NOVOSTI

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Cose je napisao/la:Zato bi elektronika trebala imati nekakav sigurnosni mehanizam koji ce je nepovratno iskopcati u takvim situacijama - pod nepovratno, mislim na nacin da se elektronika totalno ugasi i vise nema kontrolu, te treba covjek koji ce to ponovo vratiti u zivot.
Zvuči bolje od troška od $40000.
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

pkristo je napisao/la:
Cose je napisao/la:Zato bi elektronika trebala imati nekakav sigurnosni mehanizam koji ce je nepovratno iskopcati u takvim situacijama - pod nepovratno, mislim na nacin da se elektronika totalno ugasi i vise nema kontrolu, te treba covjek koji ce to ponovo vratiti u zivot.
Zvuči bolje od troška od $40000.
Prosli tjedan sam sa frendom radio izmjene na shemi za LiPo bleeder 'BMS' - upravo zato da mi ne pocucla bateriju kad duze stoji. Znaci pricamo o uradi sam igranju i neusporedivo jeftinijim baterijama.

Razlog vise da jos uvijek ne mogu vjerovati kako nisu mislili na to...
CroDriver

Re: Tesla roadster

Post Postao/la CroDriver »

pkristo je napisao/la:Jeste li znali da ako Tesla Roadster ostane bez energije (tj. baterija se u potpunosti isprazni), auto postaje cigla i morate zamijeniti bateriju (trošak od $40000)?
http://evworld.com/news.cfm?newsid=27447
Ne mogu vjerovati!
Mate, kako stoji Concept One po tom pitanju?
Baš u firmi raspravljamo o tome... Došli smo do zaključka da Tesla troši 27 W / 72 mA dok auto stoji. Ne znam zašto je to tako ali predpostavljam da BMS i neki drugi sustavi rade u slučaju da treba termalno intervenirati (radi temperature baterije). Nama već u prototipovima potrošnja u stand-by-u iznosi 5 mA u stand-by-u (što ne znači da imamo manje potrošača, baš naprotiv, auto je krcat sa ECU-ima i raznim modulima) i to iz 12V akumulatora, ne iz glavnog HV paketa. Kad se naš auto izgasi se glavna baterija ne dira osim u slučaju da se 12V akumulator isprazni --> u tom slučaju se DC/DC kratko upali i nadopuni 12V. Bez obzira na pošrošnju i ostale stvari, imamo nekoliko drugih sigurnosnih sustava koji će "spasit" bateriju u ekstermnom slučaju da je SOC jako nizak ili 0, pa čak i da tako stoji duže vremena. Self-discharge samih ćelija mjesečno iznosi 2% i tu se ne može puno napraviti ali mislim da je to stvarno zanemarivo osim ako auto stoji u muzeju. Često je naš e-M3 stajao mjesecima da ga nitko nije pogledao i nikad se takvo što nije dogodilo...

Čudi me da su u Tesli napravili takav propust jer inače rade solidan posao.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Nevjerovatno LAME od Tesla teama!
I mene cudi takav "stav"!
Stovise ova fora sa predugim produznim da nemre kompenzirat 27W?
Moze bakar biti tanak ko vlas i dug kilometar to bi morao biti u stanju!
Vidim generalne propuste u njihivom dizajnu (ili im je battery BMS dizajnirao chipmonk)!
Baterije mobitela traju godinama na skladistu a imaju BMS built in, evo ja nisam USB GPS modul pipnuo 3 god otkad sam sletio u USA, neki dan upalim uredno radi, izmjerim bateriju (nokia compatibile type) 3.7V, ostavim ju na miru (jer je u tom slucaju pad kapaciteta najmanji, poluprazna na hladnom), nisam ju punio!
Cose mislim da je tvoj pristup najbolji, dobar LOW Rds on mosfet i napravi sklop koji je slican smoke detektoru (baterije crkavaju od starosti i samo praznjenja) kad sustav detektira premali SOC, otkaci se baterija i tako moze jos godinama!
Inace ne vidim smisla da BMS guta ni 5mA kad se to moze svesti na mikroampere dizajnom (kod izuzetno niskog SOC auto se mora otkacit, i to je zadaca BMS-a)!
Cro Driver, Stby 1.5W (ako ti je batt ca 300V) za cijeli auto je odlicna brojka!
tomislav
Kontakt:

Post Postao/la tomislav »

Da li bi se "cijeđenje" baterije u stanju mirovanja moglo kompenzirati kakvim malim neprimjetnim solarnim panelčićem skladno ukomponiranim u limariju auta, čija bi svrha bilo nadopunjavanje baterija minimalnom strujom da pokrije hladni pogon uređaja u autu, odnosno da se baterijski sustav ne isprazni do kraja ?
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

tomislav je napisao/la:Da li bi se "cijeđenje" baterije u stanju mirovanja moglo kompenzirati kakvim malim neprimjetnim solarnim panelčićem skladno ukomponiranim u limariju auta, čija bi svrha bilo nadopunjavanje baterija minimalnom strujom da pokrije hladni pogon uređaja u autu, odnosno da se baterijski sustav ne isprazni do kraja ?
Osobito kad je parkiran u garazi... :shock:
tomislav
Kontakt:

Post Postao/la tomislav »

...pa upališ svijetlo :D .....tako je barem radio moj digitron sa solarnim ćelijama.
A dok je u garaži može se priključiti na utičnicu.
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

tomislav je napisao/la:...pa upališ svijetlo :D .....tako je barem radio moj digitron sa solarnim ćelijama.
A dok je u garaži može se priključiti na utičnicu.
Sounds sound. :)
Slv
Kontakt:

Post Postao/la Slv »

zega je napisao/la:Nevjerovatno LAME od Tesla teama!
I mene cudi takav "stav"!
Stovise ova fora sa predugim produznim da nemre kompenzirat 27W?
Moze bakar biti tanak ko vlas i dug kilometar to bi morao biti u stanju!
Vidim generalne propuste u njihivom dizajnu (ili im je battery BMS dizajnirao chipmonk)!
Baterije mobitela traju godinama na skladistu a imaju BMS built in, evo ja nisam USB GPS modul pipnuo 3 god otkad sam sletio u USA, neki dan upalim uredno radi, izmjerim bateriju (nokia compatibile type) 3.7V, ostavim ju na miru (jer je u tom slucaju pad kapaciteta najmanji, poluprazna na hladnom), nisam ju punio!
Cose mislim da je tvoj pristup najbolji, dobar LOW Rds on mosfet i napravi sklop koji je slican smoke detektoru (baterije crkavaju od starosti i samo praznjenja) kad sustav detektira premali SOC, otkaci se baterija i tako moze jos godinama!
Inace ne vidim smisla da BMS guta ni 5mA kad se to moze svesti na mikroampere dizajnom (kod izuzetno niskog SOC auto se mora otkacit, i to je zadaca BMS-a)!
Cro Driver, Stby 1.5W (ako ti je batt ca 300V) za cijeli auto je odlicna brojka!
evo prijedloga
BMS koji na određenom nivou ispražnjenosti ne samo da isključi potrošač, nego isključi i sebe, tako da jedino što ostane cijedit čelije je samopražnjenje

e sad prije nego što se dogodi isključenje, BMS preko GSM modula šalje SMS vlasniku da je baterija prazna, kako bi izbjegli da BMS alarmira negdje u garaži dok smo mi na godišnjem kilometrima dalje :D

ili fakat solarni krov dizajniran tako da kompenzira samopražnjenje + potrošnju BMS-a
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

discover je napisao/la:... ...

ili fakat solarni krov dizajniran tako da kompenzira samopražnjenje + potrošnju BMS-a
mislim da je 'karma' zato nagurala panel na krov
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Audi A3 e-tron debitirao: http://evworld.com/news.cfm?newsid=27466
BEV ima 26 kWh, 150 km dometa...
Razmatraju se i BEV i PHEV i EREV.
sirius

Post Postao/la sirius »

Mene bi i ovaj zadovoljio http://www.smartmotorcycle.com/page/ele ... -car-3.htm ......kasnije bih prodao na otpad ovih pola tone olova :D i uz malu nadoplatu ubacio LiFePO4 i vozio se dugo dugo. Kad bi bar netko pokušao tako nešto uvoziti kod nas. Samo ne znam da li bi dobio homologaciju. Vjerojatno ne bi udovoljio uvjetima sigurnosti. Kao da sam ja na biciklu sigurniji. Kako likovi prolete pored mene, pogotovo po noći. I dalje tvrdim da se većina ljudi vozi u nepotrebno velikim i teškim automobilima. Velik auto bi trebao biti samo za povremenu upotrebu u obitelji.
sirius

Post Postao/la sirius »

Čudi me da kod nas nema interesa za uvou e-automobila. Kineski Baoya također radi lijepa vozila po prihvatljivim cijenama. http://www.baoya-ev.com/products/show.asp
Ovdje piše da imaju solidan izvoz u Ameriku. http://autonews.gasgoo.com/china-news/c ... 0223.shtml
Po cijeni od 30000 yuana, što je malo više od 3600 eura, prodaju simpatične automobile, doduše s olovnim baterijama. Da ih kasnije i zamijeniš, za par godina možeš uštedjeti na gorivu, pa imaš za nove baterije. Naravno, iz više razloga bi cijena kod nas bila par puta veća, ali i to je prihvatljivo. Ako bi cijena bila ekvivalentna nekakvom Puntu ili Twingu, ja bih radije e-auto. Pretpostavljam da bi se našlo još takvih. Tko jednom godišnje ide na more, može ići s drugim autom ili kupiti jeftini agregat i puniti usput. A možda budu organizirane i stanice za punjenje na autocestama kod nas. :D
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Kaj god, utrpas elektricara na vlak, i tamo ga opet koristis...
Time bi barem HZ imal vise posla!
HŽ-Putnički prijevoz u sklopu svojih prijevoznih usluga pruža mogućnost prijevoza praćenih automobila i motocikla na relaciji Zagreb - Split - Zagreb u svakodnevnom noćnom brzom vlaku koji iz Zagreba polazi u 23.20 i u Split dolazi u 8.10, te u povratku vlakom koji iz Splita polazi u 21.18 i u Zagreb dolazi u 6.26 sati.

Vozilo se može prevesti vlakom samo onda ako se u istom vlaku vozi i vozač. Pritom se uz odgovarajuću prijevoznu kartu za putnika, plaća i prevoznina za vozilo.

Na prijevoz se može primiti automobil do najviše visine od 150 do 155 cm ovisno o platformi vagona na koju se utovaruje (donju ili gornju).

U razdoblju do 30. lipnja za prijevoz praćenih vozila na relaciji Zagreb GK – Split – Zagreb GK vrijede 20% snižene cijene prevoznine te one ovisno o duljini vozila iznose:

149,04 kn (za duljine do 3,81 m)
191,76 kn (za duljine od 3,82 do 4,42 m)
213,04 kn (za duljine preko 4,42 m).

Iznos prevoznine za motocikl iznosi 93,15 kn.

Vozilo je potrebno dovesti na utovarnu rampu dva sata prije polaska vlaka:
- u Zagrebu na istočnoj strani Glavnoga kolodvora, Branimirova bb (ulaz nasuprot Draškovićevoj ulici)
- u Splitu na prolaz između željezničkoga i autobusnog kolodvora.
Jeftinije od cestarine i goriva!
Kad bi prevezli vozilo i putnike za cijenu cestarine goriva i malo eksta isplati se!
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”