OPEL Kadett by Svirko

Završene samogradnje i registracije
svirko

Post Postao/la svirko »

BB je napisao/la:Ajd složi to pa kad navratim da se vozamo malo :D
..... ako uspijem, ovaj vikend...
Kada god ti bude odgovaralo javi se, imaš broj...
Tomy je napisao/la:Svirko, kako si stisnuo baterije da se ne napuhavaju u toj kutiji? Dovoljno je uska kutija ili imaš još nešto?
Kutija kao da je krojena za mojih 26 baterija. Baterije sam prvo spojio po 3 komada ljepljivom armiranom trakom pa zatim složio i spojio u kutiji. Na unutarnjim rubovima kutije je spužva/pjena pa sve nakako čvrsto stoji kao jedna cjelina, nadam se da se neće grijati... Baterija u gepeku može biti i sa dignutim poklopcem.
Planiram ispraznizti bateriju sa 100A konst. pa će se pokazati da li ima slabih spojeva ili grijanja....
Ovo je prva verzija, ne mora biti konačna, sve ovisi kako ćese pokazati uvožnji ako ikada provozam :D
riba

Post Postao/la riba »

Moraš ih bolje stisnuti. Ne bih preporučao isprobavanje, jer ako se napuhnu to je to. Ne moraju biti prejako stisnute, ali bar malo, tako da se ne mogu širiti.
svirko

Post Postao/la svirko »

Pregledati ću to još par puta. Na prvu mi izgledaju stisnuto, probao sam ubaciti još spužvica na rubove ali i ovako je već sve nabreknuto i knap te mi počinje deformirati kutiju....
grrga

Post Postao/la grrga »

Nemoguće je stisnuti baterije da se na napuhnu. Ako se baterija hoće napuhniti raskinut će auto i napuhati se. Stežu se baterije koje nemaju kućište već samo al vrećicu (a123 20Ah npr.) dok baterije koje imaju kućište nije potrebno stiskati ili prešati. Bitno je da su mehanički stabilne zbog spojeva i velikih struja a ne zbog napuhavanja.
riba

Post Postao/la riba »

Možda kutiju od izvana stegnuti pomoću nekih profila i navojnih šipki a između kutije i baterija tamo di se diraju staviti nešto tvrdo umjesto spužve.
svirko

Post Postao/la svirko »

Logika mi govori da je Grga u pravu, nisam znao da su ove baterije baš tako osjetljive na napuhavanje. Imaju nepovratni ventil na sebi, ako nešto nije uredu ˝izdušiti˝ će na njega.
Ako netko koristi samo jedan članak ili dva nema mi smisla stiskati baterije. Mane više brinu stisnute baterije i moguće grijanje..., olovo sam uvjek razmicao da se može hladiti....

Uzput još jedna slikica (već sve viđeno, možda nekom dosadno, ali barem moja evidencija kada sam šta uradio ):
slika
Update:
otprilike mislim ovako složiti....
slika

slika

slika
svirko

Post Postao/la svirko »

Nisam odustao, sve je spojeno,sinoć i danas probano, pušteno je pod U, prve metre sam provozao.
Dječijih bolesti je bilo, jedino sam watmetar spalio tj. pustio je dušu (bjeli dim) (okrenuo polaritet napona). Uskoro više (slike, video), još je sve malo neuredno pa nije baš za hvaliti se :oops:
Danas naletila malo jača kiša, a prozori mi ostali otvoreni....

Kontroler ne može raditi preko 90V (ima prenaponsku zaštitu).
Molim savjet: Da li da zadržim bateriju 26 kom i punim 26x3,5=91V (ovaj cca 1-1,5V nakon punjenja uvjek mogu nekako isprazniti) ili da idem na 25x3,6=90V???
riba

Post Postao/la riba »

Rađe nemoj preko 25 ćelija, čuo sam da nije dobro kelly-u dati napon blizu ili preko max napona.
svirko

Post Postao/la svirko »

Hvala Riba, uvjek si najbrži sa dobrim savjetima :respekt:
riba

Post Postao/la riba »

Nema na čemu :palac: Nadam se da imaš neki punjač kome se može podešavati napon, obično su za 24S.
svirko

Post Postao/la svirko »

Napon punjača nije problem, namjestim ga po želji...
BB

Post Postao/la BB »

svirko je napisao/la:Nisam odustao, sve je spojeno,sinoć i danas probano, pušteno je pod U, prve metre sam provozao.
Dječijih bolesti je bilo, jedino sam watmetar spalio tj. pustio je dušu (bjeli dim) (okrenuo polaritet napona). Uskoro više (slike, video), još je sve malo neuredno pa nije baš za hvaliti se :oops:
Danas naletila malo jača kiša, a prozori mi ostali otvoreni....

Kontroler ne može raditi preko 90V (ima prenaponsku zaštitu).
Molim savjet: Da li da zadržim bateriju 26 kom i punim 26x3,5=91V (ovaj cca 1-1,5V nakon punjenja uvjek mogu nekako isprazniti) ili da idem na 25x3,6=90V???
Jeli bio pod onom nadstresnicom ili si ga izvukao vani?
svirko

Post Postao/la svirko »

Od zadnjeg puta sam uspio samo dva puta voziti po kvartu. Nemam se sa čime Vama puno hvaliti...Problema ima i moram se vratiti par koraka unazad...(skoro na početak) Nisam stigao ništa snimiti . Ukratko kadet dobro ide. Ubacim u bilo koju brzinu, on krene i vozi bez problema i to je stvarno dobro. Problemi su slijedeći:
1. Moram sve rastaviti tj. moram skinuti motor i mjenjač, nešto nisam dobro složio...kada stisnem kvačilo negdje mi nešto dira...
2. Sa bms-om je isto problem. Baterije su 25S (izbacio sam jedan članak punim sa 25x3,6=90V) ,a BMS je za 32S. Kada napon padne ispod 80V (pretpostavljam da je to 32komx2,5V) oglasi mi alarm. Naponi na člancima su ok.
Trenutno sa 1-2 sata slobodnog vremena dnevno problem br. 1 ne mogu rješavati. Zato mi sve stoji već 15 dana i tu za sada ne mogu ništa.
Za problem br.2 isto za sada ne mogu ništa uraditi.

BB 100x sorry što ti nisam stigao odgovoriti na pitanje, ali čim sam ga vozio znači da je izlazio iz dvorišta tj. nadstrešnice. U idućih 20 dana ću sigurno dolaziti u BL pa se javim...
riba

Post Postao/la riba »

To za BMS je malo čudno, jer kod njega dojava lvc radi kad jedna ćelija dođe do niskog napona, ne prema cijelom paketu. Probaj provjeriti u trenutku gašenja da nemaš neku slabu ćeliju. Jesi li ih dobro izbalansirao prije spajanja u seriju?
svirko

Post Postao/la svirko »

Više puta sam gledao i za sada slabu ćeliju nisam našao sve su bile 3,2V. Praktično ih po kvartu nisam imao ni gdje isprazniti.
Jedino što sam upratio da je to na 80V. Prije spajanja u seriju baterije su tri tjedna bile u paraleli... Najveći problem mi je što nemam slobodnog vremena ali planiram čim stignem zakačiti pražnjač baterije pa sve detaljnjije ispitati...
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”