Ukratko mene je pogodio chip shortage, mnogi projekti zaglavili ne mogu dalje jer dijelova jednostavno neam, lead time po godinu dana ma koma, pogodilo je sve od forda do najmanjih...
E sad kazu (vjerujem) da ce u bliskoj buducnosti doci do lithium shortage...
Tako da vidim da ce reciklirati jer ce se isplatiti...
Ukratko mene je pogodio chip shortage, mnogi projekti zaglavili ne mogu dalje jer dijelova jednostavno neam, lead time po godinu dana ma koma, pogodilo je sve od forda do najmanjih...
I mene je chip shortage pogodio na najjače, guramo ne znam kako dalje ali elektronika nam je doslovo deseterostruko poskupila...
I mene je chip shortage pogodio na najjače, guramo ne znam kako dalje ali elektronika nam je doslovo deseterostruko poskupila...
Evo da se i ja javim, i mene je pogodilo...
roba (frekventi regualtori) kasni za sada dva mjeseca
Postano: 26.5.2021. sri. 22:25 Naslov:
Proizvodjaci chipova su konglomerati ima ih samo nekoliko, ovo nije iskljucivo kovid, kovid je kap koja je prelila casu, usko grlo je da ima premalo proizvdjaca chipova u fizickom smislu a previse kompanija koje dizajniraju chipove ali outsourcaju izradu samog chipa u fizickom smislu... Kad je lupio kovid pokupovalo se tona elektronike sto je izazvalo rupu i proizvodjaci chipova su pomaknuli proritete i krenuli proizvoditi samo chipove sa velikom marzom a ovi ostali su na cekanju... Nesto kao high tech verzija toalet papir nestasice, uz razliku da je u tom segmentu trzista proizvodna strana malo jace nategnuta!
Prije si imao žalbe konzervativnih vozača tipa "ma Italijani su puni elektronike" (proizvoljan primjer), u smislu da se to rijetko sreće i kao potencijanlni izvor problema a sada, ne samo da ne postoji auto, nego faktički ništa da u sebi nema neki čip ili energetski poluprovodnik, i to sve vše ubrzava - dok se sistem ne raspadne.
Postano: 27.5.2021. čet. 14:45 Naslov:
Aha...znači jednostavno potražnja je otišla gore, a ponuda je fiksna jer se ne grade / sporo se grade, nove tvornice. E jbg....
Ali nešto sam u međuvremenu guglao da EU i Amerika planiraju uložiti neke ozbiljne novce u izgradnju tvornica na svom području, samo koliko je realno da se takvo šta realizira u nekom pristojnom roku? Očekuje nas valjda još par godina ovog sranja u kojem se sada nalazimo. Kapaciteti će se samo preusmjeravati sa jedne vrste elektronike na drugu...
Postano: 29.5.2021. sub. 20:58 Naslov:
Dobar clanak bivseg kolege (radio je neke eksperimente u mom labu na IRB)...
Jedino sto je netko primjetio, ako ne znamo napon celije 80Ah/L ne znaci puno, moramo to prevesti u Wh/L da bi to imalo smisla...
Postano: 1.9.2021. sri. 02:32 Naslov:
Nikakvi tehnicki detalji osim opcenitih stvari, teslina transparentnost vezano uz detalje novih detalja dizajna tabless baterija i deep dive su svemirski brod za ovo, ali ajde vidjet cemo.
Frajer je isti sadrzaj provukao 3x kroz video, koji futer za gledat, to sam sve mogao u 2 grafa apsolvirati unutar minute...
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.