Razna pitanja mladih elektroničara

Kreativna kontrola elektrona
munjeni

Post Postao/la munjeni »

Našao se u jednom starom njemačkom mlinčeku kod susjeda kond od 33NF i naš je mikser proradio.
Ali...
Iskri i ronda poprilično. Znači da mora biti točnog kapaciteta.
Tako da ću ipak otići po novi. Nije neka visoka cijena a za mir u kući i nije preskupo.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Ako ronda i iskri, onda je otišao rotor.
Usreći ženu sa novim.
BB

Post Postao/la BB »

munjeni je napisao/la:Našao se u jednom starom njemačkom mlinčeku kod susjeda kond od 33NF i naš je mikser proradio.
Ali...
Iskri i ronda poprilično. Znači da mora biti točnog kapaciteta.
Tako da ću ipak otići po novi. Nije neka visoka cijena a za mir u kući i nije preskupo.
Premjeriš rotor da li su svi parovi kontakata na kolektoru sa istim otporom ili je neki pukao ili probio. Pogledaj i četkice da li su istrošene (nekad iskri zbog njih. Ako ništa ne pomaže i ako žena voli baš taj mikser (možda joj ga svekrva poklonila) onda gledaj naći drugi motor...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Vezano uz kucanske aparate da se prikrpim malo...
Moja trenutna situacija, sudjerica mi je riknula, glavni motor-pumpa-agitator je riknuo, zena hoce novu, malo se natezemo (ja bi popravio ovu), naravno bude po zeniniom kupim novu cekam dostavu i inastalaciju tjedan dana, frajer dodje, udje u stan, izmjeri metrom i kaze nece pasati i abortira instalaciju, (BTW masina ima istu kadu iste dimenzije tako sam birao, je malo teze udje ali moze se, no on ode i vrati masinu...A ja moram i dalje prati sudje na ruke
Zena i dalje ganja novu, ovo ce se ponavljati vidim ja i sad nadjem koji motor narucim novi ali kako je rasprava eskalirala, ja joj kazem "danas ce masina raditi" Na sto je ona posprdno-nema sanse! (to sam rekao nakon sto sam pogledao seriju videa!
https://youtu.be/Ki68BVU-80A
https://youtu.be/jRvCugy-d7w
https://youtu.be/VO4nIIxPXtE
Kad je u prvom videu spomenuo da ljudi 3D printaju lezajeve, rastavio sam sudjericu, impeler-rotor u pumpi je imao 5mm lufta, otvorio sam moju pumpu izvadio grafitne klizne lezajeve i to je izgledalo ovak:
slika
Pogodi koji su lageri original a koji printani?

slika
Sudjerica:
slika
U Freecadu sam dizajnirao nove lezajeve (3 pokusaja, preveliki, premali, taman) i stavio PLASTICNE 3D printane lezajeve u pumpu!
Pumpa ima rotor i lezajeve u vodi tako da se plastika nece brzo rastopit, sudjerica pere sudje fino, i isti dan!!, impeler rotor nema lufta sad, i ostavit cu to da vidim koliko dugo ce izdrzati prije nego stavim zamjensku pumpu!
Kad stavim zamjensku pumpu vjerovatno cu narucit keramicke lezajeve kao u 3 videu za dugotrajni rad!
No nakon toga me poceo kopkati crv sumnje, zasto su napravili elektronski komutiranu pumpu, a ne staru dobru jeftinu shaded pole induction motor?
Svi znate (koji znaju) za planned obsolescence, slucajvei inkjet printera i sve metode izvlacenja love preko tinta-scama i blokiranja printera nakon nekog vremena da natjeraju vlasnike na kupovinu nove plastike!
Slutim da mikrokontroler u elektronskoj pumpi usporava rotaciju impelera sa vremenom da masina "slabije pere".
Ovo s grafitnim lezajevima je ocit problem-namjeno inducirana slaba tocka (ako kermicki lezaj radi dulje-bit ce i potvrdjeno), ali za ljude sa sudjericom koji su samci pa ne rade dovoljno pranja na tjedan da potrose lezjeve, pitanje je da li firmware u pumpi s vremenom usporava rotaciju pumpe smanjujuci protok s vremenom?
Kako je rotor permanentni magnet to bi se lako dalo mjeriti da se instalira mali hall pored originalnog Halla i logira sa mikrokontrolerom.
Druga opcija je da se snimi swooshing action (zvuk) kad je nova, i usporedi sa istim snimkom nakon par godina, problem je da se ona ruka koja pere ostecuje sa vremenom lupa po posudju i dizne-rupice se sire pa time pada pritisak s vremenom tako da ova metoda nije pouzdana...
Ne svidja mi se ideja da ljudi te velike hrpe metala mjenjanju svakih 5 -7 godina, jer to jednostavno "toliko traje"?! a i kosta, sve zbog sugavog grafitnog lagera ili podmetnutog firmwarea u pumpu...
Svi briju na okolinu zeleno a ovakve stvari idu ispod radara, slabo se prica o tome, jedino potvrdjeno je sa ink jet printerima, iphone baterijama i jos par slucajeva...
BB

Post Postao/la BB »

Tvoje žena očigledno tebe ne poznaje koliko mi na ovom forumu :smijeh1: :smijeh2:

:respekt: za mašinu

Ovi zeleni su pošast svijeta, sve neka ekologija a u suštini samo su servis vladaocima svijeta da izvuku više para od običnog naroda...
riba

Post Postao/la riba »

Koji zeleni, ako ništa zeleni su protiv elektronike koja je napravljena da crkne što ranije i koja je nemoguća za popraviti.
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

Pozdrav,
pitanje je više za autoelektroničare klasičare... ;)
Promijenio sam nedavno abs senzor na hondi jazz no ona žuta abs lampica mi se nije ugasila. Pretpostavljam da je nekako trebalo resetirati abs kodove no kako nemam onaj uređaj što se spaja na obd port našao sam neko uputstvo kako to uraditi "ručno".https://myquantumdiscovery.com/honda-ab ... -procedure
Pitanje je da li ima neka jednostvnija metoda jer se bojim da bi možda za moj model moglo biti nekako drugačije spojeni konektori pa ako je netko imao iskustva s time...
Probao sam odspojiti akumulator i vratiti kleme natrag ali niš. Čak je i par minuta nakon zamjene senzora u vožnji ta lampica se ugasila uz par zvukova kao da se pali abs nakon laganog kočenja no opet se upalila.
Thnx na odgovorima. ;)
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

Novo pitanje za znalce... ;)
Imam mali stepper motor koji radi na 5V ali bih ga htio pokrenuti u jednom smjeru no problem je što bi htio to učiniti bez kontrolera. Vidio sam na netu da se to može određenim spajanjem uz dodatak kondenzatora ali pod uvjetom da imam AC međutim ja bih trebao to učiniti sa DC.
Pitanje je kako pokrenuti taj motor sa strujom iz baterije sa što manje elektronike? Inače je bipolarni ako sam dobro skužio izraz. Ima 4 žice...
Thnx ;)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Kupi kontroler za 1.5$+shipping kao izvor takta mozes koristiti 555, ili 2 tranzistorski bistabil...
https://www.ebay.com/itm/401965730567
Kolar

Post Postao/la Kolar »

slika

Pozdrav, zanima me dio vidljiv na slici napola pukao, nalazi se izmedju shunta i minus izlaza na skyrc punjaču, greškom sam nešto krivo spojio, zanima me sta da stavim umjesto ovoga sto je sada na ploči jer ne nalazim ništa na netu, nisam ni siguran što je jer nevidim sve oznake, a nisam baš neki elektroničar, kolega če mi to prelemit samo moram dio nabaviti negdje.
Unaprijed zahvaljujem!!!
Pero

Post Postao/la Pero »

Koliko vidim, to je N-MOS tranzitor za 40A.
Nažlost, lijevo od njega vidim (na pozitivnom izlazu) drugi problem, predpostavljam da je nešto u TO220 kućištu, a srednji pin izgleda više nema kontakt sa pozitivnim izlazom punjača...

Trebalo bi više podataka o punjaču da se da odrediti koji tranzistor bi tu sjeo (max izlazni napon).

Vjerojatno bi odgovarao STB40NF20 u D2PAK kućištu:
https://www.st.com/resource/en/datasheet/stw40nf20.pdf
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

BB je napisao/la:Tvoje žena očigledno tebe ne poznaje koliko mi na ovom forumu :smijeh1: :smijeh2:
:smijeh:
Kolar

Post Postao/la Kolar »

Probat ču zamjeniti taj STB40NF20 , i dati kolegi da pregleda još i taj kontakt na plusu što je s druge strane dal je i on puko,ja do toga puknitog tranzistora dobijem napon sve ostalo radi osim preko njega ne daje izlaz na minus nikakav inače radi se o punjaču skyrc iMAX B6AC V2 kupljenom u hobykingu original ne kopija kineska, radi več preko 10 godina savršeno i super sam zadovoljan s njime.
Alex1

Post Postao/la Alex1 »

Trebao bi( najbezbolnija opcija) kroz bužir sa kablovima od solarnih panela provuči 3x4mm2 za AC. Dužina cirka 2m. DC ide do 400V. Ima li koji način da oklopim kabel da se ne generira DC na Ac strani?
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Na AC strani se ne može pojaviti DC, ako nema galvanske veze, (dodir gole žice),
ali se na DC strani može pojaviti inducirana AC komponenta.
Odgovori

Natrag na “Elektronika”