gesdim
Pridružen/a: 07. 12. 2005. Postovi: 83 Lokacija: Skopje, Makedonija
|
Postano: 25.2.2007. ned. 15:23 Naslov: propisi i ostale situacije |
|
|
Vjerojatno znaju svi da su pri registraciji auta na snazi strogi propis, znaci ono iz SFRJ elektrofico, elektrotrabant i slicno danas ne moze proci;
no ovdje bi se htio osvrnuti na plovila :
- zapazio sam post da su cjene el.penti nesto skocile zbog novih propisa, pretpostavljam da se propisi odnose na troskove recikliranja, a el.pentu povezuju s akomulatorima..
tu bi imao neke primjedbe na te propise o recikliranju (kod nas u Makedoniji ih jos nema );
1. ako se el.penta pokrece obicnim PB, automobilskim akomulatorima oni se koliko znam ~100% recikliraju
2. ako se el.penta pokrece SLA akomulatorima, oni se isto recikliraju, a s druge strane su jako bezbedni; ako bi usporedili prevrtanje elektricnog plovila s hermeticnim baterijama, steta za okolis bi bila minimalna, posebno ako je napon < od 36V, sto je uobicajeno za komercijalne el.pente;
s druge strane isti udes s klasicnim plovilom znaci znatno istakanje goriva i ulja u vodu , a takodje i benzinsko plovilo ima bar 1 akomulator..
- nedavno se digla galama o uginucu riba u blizini jednog broda (klasican brod) na Ohridskom jezeru, pa su novinari cak pisali o nekom praznjenju i druge gluposti...
nije jos rasciceno o cemu se radi, ali po meni struja moze biti uzrok ali samo ako je netko nepaznjom dozvolio da kabel s 220V (koji koriste uredjaji na brodu kad je brod u luci) padne u vodu i uradi praznjenje (dok ne izbije osigurac);
vec 4 godine pratim yahoo forum http://groups.yahoo.com/group/electricboats/ i sreo sam samo jedan post o problemu strujnog udara s baterijskim motorima, user je koristio el.motor od 36V i kabel od akomulatora je dosao u dodir s vodom pa ih je drmnulo, navodno voda udvostrucuje utjecaj napona na ljudsko tjelo, a donji prag osjetjivosti je 30V...ovdje ne mislim da se rukama radi spoj kablova i slicno.
Puno je opasniji klasican akomulator kad se isprazni potpuno (ne samo struja nego i tekucina ispari), bilo je slucajeva eksplozija automobilskog akomulatora, pa covjek nije posle mogao ocistit motor i haubu..
A to je i za ocekivati, vlasnik klasicnog vozila ne kontrolise akomulator kao vlasnik elektricnog vozila, a tu u prostoru oto motora imamo visoke temperature, osobito kod diesela i eto vraga.. |
|