<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Otkup električne energije - teorija i praksa
Idite na 1, 2  Sljedeća
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ekologija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sportiva.t35.comPridružen/a: 10. 01. 2010.
Postovi: 32

PostPostano: 19.1.2010. uto. 16:27    Naslov: Otkup električne energije - teorija i praksa Citirajte i odgovorite

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA NA PAPIRU RUŽIČASTA, U PRAKSI NEŠTO DRUKČIJA
Administracija protiv »zelene« energije

Iako je solarna elektrana na Poglavarstvu u pogonu više od pola godine, a kogeneracija na Kantridi godinu dana, zbog dugotrajne procedure oko stjecanja statusa povlaštenog proizvođača još nisu potpisani ugovori o otkupu struje

Iako je od službene promocije solarne elektrane na zgradi gradskog poglavarstva u Rijeci prošlo već više od pola godine, a od završetka izgradnje i puštanja u pogon kogeneracijske elektrane u sklopu bazenskog kompleksa Kantrida godinu dana, lokalni distributer plina i toplinske energije, tvrtka Energo, još nije stekao status povlaštenog proizvođača električne energije. Povlaštenim proizvođačima, odnosno onima koji električnu energiju proizvode iz obnovljivih izvora ili pak kogeneracijskih pogona, zajamčena je posebna, viša otkupna cijena po jedinici isporučene električne energije, što jamči povrat uloženih sredstava u još uvijek skupe tehnologije za proizvodnju električne struje iz obnovljivih izvora. Time se želi dodatno motivirati građane i tvrtke da se odluče za ugradnju ekološki prihvatljivih sustava, što je u skladu i s energetskom politikom EU, koja također potiče proizvodnju električne energije iz malih kogeneracija i obnovljivih izvora.

No, dok načelno sve izgleda ružičasto jer postojeći Tarifni sustav RH za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije svakome tko uloži vlastiti novac u ekološki prihvatljive male elektrane jamči otkup proizvedene struje i to po povlaštenim cijenama, u praksi su stvari nešto drukčije, što je vidljivo i na primjeru Energa.
Najveću prepreku predstavlja silna papirologija, odnosno mnogobrojni administrativni koraci, njih više od šezdeset, koje je potrebno prijeći do trenutka potpisivanja ugovora o otkupu proizvedene električne energije s HEP-om.
– Posljednjih nekoliko godina svjedočimo tržišnim promjenama u cilju smanjenja emisije CO2 i povećanja energetske učinkovitosti, tj. uporabe obnovljivih izvora energije. Energo je jedna od prvih energetskih tvrtki u Hrvatskoj koja je zacrtala ciljeve svojeg budućeg poslovanja kroz proizvodnju i prodaju »zelene« električne energije. Međutim, cijeli je postupak, osim što je administrativno vrlo složen, ujedno i relativno nov za sve uključene strane. Riječ je o jednom velikom novom području pa i mi kao tvrtka i sve institucije koje na bilo koji način sudjeluju na neki način još uvijek učimo kako proći kroz cijelu proceduru. Pritom je nemoguće uprijeti prstom u krivca za sporost postupka, jer na svim razinama nailazimo na dobru volju i spremnost na suradnju, ali jednostavno je dojam da sve skupa predugo traje. Po tom se pitanju, doduše, nazire svjetlo na kraju tunela jer su i u nadležnom Ministarstvu gospodarstva, čini se, shvatili da procedura za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije predugo traje, pa su nedavno najavili da rade na skraćivanju postupka. Postoje i određene nedorečenosti u zakonskoj regulativi koja, primjerice, ne prepoznaje fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije na način na koji prepoznaje solarne kolektore za pripremu tople vode za koje nisu potrebne lokacijske i građevinske dozvole, rekao je Marko Križanec, voditelj ICT-ja i automatike u Energu.

Prema njegovim riječima, postupak ishođenja potrebne dokumentacije za kogeneraciju na Kantridi za sada je na otprilike pola puta, a nešto je jednostavniji nego za solarnu elektranu na zgradi poglavarstva zbog toga što se postrojenje za proizvodnju električne energije gradilo u sklopu projekta energane.

Kada je riječ o naknadnoj ugradnji na već postojeći objekt, kao u slučaju zgrade poglavarstva, postupak je još složeniji pa u »Energu« očekuju da će ugovor za isporuku električne energije iz te solarne elektrane u najboljem slučaju potpisati tek za nekoliko mjeseci. U međuvremenu se proizvedena električna energija koristi za potrebe zgrade poglavarstva, no takav način korištenja daleko je manje isplativ od isporuke proizvedene struje HEP-u po povlaštenoj cijeni.
Prema odredbama tarifnog sustava za postrojenja snage do 10 kilovata cijena je iznosila 3,40 kuna po kWh, a u međuvremenu je porasla za dodatnih desetak posto. Sama je solarna elektrana zasad nadmašila očekivanja u Energu budući da je proizvodnja električne energije do sada bila za dvadesetak posto viša od predviđene, odnosno proizvedeno je preko 7000 kWh električne energije, dok je u kogeneracijskom postrojenju na Kantridi proizvedeno više od 250.000 kWh, od kada je puštena u pogon u prosincu prošle godine.
No sve skupa slabo vrijedi pred administrativnim zidom koji je podignut ispred svakoga tko želi proizvoditi »zelenu« električnu energiju jer pitanje je kako bi i za koliko vremena netko od građana, odnosno fizičkih osoba, sam uspio pribaviti svu potrebnu dokumentaciju kada su i tvrtkama iz »branše«, poput Energa, potrebni mjeseci i godine za taj posao.

Jedna jedina osoba izdržala proceduru

Na prvi pogled se procedura od pet koraka ne čini toliko složenom, no direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas kaže kako je u praksi situacija posve drukčija.
– Tih pet koraka u sebi zapravo krije čitav niz radnji koje je potrebno obaviti za svladavanje svakoga od njih. Postupak je toliko složen da je, prema saznanjima kojima raspolažemo, jedna jedina osoba do sada uspjela steći status povlaštenog proizvođača. Problem je i u tome što se u Ministarstvu gospodarstva vrlo mali broj ljudi bavi tim poslovima i jednostavno ne stižu sve odraditi, a s druge strane smatram da u HEP-u ne postoji volja i uvjeti za primanje tako proizvedene električne energije. Tako cijeli postupak traje unedogled za razliku od sličnog postupka, primjerice, u Njemačkoj, gdje traje svega dvadesetak dana, rekao je Jardas, najavivši projekt za snimanja stanja i pripreme za postavljanja fotonaponskih ćelija na javnim zgradama u Primorsko-goranskoj županiji. Ukoliko se steknu pozitivna iskustva sa stjecanjem statusa povlaštenog proizvođača u tom projektu, tada bi REA Kvarner sa sličnim projektom krenula i prema zgradama u privatnom vlasništvu.

Do statusa proizvođača »vječnih« pet koraka

Pitanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije uređena su kroz dva osnovna zakona, a to su Zakon o energiji i Zakon o tržištu električne energije, kao i nizom pravilnika, uredbi, tarifnih sustava i registara. Njima su regulirana sva prava i obaveze svih subjekata u procesu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije, a proizvođačima se jamči otkup proizvedene energije po povlaštenoj cijeni koja ovisi o veličini i tipu postrojenja. Administrativna procedura u koju su, osim Ministarstva gospodarstva, uključeni i Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) te HEP, sastoji se od pet osnovnih koraka. Prvi je prethodno energetsko odobrenje, zatim slijedi energetsko odobrenje i prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača, te na kraju sklapanje ugovora o otkupu električne energije i stjecanje statusa povlaštenog proizvođača.
izvor: http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28592860286328592863285A2858285928582863289628942898289428632863285C285F28582860285E286028632863286328582863X
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
PeroPridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 4274
Lokacija: Rijeka

PostPostano: 19.1.2010. uto. 16:39    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pripazi malo s tim "svjetlom na kraju tunela" jer to moze biti svjetlo brzog vlaka koji ti juri u susret.
trlja oci
U fazi sam montiranja 2.7kW solarnih panela i ne pada mi ni na kraj pameti da se bakcem s papirologijom. Bit cu sretan kada vidim da mi je mjesecni racun za struju u prosjeku ispod 50kn. Cool
Da idem nekoga platiti da razrijesi administrativnu zavrzlamu, morao bih ga platiti vise nego panele. Mad
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
valenttPridružen/a: 02. 05. 2010.
Postovi: 22
Lokacija: Osijek

PostPostano: 2.5.2010. ned. 18:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pero je napisao/la:
Pripazi malo s tim "svjetlom na kraju tunela" jer to moze biti svjetlo brzog vlaka koji ti juri u susret.
trlja oci
U fazi sam montiranja 2.7kW solarnih panela i ne pada mi ni na kraj pameti da se bakcem s papirologijom. Bit cu sretan kada vidim da mi je mjesecni racun za struju u prosjeku ispod 50kn. Cool
Da idem nekoga platiti da razrijesi administrativnu zavrzlamu, morao bih ga platiti vise nego panele. Mad


Koliko te koštao cijeli sustav? Gdje si nabavio panele i ostale dijelove? Koje panele si kupio i koliko su te izašli po 1W snage?

Hvala unaprijed na odgovoru,
Valent.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
turboPridružen/a: 09. 04. 2008.
Postovi: 717

PostPostano: 2.5.2010. ned. 22:27    Naslov: Citirajte i odgovorite

"Postoje i određene nedorečenosti u zakonskoj regulativi koja, primjerice, ne prepoznaje fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije na način na koji prepoznaje solarne kolektore za pripremu tople vode za koje nisu potrebne lokacijske i građevinske dozvole, rekao je Marko Križanec, voditelj ICT-ja i automatike u Energu. "


Šta znači za postavit solarne panele na krov treba lokacijska i građevinska dozvola??
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
PeroPridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 4274
Lokacija: Rijeka

PostPostano: 2.5.2010. ned. 23:23    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:
Koliko te koštao cijeli sustav? Gdje si nabavio panele i ostale dijelove? Koje panele si kupio i koliko su te izašli po 1W snage?

1. Puno, previse...
2. Pogledaj malo na: http://www.artas.hr/energija/solarni_moduli.htm, ti su najjeftiniji. Very Happy
Panele sam nabavljao malo po malo, slijedecim redoslijedom:
1. Solaris 50W - 2kom
2. Solaris 100W - 2kom
3. Kyocera 85W -2kom
4. Solaris 75W - 2kom
5. SunENergy 185W - 8kom
6. Eoplly 85W - 8kom
Regulatori:
1. Bravo 15C - izgorio, 2kom
2. Bravo 30D - isgorio, 1kom
3. Stecca Solarix 550RI - jos je uvijek ziv, 1kom

Radim na svojem kontroleru jer ovi kupovni previse lako izgore, savjet: gledaj da ti kontroler ima nazivno barem deset puta vecu struju od one kojom mislis puniti baterije.
U medjuvremenu sam narucija jos i Outback-ov MPPT 80A, ovaj moj nece tako brzo biti gotov. Za sada imam slozen i svoj prototip za 2*45A MPPT, ali nije dovrsen (nedostaju snubberi, itd.) pa ne smijem tjerati struju preko 10A kroz njega.

Inverteri:
1. 12V/1000W mod sinus - skuplja prasinu (spojen, ali ga ne koristim).
2. 24V/750W Victron pure sinus - izgorio, kad stignem, popravit cu ga.
3. Cotek 24V/2000W (plavi) - OK.
4. Cotek 24V/2000W (sivi) - izgorio, jos ga nisam stiga otvoriti da vidim ca je u pitanju.
5. APC3000VA SmartUPS - OK, ali je previse bucan - bit ce dobar kao UPS.
6. APC1500VA SmartUPS - OK, ali je previse bucan - bit ce dobar kao UPS.
- Oba APC invertera su demontirani te cu ih sloziti nazad kao UPS-ove.
7 Stecca Solarix 550RI - neupotreblhjavan (koristim samo solarni punjac).

Baterije:
1. Beren 12V/135Ah - 2kom, spojene u paralelu za 12V izvor rasvjete u kuci
2. Beren 12V/200Ah - 1kom, spojena paralelno s ovima gornjim.
3. Poversafe 4V230 - 24kom, 12 komada spojene kao dvije baterije 24V/230Ah, koje su opet spojene u paralelu. Drugih 12kom ceka na ugradnju...
4. Headway 38120 10Ah LiFe - 300kom, ali ce ici prvo u ugradnju u bicikle, skuter te za karting, a ca ostane ce biti pomocni izvor svjetla u kuci:
Greyborg novi: 2 * 24S
Kona: 16S
Greyborg v1: 24S
Skuter: 16S5P
Trokolica: 16S10P
Sad vidim da mi i nece ostati bakterija, jos cu ih morati nabavljati.
Za sada sam spremio jedan paket 8S20P da ga mogu koristiti umjesto postojeceg Powersafe paketa 24V/460Ah jer olovne baterije moram izjednacavati te iste i provjeriti (sto ce trajati danima a ne zelim biti bez svjetla u kuci).
Ono ca vidim je da i olovnim baterijama treba pod hitno nesto za balansiranje celija jer ako se ne pune do kraja, baterije se prilicno brzo "razidju". Nakon ca mi je izgorija Bravo 30D, baterije su bile drzane na nekih 70% kapaciteta preko pola godine pa sada su neke celije poprilicno prazne, a neke potpuno pune...

Mislim da je bolje da niti ne pitas koliko je to sve zajedno kostalo...

Citat:
Šta znači za postavit solarne panele na krov treba lokacijska i građevinska dozvola??

Tako je, pored lokacijske dozvole ti treba samo jos 64 druga papira. trlja oci
Pored tih 65 papira ti trebaju itekako debeli zivci...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
valenttPridružen/a: 02. 05. 2010.
Postovi: 22
Lokacija: Osijek

PostPostano: 3.5.2010. pon. 09:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, neću pitati koliko to sve košta, već vidim brojeve koji se vrte ispred očiju Wink

No nadam se da si makar imao kakvog investitora ili dobrog mecenu, a koliko vidim postoji i udruga koja je sponzorirala razne solarne projekte po hrvatskoj, jesi li od njih dobio kakvu pomoć? - http://www.hsuse.hr/

Jesi li makar dobio poticaje od grada/županije?

Zanima me također ima li tko kakve informacije kako i kada će se moći nabaviti solarni paneli tvrtje Nanosolar. Pošto je to puno jeftinija tehnologija trebali bi i paneli biti puno jeftiniji.

Trenutno je u hrvatskoj cijena panela oko 20 kn/W dok bi ovi paneli trebali biti makar duplo jeftiniji, ako ne i više. Tko nije čuo za Nanosolar svakako preporučam ovaj članak i video - http://bit.ly/4tT42F
Tvornica se nalazi u Berlinu - samo još nisam vidio da se igdje mogu kupiti ti paneli ?!?

Nedostatak je što je manja iskotistivost te vam treba veća površina.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
turboPridružen/a: 09. 04. 2008.
Postovi: 717

PostPostano: 3.5.2010. pon. 09:49    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pero je napisao/la:

Tako je, pored lokacijske dozvole ti treba samo jos 64 druga papira. trlja oci
Pored tih 65 papira ti trebaju itekako debeli zivci...


Ma nisam mislio na povlaštene proizvođače,nego ja recimo kupim par modula i stavim ih na krov,ko i svi ostali,jel treba kakva dozvola za to?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
valenttPridružen/a: 02. 05. 2010.
Postovi: 22
Lokacija: Osijek

PostPostano: 3.5.2010. pon. 09:54    Naslov: Citirajte i odgovorite

turbo je napisao/la:
Pero je napisao/la:

Tako je, pored lokacijske dozvole ti treba samo jos 64 druga papira. trlja oci
Pored tih 65 papira ti trebaju itekako debeli zivci...


Ma nisam mislio na povlaštene proizvođače,nego ja recimo kupim par modula i stavim ih na krov,ko i svi ostali,jel treba kakva dozvola za to?


Ako stavljaš na vikendicu koja nije spojena na HEP mislim da ti ne treba ništa od dozvola, ali ako želiš kombinirati HEP i solarnu energiju to ne znam, ali ima tu na forumu tko zna Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
PeroPridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 4274
Lokacija: Rijeka

PostPostano: 3.5.2010. pon. 10:02    Naslov: Citirajte i odgovorite

valentt je napisao/la:
Ok, neću pitati koliko to sve košta, već vidim brojeve koji se vrte ispred očiju Wink

No nadam se da si makar imao kakvog investitora ili dobrog mecenu, a koliko vidim postoji i udruga koja je sponzorirala razne solarne projekte po hrvatskoj, jesi li od njih dobio kakvu pomoć? - http://www.hsuse.hr/

Jesi li makar dobio poticaje od grada/županije?
...

Mora da se salis, tko bi to sponzorirao?
Moj investitor je mojih deset prstiju, sto god ustedim, ulazem u energetiku jer ionako nemam kamo drugo uloziti, mozda u penziju? lol

Poticaji? Ca je to? Mislis sistem gdje ti uzmu porez danas, a obecaju pomoc (malo) sutra? Ne hvala, nisam zainteresiran...

U zemlji gdje se trazi lokacijska dozvola za montirati par panela na postojeci krov kuce nema sanse da ce bilo ko biti stimuliran. Ne vjerujem da bih uopce mogao se registrirati kao proizvodjac elektricne energije. Namjerno ne pisem "mali proizvodjac" jer se za TE od 50MW trazi ista dokumentacija kao i za solarni krov od 1kW...
Druga je stvar sa solarnim kolektorima, za njih se ne trazi lokacijska dozvola pa je ocito da ce narod prije investirati u grijanje vode nego u proizvodnju struje, uostalom, pogledaj malo na http://www.hsuse.hr/ koje projekte spominju...

U projekt solarne elektrane sam isao iz vise razloga, a jedan je taj da ce struja, kao i ostala energija polako poskupljivati sve vise i vise, a ja moram misliti na penziju, koja ce biti jos manja od ovih sadasnjih. Cini mi se da je to ne bas najisplativije ulaganje, ali je zasigurno najsigurnije. Cool
Ne pada mi ni na kraj pameti da idem na grid sistem (papiri), vec cu se drzati offline sistema, gdje svojim izvorom elektricne energije samo smanjujem racune za struju, a u tom slucaju mi ne trebaju nikakve dozvole. Very Happy
Ako bude dovoljno novaca, olovne baterije cu svakako zamijeniti s LiFe. Uostalom, danas prebacujem svoj 24V sustav na LiFe jer moram provjeriti olovne baterije (predugo nisu bile pune do vrha, a to ih jednostavno unistava jer nemam balansiranje celija na istima...
Nadam se da je barem pola baterija prezivjelo, drugi paket olova 24V/460Ah necu ni spajati na solarno dok ne rijesim balansiranje celija...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
valenttPridružen/a: 02. 05. 2010.
Postovi: 22
Lokacija: Osijek

PostPostano: 10.5.2010. pon. 09:47    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa postoje razne udruge i projekti, do novca nije zapravo ni tako teško doći kako neki misle, naravno onda treba biti korisno i zajednici a ne samo pojedincu, a to se može napraviti kroz edukaciju, demonstraciju i razne druge načine.

Pa ako ti grad/županija pokrivaju 40% sredstava zar ne bi uzeo? Koliko vidim Zagrebačka i Međimurska županija pomažu pri kupnji solarnih panela. Ako je ovo kriva ili stara informacija molim vas da me ispravite.

Sada bi i kod nas u Slavonsko-baranjskoj županiji trebali krenuti s poticajima, pa držim fige.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
creatinPridružen/a: 18. 08. 2009.
Postovi: 2398
Lokacija: ZG

PostPostano: 10.5.2010. pon. 10:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne citas sto pise malim slovima u svim brosurama i na svim siteovima, nudimo poticaje od X posto, ali samo do iznosa od npr. 12000 kn Smile
toliko o poticajima. Isplativije je zasaditi dvadesetak maslina, pobrati poticaj za njih i to uloziti u solarne panele palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
zutikombiPridružen/a: 13. 10. 2009.
Postovi: 8

PostPostano: 10.5.2010. pon. 10:18    Naslov: Do 10 kW solarnih panela nije potrebna građevinska Citirajte i odgovorite

Negdje sam čuo ili pročitao da za FN solarne sustave snage do 10kW nije potrebna građevinska ... Glavni problem je u dobivanju EES-a (elektro-energetske suglasnosti) od HEP-a i dugom trajanju testnog perioda, gdje vi struju isporučujete a zauzvrat dobivate 0kn ...

Ako se već želi "prodavati" struja HEP-u (PPEE), najbolje je obratiti se onome tko reklamira tu uslugu, i tražiti ga napravi projekt, kolika je cijena, vrijeme povrata i sl ...

I neka ponudi ključ u ruke ...
Plaćanje po etapama, uz vremenske rokove za pojedine faze realizacije (penali ako ih ne obavi u zadanom vremenskom periodu)...

Ima puno tvrtki što uslugu nude, pa neka se potrude da posao i dobiju ...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
valenttPridružen/a: 02. 05. 2010.
Postovi: 22
Lokacija: Osijek

PostPostano: 10.5.2010. pon. 10:37    Naslov: Citirajte i odgovorite

creatin je napisao/la:
Ne citas sto pise malim slovima u svim brosurama i na svim siteovima, nudimo poticaje od X posto, ali samo do iznosa od npr. 12000 kn Smile
toliko o poticajima. Isplativije je zasaditi dvadesetak maslina, pobrati poticaj za njih i to uloziti u solarne panele palac


Skupiš 10 prijatelja i to je već 120,000kn Wink Ovo za masline je odlična ideja Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
debeliPridružen/a: 30. 03. 2006.
Postovi: 2205
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.5.2010. pon. 11:50    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad vidim da mi i nece ostati bakterija, jos cu ih morati nabavljati.
skace od srece skace od srece skace od srece skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
PeroPridružen/a: 29. 02. 2008.
Postovi: 4274
Lokacija: Rijeka

PostPostano: 10.5.2010. pon. 21:31    Naslov: Re: Do 10 kW solarnih panela nije potrebna građevinska Citirajte i odgovorite

zutikombi je napisao/la:
Negdje sam čuo ili pročitao da za FN solarne sustave snage do 10kW nije potrebna građevinska ... Glavni problem je u dobivanju EES-a (elektro-energetske suglasnosti) od HEP-a i dugom trajanju testnog perioda, gdje vi struju isporučujete a zauzvrat dobivate 0kn ...

Ako se već želi "prodavati" struja HEP-u (PPEE), najbolje je obratiti se onome tko reklamira tu uslugu, i tražiti ga napravi projekt, kolika je cijena, vrijeme povrata i sl ...

I neka ponudi ključ u ruke ...
Plaćanje po etapama, uz vremenske rokove za pojedine faze realizacije (penali ako ih ne obavi u zadanom vremenskom periodu)...

Ima puno tvrtki što uslugu nude, pa neka se potrude da posao i dobiju ...

Ne treba ti gradjevinska dozvola, ali neces proci bez lokacijske. BTW, lokacijsku dozvolu za panele na nekom vec izgradjenom objektu je gotovo nemoguca misija za napraviti.
Dobro je Max reka, sada umjesto 67 papira ti treba sam 45, ali su u uredima kompletno zbunjeni...
Imas tvrtki k'o salate, ca ce ti nuditi projekte (naravno, za to ce traziti soldi), ali javi nam ako naletis na nekoga ko ce ti napraviti projekt do dobivanja odgovarajucih papira bez da ti uzmu pare prije. Ne vjerujem da ce bilo tko pristati da se hvata takvog projekta na svoj rizik, tj. da naplati racun tek po dobivanju statusa povlastenog proizvodjaca.

Nece to tako lako...

Jos malo pa ce Polancec i za to biti kriv... lol
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ekologija
Vremenska zona: GMT + 02:00.
Idite na 1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
HR (Cro) by Ančica Sečan
home