NOVOSTI

Električna solarna energija
ijac

Post Postao/la ijac »

ogi je napisao/la:20x po kojoj logici?
Pola ćelija je stalno u sjeni
Kako su spojene? Sve u paralelu da ne dolazi do pucanja lanaca?
Ima neke logike sigurno, vjerujem da je budućnost u tom proizvodu velika. Ćelije se stalno vrte, nema takve temperature jer se hladi. Potrebna je manja površina za određene Wp.
Kako su spojene, eh to neznam. Al ideja je sigurno dobra.
max

Post Postao/la max »

jednostavnost prije svega (čak prije cijene), ovo je (pre)skupo i (pre)komplicirano., ali me vesele nove (iako ovo nije novo samo je marketing na djelu) tehnologije starih ideja :) Sa današnjim cijenama teško da će bilo što ponuditi, a da baram ostane u istom cjenovnom razredu (dobitak/cijena) klasičnih PV modula
BB

Post Postao/la BB »

Idealno za pogon solarnih tenkova, kad ih budu napravili.

a u međuvremenu ključ je ovdje:
http://v3solar.com/investor/
ijac

Post Postao/la ijac »

BB je napisao/la:Idealno za pogon solarnih tenkova, kad ih budu napravili.

a u međuvremenu ključ je ovdje:
http://v3solar.com/investor/
Kontaktirao sam ih, traže investitore - minimalni iznos za investiranje je 50000 $, a traže investitore od 500000 $. Komercijalni proizvod bio bi gotov tek za 1. g.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

ijac je napisao/la:Ima neke logike sigurno, vjerujem da je budućnost u tom proizvodu velika. Æelije se stalno vrte, nema takve temperature jer se hladi. Potrebna je manja površina za određene Wp.
Kako su spojene, eh to neznam. Al ideja je sigurno dobra.
Imamo potpuno suprotna mišljenja :D :palac:

Da, izmjena zraka s vanjske strane je puno bolja
Kakva je s unutarnje?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Šališ se, zašto bi netko radio solarne tenkove?! :shock:
Automobilu je potpuno zanemariva količina energije koju može prikupiti na tih par m2 a kamoli tenku
Da ne spominjem radne uvjete :D
ijac

Post Postao/la ijac »

Imamo potpuno suprotna mišljenja :D :palac:

Da, izmjena zraka s vanjske strane je puno bolja
Kakva je s unutarnje?[/quote]

http://v3solar.com/technology/testing/
max

Post Postao/la max »

Od toga teško da će išta biti, a kamoli zaživjeti na globalnom tržištu. Tu se hvale nekim teoretskim razmatranjima tipa povećamo količinu "sunca" 6x, 20x ... kao to je besplatno stavljati reflektore(zrcala) 20x veće površine, danas su već dostupne (oduše ne i komercijalno) tehnologije pretvaranje solarne energije po jedinici površine jeftinije nego zrcala tako da ... ma dobro je maštati ... ipak nas ideje vode do napretka ...

PS površina plašta takvog stožca je za korijen iz 5 veća od površine koju zauzima klasični PV modul što rezultira 123% višom cijenom. Maximalna dobit 2-osnog trackera spram fixnog modula ne prelazi 30% (na godišnjoj razini), dodajmo da je samo pola površne plašta stožca iskorišteno dolazimo do zaključka da je bačeno barem 65% novaca + trošak konstrukcije za rotaciju (pa valjda i energije koja to pokreće) . još jedna sitnica stožac nije efikasan kao 2-osni tracker prije kao jednoosni tako da ...
Ovo mi liči na naše ekonomiste uložiš 2.23kn a varti ti se 1.45kn, što kod nas i nije problem kad ima stoke stinog zuba koja to lijepo sve sanira :D
BB

Post Postao/la BB »

ogi je napisao/la:
Šališ se, zašto bi netko radio solarne tenkove?! :shock:
Automobilu je potpuno zanemariva količina energije koju može prikupiti na tih par m2 a kamoli tenku
Da ne spominjem radne uvjete :D
Zato sam i uzeo tako drastičan primjer da kažem kako je to no sense, samo nisam stavio :smijeh:
A tenk i zato što ima kupolu (ajd recimo da je stožac)
a pošto ameri svako malo ratuju u pustinji, možda oni ulože u ovaj projekat :D i onda mogu da tvrde kako imaju ekološki proizvod za ratovanje :x

toliko za sad budalaština...
dodo666

Post Postao/la dodo666 »

http://www.poslovni.hr/hrvatska/ispunje ... ava-227288

izgleda da će dizati kvotu ali i smanjivati otkupnu cijenu :)
max

Post Postao/la max »

Neka ukinu poticaje i kvote i papirologiju :D
selec1

Post Postao/la selec1 »

max je napisao/la:Neka ukinu poticaje i kvote i papirologiju :D
kaj nije vise moguce niti prodavati po kunu, tj prema dnevnoj tarifi zato jer su zadovoljene kvote? ili to samo za PP?

koja je uopce procedura za takav nacin "skladistenja" energije? ista papirologija ko za povlastene ?
dklari

Post Postao/la dklari »

polako dolazi na ono što max piše :stari: , ali žalosno je to da če ceh platit najmanji , mi :placko:
max

Post Postao/la max »

selec1 je napisao/la: kaj nije vise moguce niti prodavati po kunu, tj prema dnevnoj tarifi ...
....
koja je uopce procedura za takav nacin "skladistenja" energije? ista papirologija ko za povlastene ?
Kad je to bilo i po kojem Zakonu o OIE ?? Nema ni podzakonskih akata a da svi (pa i priključeni) budu legalni (zbog kontradikcije) a kamoli o tome što ti pišeš.
Danas sam bio u HEP-u u svezi priključka mikro solarne elektrane na javnu mrežu bez da mi se plaća skoro me proglasili antidržavnim elementom. Ne bih sad javno kako su tekli razgovori i u kom smjeru se to kreće, ali žalosno da će samo veliki igrači na račun poreznih obveznika dobro profitirati a javnot će to reći kako mi ulažemo u OIE.

Dali itko zna koliko država ima 100% proizvodnju struje iz OIE a jedna još k tome izvozi 90% ?? I dali su imali poticaje da to ostvare ??
selec1

Post Postao/la selec1 »

negde sam cital o tome, valjda sam krivo shvatil
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”