<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Rimac Automobili
Idite na 1, 2, 3 ... 113, 114, 115  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Hrvatska
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
CroDriver

PostPostano: 5.8.2010. čet. 18:50    Naslov: Rimac Automobili Citirajte i odgovorite

Nakon što je objavljeno u medijima, mogu neke stvari podijeliti i sa vama.

Vanjski Dizajn potpisuje mladi Hrvatski dizajner koji živi u Austriji - Adriano Mudri. Prikazana je slika u ranijoj fazi razrade, konačni dizajn će se podosta razlikovati.

Unutra će biti virtualni display, touch screen na izvlačenje u središnjoj konzoli i površina osjetljiva na dodir za sve bitne funkcije. Dizajn unutrašnjosti radi Zdenko Vupeja. I unutrašnjost će se još dosta mijenjati.

Pogoniti će ga četiri vodeno hlađena AC motora sa permanentnim rare earth magnetima na rotoru. Svaki motor razvija 200kW i pogoni jedan kotač te se vrti do 12.000 okretaja. Posebnost je vrlo velika efikasnost i mogućnost regenerativnog kočenja istom snagom tako da će se mehaničke kočnice rijetko koristiti.

Ovjes i mehaniku radi naravno Zlatko Kvočić

Planirana je proizvodnja od nekoliko komada godišnje, prema narudžbi. O rokovima još nebi, ima još puno posla.

U kocki se i dalje testiraju komponente na trkama.

Zadnja promjena: CroDriver; 26.9.2011. pon. 22:55; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Caca

PostPostano: 5.8.2010. čet. 20:20    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prebrutalno, predobro... Svaka cast na hrabrosti i odlucnosti. Zelim ti brzo ostvarenje cilja. Nadam se samo da te nece kociti nasa drzava i birokracija u ostvarenju planova!
Slobodno pukni negdje rendove u vecoj rezi... Nadam se da ce se ovaj thread puniti bar onako brzo kako se punio i onaj s kockicom i brze naravno skace od srece

respekt
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
markostrujic

PostPostano: 5.8.2010. čet. 21:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odlicno , svaka cast .. Necu puno kenjat jel se fakat nema kaj za reci a i vjerujem da je dizajner odlican , samo, posto auto ima odlicne linije ; nemoj vizualno prepoloviti auto tako sa dvije boje... moj savijet...Rade ih naglasite drugacije ..
[Vrh]
Gemich

PostPostano: 6.8.2010. pet. 01:35    Naslov: Citirajte i odgovorite

dizajn i sve ostalo 5!

respekt respekt
[Vrh]
debeli

PostPostano: 6.8.2010. pet. 08:09    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čestitke !!!

Lepo i brutalno...

...a homologacija ?

Gdje ćete proizvoditi ovjes ? Koji laboratorij će dati atest ?

Jel to auto samo za trke ili cestovna verzija ?
[Vrh]
zega

PostPostano: 6.8.2010. pet. 08:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

Takvu pilu moze utopit lakse bilo gdje u svijetu nego kod nas...tako da mislim da fokus nije na nase banana zakonodavstvo trziste (barem ne bi trebao biti)!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
pkristo

PostPostano: 6.8.2010. pet. 09:05    Naslov: Svaka čast Citirajte i odgovorite

Odličan posao Cro. Želim ti svu sreću. Drago mi je da kod nas ima takvih entuzijasta. No nekoliko mi stvari upadaju u oči ovdje. Spominješ in-wheel-motor dizajn i 200 kW po kotaču čime se izbacuje potreba za diferencijalom, što je odlično - prateći tvoje putešestvije s kockicom čini mi se da imaš noćne more zbog tog glupog diferencijala. No Michelin je stavio slabašne motore u svoj in-wheel-motor design zbog jednog jednostavnog razloga - neovješena težina: http://www.treehugger.com/files/2008/11/active-wheel-affordable-electric-car.php
Ovdje u Heuliezu Will (Opel Agila ili još preciznije Suzuki Splash) radi se o neovješenim težinama boljim nego kod drugih malih auta (oni navode primjer Renault Clia) zbog toga što slabašni motor (20,5 kW po kotaču) ima samo 7 kg. A koliko tvoj 200 kW motor ima? Zvuči mi kao ogromna neovješena težina u kotaču - noćna mora svakog konstruktora sportskih auta. Pa još u sportskom autu s puno snage kojeg će vlasnik htjeti voziti brzo. Jako brzo! Zašto i ne bi kad ima snage. A kako će se to ponašati? Kod samog dizajna auta mi prvo upada u oči činjenica da ima jako dug prednji kraj i kratak stražnji. Zvuči mi kao loša aerodinamika, ali barem bi trebalo dati više sigurnosti u crash testu. Je li to bio razlog? Na skicama se vidi dosta baterija ispred prednje i iza stražnje osovine - još jedna noćna mora za onoga tko želi da se auto dobro ponaša pri brzom manevriranju. Jesi li primijetio kako formula 1 skoro nema ništa ispred prednje ni iza zadnje osovine? Kad voziš jako brzo bilo bi idealno kad bi sva težina bila u sredini vozila, a ne u nosu niti u repu. To te baca na sve strane. Ali dobro možda ja nešto ne vidim. No za sve drugo - svaka ti čast i na trudu i entuzijazmu. Nadam se da će se sve te neprospavane noći jednog dana jako isplatiti. BTW vidim da imaš resurse i znanje i iskustvo...jesi li ikad pokušao prodati projekt elektrifikacije voznog parka u Plitvicama? Svaki put kad trčim maraton tamo uvijek me je sram što onaj vlakić vozi turiste pogonjen smrdljivim dizelašem prerađenim u Mariboru. Nemam apsolutno ništa protiv naših susjeda iz dežele, ali čini mi se da mi imamo znanje i sposobnost napraviti bolji posao tamo. S tolikim ogromnim dnevnim priljevom njima ne bi smio biti problem financirati takav projekt. A tebi bi pomoglo dići uspješnu hrvatsku tvrtku koja proizvodi električne aute poput onog gore. Ili možda još i bolje! Very Happy I nemoj se previše uzbuđivati oko mojih (dobrobnamjernih) kritika. Ja u životu nisam nikad sastavio auto ni od papira. Što ja znam o tome? Možda samo naklapam. Lijep pozdrav!
[Vrh]
CroDriver

PostPostano: 6.8.2010. pet. 12:02    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanja su sasvim opravdana jer nisam dovoljno dobro objasnio...

Svaki motor će pogoniti jedan kotač ali neće biti in wheel nego smješten u sredini auta između kotača. Kućišta će biti spojena jedan na drugi ali će osvine biti neovisne. Direktno na motorima su reduktori. Iz reduktora ide poluosovina na kotač.

Auto će biti homologiran za cestu.
[Vrh]
inch

PostPostano: 6.8.2010. pet. 13:14    Naslov: Citirajte i odgovorite

a zašto je potrebna redukcija..zar to nije neka kopija one porscheove osovine!?
[Vrh]
CroDriver

PostPostano: 6.8.2010. pet. 13:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

inch je napisao/la:
a zašto je potrebna redukcija..zar to nije neka kopija one porscheove osovine!?

Zašto bi bilo kopija Porschea?! Radimo na ovome već godinu dana, prije nego je Porsche svoje predstavio. Ali svejedno nije baš pretjerano slično.

Potrebna je redukcija jer se motor vrti 12.000 okretaja. Auto bi valjda 1000 km/h išao da se kotač tom brzinom okreće.
[Vrh]
VladoK

PostPostano: 8.8.2010. ned. 20:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

inch je napisao/la:
CroDriver je napisao/la:

Zašto bi bilo kopija Porschea?! Radimo na ovome već godinu dana, prije nego je Porsche svoje predstavio. Ali svejedno nije baš pretjerano slično.

Potrebna je redukcija jer se motor vrti 12.000 okretaja. Auto bi valjda 1000 km/h išao da se kotač tom brzinom okreće.

a slično je...načini takve motore kojima neće trebati mehanički dio, biti će malo komliciranije ali imat ćeš tako manje gubitke na trenjima...inače otpadne topline se samo zbrajaju.

tebi treba neki futuristički dizajn (bojim se da je onaj render konfekcija i pomalo kako se to kaže, već viđeno) plus sve potkrijepljeno provjerenom tehnologijom ispod haube...mislim da sam pročitao da se želiš utrkivati sa kremom sportskih automobila, znači treba ti F1 tehnologija. itd.

trlja oci
Inch koji ti je opet vrag? kolega se "razapinje" da nekog vraga napravi, a ti ga baš briješ...
Cro želim ti da u potpunosti uspiješ dovršiti taj projekt i to što prije.
[Vrh]
zega

PostPostano: 9.8.2010. pon. 00:24    Naslov: Re: Svaka čast Citirajte i odgovorite

pkristo je napisao/la:
Na skicama se vidi dosta baterija ispred prednje i iza stražnje osovine - još jedna noćna mora za onoga tko želi da se auto dobro ponaša pri brzom manevriranju. Jesi li primijetio kako formula 1 skoro nema ništa ispred prednje ni iza zadnje osovine? Kad voziš jako brzo bilo bi idealno kad bi sva težina bila u sredini vozila, a ne u nosu niti u repu. To te baca na sve strane.!

Da jedini detalj su te mase u prevjesima, nadam se da ces ici na minimaiziranje polarnog momenta inercije o cemu govori pkristo...ako vec radis supersportski auto, onda je to od presudne vaznosti, zelis vrhunsku upravljivost, ne?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
pedjamil

PostPostano: 9.8.2010. pon. 01:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gledao sam test (kvazi test , u stvari) Tesle roudstera na stazi u emisiji Top Gear. Uporedjivali su ga sa benzinskim Lotusom (Tesla je blago redizajnirani Lotus). Na krivinama je benzinac bio upravljiviji (manja i nesto bolje rasporedjena masa), dok je na pravcima Tesla bio neuporedivo bolji.
Ovaj auto koji Mate pravi je sportski i elektrican. Za ocekivati je da se ponasa slicno Tesli. Medjutim , covek je u praksi dosta stvari isprobao , nije uzalud isao na sajam automobila, saradjuje sa pravim ljudima itd...Vecina sportskih automobila ima sklonost ka podupravljanju (mahom zbog prevelike snage), a u poslednjoj deceniji (ili nesto vise) , elektronika je zasluzna za stabilnost , nikako vozacko umece. Posto je auto o kome pricamo na struju , sa cetiri pogonska motora velike snage, da li stvarno mislite da ne postoji adekvatna elektronika iza toga koja prati geometriju putanje i sile na svakom tocku ?
Tacno je da masa iza osovina (u odnosu na sredisnji deo vozila) lose utice na upravljivost , ali je neophodno, u sklopu dizajna, razmisljati i o dostupnosti baterija i ostalih komponenti za odrzavanje. Ovo resenje nije idealno , ali neki kompromisi se moraju napraviti, inace bi vozilo stalno bilo u fazi redizajniranja (space frame , otvori za pristup itd...). Ja mislim da Mate nije prepustio nista slucaju i nikako nije zaboravio nista , a dokazano je da voli i da se razume u auto extreme (sportskih karakteristika). Sam izgled je stvar ukusa i smesno je o tome govoriti (zato neki vole i kupuju Ferrari , neki Zondu , neki Koenigsega...). Pretpostavljam i da ce se potkrasti neka greska ili previd, a velikim proizvodjacima se to stalno (ili vrlo cesto) desava. Po meni , najblizi savrsenstvu (u okviru ovozemaljskih zakona fizike) je Bugatti Veiron , a znamo i njegovu cenu, te cenu njegovog razvoja.
Uopste , mene vise zanimaju detalji samog sistema (posebno upravljacka elektronika), nego da li ce sedista biti plava ili crvena i da li ce kontrolna tabla (ili touch display) da svetli kao bozicno drvce. Mislim da je ovo prava stvar, cak i neverovatno dobra , s obzirom lokaciju nastanka (uopsteno govoreci) i na sve prepreke koje se mogu ocekivati , a specijalno zbog mladosti vodje projekta. Samo napred !
[Vrh]
creatin

PostPostano: 15.8.2010. ned. 10:19    Naslov: Citirajte i odgovorite

Auto ce biti mrak, bolesno startan, atraktivan, ukratko JE.ENICA i pol.
[Vrh]
pkristo

PostPostano: 13.9.2010. pon. 12:35    Naslov: Konkurencija Citirajte i odgovorite

Cro evo ti i konkurencije:
http://www.ecofriend.org/entry/15-zero-emission-supercar-concepts-to-ride-you-in-utmost-luxury/
Po meni se izdvaja Maserati (ne mogu vjerovati da auto s tako tankim gumama može tako dobro izgledati - no to su možda mogli i sakriti aerodinamičnim dodacima kao na Venturiju) i Venturi zbog in-wheel motora i napredne aerodinamike i niskog centra gravitacije. e-Wolf e2 je također vrlo zanimljiv posebno zbog toga što će uskoro u serijsku proizvodnju. 4 motora u kotačima svaki od 134 KS. Ne znam kolika je tu neovješena težina, ali valjda znaju što rade. Upola slabiji od tvog čuda (99 kW x 4), ali s 900 kg i 536 KS svakako u supercar kategoriji. Očito je napravljen od vrlo lakog materijala.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Hrvatska
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3 ... 113, 114, 115  Sljedeća
Stranica 1 / 115.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.