<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Nafta
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Drago-Zg

PostPostano: 14.1.2007. ned. 15:14    Naslov: Nafta Citirajte i odgovorite

Kad je čovjek na bolovanju, znate što najviše radi? Leži u krevetu i gleda satelitski program na TV. Prošle godine tako i ja surfam i naletim na CNN dokumentarac sa nazivom FUTURE IN OIL. Probat ću Vam malo opisat taj filmić. Režisera filma je potaknula tada rekordna cijena nafte od 78 dolara. Bit će mi teško opisat ali ću probat objasnit. Film obiluje orginal scenama i kompjuterskim simulacijama i odvija sa munjevito da ga je teško pratiti, traje 30 min sa njihovim reklamama.
Film počinje tako da u desnom kutku TV se pojavljuje elektronski datumar koji označava dan, mjesec, godina, koji stalno odbrojava.
Prva scena Njurorška burza. Brokeri poludjeli. Galame mašu, na grafikonu nafta krivulja stoji na 78 dolara, slika leti na pune ceste auto za autom, gužva, slika leti na aerodrom, puno aviona, čekaonice pune ljudi, slika leti na benzinske pumpe stanje normalno, prikazuju koliko košta galon goriva i blic intervju sa vozačima što misle, slika leti na more vrti se oko naftne platforme, razgovor sa voditeljem platforme pokazuje kako im svaki dan pada proizvodnja za nekoliko stotina barela, slika leti i pokazuje još takvih primjera, slika leti grafika, proizvodnja pada a potrošnja raste, slika leti u Kinu, u malom stanu mladi bračni par doručkuje i razgovaraju. Odlaze u auto Salon. Dva potpisa auto je kupljen i tablice se stavljaju na auto HJUNDAI AKCENT. Veselo sjedaju u auto i znate gdje benzinska pumpa brojčanik na pumpi stao na 41 litar, slika leti po cestama Kine e, da tam vidite gužve, slika leti u Rusiju, avion Antonov težak 100 tona, a u njega stane 120 tona goriva, slika leti u neku veliku morsku luku i prikazuje veliki kontejnerski brod, vozi 3000 kontejnera, ime mu je Savanah i toči gorivo, cjev za gorivo fi 120 cm, pune ga 6 h, brojčanik se vrti kak mi točimo litre, tam idu tone, slika leti Frcuska, Njemačka,tvornica aviona Air bus, prikazuju novi A 380,zaprimaju velike narudžbe, a da znate koliko goriva stane u njega, slika leti, burza, nafta 90 dolara, počinju gužva na benzinskim pumpama, slika leti, pokazuje na cestama upola manje automobila, na aerodromima nema velike gužve, u čekaonici ima mjeste za sjedenje, slika leti pokazuje sve projekte na alternativnim pogonom, dokle su stigli u proizvodnji, slika leti burza 120 dolara, slika leti na nekim pumpama nema goriva, propadaju, a na nekim cijena goriva otišla u nebo, nitko ne kupuje, slika leti, prkazuje kako izgledaju alternativna vozila i projekte, slika leti burza nafta 150 dolara, slika leti, ceste prazne na aerodromu nema nikoga, vrijema leti.
Digitalni sat se zaustavlja datum je stao na 30.09.2009.

Valjda sam uspio dočarati taj dokumantarac, dosta sam toga propustio ali me muči 30.09.2009.
Sad kad sam zapeo za naftu, moram Vam ispričati istinitu priču
Ukratko domovinski rat oslobođenje i ja završim na samoj granici. Lokacija Hrvatska , granično mjesto rijeka Glina preko Bosna, u daljini se vidi Velika Kladuša, rat je prestao, ljudi se vraćaju u svoja mjesta po cesti gužve, ima tu vojnika, civila, domorodaca naletei unproforci, ljudi se muvaju gore dolje, svi nešto nose flaše kanistre a bilo je i malih bačvica u prikolici.Gledam gledam i skuzim da se tu odvija šverc benzina,odmah me zagrijalo posto litra benzina.Litra goriva 5 maraka a najbliza benzinska pumpa je Karlovac a tamo je cijena nesto ispod 1 marke.Računam 10 litra 50 maraka, amoja mjesečna plaća 120 maraka,užas.ljudi kupuju i čopim ja jednog gura bicikl ,otraga zavezana kutija i kanister od 10 litara.Pitam ja njega kako mu se isplati dat 50 maraka kad s tim jedva prijede 100 km, kaze on meni; Bona nije ti to za vožnju autom to ti je za sumu za motornu pilu,za drva tko će ti to na ruke.

Stvarno to je čista istina.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prof. Baltazar

PostPostano: 14.1.2007. ned. 16:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zvuci zanimljivo, nadam se da ce biti jos toga.
Ja sam pogledao jedan drugi osvrt na utjecaj nafte na svijet koji mi se svidio (ne svijet, nego film): od srca ga preporucam!
Traje jedno 45 minuta i nudi jedan ugodno drugaciji pogled na zbivanja u industrijskoj civilizaciji.
[Vrh]
VladoK

PostPostano: 14.1.2007. ned. 18:57    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dragi forumaši, veseli me da smo manje više sličnih stavova, da smo svjesni da je planet Zemlja ograničena kanta sirove nafte koja će kad tad presušiti.

Wink

Zadnja promjena: VladoK; 15.1.2007. pon. 20:43; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Čubi

PostPostano: 14.1.2007. ned. 22:30    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nedavno je kod nas bila jedna ženina rođakinja koja već tridesetak godina živi u USA. I tako razgovor dotakne američku vanjsku politiku. Uglavnom, iako nije rođena amerikanka, isprali su joj mozak totalno! Sad Sad (inače nije baš bedasta, nešto je u rangu sveučilišnog profesora)
Na kraju je otišla uvrijeđena, jer amerika je najbolja, svima pomaže i sve vadi iz dreka, bla, bla... Po meni su ameri, gledano u cjelini, prilično tupava nacija. Ne toliko po prirodi, nego po sistemu koji ih stoljećima tako drila. Ciljano. Lakše je vladati nad bedacima.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
VladoK

PostPostano: 15.1.2007. pon. 20:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čubi je napisao/la:
Nedavno je kod nas bila jedna ženina rođakinja koja već tridesetak godina živi u USA. I tako razgovor dotakne američku vanjsku politiku. Uglavnom, iako nije rođena amerikanka, isprali su joj mozak totalno! Sad Sad (inače nije baš bedasta, nešto je u rangu sveučilišnog profesora)
Na kraju je otišla uvrijeđena, jer amerika je najbolja, svima pomaže i sve vadi iz dreka, bla, bla... Po meni su ameri, gledano u cjelini, prilično tupava nacija. Ne toliko po prirodi, nego po sistemu koji ih stoljećima tako drila. Ciljano. Lakše je vladati nad bedacima.

Čubi??? Shocked
[Vrh]
Čubi

PostPostano: 16.1.2007. uto. 07:34    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="VladoK"]
Čubi je napisao/la:
... gledano u cjelini...
Čubi??? Shocked

huh
[Vrh]
VladoK

PostPostano: 16.1.2007. uto. 08:56    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čubi je napisao/la:

huh

Smile Pa ti si bil tak dobar dečko, a onda s društvom tak grdo središ američku profesoricu, da je srdito otišla. Wink
[Vrh]
Čubi

PostPostano: 16.1.2007. uto. 09:02    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kaj ja morem, istina boli... Very Happy
[Vrh]
Drago-Zg

PostPostano: 17.1.2007. sri. 19:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Prof. Baltazar"]Zvuci zanimljivo, nadam se da ce biti jos toga.

Sjetite se onog datuma 30. 09. 2009.Kako vrijeme ide, a to je jako blizu. Nafta se crpi iz zemlje 24 sata na dan i opet ta nafta zadaje meni brige. ( u kupnji sam novog auta već sam i odlučio koji ) Dali bu ta moja investicija opravdana da ne odem u promašenu investiciju. Mozgam mozgam i svašta mi pada na pamet.I onda mi dođe ovaj rebus kojeg sam nazvao NAFTA PROŽDIRE ZEMLJU. Probajte ga riješiti lagano i polako, a usput i malo zabave.
1000 litara je 1 tona, a jedna tona volumenski je 1 kubik, a kubik je kocka metar široka, metar visoka i metar dugačka. U gradu Zagrebu Zetovi autobusi spale svaki dan 15000 litara nafte. Za početak to ide ovak: 15000 litara kad pretvorimo je 15 kubika. Kubike pretvorimo u kockice, dobimo ih 15 i kad ih poslažemo dobimo kvadar metar širok, metar visok i 15 metara dugačak.Idemo dalje u rafineriju, Sisak svaki dan izađe u prosjeku 150 autocisterni za gorivo. Kad izračunamo izađe podatak da je 1 cisterna kvadar od 1 metar š i v i 30 metara dužine, računajte, računajte! Blo bi zanimljivo kad bi znali i podatke za Rječku rafineriju kakav bi to bio kvadar na dan.

Idemo još dalje. Dokazano je da cijeli Svijet troši 84 milijuna barela.Sad treba izračunat te silne barele u onaj naš kvadar Zamislite kakav bi to bio kvadar koji mi spalimo svaki dan.

A sad izračunajte koliko je velik kvadar koji če poždrat zemlju do 30. 09.2009. i da vidimo koliko nam je prostora ostalo za kretat.
Ajde sad brzo računati. Malo sam to zakomplicirao, ali krenite polako po redu bit će vam zanimljivo. Tko voli matematičke rebuse neće mu biti problem sa naftom koja ŽDERE ZEMLJU!!!
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 17.1.2007. sri. 23:30    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zemlja je vec ko' sir..sve same rupetine
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Drago-Zg

PostPostano: 25.2.2007. ned. 08:55    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sigurno vam je upao u oči jedan skupo plaćeni oglas koji se objavljuje već par dana na cijeloj stranici u dnevnim novinama, i sad je neki dan još osvanuo na jambo plakatima u Zagrebu. Da opišem oglas:pozadina je sva plava u lijevom kutu logotip Ina, a u sredini piše: ( 83,1 % ENERGIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ PROIZVODI SE OD NAFTE I PLINA) Stojim neki dan ispred jambo plakata i gledam, gledam i onda mi moja staklena kugla (glava) počinje postavljati pitanja, odgovore i zagonetke. U prvi mah izgleda kao naka informacija o proizvodnji struje ili kako je kompanija jaka u tom sektoru. Možda je to neki signal dioničarima ili budućim kupcima dionica kako je Ina jaka (struju svi trebamo). A možda je to priprema da se ohlade neke glave u Sisku. Ćuli smo za rafineriju Sisak šta tamo radi i da je velika hajka da se tamo zatvori rafinerija. A tamo kraj nje je velika elektrana na mazut i tko zna kakve ostatke od prerade spaljuju i proizvode struju. (Dobar mi je onaj transparent što ja prosvjednik napisao (ŠTO PROIZVODI Ina-BENZIN-DIZEL I RAK)). Tko zna kakvu poruku nosi, mašta mi ide još dalje pa si mislim: u svijetu crno zlato poskupljuje, sad su se okomili na Iran, oni su treći izvoznici, ak se tam zakuha ko u Iraku Europa bu bila u mraku-kažu stručnjaci. Da, da nekakva nuklearna elektrana mi se vrti u glavi, nešto se priprema i da nas neće ucjenjivati:gasimo rafineriju Sisak, a pošto struje mora biti gradimo nuklearku. Ne znam, ne znam ima još toga, a šta vi mislite o oglasu 83,1% ?

I kao što sam već rekao treba svatko sam sebi graditi svoj vlastiti energetski sistem, inače nam je budućnost u mraku.

Zadnja promjena: Drago-Zg; 25.2.2007. ned. 12:50; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 25.2.2007. ned. 10:27    Naslov: Citirajte i odgovorite

83,1 RAKA U REPUBLICI HRVATSKOJ PROIZVODI SE OD NAFTE I PLINA

JA BIRAM MRAK!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
debeli

PostPostano: 25.2.2007. ned. 15:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vidio sam i ja tih 83,1 % trlja oci

To je katastrofa i nekog bi trebalo za jaja.

Nisam znao da nam hidroelektrane tako malo sudjeluju u proizvodnji struje.

Ako dodamo i ugljen ispast će da manje od 10 % struje proizvedu hidroelektrane.

STRAŠNO sokiran
[Vrh]
VladoK

PostPostano: 3.4.2007. uto. 06:13    Naslov: Opet poskupljenje Citirajte i odgovorite

Od 3. do 16. travnja na Ininim benzinskim postajama Eurosuper 95 prodavat će se po cijeni od 8 kuna po litri, što je poskupljenje za 0,1 posto ili jednu lipu.

Litra Supera plus 98 stajat će 8,25 kune, što je za 1,2 posto ili 10 lipa više nego do sada.

Eurodizel će poskupjeti za 1,9 posto i umjesto sadašnjih 7,01 stajat će 7,14 kuna.

Litra dizela stajat će 7 kuna, odnosno 2,2 posto više.

Porast će i cijena loživog ulja - ekstra lakog za koje će nakon ponoći biti potrebno izdvojiti 4,45 kuna ili 1,1 posto više nego do sada.

Nepromijenjene ostaju cijene supera 95 od 7,75 i plavog dizela od 4,05 kuna.

Hina|Net.hr
02.04.2007.
[Vrh]
buletov

PostPostano: 3.4.2007. uto. 13:51    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moja sestra je baš uzela novi auto na kredit od 7 godina, rata joj je malo preko 1500kn. Koliko god bio predivan taj novi auto, to je po meni bačen novac, jer ono, cijena goriva za 7 godina? Neznam dali će ga uopće biti isplativo voziti i prije nego ga uopće otplati... A motori na alternativni pogon, iako su već sigurno spremni, sigurno neće biti dostupni za ugradnju u već postojeća vozila...
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Stranica 1 / 10.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.