Zemunica za GK

Niskoenergetske i energetski neovisne kuće
schumacher

Post Postao/la schumacher »

Točno Petre,samo se ne smije zaboraviti pritisak zemlje na toj dubini koji se mjeri desecima tona po kvadratnom metru.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

drug mile je napisao/la:Huh, fizika mi ne ide. Pomozite mi procijeniti kako bi izgledalo kada nastupi zima, a sunce mi je netko blokirao na 30 dana, znači nema baš nikakvog grijanja objekta, samo hlađenje. Izračunao sam da imam oko 150 kubika zagrijanog kamena i betona sa sadašnjom skicom, i pretpostaviti ću da sam uspio sve tijekom ljeta zagrijati na 25C. Zamisliti ću da tlo koje me okružuje ima temperaturu 10C.

150 kubika betona i kamena ima masu od 360T. Toplinski kapacitet je otpr. 0,85 J/gK.

Recimo da želim da mi se temperatura prostora za 30 dana bez ikakvog grijanja (pomrčina sunca na mjesec dana) spusti za 10 stupnjeva. Recimo da je kuća toplija od tla koje ju okružuje za 15 stupnjeva. Moram izgubiti 3060MJ u 30 dana, što je 1180W. Toplinska vodljivost materijala koji sam imao na umu je 0.03 W/mK, odnosno imam gubitke od 2250 W. Znači, gubitak ne bi bio u 30 dana nego u 15. To je bitno pojednostavljeni račun, bez uzimanja u obzir da i beton ima neko svojstvo izolacije, da što je kuća hladnija, sporije se hladi, i da okolna zemlja ima isto svojstvo izolacije, kao i akumulacije topline.

Zapravo, zamišljam da ako cijelo ljeto grijem svoj objekt, one gubitke koje ću imati zimi, imam i ljeti. Znači da grijem i okolnu zemlju. Kada nastupi sezona hlađenja objekta, objekt bi se trebao hladiti bitno sporije nego sam u računu predvidio, jer je temperatura tla neko vrijeme vrlo blizu temperature objekta. Čak i kada počnu pravi gubici u toplini, toplina koja se provuče kroz izolaciju ostaje u tlu blizu kuće, usporavajući dalje gubitke. Ne znam procjeniti, a još manje izračunati, ali mislim da je moguće ostvariti onu težnju da se tijekom pomrčine sunca od 30 dana moj objekt ohladi s 25 na 15 stupnjeva. Ako dodamo da će sunca ipak povremeno biti, i da osvjetljava veliku površinu mog objekta, mislim da temperatura objekta ipak ne bi smjela ići puno ispod 20C, zar ne? Ako dodam da u takvom ugodnom objektu i boravim, i da moram kuhati, onda bi temperatura zaista morala biti na ciljanoj razini, bez ikakvog grijanja. Zar ne? Pomozite.

Eh da, dmeter, računao sam s prosječnom debljinom zidova i stropa od 30cm. Ako stavim 25, uštedim novac u gradnji ali imam nešto manje akumulirane topline. Ma ionako će sve morati proći još brojne proračune da dobijem što želim, a ne pretjeram u nekim stavkama.
Ugrubo sam izračuna svaka čast masi ali mala peč na drva i komad drveta su zakon

150 x 0,23 34,8 kwh akumulirane energije po stupnju

za 10 stupnjeva razlike ukupno imaš 348 kwh energije

Moram iči nastavak sljedi ...........
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

schumacher je napisao/la:Točno Petre,samo se ne smije zaboraviti pritisak zemlje na toj dubini koji se mjeri desecima tona po kvadratnom metru.
Nisi me skužio - u ovom slučaju se radi o vodoravnoj udaljenosti! :) Pivski podrum dubine 8 m je samo nešto do čega su ljudi došli iskustvom u doba dok nije bilo moderne tehnologije i zato sam to tu spomenuo. Nemoj da te to zbuni. Dakle gledajući u tlocrt kuće, trebalo bi unutar 7 metara od kuće osigurati suhu zemlju.
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Nisi me skužio - u ovom slučaju se radi o vodoravnoj udaljenosti! Smile Pivski podrum dubine 8 m je samo nešto do čega su ljudi došli iskustvom u doba dok nije bilo moderne tehnologije i zato sam to tu spomenuo. Nemoj da te to zbuni. Dakle gledajući u tlocrt kuće, trebalo bi unutar 7 metara od kuće osigurati suhu zemlju.
Mislim da je to za kuće bez toplinske izolacije. U tom slučaju zemlja akumulira toplinu i izolira kuću, a voda koja kroz nju protječe (ako nije napravljeno kako si rekao) odnosi akumuliranu energiju. Za toplinski izoliranu kuću suha zemlja isto dobro dođe, ali nije presudna, ja sve kalkulacije radim s idejom da je temperatura okolne zemlje 10C. U tom slučaju oko kuće može biti i bazen, močvara, bilo što na temperaturi od 10C. Ponavljam, bolje je kad je izvan kuće suha zemlja koja može akumulirati i izolirati, ali nije presudna.

Uostalom, i taj problem mislim riješiti kad dođe na red. Iznad moje (planirane) kuće je cesta, koja je odvojena od terena nasipom zemlje. Znači sve što padne par metara iznad kuće, cesta odnosi daleko od kuće. Mogući problem mi stvara jedino kiša koja pada na kuću ili par metara poviše nje, a to bih vrlo lako riješio betonskom pločom (parking) preko cijele površine. Ako bih htio zadržati travu, napravio bih kanale za brzu odvodnju kiše preko krova kuće, prije nego ju zemlja upije. Znači, to je ono na što sam mislio, potok koji teče preko kuće. Bolje da teče nego da ponire i moči zemlju.
Ugrubo sam izračuna svaka čast masi ali mala peč na drva i komad drveta su zakon
Savršeno se nadopunjuju. Imam drvenu kućicu, baraku, koja je toplinski izolirana s 5 cm kamene vune. Kad ne radi grijanje, toplina u kućici je ista kao vani. Kad upalim peć, odmah je toplo. Čim se vatra ugasi, odmah je hladno. To mi ne odgovara za kuću, želim da kad dođem, bude toplo, kada grijanje ne radi cijelu noć, isto da bude toplo, a to postižem jedino toplinskom masom. Već sam spomenuo, moram kuhati, a kuham na drva, znači grijanje na drva je svakako u planu, samo bih volio da je to sekundarna stvar.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

drug mile je napisao/la:
kalkulacije radim s idejom da je temperatura okolne zemlje 10C. U tom slučaju oko kuće može biti i bazen, močvara, bilo što na temperaturi od 10C.
Ali nije ti zemlja 10°C pogotovo na toj lokaciji.

Tebi če zemlja biti do 30 cm prosječno 0 a s puno dana i -4
od 30 do 120 cm oko 1-2 stupanj
Preko tih dubina moraš mjerit ali ugruboj procjeni zavisno od lokacije zračenja itd oko 4-5°C a preko 7 metara 9°C
Uglavnom moraš mjerit da bi znao temperaturu odakle tebi da je 10°C
Pa ta temperatura je možda na jadranu u tankom pojasu uz more
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

drug mile je napisao/la:U tom slučaju oko kuće može biti i bazen, močvara, bilo što na temperaturi od 10C.
Ne, ne može. Da je oko kuće močvara i (neka ti bude) na 10C onda bi ti i u kući bilo ne puno više od 10 C - to nitko ne bi mogao zagrijati. Sve bi voda odnijela! Bukvalno! Radije napravi dobru drenažu i osiguraj suhu zemlju. I iskoristi padinu kako bi došao dublje - tako ćeš dobiti dobru dubinu i temperaturu po zidovima koji su duboko ukopani, a na jugu i tako imaš staklenik. Ako ne možeš osigurati nekako južnu orjentaciju (nasipavanje?) onda to neće dobro funkcionirati. Mislim da ćeš se nasmrzavati. No to je samo moje mišljenje. Nemoj se obeshrabriti. Samo mislim da moraš još literature proučiti. Ne moramo svi učiti na svojim greškama! :)
dmeter

Post Postao/la dmeter »

temperature tla maksimir zagreb prosječne 100 cm dubine

1 mjesec 5.5
2 4,9
3 7,2
4 9,6
11 12
12 8

Evo pa dalje sami čitajte večinom su podaci za zagreb ali ima malo i za liku i jadran prosječne

hrcak.srce.hr/file/92358
drug mile
Kontakt:

Plafon je pokriven s min 0.5m zemlje u prosjeku. Pod je 3m ispod toga, a "duplo dno" još 1m ispod toga. Zašto ne uzeti da je kuća u prosjeku 2m ispod površine, pa tražiti u tablicama tu dubinu?

http://soilphysics.okstate.edu/software ... cument.pdf

Prema ovim podacima (svugdje su slični) tlo na dubini od 1.6m je +6C zimi dok je na 40cm još oko nule, sumnjam da bi podaci kod mene bili bitno različiti. Slažem se da na brzinu zaključujem i uzimam podatke bez mjerenja, ali od nečega moram krenuti. Trenutno nisam u mogućnosti raditi bušotine i mjeriti temperaturu tijekom zime na odgovarajućoj dubini.
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

dmeter je napisao/la:temperature tla maksimir zagreb prosječne 100 cm dubine

1 mjesec 5.5
...
Sasvim neloše i u skladu s očekivanjima. A sad zamisli da je kuća na padini i visina stropa 2,5 m (s dekom) i dubina zemlje iznad najudaljenijeg dijela (tamo gdje je sjeverni zid, ako podrazumijevamo da su stakla na jugu) nekih 1,5 m... E sad treba osigurati da je zemlja oko kuće suha kao barut, kako voda ne bi odnosila toplinu i da ima spremište ljetne energije (vodeni spremnik povezan s kolektorima i akumulatori povezani s panelima) za zimske dane... Mile tvoja ideja ima potencijala samo nemoj srljati. Najprije sve dobro prouči. Eartship model (provided by m2) je vrlo zanimljiv jer se radi o recikliranju nečeg što bi završilo na otpadu (gume), a znatno pojeftinjuje gradnju, recikliranje vode (do 4 puta upotreba iste vode u različite svrhe; no tu treba paziti na kemikalije - ne možeš koristiti deterđente pa onda tom vodom zalijevati cvijeće; no ima i prirodnih sredstava za ćišćenje kao ocat, soda bikarbona i sl.), a najčešće podrazumijeva i nasipavanje kako bi se osigurala južna orjentacija. Ne znam koliko je tebi to izvedivo - nisam još bio kod tebe. Ali rado bih posjetio jer vidim da si već svašta tamo posadio! :palac:
drug mile
Kontakt:

Hvala dmeter na linku, baš sam to tražio.
drug mile
Kontakt:

pkristo je napisao/la: Ne, ne može. Da je oko kuće močvara i (neka ti bude) na 10C onda bi ti i u kući bilo ne puno više od 10 C
Ne slažem se, karakteristika toplinske izolacije ne govori ništa o mediju koji se nalazi s jedne ili druge strane izolacije. Mislim da je zrak najgore što može okruživati kuću (ako nije zavjetrina). Svaki "atom" topline koji se provuče kroz izolaciju i izađe vani, odmah biva odnešen vjetrom. Voda je nešto bolja, sporija je cirkulacija, ali neznatno. I još je toplinska vodljivost dobra, tj. loša za kuću. Mokra zemlja je puno bolja od vode jer se ništa ne giba, ali i dalje dobro vodi toplinu. Suha zemlja, kamen i sl. poboljšavaju svojstva. Ali ipak, proračun toplinskih gubitaka je primjenjiv na zrak, kao da sva toplina koja se provuče odmah odleti negdje. Ili kao da je kuća uronjena u savršen toplinski vodič.
pkristo je napisao/la: Ali rado bih posjetio jer vidim da si već svašta tamo posadio!
Svakako, samo mislim da će uskoro snijeg, a onda ništa do proljeća. :palac:
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

drug mile je napisao/la:Ne slažem se...
To je tvoje pravo! :palac: Neslaganje je zdravo i tjera na razmišljanje. Zamisli kad bi svi ljudi samo kimali glavom na sve što im kažeš (napišeš)? Prestrašno!

Samo naprijed! :palac:
dmeter

Post Postao/la dmeter »

drug mile je napisao/la:Plafon je pokriven s min 0.5m zemlje u prosjeku. Pod je 3m ispod toga, a "duplo dno" još 1m ispod toga. Zašto ne uzeti da je kuća u prosjeku 2m ispod površine, pa tražiti u tablicama tu dubinu?

http://soilphysics.okstate.edu/software ... cument.pdf

Prema ovim podacima (svugdje su slični) tlo na dubini od 1.6m je +6C zimi dok je na 40cm još oko nule, sumnjam da bi podaci kod mene bili bitno različiti. Slažem se da na brzinu zaključujem i uzimam podatke bez mjerenja, ali od nečega moram krenuti. Trenutno nisam u mogućnosti raditi bušotine i mjeriti temperaturu tijekom zime na odgovarajućoj dubini.
Nisam zna da radiš u oklahomi izvini mislia sam da radiš u gorskom kotaru.
:D Pročitaj moj PDF copy/paste u tražilicu to su ti brojke izmjerene ne teoretske

Gubici topline kroz najdublji pod su ti oko 5% kroz prozore 20% a največe češ imati kroz deku objekta i zidove.
Ja ču ti dati i podatke gdje je zemlja cijelu godinu i -5 na 10 metara ili čak -50 na 1500 metara.
Mikrolokacija mjerenje i tada znaš.
Petar

Post Postao/la Petar »

Možeš slobodno stavit malo deblje zidove s jakom armaturom i otvorima za puškarnice da ti vikendica ujedno bude i bunker kad opet bude rata :D
Kako bi se izvela jedna zemunica pod zemljom u doslovnom smislu(iskopana jama), kao jazavci npr.
Kako kod nje riješiti drenaže i druge probleme?
Ljudi su to pred tisuće i tisuće godina znali, a mi danas ne znamo.
Evo da ja moram složit neki suhozid taj bi srušio ili vjetar ili kiša u roku od par godina,a stari suhozidi stoje po 100 i više godina.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

Petar je napisao/la:Možeš slobodno stavit malo deblje zidove s jakom armaturom i otvorima za puškarnice da ti vikendica ujedno bude i bunker kad opet bude rata :D
Kako bi se izvela jedna zemunica pod zemljom u doslovnom smislu(iskopana jama), kao jazavci npr.
Kako kod nje riješiti drenaže i druge probleme?
Ljudi su to pred tisuće i tisuće godina znali, a mi danas ne znamo.
Evo da ja moram složit neki suhozid taj bi srušio ili vjetar ili kiša u roku od par godina,a stari suhozidi stoje po 100 i više godina.
<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/A3EAJex1RVo" frameborder="0"></iframe>
Odgovori

Natrag na “Štedljive kuće”