NOVOSTI
Pozdrav!
Ja imam i sole i maxcell panele.
Sole 80w i Maxcell 240w
Kada sam ih kupovao rećeno mi je garancija 25g na 80% snage,a kada sam konstatirao da nisam ništa mogao naći na internetu o maxcell čelijama,gospon se nasmijao i rekao da je to zato što je to sole panel.
U biti imaju kompletno iste naljepnice,isti raspored podataka,isto izgledaju.
Koliko sam uspio iskoristiti ovo malo sunca što je bilo na našem nebu uspio sam izvući 204w po panelu.
Veći je problem što nema sunca,stalno je neka magla tu kod nas u Dugom Selu.Po toj magluštini daja oko 25w.

Ja imam i sole i maxcell panele.
Sole 80w i Maxcell 240w
Kada sam ih kupovao rećeno mi je garancija 25g na 80% snage,a kada sam konstatirao da nisam ništa mogao naći na internetu o maxcell čelijama,gospon se nasmijao i rekao da je to zato što je to sole panel.
U biti imaju kompletno iste naljepnice,isti raspored podataka,isto izgledaju.
Koliko sam uspio iskoristiti ovo malo sunca što je bilo na našem nebu uspio sam izvući 204w po panelu.
Veći je problem što nema sunca,stalno je neka magla tu kod nas u Dugom Selu.Po toj magluštini daja oko 25w.
Zadnja izmjena: Hrile, dana/u 06 pro 2012, 18:08, ukupno mijenjano 1 put.
i mojih 9 komada X 230 w imaju naljepnicu sole na kojoj je ime svapske firme, vise se ne sjecam koje, a problem mi je ic sad na krovsolar3 je napisao/la:Tako je sve je to SOLE, neki imaju Sole naljepnice, a neki nekakve druge npr. MOLY. Tata i mamma im je svima ista, a rzlika u imenima je financijske prirode, a ne tehničke. Moji svi imaju naljepnice Sole, a samo jedan Maxcell iako su potpuno isti.
Haug! Rekao sam!
mislim da se radi o
http://www.germansolar.de/files/module/SilverLine.pdf
i da, dobia garanciju 10/10/25
a pik na ac strani u 5-6 mjesecu je bia +cca 10% iznad nominale, uz iskoristivost invertera 95-96%
cijena je bila 8.80 + pdv
10 kw idejni projekt
10 kw solarna ele. pitanj da li je moguće izmjeniti već predani idejni pr hvala novi član
Mi smo to radili već i ta elektrana je nakon izmjena uredno spojena na mrežu. Jest da je to bilo prije godinu i pol dana, ne znam da je u međuvremenu zakonom nešto izmjenjeno. Ono šta smo mi mjenjali je izbor invertera. Naime u idejnom predani i u PEES-u navedena 3 x SMA SB 3300 smo u izvedbenom promijenili u 1 x SMA TRIPOWER 10000TL. Najelegantnije to izvedeš da ti projektant napiše u izvedbenom projektu izjavu i obrazloži zašto je došlo do izmjene i odstupanja u opremi u odnosu na idejni projekt i PEES. Šta se instalirane snage FN polja tiče , tu nisam siguran dali možeš mjenjati.... Imali smo slučaj da je jednom klijentu (ne znam iz kojeg razloga) netko drugi ishodovao dokumentaciju i prijavio ga na snagu od 11KWp ?!?!?!?!?!? Uz sve napore da revidiramo čovjeku ugovor na 10KWp uvjek su nas odbijali uz izgovor da "za promjeniti snagu moramo započeti proceduru iz početka" .. eto ovo su ti dva praktična slućaja.
hvala na odgovoru e sad već kad smo kod toga a tiče se ovog do 10 kw je jedna cijena aod 10 do 30 kw druga tj niža .znači li to da snaga panela nesmije preć 10kw ,a ako pređe 10 kw to onda spada u onu grupu od 10kw do 30 kw niža otkupna cijena . i još kako se računa paneli su nazivne snage npr.52x190=9880w oni naprimjer proizvedu godišnje 13000w e sad da li hep računa proizvedenu en. do 10 kw aono drugo je višak ili pak ide ovako do max snaga u panelima 10kw (nesmije preći niti 1%) i koliko god ti paneli proizvedu bil to 11kw 14kw iliveć koliko svejedno sve ide u korist proizvođaća el.en. nigdje nisam uspio doci do tih podataka hvala
Ovako prvo nemoj brkati snagu sa električnom energijomfilipas je napisao/la:.. i još kako se računa paneli su nazivne snage npr.52x190=9880w oni naprimjer proizvedu godišnje 13000w e sad da li hep računa proizvedenu en. do 10 kw aono drugo je višak ili pak ide ovako do max snaga u panelima 10kw (nesmije preći niti 1%) i koliko god ti paneli proizvedu bil to 11kw 14kw iliveć koliko svejedno sve ide u korist proizvođaća el.en. nigdje nisam uspio doci do tih podataka hvala
HROTE otkupljuje proizvedenu energiju i nema viška. Ograničenje je na instaliranu snagu (ovisna otkupna cijena) pa ako imaš sreće (odlična godina, još bolji PV paneli, koncentratori ....) možeš i sa 10kW PV instalacije godišnje "proizvesti" 20MWh i gdje je problem ??
a.ok znači tako to sam skužio 10000 w ne smiješ preći pri nabavci FNP.a da bi ostao u onoj grupi do 10 kw s najboljim poticaima.ili !imam kuću nalazi se na jednom kvarnerskom otoku krov jug 30 m2 25 % nagib + 35m2 ravne površine ima li ideju tko od vas koje panele staviti ,koliko vidim ,a čitao sam dosta na ovom forumu ako ne sve, dosta se dobro barata s ovom tehnologiom i o cijenama da ne pišem.i još vidim po odgovoru koliko je bitno da proizvodnja el en. bude što veća pa to određuje dobit.to je za sada pozdrav!