Izrada CNC glodalice,brusilice

Pametni radni strojevi
grujo

Post Postao/la grujo »

flolic sta uradi covjece od nakog stroja , he he , bolest je ta samogradnja uvjek imas idja za nesto bolje , jedina je mana sto ti stroj nikada nije zavrsen do kraja , he heee.
flolic

Post Postao/la flolic »

Haha, znam :)
Ma ja sam i imao plan sastaviti stroj, vidjeti kako radi i naći slabe točke, pa onda preraditi i poboljšati što treba. Problem je jedino taj što ću naći mane i kad ga preradim :D

Danas sam napravio novu ploču koja povezuje X i Z osi:

slika

Slijedi prerada Z osi..
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

Jedno praktično pitanje. Kako ste zaštitili komp i monitor od prašine u prostoriji gdje se nalazi cnc stroj? ;)
flolic

Post Postao/la flolic »

Ja nisam nikako. Kako radim isključivo s metalom nema baš neke prašine, a računalo je dovoljno udaljeno od strojeva da ni strugotina neće baš upasti di ne treba.
Ali nekome tko radi s drvetom prašina je ozbiljan problem.
gruja
Kontakt:

Post Postao/la gruja »

flolic , kakonapreduje kod tebe sa cnc , hoceli skoro kakva slika da se vidi , bas sam znatizeljan , morat cu si i ja s vremenom praviti nesto bolje od ovoga pa reko da ukradem koju ideju .
:palac:
flolic

Post Postao/la flolic »

Napreduje sporo. Napravio sam stol na kojem će stajati stroj, a ispod će biti elektronika, hlađenje i računalo. Sve će biti zatvoreno da ne razbacujem okolo strugotine i emulziju.
Jedini problem je što nemam vremena to sve pospajati... :(
grujo

Post Postao/la grujo »

Koliko ce te izaci taj stroj , imas kakav info , ja bi trebao da napravim sebi jedan radne povrsine 1000 x 1000 x 100 mm ili cak mozda i 200 mm , za obradu mekih metala , ali moram da odaberem ili dobra navojna vretena sa recimo 5 ili 6 mm korakom ili ici na remen 20 mm sirine i na steperu reduktor .
Spindla bi mi mislim bila dovoljna i od 1500W sa vodenim hladjenjem , sadasnji stroj ima 550 W sa cetkicama pa je shit za brzinu , ako smanjis brzinu nema snage , ako dam brzinu onda mi pali i ljepi aluminium , sad sam napravio da ga zaljevam emulzijom odnosno alat zaljevam emulzijom , ali su mi i slabi stepperi pa se pregrijavaju , a kad se pregrije onda magnet gubi svojstva pa gubi korak i tako redom.

Uglavnom ok je za rad od recimo 1 ili 2 sata ali kad radim 10 sati to je smrt , a da imam i bolja navojna vretena umjesto 16 mm navojne sipke to bi bilo puno bolje.

Gdje si kupovao vodilice i vagoncice i kako se krece cjena ?
BB

Post Postao/la BB »

grujo je napisao/la:Koliko ce te izaci taj stroj , imas kakav info , ja bi trebao da napravim sebi jedan radne povrsine 1000 x 1000 x 100 mm ili cak mozda i 200 mm , za obradu mekih metala , ali moram da odaberem ili dobra navojna vretena sa recimo 5 ili 6 mm korakom ili ici na remen 20 mm sirine i na steperu reduktor .
Spindla bi mi mislim bila dovoljna i od 1500W sa vodenim hladjenjem , sadasnji stroj ima 550 W sa cetkicama pa je shit za brzinu , ako smanjis brzinu nema snage , ako dam brzinu onda mi pali i ljepi aluminium , sad sam napravio da ga zaljevam emulzijom odnosno alat zaljevam emulzijom , ali su mi i slabi stepperi pa se pregrijavaju , a kad se pregrije onda magnet gubi svojstva pa gubi korak i tako redom.

Uglavnom ok je za rad od recimo 1 ili 2 sata ali kad radim 10 sati to je smrt , a da imam i bolja navojna vretena umjesto 16 mm navojne sipke to bi bilo puno bolje.

Gdje si kupovao vodilice i vagoncice i kako se krece cjena ?
Pa tebi treba profi rješenje a to su servo motori i drajvovi...
a to je preskupo (od dobrih proizvođača)
grujo

Post Postao/la grujo »

Pa tebi treba profi rješenje a to su servo motori i drajvovi...
a to je preskupo (od dobrih proizvođača)[/quote]

BB , ne treba profi , ako dobro odaberes stepere i da ih ne opterecujes 100% uz dobru cvrstocu konstrukcije i stabilno napajanje taj stroj bez problema furi bez servo motora , meni sad nije toliko bitna brzina , dali ce posao da napravi za 3 ili 4 sata , naravno nije mi isto ni za 4 ili 8 sati
ali ajde recimo sa brzinom od nekih 5 do 6 metara u minuti bi bio veoma zadovoljan , tolerancijom od recimo 2 do 3 stote i da moze naravno raditi bar 8 sati u komadu , a to i nije bas toliko velika nauka samo je pitanje financija .
flolic

Post Postao/la flolic »

Grujo, nisam pratio ni zbrajao koliko sam uložio u stroj, ali mislim da se cifra za sada kreće oko 2000 eura.

Stroj hodova 1000x1000x100 se bez problema može pogoniti koračnim motorima. Potrebni su motori male indukcije, dobri driveri i kuglična vretena koraka 5mm (ili eventualno 10mm).
Moja vretena su uspona koraka 4mm i bez problema vozim osi sa preko 6 m/min. Na ovako malom stroju ta brzina nije potrebna (da ne kažem da je opasna :) )
Bitno je dobro izabrati motore i podesiti drivere i tu ne igra ona "jače je bolje". Prejaki motori obično ne idu dovoljno brzo.
Ja sam imao problem s rezonancijama pri nekim brzinama. U smislu da možeš ići maksimalno s 6 m/s, ali kad ideš recimo na 4 m/s motor upadne u rezonanciju, počne gubiti korake ili skroz stane. Taj sam problem riješio rezonantnim damperom s valjčičima na svakom motoru.
MP

Post Postao/la MP »

možeš staviti i stepere sa encoderom , pa nemaš brige sa gubljenjem koraka.
flolic

Post Postao/la flolic »

Može, ali ako već ide na enkodere puno bolje je staviti BLDC (servo) motore zbog problema sa steperima koje sam naveo.

Na cnczone forumu ima tema o samogradnji takvog servo kontrolera i to niti je skupo niti je komplicirano za napraviti.
Ja planiram to napraviti, jednom...
MP

Post Postao/la MP »

flolic je napisao/la:Može, ali ako već ide na enkodere puno bolje je staviti BLDC (servo) motore zbog problema sa steperima koje sam naveo.

Na cnczone forumu ima tema o samogradnji takvog servo kontrolera i to niti je skupo niti je komplicirano za napraviti.
radi se na nasoj verziji , sa fpga ali ni to bas tako jednostavno
Pero

Post Postao/la Pero »

flolic je napisao/la:Može, ali ako već ide na enkodere puno bolje je staviti BLDC (servo) motore zbog problema sa steperima koje sam naveo.

BTW steperi nemaju problem rezonancije kad je riječ o mikrostep kontroli... :D
Većina starijih kontrolera rješava problem rezonancije prebacivanjem half step na full step, ali je problem da je rezonantna frekvencija stepera ovisna osim o načinu upravljanja (half/full step) i o ukupnoj inerciiji motora (tj. motor plus navojno vreteno).
Kad je riječ o mikrostep kontroli, čak i onoj najgrubljoj od 4 bita (16 različitih nivoa struje), taj problem nestaje, a nestaje i buka. 8)
Na DX.com se dade naći jeftinih mikrostep kontrolera, ali njihovo spajanje na klasične CNC programe nije jednostavno...
I BLDC motor se razlikuje od stepera samo po broju faza. Steper je zgodan jer ima pedeset polova, što je poprilično teško izvesti kod BLDC motora...

Evo jedan link na jedan moj "svježi" proizvod: http://bps.biz.hr/bpsstep.html projekt završen 1992. godine...
flolic

Post Postao/la flolic »

Ja imam microstep drivere pa opet imam problem s rezonancijama. Sad, kako je kinez napravio drivere ne bih znao... :D

Ali da, gdje će se javiti rezonancija ovisi o mehanici i postavkama drivera (koliko mikrokoraka po koraku, napon napajanja i strujni limit).

Evo link na cnczone di je opisana izrada servo elektronike

http://www.cnczone.com/forums/open-sour ... tware.html
Odgovori

Natrag na “Ostali roboti i radni strojevi”