Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
rale
|
Postano: 26.12.2008. pet. 20:46 Naslov: |
|
|
@ max
Cijenim vaš stav, eko osvještenost i osobni doprinos uvođenjem obnovljivih izvora.
Međutim kada pišete o NE poprilično ste neobjektivni i pristrani, pa bih u ime nepopularne manjine koja ima tolerantniji satav prema NE iznio par primjedbi.
Da bi se pokrila snaga NE Krško bilo bi potrebno postaviti solarnih kolektora površine cca. 3,5*3,5 km, ako optimistično predpostavimo da je dnevna iskoristivost istih oko desetak sati dnevno da bi ostvarili zadanu snagu morali bi površinu povečati za 2,4 puta. Takav projekt zahtjeva više godina a ne jednu noć.
Zašto bi nuklearni otpad trebalo podjednako rasporediti po cijeloj zemlji (npr. dječja hrana) kada za to postoje deponije. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 26.12.2008. pet. 21:58 Naslov: |
|
|
Rale..koliku povrsinu zauzima NE Krsko i njeni pomocni objekti? |
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 26.12.2008. pet. 22:33 Naslov: |
|
|
Ne volim kad me se Viče na forumu Drago mi je da je netko zamjetio laganu provokaciju o NE (to je namjerno jer sam iz povjerljivih izvora saznao da nikaj od gradnje nuklearke prije 2020. iliti neće biti u funkciji prije 2030. Ako ne vjerujete raspitajte se zakaj ameri nisu sagradili ni jednu NE poslije 1978.g a sad daju puno love za OIE, a nikaj za NE)
Sad malo o konkretim podatcima: NE Krško ima snagu na pragu 696 MW (spada u male NE pa tako i ne baš efikasne), da bi PV elektrana bila iste snage sa 100% efiksanošću (kaj je kvantno fizikalno nemoguće za Si max 26%) a znamo da je na vodaravnoj površini na 0m nadmorske visine snaga solarnog zračenja nekih 1 kW/m2 ispada da trebamo površinu od 835m*835m*1kW/m = 697MW. Dobro sad današni paneli imaju efikasnost od nekih 17% pa ispadne površina nekih 2*2km2 a ne 3.5*3.5
E sad malo o proizvedenoj energiji NE Krško koja prosječno proizvodi 4.8 TWh godišnje (3.7 TWh 1993, 5.6 TWh rekord 2006.) Ako želimo PV sustav koji bi godišnje proizveo prosječno 4.8 TWh godišnje npr na Hvaru koji ima prosječno godišnje solarno zračenje od 1.6MWh/m2 izračunom dobijeo elektranu od 3GW sa 17% efikasnošću površine nekih 18 km2
skoro duplo manje od tvog izračuna I sad ono najvažnije DISTRIBUIRANI sustav,a ne koncentracija na jednom mjestu dobro zanadeš kolika je ukupna površina krovova u HR.
Izračunaj gubitke na prijenosu el.energije iz NE Krško do Dubrovnika
Vjeruj da dobrom strategijom možemo postaviti tih 3 GW PV modula diljem Lijepe naše u idučih 12 godina koliko bi trajala izgradnja NE, ali problem nije u tome nego kaj HEP i Vlada nežele neovisne nego podatne građane koji uredno plaćaju energiju i pune proračun 120 miljardi kuna .
E a zakaj samo pričamo o PV pa i termo solar je još efikasniji - vakumski kolektor ima iskorištenje nekih 94% |
|
[Vrh] |
|
 |
rale
|
Postano: 27.12.2008. sub. 00:24 Naslov: |
|
|
Morati ću malo nategnuti stvari u svoju korist. Polje sa PV čelijama nemože biti postavljeno da neto površina panela bude jednaka površini polja (za punu snagu), ako koristiš trackere potreban je razmak između panela da se ne bi zasjenjivali, ako postavljaš panele paralelno s površinom gubiš efikasnost i potrebna površina raste naravno i cijena.
Malo je kuća i krovova napravljeno da bi odgovarali smještaju panela. Možda1/3? Tko bi trebao postaviti panele na krovove? Vlasnici objekata koji nisu u stanju kupiti štedljivu rasvjetu, kućanske aparate A klase, zamjeniti klasične grijače toplinskim pumpama itd.ili država. Da ne spominjem složene vlasničke odnose, pripadajuću regulativu, reorganizaciju distributivnog sustava. Nemojmo se zanositi to nisu u stanju ni puno razvijenije i organiziranije države.
Ostaje pitanje kako zadovoljiti rastuće energetske potrebe. |
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 27.12.2008. sub. 09:21 Naslov: |
|
|
rale je napisao/la: | Morati ću malo nategnuti stvari u svoju korist. Polje sa PV čelijama nemože biti postavljeno da neto površina panela bude jednaka površini polja (za punu snagu), ako koristiš trackere potreban je razmak između panela da se ne bi zasjenjivali, ako postavljaš panele paralelno s površinom gubiš efikasnost i potrebna površina raste naravno i cijena.
|
Nisam li ja napisao na vodoravnu (horizontalnu) površinu ako ćeš koristiti trackere koliko moraš povećati površinu toliko dobiješ više energije
rale je napisao/la: |
Malo je kuća i krovova napravljeno da bi odgovarali smještaju panela. Možda1/3? |
Zo je tebi zanemariva površina
Tko bi trebao postaviti panele na krovove? Vlasnici objekata koji nisu u stanju kupiti štedljivu rasvjetu, kućanske aparate A klase, zamjeniti klasične grijače toplinskim pumpama itd.ili država. Da ne spominjem složene vlasničke odnose, pripadajuću regulativu, reorganizaciju distributivnog sustava. Nemojmo se zanositi to nisu u stanju ni puno razvijenije i organiziranije države. |
Samo mala digresija. U našoj brodogradnji zaposleno je nekih 40000 radnika.Gubitak iste je 2 miljarde kuna godišnje. Uzmimo da su svi ti ljudi na minimalcu i ništa ne rade porezni obveznici bi za njih izdvojili 160 miljuna mjesečno. E sad meni nije jasno kuda je otšla lova jer ti ljudi su nekaj i radili ili ?? E isto će biti i sa NE sagradimo skupo i onda hajde radni narode sanirajte bedastoću.Pitanje zašto Francuska kao lider u NE nema najjeftiniju struju ????Ako se mi garantira najeftinija el. energija ako sagradimo NE onda imaš moj glas ZA. To mi nemože garantirati nitko pa ni Vlada a ona i onako neće sagraditi NE prije 2025, a znaš kolika je to lova ??? a onda ćemo uvoziti skupo gorivo. Ja inače pratim cijenu platine, urana i silicija na svijetskom tržištu. Silicij i uran su poskupili 40 puta i sad je cjena nekih 350$/kg. Silicij više neće poskupiti - Zakaj ?? jer ga ima u neograničenim količinama za razliku od Urana. To što je Silicij skup to je zbog potražnje koja raste preko svih granica. Za Uranom se nije povećala potražnja od 90-tih ali cijena itekako. I na kraju kakava korist od NE ako moramo uvoziti Uran i mučiti se o zbrinjavanj radioaktivnog otpada. Zašto nebismo proizvodili skupi Silicij ili neke nove tehnologije nego uvozili nuklearnu tehnologiju i to vrlo skupu.
U povjesti NE svi kaj je pošlo po zlu je odgovoran čovjek tko meni garantira 100% sigurnost NE, a kaj sa terorizmom: misliš da nije lakše kontaminirati okoliš sa "zbrinutim otpadom" ??
Ostaje pitanje kako zadovoljiti rastuće energetske potrebe. |
U hrvatskoj ??? Pa mi nikaj ne proizvodimo osim gubitke. Da li si se zapitao zakaj HI-tech tehnologije ( elektronika, IT, PV...) u Hrvatskoj imaju približno istu svijetsku cijenu, dočim low-end barem punoooo višom (tekstil, garažna vrata to mi je omiljen primjer jer moj poznanik uvozi gražna vrata i nabija maržu 300% i još je jeftiniji od domaće konkurencije -nisu bog zna kaj, ali bitno da je jeftino) Hajde okrenimo se i mi Državi znanja, a ne ..... |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 27.12.2008. sub. 10:00 Naslov: |
|
|
EV je napisao/la: | Rale..koliku povrsinu zauzima NE Krsko i njeni pomocni objekti? |
|
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 27.12.2008. sub. 13:06 Naslov: |
|
|
E a meni reci kolka se površina mora devastirati za 50-ak tona nuklearnog goriva na godinu za jednu tak malu NE kak je Krško??
A ovo kao usputno štivo:
http://www.carbonfootprint.com/
HRVATSKA je definitivno mala zemlja za tako preveliki otisak living planet index (LPI)
http://www.panda.org/news_facts/publications/living_planet_report/
Ima se rješenje: Ako želimo standard kao u Americi vrlo jednostavno se izračuna da nas ima previše za nekih šest miljardi
A još jedna zanimljivost Hrvatska bi mogla hraniti 20-ak miljuna ljudi, ali mi uvozima najviše hrane po stanovniku razlog - ima se novaca, samo je pitanje dokle. I za kraj o nesposobnosti Hrvatske od predpristupnih fondova uspijeli smo relizirati visokih 6% od ponuđenog napredak za 1 postotni poen iz 2007. kad je realizirano 5%
I sad meni pričaju da je PV sustav skup - nije nego ga ne znamo iskoristiti. Halo novci nam se nude preko predpristupnih fondova, ali mi smo preponosan narod (prije bih bih rekao glup).
Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da ju ponavljaju G. Santayana  |
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 27.12.2008. sub. 16:48 Naslov: |
|
|
Citat: | ...Već je sada Olympic Dam neka vrsta države u državi. Ovaj rudnik troši čak 10 posto australijske potrošnje eneregije. Svaki dan ovo kolosalno nalazište "posrče" 35 olimpijskih bazena vode, dragocjene u toj vrlo sušnoj regiji. Kada čuju za planove o razvoju ovog već "monstrumskog" rudnika zaštitnici prirode padaju u nesvjest. Za četiri godine u Olympic Dam trošit će se četvrtina nacionalne prozvodnje energije, svaki dan 125 olimpijskih bazena vode... |
Sliku neću šerati najdite si na netu ...
Ne znam dal' bih ili
Ma kaj me briga to je problem Australije ja sam u Hrvackoj ...
Molio bih nekog da mi objasni zašto Francuzi koji sa 59 reaktora pokrivaju 77% potreba el. energije (na drugom je mjestu Belgija sa 55% udjela, ne želite znati cijenu struje u istoj) nemaju najeftiniju struju nego Norvežani koji nemaju NE ??? |
|
[Vrh] |
|
 |
inch
|
Postano: 27.12.2008. sub. 19:15 Naslov: |
|
|
EV je napisao/la: | Rale..koliku povrsinu zauzima NE Krsko i njeni pomocni objekti? |
evo ja ću
nekoliko hektara
ali nuklearna energija ima veću gustoću od ovog sunčevog, iako je sunce isto reaktor i to fuzijski, ali daleko je od zemlje u kilometrima, pogotovo sad kad je najduža noć i najkraći dan. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 28.12.2008. ned. 14:31 Naslov: |
|
|
inch je napisao/la: | EV je napisao/la: | Rale..koliku povrsinu zauzima NE Krsko i njeni pomocni objekti? |
nekoliko hektara
|
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&t=h&ll=45.9399,15.514369&spn=0.010386,0.01457&z=16
NEK se nalazi na povrsini od oko 600x600m
Treba uzeti u obzir i povrsinu na koju se pohranjuje nuklearni otpad i n-elektrane kojima je zavrsio zivotni vijek
Ali s obzirom da nitko ne zeli biti prvi susjed takvim povrsinama, stvarna povrsina koju zauzimaju je neusporedivo veca
Meni u Zagrebu smeta njena prisutnost pa ti meni reci koliku povrsinu zauzima NE i koliko sveukupno para i zivaca kosta 1kWh iz NE??!! |
|
[Vrh] |
|
 |
inch
|
Postano: 28.12.2008. ned. 19:54 Naslov: |
|
|
treba razmisliti |
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 28.12.2008. ned. 21:34 Naslov: |
|
|
EV je napisao/la: | ...Meni u Zagrebu smeta njena prisutnost pa ti meni reci koliku povrsinu zauzima NE i koliko sveukupno para i zivaca kosta 1kWh iz NE??!! |
Ovako kaj se ekonomije tiče cijene variraju od 0.042$/kWh u Kini (ne polažu puno u zbrinjavanje otpada) do 0.087$/kWh u Japanu (valjda imaju iskustva sa Hirošimom). A ako porezni obveznici poklone NE HEP-u ili možda ne ?? onda održavanje i gorivo iste iznosi oko 2.8 centi$/kWh
Malo da dobijete neke relacije o cijeni goriva za NE za kg
U3O8 472$
konverzija u UO2 90$
obogačivanje 985$
izrada šipki(pelete) 240
Ukupno 1787$/kg
Iz 1 kg takvog goriva dobije se nekih 360MWh električne energije iliti pol dolar centa za kWh To bi bilo super kad nebi trebalo puno novaca za zbrinjavanje otpada (e tu neznam kolko čiji živci koštaju).
I jedna zanimljivost kaj sam naletio na netu cijena izgradnje nuklearke po kW kaj je bilo dosta mistificirano i proizvođači su skrivali kaj zmije noge za 2008. godinu
GE-Hitachi ESBWR just under $3000/kW
GE-Hitachi ABWR just over $3000/kW
Westinghouse AP1000 about $3000/kW
Sve cijene su bez carine, trošarina, provizija, marža i PDV-a
pa solar je ispod tih cijena za sustave preko 1 MW i ne treba imati garancije države (zamrznuta sredstva) 12 godina koliko traje izgradnja NE nego instaliraš i radi za tih 12 godina možemo polako stavljati na krovove solarne fotonaponske panele 
Zadnja promjena: max; 28.12.2008. ned. 21:57; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 28.12.2008. ned. 21:56 Naslov: |
|
|
max je napisao/la: | pa solar je ispod tih cijena za sustave preko 1 MW |
A to je samo izgradnja, bez svih ostalih troskova koji su jos veci od toga
Treba uzeti u obzir i gubitke pri transportu iz ovakvih koncentriranih izvora
Fora sigurno nije u povrsini koju bi zauzimali solari
Fora je u njihovom interesu da ostanemo pod kontrolom |
|
[Vrh] |
|
 |
max

|
Postano: 28.12.2008. ned. 21:58 Naslov: |
|
|
Drago mi je kaj netko shvaća kvaku
Sa solarom ne treba zauzimati nove površine dovoljni su postojeći krovovi  |
|
[Vrh] |
|
 |
rale
|
Postano: 28.12.2008. ned. 22:05 Naslov: |
|
|
Prije par godina putovao sam u Belgiju, e ti se rasipaju enrgijom. Negdje oko ponoći iz mračne Njemačke (nekakav ruralni kraj) ušli u Belgiju a tamo prelaz krasno osvjetljen, prošli 5-6 km, autoput još uvijek osvjetljen i tako svi važniji pravci po cijoloj Belgiji. Čujem da su to sada ugasili, jedan od razloga je i prebrza vožnja.
Kod kompe u Brislu na stanu ogromni prozori od 2m2 cca. Prozorska konstrukcija od 3cm željeznih profila i jednoslojnog tankog stakla, Fuj!!!
Zgrada je sa pedesetak stanova i priključena na toplanu, stanovi imaju kalorimetre, mene bi to motiviralo da ugradim kvalitetniju stolariju.
Doduše zgrada je bila sa stanovima za iznajmljivanje.
BTW zašto ne iskoristiti otpadnu toplinu NE za zagrijavanje stanova. |
|
[Vrh] |
|
 |
|