03:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://www.kupujemprodajem.com/Brod-na-solarni-pogon-isplovljava-do-godine-38248-oglas.htm
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
el_žižak

PostPostano: 21.7.2009. uto. 13:07    Naslov: Elektricni vodeni skuteter Citirajte i odgovorite

U novom majstoru(čitaj SAM) objavljen je članak o samogradnji el vodenog skutera, zanimljivo ;D

evo mozete vidjeti i sami:

joj da mi je vaki rade koncar, uh

skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ogi
Site Admin

PostPostano: 21.7.2009. uto. 13:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

respekt
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Pero

PostPostano: 22.7.2009. sri. 08:32    Naslov: Citirajte i odgovorite

ivans je napisao/la:
http://www.kupujemprodajem.com/Brod-na-solarni-pogon-isplovljava-do-godine-38248-oglas.htm

Bilo bi interesantnije napraviti kombinirani pogon: i vjetar i sunce. Very Happy
Jedrilicom se cesto oplovljava svijet, ali zbog prirode pogona se moraju izbjegavati zone bez vjetra...
[Vrh]
Brada

PostPostano: 22.7.2009. sri. 11:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pero je napisao/la:
ivans je napisao/la:

Bilo bi interesantnije napraviti kombinirani pogon: i vjetar i sunce. Very Happy
Jedrilicom se cesto oplovljava svijet, ali zbog prirode pogona se moraju izbjegavati zone bez vjetra...

Zbog zločestog stričeka Murphy-a nisu toliko rijetke dugotrajne situacije bez vjetra i sunca što povlači potrebu za stvarno velikom baterijom ukoliko ne govorimo o igrački za priobalni obilazak uvala i plićaka. Nije baš neki doživljaj plutati bez pogona na otvorenom moru i gledati olujno nebo na obzoru kako se brzo približava. Very Happy Kad konačno dođe vjetar onda je naravno prejak (opet Murphy)

Nije da se takva situacija složi baš često ali dovoljno je jednom. Sve vezano uz more traži 200% sigurnosti. Nažalost tu je motor sa unutarnjim sagorjevanjem još uvijek superioran. Rješenje bi bila upotreba sva tri pogona tako da se smrdljivi dizelaš ili benzinac pali gotovo nikad. Zauzvrat on može u toj konfiguraciji biti i dosta podkapacitiran jer će strujni pogon ipak ponešto dati i u kriznoj situaciji. Obzirom na drastično manji predviđeni broj sati rada moguća je i ugradnja dosta jeftinijeg motora ali ostaje problem da SUS motor ne smije predugo biti van upotrebe.

Sve skupa dosta škakljivo jer zahtjeva i relativno visoku dozu stručnosti vlasnika koji će morati paziti na tajming i odrađivati periodičke testove ispravnosti, te probni rad svih komponenata pogona. Više pogona = veća šansa da nešto bude neispravno. More je zahebano Smile

Čistunci će reći da se prije sasvim fino putovalo samo na vjetar, a ja ću dodati da zbog toga imamo za ronioce toliko zanimljivo podmorje.
[Vrh]
Pero

PostPostano: 22.7.2009. sri. 12:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

Brada, jedrilica je svakako sigurnija na moru od motornog broda.
Ako ides jos i na solarni pogon, 99.99% vremena si siguran da neces ostati bez pogona.
Uostalom, pogledaj malo oko Whitbread regate, koja se svako toliko odrzava, koliko ima nesreca na moru.
Bilo je slucajeva (mislim 1974) da su helihopterima diyali posade sa brodova radi nailaska oluje te su takorekuc svi brodovi prezivjeli oluju iako su bili bez posade.

Ja osobno nisam dovoljno hrabar da se na moru oslonim na motor s nutarnjim sagorijevanjem. U svojoj regatnoj praksi sam imao slucajeva pucanja jarbola itd. te nije bilo nikakvih problema (fortunali od bure uvijek ti naprave neko sr.nje). Cool Very Happy

Ono sto je bitno da covjek mora biti osposobljen za plovidbu, bez obzira o velicini broda te trajanja puta i udaljenosti od obale.
U svojopj praksi sam vozija svasta, od daske za jedrenje pa sve do tankera dugackog 250m. Very Happy
[Vrh]
Brada

PostPostano: 22.7.2009. sri. 12:14    Naslov: Citirajte i odgovorite

2 Pero: Ma naravno da nisam htio dovesti u pitanje tvoje znanje o moru jer kao klasični žabar ne mogu ni prismrditi prosječnom stanovniku priobalja, a kamo li čovjeku koji je proveo toliko godina plutajući okolo po svijetu Wink

Samo sam gledao kako su opremljene jedrilice koje idu na ozbiljnije udaljenosti. Manje više uvijek je tu nekakvi backup pogon pa se misao razvila sama od sebe. Smile
[Vrh]
Pero

PostPostano: 22.7.2009. sri. 12:24    Naslov: Citirajte i odgovorite

Brada je napisao/la:
2 Pero: Ma naravno da nisam htio dovesti u pitanje tvoje znanje o moru jer kao klasični žabar ne mogu ni prismrditi prosječnom stanovniku priobalja, a kamo li čovjeku koji je proveo toliko godina plutajući okolo po svijetu Wink

Samo sam gledao kako su opremljene jedrilice koje idu na ozbiljnije udaljenosti. Manje više uvijek je tu nekakvi backup pogon pa se misao razvila sama od sebe. Smile

Brada, za put oko svijeta jedrilicom se obicno ide bez backup pogona. Drugacije neces naci sponzore, a netko te ipak treba financijski pratiti...
[Vrh]
m2

PostPostano: 20.12.2011. uto. 19:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Danas
http://www.nauticraft.com/?page=models&s=2
imaju modele i na el. pogon ali ne i "hibridni"
Cijena?

Paddle boat joint venture between yacht designer and sailing innovator Garry Hoyt and the Harken brothers, the high end sailboat manufacturers. Named “Waterbugs” , these boats were only produced for a very short time during the 1980′s. (pazi koje godine !!!!!) trlja oci
[Vrh]
m2

PostPostano: 12.6.2012. uto. 20:38    Naslov: Citirajte i odgovorite

[Vrh]
Luka TEMA

PostPostano: 24.9.2012. pon. 19:31    Naslov: Citirajte i odgovorite

Električna jahta sa domaćim TEMA električnim motorima.
Zasada 8 ovakvih plovi Balatonom.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
miko

PostPostano: 24.9.2012. pon. 20:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

Fantastično!!! dali je to ful električni ili hybrid??
Kakva je praksa uopće u brodogradnji o primjeni električnih motora?
Ja sam u nekim pregovorima sa kolegom da ugradimo u njegov yamah skuter električni motor.
[Vrh]
Petar

PostPostano: 24.9.2012. pon. 20:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

Luka lijepa stvar pretpostavaljam da si sudjelovao pri testiranju ovih plovila i onih turističkih katamarana pa bih te zamolio da nam daš malo više detalja.
Npr. koliko kW/h imaju baterije na tim jahtama na Balatonu i kolika im je autonomija s jednim punjenjem, max i putna brzina...
Vidio sam na vašoj stranici da nudite i motore za konverziju automobila u el. automobile i kompletne sisteme pa nam daj malo više detalja, a može i neke okvirne cijene.
Hvala ti unaprijed!
[Vrh]
BB

PostPostano: 28.9.2012. pet. 17:40    Naslov: Citirajte i odgovorite

miko je napisao/la:
Fantastično!!! dali je to ful električni ili hybrid??
Kakva je praksa uopće u brodogradnji o primjeni električnih motora?
Ja sam u nekim pregovorima sa kolegom da ugradimo u njegov yamah skuter električni motor.

Na plovilima ti nije problem napraviti hybrid:
Samo nabaciš jedan agregat za nedaj bože
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Sljedeća
Stranica 1 / 12.

Forum(o)Bir: