Prodaja stuje - kako do papira??!!

Električna solarna energija
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Prodaja stuje - kako do papira??!!

Post Postao/la Ogi »

Otkupne tarife za proizvodnju struje u mrežnim fotonaponskim sustavima:

slika

Max, ako sam dobro shvatio, ti upravo prolazis kroz taj postupak pa ako nam mozes iz prve ruke reci kako stoje stvari :thx:
Zadnja izmjena: Ogi, dana/u 08 stu 2009, 18:32, ukupno mijenjano 1 put.
max

Post Postao/la max »

Cijene nisi ažurirao to su iz 2007. god. ;)
Kao što si stavio diagram:
1.) korak
potrebno je ishoditi Rješenje o upisu u registar projekata i postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođaća (Registar OIEKPP). Za taj korak nadležno je Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva Republike Hrvatske (MINGORP). E da bi dobili Rješenje o upisu u Registar OIEKPP
treba dostaviti slijedeće akte (priloge):
- izvadak iz katastarskog plana za katastarsku česticu na kojoj se namjerava izgraditi postrojenje,
-izvadak iz sudskog registra osnosnao za fizičku osobu izvadak iz obrtnog registra u RH ili potvrdu o prebivalištu u RH,
-potvrdu porezne uprave o plaćenju svih dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdrastveno osiguranje i druga javna davanja,
-ovjerena izjava o nekažnjavanju pravne i fizičke osobe u svezi sa sudjelovanjem u kriminalnoj organizaciji, korupciji, prijevari ili pranju novca, koju daju fizička osoba za sebe i/ili kao odgovorna osoba podnositelja zahtjeva,
-analiza opravdanosti izgradnje postrojenja i priključenja na EE mrežu s tehno-ekonomskim podacima prostornog uređenja,
-lokacijska dozvola

E ako izhodiš lokacijsku onda si praktički upao u igru
Za lokacijsku trebaš svega i svačega od arhitektonskog projekta, preko elektroenrgetskog projekta, do geodtske podloge i gauss-kruger kordinate lokacije PV modula, procjena dal treba studija utjecaja na okoliš .... nekih 20-ak papira :x

Eto tu sam ja zaglavil, a potrošio na birokraciju i administraciju nekih 10-tak tisuća kuna :(

Moja preporuka ako mislite graditi vlastitu kuću onda obavezno stavite kod podnošenja zahtjeva za građevinsku ili lokacijsku dozvolu u projekt solarne fotonaponske module (kolektore kako oni to zovu) sve kaj se traži naknadno nemoguća misija

Ostala 3 koraka nebi treblala biti toliko stresna i iako nelogična i bespotrebna to da :)

2.) korak
je kod operatora distribucijskog sustava
(HEP-ODS)
-elekto energetska suglasnost,
-ugovor o korištenju mreže i ugovor o opskrbi el. energijom
-......
ima toga al nije bitno sve piše u NN
sve skupa 60-ak papira

e kad se dođe do HERE onda si na konju za godinu dana možeš očekivati neke nofce od HROTE-a :lol:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Puno hvala Max :posovanje1:

Ja bi tebe i Peru odmah za predsjednika
Mozda jos nije kasno da se kandidirate :upitnik: :)
Barem da digente one pare i ulozite u solare :zubi:

Da, muka mi je nakon procitanog
Sigurno je najbolje odmah ukljuciti sve to kad se radi kuca od nule

Ja planiram raditi potpuno novo kroviste
Znas mozda projektanta koji ima iskustva sa tim stvarima?
max

Post Postao/la max »

Još jedna napomena: bolje pribaviti lokacijsku pa onda tek ići u gradnju PV sustava nego legalizirati postojeći. Mislim da je to jedino uspjelo g. Majdandžiću ali uz sud i puno peripetija.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Umjesto da na rukama nose ljude koji zele uloziti u OIE, kao kap vode na dlanu, oni cine sve da nam otezaju tako bitnu i jednostavnu stvar

S obzirom da malo ljudi ima vremena i novaca za ta natezanja sa papirima upitnog ishoda, bolje je taj novac uloziti u module
Najbolje je da sto vise nas po malo, u skladu sa mogicnostima, ulaze u solarne module kako bi podjednako podnjeli cijenu razvoja
Cijene FN modula lagano padaju i padat ce sve brze kako se sve vise ljudi odlucuje za ulaganje
Ono ne mora biti veliko, za pocetak je dovoljno 5000kn, i s godinama mozemo prosirivati sustav sa novim modulima po nizoj cijeni

Kao sto smo se vec prije slozili, poticaj je ustvari neprirodan i s vremenom ce ga sigurno smanjivati

Kako god, dobro je znati tocan postupak, mozda se netko odluci i uspije
solarstorm
Post Postao/la solarstorm »

da odurna birokracija e sad možeš biti prikljucen na brojilo na crno ili .. max kako ti imaš sređen spoj s mrezom??imas li dva brojila??
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

solarstorm je napisao/la:da odurna birokracija e sad možeš biti prikljucen na brojilo na crno ili .. max kako ti imaš sređen spoj s mrezom??imas li dva brojila??
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... c&start=30
debaser

Post Postao/la debaser »

max je napisao/la: Mislim da je to jedino uspjelo g. Majdandžiću ali uz sud i puno peripetija.
"Pušten" je i FN sustav u Metkoviću 9,69KWp, tj. ishodovani su svi papiri, te konačno se naplaćuje struja koja se pusti u mrežu. To je zasad drugi krov u Hrvatskoj koji proizvedenu struju prodaje i za to dobiva novac. Eto, barem smo se makli sa broja 1 :palac:
max

Post Postao/la max »

Ima ih više npr Bala d.o.o (Istra) ali svi su ti zatražili u sklopu objekta, znaći postojenje jer za Ministarstvo graditeljstava je to energana i ako to nije urbanističkim planom predviđeno nemoš ti graditi. Tako su meni rekli na urbanizmu da bi sve bilo jednostavnije da sam ja kad sam tražio građevinsku za kuću u sklopu el.teh. projekta stavio i PV sutav nebi bilo nikakvih problema. Na što sam im ja odgovorio da sam ja bio te 2006. g. kad sam ishođivao građevinsku vidovit da će 1.7.2007 donjet potrebne podzakonske akte o OIE onda se nebih sada zamarao time nego bi isto tako znao i koji će loto brojevi biti izvučeni i bolila bi me briga za PV sustave. :plazi:
Još nešto Država nije mislila na male proizvođaće nego na velike igrače(čitaj strane ulagače koji će isisavati profit). Vidi svugdje u svijetu ako se želi poticati na takav način da ti prvo uložiš, a onda ti oni kroz osiguran otkup po povlaštenoj cijeni odplate investiciju kroz npr. 12 god. rade ugovori tako da se bilo u kojem trenutku uključiš u igru da ti je cijena kroz ugovorno vrijeme otplati investiciju.Dočim kod nas je da cijena otkupa raste, a investicija (PV moduli) padaju. Opet pioniri naje**
O tome sam razgovarao sa bivšim tajnikom MINGORP-a (sad je glavni u HEP-u) kao i ministrom Polančecom ali oni nisu kužili o ćemu prićam jer imali su preča posla brodogradnja :)
Primjer su vjetroelektane u RH naviša otkupna u EU na istom principu, a koja ono domaća firma radi ??? Strani ulagači vrše pritisak jer im kvota od 360MW je mizerno mala a imamo odlične VE potenijale ... no neću sad o tome.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

max je napisao/la:nego bi isto tako znao i koji će loto brojevi biti izvučeni i bolila bi me briga za PV sustave. :plazi:
Sram te bilo :ljut:
debaser

Post Postao/la debaser »

max je napisao/la:-lokacijska dozvola

E ako izhodiš lokacijsku onda si praktički upao u igru
Za lokacijsku trebaš svega i svačega od arhitektonskog projekta, preko elektroenrgetskog projekta, do geodtske podloge i gauss-kruger kordinate lokacije PV modula, procjena dal treba studija utjecaja na okoliš .... nekih 20-ak papira :x

Eto tu sam ja zaglavil, a potrošio na birokraciju i administraciju nekih 10-tak tisuća kuna :(
Šta tebe koči pod ovom lokacijskom dozvolom,,, di si konkretno zapeo ??

Dali bi s istom stvari imao problema "da si bio vidovit" te pri prijavi projekta unio solarne kolektore ???
max

Post Postao/la max »

E da mi je znati kak ćeš ti reagirati kad te nesposobna birokracija počne šetati i davati slične izjave. :)
Da i lako je sada (pametovati) raspravljati o PV kad imamo internet, 20 godina prvog odkupa el. enrgije iz solara u Njemačkoj (1989) , a te devne 1982. bilo ga malo pionira entuzijasta za solarnu: pokojni prof. Branko Lalović... šačica firmi koje su proizvodile panele (dal znaš koliko je onda koštal Solarex-ov modul ?) dočim danas samo Kina ima blizu 500 i to ne takve "dječje" kao naš Solvis ili Solaris
Kad sam već spomenuo Kinu oni grade najveću fotonaponsku elektanu u pustinji Gobi 2GW i to američka firma First Solar, a ostalih preko 10 GW iz vlastitih tvornica...
ah ništa samo evociram uspomene ...

@debaser

Pa nebih imao tog tipa ali bilo bi drugih, ustvari kad bi administracija odradila svoj poso mislim da nebi bilo problema ;)

Glupost koju su unijeli u podzakonski akt: Po ministartvu graditeljstva ... je PV sustav elektrana pa kako mala bila a za elektranu se zna koja je procedura od GUP-a do ....
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

max je napisao/la:Glupost koju su unijeli u podzakonski akt: Po ministartvu graditeljstva ... je PV sustav elektrana pa kako mala bila a za elektranu se zna koja je procedura od GUP-a do ....
Zelis reci da su izjednacili TETO Zagreb sa moja 4 modula od 85W na tarasi??!! :sok:
max

Post Postao/la max »

Tako nekako :placko:
Eh kad bi ti znao pozadinu toga, ali bolje ne, i to je bilo 2006/07 kad su "stručnjaci" donosili od 2003.g podzakonske akte o OIE, a danas se nema volje da se ispravi.
ma da o lanjskom snijegu nema potrebe debatirati.
debaser

Post Postao/la debaser »

max je napisao/la: Glupost koju su unijeli u podzakonski akt: Po ministartvu graditeljstva ... je PV sustav elektrana pa kako mala bila a za elektranu se zna koja je procedura od GUP-a do ....
Osobno poznajem osobe koje imaju PV sustav na kući, kompletnu opremu, te su zapeli na istoj stavci...Lokacijska!

Pričajući (telefonski) s drugim vlasnicima FN sustava po Hrvatskoj koji se nisu spojili dobio sam identične odgovore...Lokacijska + razlog koji si naveo, a ja ga citirao poviše.

Po meni je rješenje odvajanje proceduralne papirologije u dvije kategorije jer po sadašnjem stanju stvari ista ti papirologija treba za 9KWp i za 9MWp što je teški nonsense!!! Svaki put na raznoraznim prezentacijama i tribinama se priča o elektranama reda MW, nikome od ovih s vrha ne pada napamet da pokrene priču o krovovima reda cca. 10KWp ,,, da se za "male ljude" rješi ta gužva o birokracije, da se manji FN sustavi počmu puštati u mrežu,,,ali ne,, opet se priča samo velikim centralama..

Pozitivna stvar koja je navodno već u proceduri je to da se granica sa 1MW max instaliranih kapaciteta diže na 45MW....ali šta nam to znaći ako ne rješe problem birokracije....ustvari sve mi se više čini da će uskočit koja krupna riba u igru napravit par centrala po 10MW te da će nakon toga naši reći "Eto gotovo je,,ispunili smo normu,,nema više!!" :x :x
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”