Kupovina rabljene Tesla-e

Novi, rabljeni, servis, iskustva, problemi, recenzije i pomoć u odluci
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Model3 i zračni ovjes? Jesi siguran?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Nema trojka zračni. Niti ova nova. Ali kažu da je nova podosta ugodnija od stare.

Ali svakako prije završne odluke o kupnji sjesti u auto i probati.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

sarakuzza je napisao/la:Model3 i zračni ovjes? Jesi siguran?
znam da trojka nema zračni ovjes samo kažem kako se lako naviknuti na dobre stvari :)
Goldy

Post Postao/la Goldy »

Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Bio sam danas u salonu Tesle da vidim uživo modele, uglavnom lijepi auti izvana, naročito Model S, unutrašnjost previše spartanska za moj ukus, očekivao sam više od auta vrijednosti 50-100k eura. Model 3 je dosta velik (mislio sam da je manji), kokpit je užas :) na sredini između vozača i suvozača nakeljili omanji lcd televizor koji stoji paralelno sa šajbom, pitam žensku da li se da malo zakrenuti prema vozaču...kaže neda :placko:
Pitao sam da li se može po broju šasije (kod rabljenog) provjeriti sve što treba, kaže može samo trenutni vlasnik, to sam i očekivao, znači na daljinu ne možeš znati što kupuješ ako ti netko pošalje broj šasije.
Još jedna interesantna stvar je da kod rabljenih modela koji su imali free SC ta opcija otpada nakon promjene vlasništva, znači da ljudi ne nasjedaju na te priče.
Uglavnom mislim da ću odustati od kupovine rabljene Tesle osim ako ne naleti nešto povoljno i od poznatog vlasnika, jednostavno je rizik i kockanje sa (za mene) ozbiljnom lovom preveliki.
Pošto sam se vani na hladnoći malo otrijeznio i spustio na zemlju, smanjili su mi se i kriteriji :smijeh1: otišao sa u salon Hyundai da pogledam Konu uživo i ostao sam ugodno iznenađen, moglo bi to biti to. Recimo za 25k mogu kupiti Teslu staru 6 godina i sa 250 kkm, upitnog stanja u koju treba odmah ili skoro pumpati neizvjesnu količinu novaca ili Konu sa 200ks i 64 kwh baterijom staru 3 godine sa 20-30kkm u full opremi sa garancijom na cijeli auto još dvije godine a na bateriju još 5 godina. Naravno da se ne radi ni približno o istoj klasi auta ali vrijedi biti realan kaj ne :)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Iz VIN'a mozes stosta doznati https://www.vehiclehistory.com/
Recimo od besplatnih opcija ali neke placene verzije kao carfax mogu stosta izvuci iz VIN'a...
Ok mozda u EU neki drugi radi bolje, istrazi...
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Gec je napisao/la:...
Još jedna interesantna stvar je da kod rabljenih modela koji su imali free SC ta opcija otpada nakon promjene vlasništva, znači da ljudi ne nasjedaju na te priče....
Samo ako odradiš kupnju preko Tesla-e. Free SC je zaljepljen za auto. Ako auto prodaš direktno drugoj osobi ide sa autom. Ako idete preko Tesla-e, to je kao da oni otkupe auto i onda prodaju tebi. Naravno u tom koraku maknu free SC.

Ništa od toga nisu priče već praksa koju možeš provjeriti na razno raznim mjestima i sa razno raznim vlasnicima koji su kupili takve aute.

Imaš i info o tome na EV Clinic.
Gec je napisao/la:....Naravno da se ne radi ni približno o istoj klasi auta ali vrijedi biti realan kaj ne :)
Po meni postoji jedna stvar koju nigdje nisi spomenuo. Mogućnost punjenja na SC (besplatna ili ne). Ja si ne mogu zamisliti situaciju da ovisim o drugim brzim punjačima i da moram planirati rute kad se vozim. Mogućnost punjenja na SC vrednujem par tisuća eura....minimalno. Taj mir u glavu....sad izađem iz kuće, sjednem u auto i krenem u Istanbul i NE RAZMIŠLJAM gdje ću puniti. Meni je to jako bitan faktor bio kad sam kupovao. Naravno...ne znači da je i drugima, ali samo želim podsjetiti.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

zega je napisao/la:Iz VIN'a mozes stosta doznati https://www.vehiclehistory.com/
Recimo od besplatnih opcija ali neke placene verzije kao carfax mogu stosta izvuci iz VIN'a...
Ok mozda u EU neki drugi radi bolje, istrazi...
to znam, uvijek koristim te placene verzije no tamo ne mozes vidjeti nista sto je radeno u servisima, vrijedi li garancija itd.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

stjepan je napisao/la:
Još jedna interesantna stvar je da kod rabljenih modela koji su imali free SC ta opcija otpada nakon promjene vlasništva, znači da ljudi ne nasjedaju na te priče....
Samo ako odradiš kupnju preko Tesla-e. Free SC je zaljepljen za auto. Ako auto prodaš direktno drugoj osobi ide sa autom. Ako idete preko Tesla-e, to je kao da oni otkupe auto i onda prodaju tebi. Naravno u tom koraku maknu free SC.

Ništa od toga nisu priče već praksa koju možeš provjeriti na razno raznim mjestima i sa razno raznim vlasnicima koji su kupili takve aute.

Gec je napisao/la:....Naravno da se ne radi ni približno o istoj klasi auta ali vrijedi biti realan kaj ne :)
Po meni postoji jedna stvar koju nigdje nisi spomenuo. Mogućnost punjenja na SC (besplatna ili ne). Ja si ne mogu zamisliti situaciju da ovisim o drugim brzim punjačima i da moram planirati rute kad se vozim. Mogućnost punjenja na SC vrednujem par tisuća eura....minimalno. Taj mir u glavu....sad izađem iz kuće, sjednem u auto i krenem u Istanbul i NE RAZMIŠLJAM gdje ću puniti. Meni je to jako bitan faktor bio kad sam kupovao. Naravno...ne znači da je i drugima, ali samo želim podsjetiti.
moguce da je tako, ne znam, tko bi lud isao kupovati preko Tesle, treba provjeriti. Za SC mi je rekla da od Zg do Krka ima samo u Karlovcu, ne izgleda mi bas razgranata mreza kod nas.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Gec je napisao/la:
stjepan je napisao/la:

moguce da je tako, ne znam, tko bi lud isao kupovati preko Tesle, treba provjeriti. Za SC mi je rekla da od Zg do Krka ima samo u Karlovcu, ne izgleda mi bas razgranata mreza kod nas.
Da, između ZG i Krka je SC u Karlovcu. Sasvim dovoljno za tu turu. Ja sam prošlo ljeto bio na Krku 5-6 puta sa cijelom obitelji (Pinezići).
Ovo ti je trenutno stanje u HR
https://www.tesla.com/en_eu/findus?v=2& ... mo%20drive
Išao sam posvuda u HR. Od sjevera do juga, od zapada do istoka. Sve je pokriveno taman da nemaš potrebu puniti negdje drugdje niti razmišljati gdje ćeš puniti.
Upravo rade SC u Rijeci. To će za ZG-Krk ali i za Istru biti velika stvar. Omogućiti će umjesto jednog dužeg punjenja (i manje efikasnog) dva kraća (ovisno o tome od kuda krećeš i kud ideš).

Po meni SC u HR trenutno nema alternativu. Bio bi ionity ali oni nisu pokrili cijelu državu. Oni su dovoljno dobri da ih nekad i vozaci Tesli koriste.
https://ionity.eu/en/network/network-status
Npr. na istoj benzinskoj imaju i SC i Ionity (u Zadru) i mozes vidjeti nekada Tesla-e na Ionity-u ako je SC 50% zauzet (jer se iznad toga na stall-ovima dijeli snaga izmedju spojenih vozila).

Meni osobno toliko to vrijedi da sve dok Ionity ne izgradi mrezu po cijeloj drzavi, druga marka BEV-a nije niti u primisli a kamoli opcija za kupnju. Volimo se vozati naokolo, prošlog ljeta smo bili 12 puta na moru. Da idemo 1 ili 2 puta godišnje...ne znam...možda....ovako nije opcija.

Tesla jednom u kvartalu ima ovo: https://www.tesla.com/supercharger-voting/overview
Glasas za nova mjesta i mozes predloziti neka koja mislis da bi bila bolja.

I kažem..to je moj use case, moja "vrijednost" SC-a. Nekom drugom to ne mora biti niti približno tako.
eltico

Post Postao/la eltico »

Pa zato i postoje različiti proizvođači i modeli auta.
Tako si svatko može odabrati ono što mu odgovara. :)
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Treba na žalost naglasiti te stvari iako su logične i jasne, jer se redovito na ovakve stvari kvače određeni ljudi te te onda optužuju za ovo ili ono. Glupo, ali jbg.
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

Pa dobro koliko ima mjesta za punjenje recimo sc u Karlovcu? Koliko vidim tih sc-a ima malo, sto znaci ovo punjenje na odredištu? Sad kuzim to su slabiji punjaci po hotelima i sl.
Sad sam pogledao ovu aplikaciju plugshare, ima fakat tih punionica svugdje samo vidim te razne utikace, to imate razne adaptere pretpostavljam?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Možeš vidjeti na teslinoj mapi (isključi sve osim superchargera) koliko stall-ova ima koje mjesto. Kod nas u Hrvatskoj su između 4 i 8 ako se ne varam. Vani ih možeš pronaći i sa po 40 stall-ova.

Što se pokrivenosti u HR tiče, kad sam van ZG punim isključivo na njima ili ako sam recimo u hotelu pa hotel nudi, onda naravno iskoristim mogućnost ali to je ono....1% sveukupnog punjenja....ako i toliko. ZG-Krk, samo u Karlovcu gdje je 8 stall-ova.

I nije da idem samo kad nema gužve na more ili tako nešto. Prošlo ljeto, 12 puta smo išli na kupanje na obalu. Čekao sam ravno 0 minuta na punjenje a išli smo od Istre do ispod Splita. Išli smo od početka sezone, špice, pa do zadnjih toplih dana.
No bilo je par prijava da su čekanja bila negdje. Ja ih nisam doživio no definitivno su se desila.
Tesla je jako brzo spustila cijene u kasnim satima a onda i stavila besplatno punjenje po noći i nakon toga više nije bilo čekanja nigdje, jer je ekipa radije išla po noći i besplatno se vozila nego se gurala danju što na cesti, što na punjačima. Moram priznati da sam i ja to iskoristio.
Riječki SC će imati veliki utjecaj za taj najgori dio, špicu sezone, naročito ako će biti lvl2 ili 3 (svi sadašnji su lvl1) jer će rasteretiti Karlovac, Senj i Otočac.
Senj je toliko loš da ga je uopće teško nazvati SC-om. No čuo sam da će početi / su počeli radovi na proširenju, pa budemo i to vidjeli. Ako ga uspiju srediti, to če dodatno imati pozitivan utjecaj.

Na prvu izgleda malo ali kako se radi o brzim punjačima, protok automobila je velik.

Punjenje na odredištu su punjači u hotelima i sl. Ja ih nisam nikada koristio.

Plugshare je ok ako nemaš Teslu ili ako si sa Teslom negdje jako daleko od SC-a a baš bi malo napunio za naokolo lokalno. I ne, nemam nikakve adaptere jer svi punjači imaju CCS2 što postaje go to standard za punjenje. Chemado ide van. Neki punjači koji su ga imali a koji su zamjenjeni novima ga više nemaju. Npr. Kauflandovi su imali 1ccs 1ac i 1 chemado. Sada 2xccs i 1ac ali bez kabla. Kako god, Plugshare mi nije neka opcija jer nije integriran sa autom. Ne ćelim razmišljati o tome gdje ću se i kako puniti niti želim razmišljati gdje je slobodno, da li radi ili ne itd. I zato po meni SC mreža trenutno nema alternativu....barem dok Ionity ne naraste.
eltico

Post Postao/la eltico »

Također, ne želim razmišljti previše o punjenjima. Najčešče se punimo kući, ali kad idem onih 2 puta godišnje negdje, nisam spreman tražiti, autorizirati i općenito se pitati kako ču stići do cilja. Zato sam početnu ideju o kupovini Hyundai Kone e promjenio u Tesla M3 RWD. Ima par stvari koje mi ne odgovaraju, ali nema razmišljanja.

Išao sam ja na par elektro avantura sa skromnim autom i bez preciznog plana, ali obavezno sam i npr. dan ranije :)
Odgovori

Natrag na “Kupovina električnih automobila”