Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Tetrapak
|
|
[Vrh] |
|
 |
rkahler

|
|
[Vrh] |
|
 |
Cose

|
Postano: 11.2.2022. pet. 21:14 Naslov: |
|
|
Plug-in hibrid nije bas EV, ali Ok - na tragu je.
Gledao sam tog RAV-a, ali cijena je bolesna. |
|
[Vrh] |
|
 |
MarkoZG
|
Postano: 3.4.2022. ned. 11:50 Naslov: |
|
|
Cose je napisao/la: |
Ja sam imao Priusa PHEV i odlican auto. 50km po gradu na struju. Po 2 tjedna mi se nije palio benzinski motor jer sam svako jutro imao novoh 50km |
|
[Vrh] |
|
 |
Cose

|
Postano: 7.4.2022. čet. 11:05 Naslov: |
|
|
MarkoZG je napisao/la: | Cose je napisao/la: |
Ja sam imao Priusa PHEV i odlican auto. 50km po gradu na struju. Po 2 tjedna mi se nije palio benzinski motor jer sam svako jutro imao novoh 50km |
Frend je prije 5-6g kupio takvog Priusa, pa se zalio da mu grijanje po zimi ne radi bez da se pali motor - jesu to kasnije rijesili? |
|
[Vrh] |
|
 |
MarkoZG
|
Postano: 7.4.2022. čet. 14:24 Naslov: |
|
|
Cose je napisao/la: | MarkoZG je napisao/la: | Cose je napisao/la: |
Frend je prije 5-6g kupio takvog Priusa, pa se zalio da mu grijanje po zimi ne radi bez da se pali motor - jesu to kasnije rijesili? |
Dobro su to napravili. Do 5 stupnjeva i iznad radi grijanje na struju, a ispod ne. I to je odlicno naoravljeno jer kad je hladno nema smisla grijati na tako malu bateriju a ICE motor ima otpadnu toplinu. Puno je veca efikasnost taflda kad se ugrijes na ICE, i dalje vozis na struju, nego da struju potrosis na grijanje a vozis se na ICE.
Kada kreces od doma ispraguram recimo u 7 ujutro da bude na 23 stupnjeva i onda se auto ugrije na struju iz kabla i kreces ugrijan i sa 100% baterije. Pretpostavka je da punis doma preko noci. |
|
[Vrh] |
|
 |
Cose

|
Postano: 7.4.2022. čet. 15:00 Naslov: |
|
|
MarkoZG je napisao/la: | Cose je napisao/la: | Frend je prije 5-6g kupio takvog Priusa, pa se zalio da mu grijanje po zimi ne radi bez da se pali motor - jesu to kasnije rijesili? |
Dobro su to napravili. Do 5 stupnjeva i iznad radi grijanje na struju, a ispod ne. I to je odlicno naoravljeno jer kad je hladno nema smisla grijati na tako malu bateriju a ICE motor ima otpadnu toplinu. Puno je veca efikasnost taflda kad se ugrijes na ICE, i dalje vozis na struju, nego da struju potrosis na grijanje a vozis se na ICE.
Kada kreces od doma ispraguram recimo u 7 ujutro da bude na 23 stupnjeva i onda se auto ugrije na struju iz kabla i kreces ugrijan i sa 100% baterije. Pretpostavka je da punis doma preko noci. |
Ovisi o potrebama - ako ti je baterija dosta za dnevnu voznju sa grijanjem onda nema smisla uopce paliti motor. Recimo BMW 225xe ima na daljinskom mogucnost da upalis grijanje (na struju), a ima smisla da mozes birati sam (umjesto da se auto pravi pametan jer "zna bolje").
Kod svih PHEV je pretpostavka za optimalno koristenje da ga svaki dan punis:
Citat: | "...preduvjet za optimalno korištenje takvog automobila mogućnost redovitog punjenja - po noći kod kuće ili po danu na poslu, jer tek tada svaki dan imate 30-40km koje prelazite u maksimalno štedljivom načinu voznje (na struju) bez potrebe za paljenjem motora s unutarnjim sagorijevenjem." |
(iz teksta "Hibrid vs PHEV (plug-in hibrid) vs električno vozilo" http://www.elektricna-vozila.com.hr/hibrid-phev-ev ) |
|
[Vrh] |
|
 |
|