Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Sigy
Pridružen/a: 19. 01. 2008. Postovi: 504 Lokacija: Nisi iz Slavonije? Jbg, nitko nije savršen!
|
Postano: 19.9.2009. sub. 21:50 Naslov: Kako to izvesti i s cime? |
|
|
Posjedujem gliser Placom dužine 5m, sa dvotaktnim motorom Evinrude snage 60KS, koji postiže brzinu do 30 milja(sa jednom osobom, a 25 sa 4). Šta ubaciti na struju da bi dobio približno istu brzinu? |
|
[Vrh] |
|
|
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 1727 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 20.9.2009. ned. 09:12 Naslov: Re: Kako to izvesti i s cime? |
|
|
Sigy je napisao/la: | Posjedujem gliser Placom dužine 5m, sa dvotaktnim motorom Evinrude snage 60KS, koji postiže brzinu do 30 milja(sa jednom osobom, a 25 sa 4). Šta ubaciti na struju da bi dobio približno istu brzinu? | ništa rentabilno tj. može se nešto složiti ali bi domet bio razoćaravajući. Gliseri nisu pogodni za pogon na struju jer traže puno snage za pogon, druga stvar je sa jedrilicama i malim kaićima, to je vrlo lalo izvedivo i ima smisla. |
|
[Vrh] |
|
|
Sigy
Pridružen/a: 19. 01. 2008. Postovi: 504 Lokacija: Nisi iz Slavonije? Jbg, nitko nije savršen!
|
Postano: 20.9.2009. ned. 12:52 Naslov: |
|
|
Šteta, a ja se ponadao... |
|
[Vrh] |
|
|
Pero
|
Postano: 21.9.2009. pon. 03:58 Naslov: |
|
|
Sigy,
Pogon na struju ima smisla za deplasmanska plovila, sto gliser nije. Za gliser treba sirova snaga da ga uzdignes iznad vode.
Pogledaj i sam karakteristike postojeceg pogona, narocito razliku u brzini pri razlicitom opterecenju.
Trebao bi ici na LiPo da bis zadrzao karakteristike glisera, a da bi mogao napraviti samo jedan sat autonomije, treba ti 50kWh, sam izracunaj masu potrebnih baterija.
Nadalje, moras dodati i pristojan punjac, da bis mogao dovoljno brzo napuniti baterije.
Nije nemoguce postici slicne karakteristike, ali ce kostat.
Motor bi ti trebao biti minimum 45kW, jer ce ti trebati veca snaga radi povecane tezine.
Inace gliseri nisu bas ekonomicna plovila. Druga stvar je s nekakvom jedrilicom ili slicnim deplasmanskim plovilom, gdje tezina toliko ne utjece na plovne karakteristike... |
|
[Vrh] |
|
|
Sigy
|
Postano: 5.10.2009. pon. 22:22 Naslov: |
|
|
Onda odustajem, potrošnja od 100tinjak kn na sat benzina mi još uvijek prolazi..
Ipak hvala, neke stvari su mi sada jasnije, al, glisera se još ne odričem, 30milja je ipak 30 milja! |
|
[Vrh] |
|
|
|