max je napisao/la:Preporučam TP voda-voda jer kad stignu magle, a vanjska temperatura blizu nule dolazi do smrzavanja vanjske jedinice (led je jako dobar termički izolator) pa se puno el. energije troši za defrost. Nije dovoljan jedan bunar za voda-voda već dva udaljena barem nekih 20m. Za ispušni bunar je dovoljna cijev sa puno rupa gdje voda slobodno odlazi u zemlju odakle se i crpi. Nikako u kanalizaciju jer se inače isušuje tlo. Današnje dizalice topline su sve bolje i jeftinije.
Dali mi možeš dati, neku preporuku,za best-bay,TP.Momentalno imam centralno na drva,peć je trebala biti po proraćunu 29 Kw ,ali sam napravio zajeb i stavio 35 KW Viadrus U22.Realno trebam , slabiju peč,ili ću morati staviti spremnik topline bar,800-1000 litara.Susjed mi ima firmu,u Njemačkoj,radi vodovod i grijanje ,i mogao bi mi povoljno nabaviti,polovnu ili možda i novu TP,ali neznam što bi mi bilo najbolje nabaviti.Imam svoj bunar 14m dubine,i na susjedovoj parceli,slićan stari bunar ,koji se ne koristi.Vjerojatno bi se mogao dogovoriti sa njim.Razmak je oko 25-30m.Makar kad bi mogao TP koristiti,na temperaturama do 0*C,jer bi ostavio Viadrusa za velike minuse,pošto imam svoju šumu.Vjerojatno će biti,problem što bi trebao polaznih 60-65*C,temperaturu vode za centralno postojeće,jer nemogu sad stavljati podno.LP