kako je sada moderno imati svoje panele i samim time električni bojleri ponovno postaju zanimljivi naletio sam na njuškalu neka firmica prodaje indukcijski protočni bojler 6KW
nabraja tamo sto prednosti a meni zanimljivo zvuči informacija
kažu COP 2.04
da li je tko vidio čuo ili slično za iskustvo iz prve ruke.
Indukcijski protočni kotao
Ne znam kako indukcijski bojler može imati COP preko 1?
Susjedu sam ljetos popravljao bojler koji ima klasični grijač ali i malu toplinsku pumpu na vrhu, nešto slično ovome na slici:

To drži u podrumu i isti uređaj mu grije vodu za kuću i hladi podrum. I bez benefita hlađenja podruma topliska pumpa kao takva ima cop preko 1. Obični grijač je unutra samo kao backup i pali se ako temp vode padne ispod neke granice
Susjedu sam ljetos popravljao bojler koji ima klasični grijač ali i malu toplinsku pumpu na vrhu, nešto slično ovome na slici:

To drži u podrumu i isti uređaj mu grije vodu za kuću i hladi podrum. I bez benefita hlađenja podruma topliska pumpa kao takva ima cop preko 1. Obični grijač je unutra samo kao backup i pali se ako temp vode padne ispod neke granice
kada se u njušku upiše indukciski kotao samo je on
evo link s druge stranice
https://bs.dw-inductionheater.com/produ ... ter-boiler
osobno imamo kući ploču indukcisku za kuhanje i brže zagrije vodu od obične električne iste snage. jedino tu vidim uštedu, da manje vremena grijač radi od običnog grijača pa da je tu ušteda. [/img]
evo link s druge stranice
https://bs.dw-inductionheater.com/produ ... ter-boiler
osobno imamo kući ploču indukcisku za kuhanje i brže zagrije vodu od obične električne iste snage. jedino tu vidim uštedu, da manje vremena grijač radi od običnog grijača pa da je tu ušteda. [/img]
Kod indukcijskog kola za kuhanje, indukcijom se zagrijava sama posuda, dok se kod običnog kola zagrijava prvo grijaći element koji zatim kondukcijom prenosti toplinu na posudu.
Sam postupak kondukcije s kola na posudu unosi gubitke i kašnjenje koje se izbjegne indukcijom i tu je jasna efikasnost.
Kod običnog bojlera to mi nema smisla jer je i ovako on gotvo 100% efikasan, kod protočnog...?
Sam postupak kondukcije s kola na posudu unosi gubitke i kašnjenje koje se izbjegne indukcijom i tu je jasna efikasnost.
Kod običnog bojlera to mi nema smisla jer je i ovako on gotvo 100% efikasan, kod protočnog...?