Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
max
|
Postano: 14.10.2008. uto. 08:40 Naslov: Energetski neovisna kuća |
|
|
Pero je napisao/la: | Slazem se da je plin trenutno jeftiniji. S obzirom na povecanje potraznje za njim, racunam da nece to dugo ostati...
Slozio bih se s tobom oko potrebe solarnih kolektora da ne zivim u Rijeci. Ovdje zimi je temperatura ispod nule jedino kada je bura, a to znaci da tada imas sunceve energije u izobilju.
Iako je zimi nepovoljniji kut upada suncevih zraka, insolacija je veca radi ciste atmosfere. Vec sada se osjeti razlika u odnosu na ljeto; vidim to na solarnim panelima.
Ne zalim se oslanjati na trenutno stanje cijena energije, jer u takvom slucaju bih mogao (s obzirom na svoje trenutne prihode) koristiti i najskuplja rjesenja. Samo, znam da necu dugo imati prihode kakve imam pa zelim biti spreman na smanjenje kucnog budgeta...
U zadnjih dvije godine mi je prihod srezan na skoro pola, sto zbog tecaja valuta, sto zbog smanjene potraznje. |
Bravo Pero. To je zdravo (održivo) razmišljane
Gradim energetski neovisnu kuću nikaj nedam državi (mislim za energiju: struja, voda, sve moje, plin mi ne treba). Ako će režije preći 100 kn/mje, onda ću se spalit Evo kak bi trebalo izgledat
Faza gradnje:
Zadnja promjena: max; 16.10.2008. čet. 18:17; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 14.10.2008. uto. 09:11 Naslov: |
|
|
Max
Pricaj nam malo vise o planovima
Kako to da nisi sa juzne strane stavio veci napust koji bi propustao samo zimske zrake sunca? |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 14.10.2008. uto. 11:16 Naslov: |
|
|
MAX care!!
EV pa vidis da je stavio napust!!
Stavio je bas toliko koliko treba (ili me oko vara-arhimedova kuca obrati paznju kako pada sjena ispod napusta>>vani po deci, ne ide u objekt)!
z |
|
[Vrh] |
|
|
north
|
Postano: 14.10.2008. uto. 12:27 Naslov: |
|
|
kako to da si se odlucil za klasicnu ciglu ? |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 14.10.2008. uto. 13:50 Naslov: |
|
|
north je napisao/la: | kako to da si se odlucil za klasicnu ciglu ? |
Zbog "termičke mase". Sad na to ide 24 cm kamene vune (ni u ludilo vodo i paro nepropusni stiropor) tvz. ventilirana fasada ...
EV zato jer je "tampon" zona (zimski vrt širine 1 m) pa imam 2 puta izo staklo zbog bolje izolacije. Ako se ljeti i zagrije zrak u tom prostoru, s ventilatorima bum ispuhal van |
|
[Vrh] |
|
|
pejky
|
Postano: 14.10.2008. uto. 14:37 Naslov: |
|
|
A zar nije pametnije rijesenje bilo zidati ytongom ili siporex-om, doduse neznam kako se kod vas krecu cijene materijala. |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 14.10.2008. uto. 16:38 Naslov: |
|
|
Ytong 720kn/m3 + mort + ruke iliti 900kn/m3 zidanja
Wienerberger 400kn/m3 iliti zidanje 600 kn/m3
Obična cigla - zidanje max. 500 kn/m3
Ova kuća je građena Wienerberger-om. Za približno ista termička svojstava zida npr Wienerberger 20 cm + 24 cm kamene vune ili
30 cm ytong + 18 cm izolacija
Dobivamo koef. prolaza U = 0.14 W/m2K i termičku masu 700 kJ/m3K s time da Ytong ima manji difuzni otpor oko mi = 6, (bolje, samo kaj ljudi onda zeznu sa stiroporom) dok Wienerberger ima 8. Svatko bira kako misli da je najeftinije ili najbolje ... |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 14.10.2008. uto. 20:33 Naslov: |
|
|
max, zakaj se brines toliko o paropropusnosti kad ako zelis imati postenu kucu moras rijesiti ventilaciju?
Iskopaj kanal oko kuce i polozi betonske cijevi fi 250 cca 50m kroz koje uvlacis zrak za izmjenu (zimi predgrijavanje ljeti pothladjivanje, i onda na izmjenjivac zrak zrak, dalje znas...
Imas niskoenergetsku kucu sa preko 20 izmjena zraka dnevno (ko da imas otvorene prozore na kip stalno i bolje)...
Sto se cigle tice ona je tu samo za statiku a izolaciju osiguravaju drugi materijali, ja bi rabio najeftiniju 25-icu od npr ciglana zagreb
Naravno podno grijanje i toplinske pumpe uz puno cm stiropopra...
z |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 14.10.2008. uto. 20:54 Naslov: |
|
|
zega, ja samo mrzim stiropor za izolacju kuće !!! Kaj se tiče ventilacije i izmjenjivača, kuća ima fiksne prozore od troslojnog stakla, a nebih da se ugušim. Nije dobro koristit bilo kakve cijevi za izmjenjivač (bakterje...). Ja bum položio REHAU AWADUKT Thermo http://export.rehau.com/files/REHAU_AWADUKT_Thermo_342100_UK.pdf (nikako da dođu majstori) cjevi su već na gradilištu. To kaj sam uštedil na prozorima jer su fiksni oko 40% moram platiti za izmjenjivač i rekuperator. |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
Postano: 14.10.2008. uto. 22:14 Naslov: |
|
|
Cuj koliko te dojde metar cijevi i koji je fi u igri?
Mislim tak je svejedno kaj bus stavil ak valja...
No ono kaj ne volim kad na usporednom dijagramu "uzgoja bakterija" ne vidim sve parametre i ne vidim sve cijevi vec samo odredjene plastike koje njima pasu (citaj gore su od njihove), nema betona recimo...
To kaj moras platit cijevi i rekuperator nije bacen novac, a i kad si znal da je tako mogao si rabit izolaciju koja ima najbolji omjer izolacijskih svojstava i ulozenog (mislim da stiropor vodi)...
Ok kuzim ja one kaj kukaju kad stave na kucu PVC i stiropor a ventilaciju nisu ni dotakli, bas mi je zao, iako cak nemaju pljesni jer je zid topao ali vlaga im je visoka...
Ja se u zgradi borim sa presuhim zrakom!
z |
|
[Vrh] |
|
|
sleeper
|
Postano: 14.10.2008. uto. 23:24 Naslov: |
|
|
Ovo je super!!! Ja se isto spremam raditi kucu i za sada imam u planu automatizaciju kuce, ali sam otvorena pogleda za svaku novinu koja bi mogla zivot uciniti ugodniji i odmah stedljivim. Jedva cekam da vidim koje jos sve planove imas u vidu i kako ce ti se pokazati u praksi. Samo napred, svaka cast |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 15.10.2008. sri. 07:27 Naslov: |
|
|
zega je napisao/la: | ... nema betona recimo...
|
Cijevi moraju biti vodo-nepropusne. I bez toga imaš problema sa kondenzacijom, male oscilacije temperature tokom godine, vlaga, nema UV raj za legionaru i nemoj mi reć da ima tak dobrih filtera zaustavit sve bakterije (protok zraka oko 2 m/s). Na tom području su ameri referenca oni u viskoim zgradama obavezno imaj ventilaciju jer ne mogu otvarati prozore -propuh. Pitaj ljude koji su to napravil sa običnim PVC knalizacijskim cijevima kak se to ponaša nakon 5 godina
Meni se neda za razliku u cijeni cijevi prekopavati dvorište svakih 3-5 godina. |
|
[Vrh] |
|
|
max
|
Postano: 15.10.2008. sri. 07:43 Naslov: |
|
|
zega je napisao/la: | ...kad si znal da je tako mogao si rabit izolaciju koja ima najbolji omjer izolacijskih svojstava i ulozenog (mislim da stiropor vodi)...
z |
Cijena kamene vune Tervol FPL je 460 kn/m3, a stiropor (15 kg/m3) oko 500 kn/m3. Jedino ako idemo sa kontaktnom fasadom (kod stiropora jedino i moguće jer ventilirana fasada nema smisla). Dopk je cjena kamene vune Tervol DP-9 820 kn/m3 pa je stiropor u prednosti. O tome kako kamena vuna podnosi temperatire do 1000 stupnjeva. (probajte stiropor staviti u pečnicu na 100 stupnjeva). Još jednom NE želim stiropor !!!!!!!! pa da mi ga poklone odmah ga prodajem jeftino |
|
[Vrh] |
|
|
HAL9000v2.0
|
Postano: 15.10.2008. sri. 08:05 Naslov: |
|
|
Super kuća, I meni je ideja potpuno ista "goverment-free house"- plaćati samo komunalno i smeće; samo što ja nažalost moram postojeću dovest u to stanje a pritom je i spomenik 3.kategorije, to je cca 3x skuplje pa ide polako...
Što se tiće kamene vune tu ti držim letvu...ni ja nisam stavljao stiropor nigdje osim u pod. Istina stiropor je bolji izolator po širini presjeka al je i dalje plastika podrijetlom iz nafte a kamena vuna je kamen rastopljen i respršen. Jednostavno je osjećaj prirodniji...
Podno grijanje sam imao i nebi više. Uredno kad počne sezona grijanja cijela obitelj se razboli na dva tjedna. Sad u svim većim prostorijama napravio sam podne konvektore i od onda se niko nije razbolio. Ni sam ne vjerujem da je to povezano al tako je...
Jugozapadna fasada ima 5cm debele drvene šalaporke po cijeloj visini kuće odmaknute od prozora 1,2m tako da i u sred ljeta mi klima treba samo u sobi pod krovom. To planiram riješit ventilacijom kroz cijevi jer je pola od najniže etaže ukopano 3,5m ispod zemlje i tamo ne prelazi temp u sred ljeta 25°C... |
|
[Vrh] |
|
|
Brada
|
Postano: 15.10.2008. sri. 17:55 Naslov: |
|
|
max je napisao/la: | -cut- To kaj sam uštedil na prozorima jer su fiksni oko 40% moram platiti za izmjenjivač i rekuperator. |
Pa kol'ko koštaju ti prozori kad je na nekoliko krila tolika ušteda?
Šala naravno no ipak neće li biti problema sa održavanjem čistoće izvana? Ili su svi lako dostupni izvana pa je nebitno? |
|
[Vrh] |
|
|
|