<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Električni Solarni Katamaran
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zega

PostPostano: 19.5.2020. uto. 15:25    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cose je napisao/la:
dmeter je napisao/la:
Ako niste školovani inžinjeri brodogradnje + IQ 180 i više i hrpa novaca nema velike filozofije. Rađe se uhvatit izrade Wrap motora za međuzvjezdana putovanja. Ja bi stvarno želija svima pomoči ali više nemam energije,Ali jedan savjet mogu podjeliti zasučite rukave i radite zamisto 8 sati dnevno 16 sati i tako par godina i kupite neki seriski proizvedeni brod i renovirajte ga.

U pravo si - nisam ni mislio reci da je to sa brodovima trivijalno, a ljudi potrose zivote da dodju do nekih saznanja. To sve stoji.

Samo racunaj da smo tu na ovom forumu vecina malo pomaknuti Very Happy - jer da nismo, ne bi se odlucili na prerade i samogradnje raznih vrsta, a ja se sigurno ne bi jos godinama kasnije vozio na struju da nisam 2013. krenuo sarafiti po Puntu.

I ja mislim Dmeter da si u pravu, no to opet ne znaci da mi nemamo firme koje znaju napraviti brod, jedino mi smeta sto smo raz#$^%$%i brodarski institut, no to bi mogli kompenzirati da drzava subvencionira po jednog ili vise znanstvenika/inzinjera po svakom malom brodogradilistu, mislim da bi tako akademski nastrojeni a umoceni u privatnu industriju mogli u biti vise napraviti nego svi nagurani u jednoj instituciji...
Recimo iz teme solarni katamarani vidi se da firme koje sloze dobar solarni katamaran nemaju problema sa plasmanom, i cijena je premium! Recimo da su nakon koncepta prodali 5 katamaran unaprijed da ih nisu napravili, to je inace nevidjeno u maloj brodogradnji-nautici no kod nas nitko nista jedna firma u okolici Zagreba radi jedan katamaran tak tak) i to je to http://www.kosanovic-brodovi.com/proizvodni-program/katamaran

Kosanovic...
A recimo mene vise zanima malo brodogradiliste na moru tipa u Betini, a oni rade stare leute!? eheh
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
zega

PostPostano: 11.6.2020. čet. 16:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jeeeee na jarunu je jedan solarCat:
https://www.index.hr/magazin/clanak/prizor-na-zagrebackom-jarunu-privukao-gomilu-prolaznika-mnogi-su-i-fotografirali/2189626.aspx

[Vrh]
Gec

PostPostano: 11.6.2020. čet. 19:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:

Htio bih usporediti cijenu kuce za odmor/zivot vs broda za odmor/zivot?
Koliko vlasnika kosta brod od ~10 m ispred kuce na vezu?
Slično razmišljamo Smile Ja sam "žabar" nautičar 15g i trenutno me muče iste dileme, kako stvari stoje ići ću na veći brod jer jednom kad osjetiš čari nautičarenja teško se vežeš za nešto čvrsto na jednome mjestu. Želiš li dulje boraviti na brodu neki minimum je 33-36 stopa jedrilica naravno, sami brod se može nabaviti od 25-50000Eura, troškovi veza su u marini cca 5000Eura godišnje, tu je uključen parking za auto, priključak na struju i korištenje sanitarija (vrlo bitno!). Dodatni troškovi su redovno godišnje održavanje koje može biti od 1000 Eura pa na više Very Happy
Jeftinija solucija je naći vez izvan marine, to se može proći upola cijene no treba zaboraviti na komfor, sanitarije, sigurnost i dostupnost veza itd.
Što se tiče života na brodu to je relativno ugodno od 6-10mj. izvan tog perioda je prehladno i prevlažno, bar za mene a o lošem vremenu da ne pričam. Spavanje po jakoj buri na vezu u brodu je kao da te netko ubacio u veš mašinu na centrifugu, tako i izgledaš kada izađeš ujutro na rivu sa blagim potresom mozga Very Happy
Što se tiče struje na brodu slažem se sa DMetrom, 200W panela i 200Ah litija je dosta za sve, glavno je da imaš frižider novije generacije i nema frke, nema teorije da ostaneš bez struje.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Gec

PostPostano: 11.6.2020. čet. 19:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cose je napisao/la:

Nego, ako se vratimo u sferu mogucega, sto mislite o ovako necemu?

S obzirom da se ovi voze uglavnom po rijekama i jezerima, pitanje je koliko bi takav brod bio upotrebljiv kod nas na moru.
Odlična stvar za vezati sajlama na nekom jezeru, na moru kod nas si vrlo brzo "mušterija" službe za traganja i spašavanja na moru i to ne naše nego talijanske Very Happy
[Vrh]
papicdu1

PostPostano: 11.6.2020. čet. 19:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

smijeh dobra
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Daddy_o7

PostPostano: 11.6.2020. čet. 22:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo nove ekipe. Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Cose

PostPostano: 12.6.2020. pet. 14:42    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Odlična stvar za vezati sajlama na nekom jezeru, na moru kod nas si vrlo brzo "mušterija" službe za traganja i spašavanja na moru i to ne naše nego talijanske Very Happy

Stvarno ste fatalisti. smijeh1

Brijem da nema drugog nacina nego to fakat napraviti i dokazati da nije bas tako - ili doci na naslovnice dnevnih novina. Very Happy
[Vrh]
zega

PostPostano: 12.6.2020. pet. 16:04    Naslov: Citirajte i odgovorite

Slazem se sa cose, ja provodim mjesec dana u Tisnom na samoj obali, gledam susjedove brodove i ne znam jer ima par dana u tih mjesec dana da ima nekog jakog vjetra, zena i djeca provode cijelo ljeto, i pratim vrijeme, takodjer ima par dana nevere, to malo zesce pocinje na zimu...
No biti u brodu unutra za vreme nevere je malo cupavo, ali ljeta su bez problema imo...

Gec je napisao/la:
zega je napisao/la:

Htio bih usporediti cijenu kuce za odmor/zivot vs broda za odmor/zivot?
Koliko vlasnika kosta brod od ~10 m ispred kuce na vezu?
Slično razmišljamo Smile Ja sam "žabar" nautičar 15g i trenutno me muče iste dileme, kako stvari stoje ići ću na veći brod jer jednom kad osjetiš čari nautičarenja teško se vežeš za nešto čvrsto na jednome mjestu. Želiš li dulje boraviti na brodu neki minimum je 33-36 stopa jedrilica naravno, sami brod se može nabaviti od 25-50000Eura, troškovi veza su u marini cca 5000Eura godišnje, tu je uključen parking za auto, priključak na struju i korištenje sanitarija (vrlo bitno!). Dodatni troškovi su redovno godišnje održavanje koje može biti od 1000 Eura pa na više Very Happy
Jeftinija solucija je naći vez izvan marine, to se može proći upola cijene no treba zaboraviti na komfor, sanitarije, sigurnost i dostupnost veza itd.
Što se tiče života na brodu to je relativno ugodno od 6-10mj. izvan tog perioda je prehladno i prevlažno, bar za mene a o lošem vremenu da ne pričam. Spavanje po jakoj buri na vezu u brodu je kao da te netko ubacio u veš mašinu na centrifugu, tako i izgledaš kada izađeš ujutro na rivu sa blagim potresom mozga Very Happy
Što se tiče struje na brodu slažem se sa DMetrom, 200W panela i 200Ah litija je dosta za sve, glavno je da imaš frižider novije generacije i nema frke, nema teorije da ostaneš bez struje.

Ajde bar ovo su prvi brojevi, a i subjektivni dojmovi nekako imaju smisla znaci ako nadjes nekog sa vezom moze biti i prihvatljivo financijski jer kad malo pogledas cijene nekretnina i troskovi poreza i odrzavanja, dodje tu negdje a ipak po ljeti mozes dici sidro i vozi dalje...

Da ja sam mislio na katamaran koji se ne naginje toliko i veci su i komforniji kao srednji stan, recimo ovaj 58 stopa katamaran ima 5-6soba ovaj video tour je dobar jedini negativni aspekt je cijena, pola milje zelembaca https://www.youtube.com/watch?v=YhNmK1Xf9RQ
Vezano uz struju i vodu tu nemam brige jer bi ionako naslagao par KW solara po krovu (kao i ovaj vlasnik https://www.youtube.com/watch?v=iCjhO3x-91A ) i slozio RO sustav za proizvodnju pitke vode pa me sve to ne zanima...
Takodjer sam razmisljao o zemlji do 100m od mora negdje izvan naseljenog jer mi "komunalije" nista ne znace (uvodjenje struje kosta ko pola sustava i onda jos placas cijelo vrijeme npr.) sa takvim sustavom kakav imam na pameti, uostalom voda iz RO je manje od 50 lp po kubiku dok je voda koju platim vodoprivredi 10-18kn/kubiku, komunalije su mi samo trosak osim ako su besplatne ili u cijeni kako navodis onda to ima smisla...
[Vrh]
Gec

PostPostano: 12.6.2020. pet. 20:23    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:

No biti u brodu unutra za vreme nevere je malo cupavo, ali ljeta su bez problema imo...

Da ja sam mislio na katamaran koji se ne naginje toliko i veci su i komforniji kao srednji stan, recimo ovaj 58 stopa katamaran ima 5-6soba ovaj video tour je dobar jedini negativni aspekt je cijena, pola milje zelembaca
Nisu ljeta bez problema, bar zadnjih 10-tak godina Wink prije par godina mi žena skoro ostala bez noge kada me iznenadio neverin, svake godine u 14 dana godišnjeg bar tri opaka nalete, kad naiđe pravi nije ti svejedno ni u katamaranu. Sjećam se jedne nevere na Cresu, sakrio sam se u jednu duboku uvalu na zadnje slobodno mjesto, bacio sam dva sidra po provi a krmu vezao konopom za kopno i prilično sigurno dočekao neveru. Prije samog show-a ulijeće veliki čarterski katamaran (obitelj sa manjom djecom) i traži gdje bi se vezao, da je bila normalna jedrilica u pitanju još bi se nekako i smjestio u uvalu no sa ovim čudovištem nije imao nikakve šanse pa je ostao na sidru na ulazu. Cijelu noć ga je vrtilo kao ljusku od oraha, djeca vrištala, uznevjereni kapetan trčao gore-dole i gledao da ga ne baci na obalu.
Takav veći katamaran nudi naravno veći komfor ali i jako puno drugih problema od abnormalnih cijena veza, teško je uopće naći vez po manjim mjestima, skupo održavanje itd.
Ne znam koji je budžet u pitanju jer vidim da gledaš pile iznad mog dometa pa ne znam da li uopće mogu dati koji ozbiljniji savjet pri odabiru plovila.
[Vrh]
zega

PostPostano: 13.6.2020. sub. 20:55    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jos jedan...

Nego Gec nemam ni ja para za tako nesto, vidis da gledam u rangu cijene zemlje ili manje vikse...ali da imam najradije bi tu veliku mrcinu od 58 stopa...
[Vrh]
zega

PostPostano: 7.5.2021. pet. 13:29    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pero je napisao/la:
Žega, problem je usporavanje broda, gdje jedra gube na efikasnosti...
Rijetke su situacije kad to možeš koristiti, a svakako jedrenje u vjetar (orca) ne spada u takvu situaciju.
Usporavanjem broda se povećava moment sile koji naginje brod te tako jedra dodatno gube na svojoj efikasnosti...

Ukratko, brod je puno nagnutiji u orcu ili mezza nave, a kad se ide niz vjetar, smanjuje se stabilnost zbog kočenja generatorom.

Pero ovi ne gube nista na brzini dok vuku 2KW iz kretanja u baterije!?
https://www.salonayachts.com/yacht/15/46---xlvi
https://youtu.be/jpAnGJpcnQU?t=1322 tu negdje bas je komentirao da po ukljucenju nisu primjetili usporavanje niti na mjeracima nisu primjetili usporenje zanimljivo...
[Vrh]
zega

PostPostano: 25.9.2021. sub. 19:19    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo intimnija prica o Silent Yaht

[Vrh]
Cose

PostPostano: 26.9.2021. ned. 09:14    Naslov: Citirajte i odgovorite

Silent mi se cini kao idealan brod za zivjeti full time - stvarno se vidi da su prosli puno iteracija i pokusaja prije toga sa dogradnjom panela i el. pogona na klasicne katamarane.
[Vrh]
zega

PostPostano: 27.9.2021. pon. 00:35    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da idealan, luksuz! Da iznenadio me 2x160KW glavni motori...
[Vrh]
Cose

PostPostano: 28.9.2021. uto. 11:43    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Da idealan, luksuz! Da iznenadio me 2x160KW glavni motori...

To su top modeli - osnovni je mislim 2x50kW. Cruising brzina 4-6 cvorova, znaci u suncanom danu bez beda prodjes 30-40km bez kapi goriva.

Totalni luksuz, razmisljati cu o tome ako dobijem Eurojackpot. Very Happy
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Električna plovila
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeća
Stranica 8 / 9.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.