Tesla model Y

Tesla, Ford, Chevrolet, Rivian, Lucid Motors, Cadillac, Fisker, Jeep
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

miko je napisao/la:Hvala na info, kad budes na SUC u Sl. Brodu javi se ako si slobodan za kavu. 100 ili 130 sam napisao misleci da vozis po propisima :)
Well... 150 nije po propisima ali ti nitko nece niti kaznu napisati jer kada skines 10% to je ispod 140, a na autocesti postoji kazna za prekoracenje tek preko 10km/h vise od ogranicenja. :D
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Kaj se cijena tiče, uopće se ne bi čudio da cijene budu "fleksibilne". Mogu biti različite od punionice do punionice, a opet sve transparentno jer za punjenje svi koristimo aplikacije tako i onako u kojima odmah možeš vidjeti cijenu svakog priključka. Doslovce, cijena može biti različita za AC i za DC punjače itd.

Ja protiv naplate nemam ništa. Ništa nije besplatno, a najmanje struja. Mislim samo da, za razliku od benzinskih postaja koje zahtjevaju velike radove, ekološke dozvole itd., el. punionice može (barem za sada, ne bih se čudio da političari to zakompliciraju) instalirati puno više subjekata (ja čak mogu rentati svoj punjač doma što sam kupio za auto od Tesle), pa će biti i veća konkurencija koja će kroz vrijeme i srušiti cijenu na ekonomski isplativu.

Što se brzine tiče, autoputom se vozim na autosteer-u koji drži brzinu na 140. Ono malo što bih preuzeo to je kod preticanja, što naravno digne onda brzinu malo, pa sam zato i rekao da je prosjek između 140-150. Nije da volim velike brzine i da volim jurcati. No, u ovom autu stvarno je svejedno voziš li 100 ili 160. Osjećaj vožnje je isti osim što se malo jače čuje zrak. U početku smo se čak i igrali igru "pogodi brzinu". Kad nije bilo nikoga na autocesti oko nas, ja bih usporio, prekrio rukom brzinomjer, stisnu gas na random a ostali bi pogađali koliko brzo se vozimo
:D Brundanje i trešnja mi ne nedostaju niti najmanje.
pkristo
Kontakt:

Berlin

Post Postao/la pkristo »

Zahuktava se proizvodnja i u Austinu i u Berlinu https://insideevs.com/news/562032/tesla ... 00-modely/ iako još ništa nije službeno. Predprodukcijski model Y je već viđen u Norveškoj: https://insideevs.com/news/562146/prepr ... ly-norway/ , a fora je vidjeti točno gdje ti je auto napravljen preko VIN-a. Ovi iz Berlina će na jedanaestom mjestu imati slovo "B".
Caca
Kontakt:

Post Postao/la Caca »

Ono kaj je još zanimljivo je to da je sad vozilo lakše preko 170kg zbog giga casting-a pa sad ima veću nosivost, 562 kg (MIG) vs 390 kg (MIC) a navodno i 4680 pack će biti još lakši, samo budemo vidjeli da li će se možda ići na povećanje kapaciteta ili ista količina energije a lakši auto, što odmah vuče i malo veći domet i možda koju stotinku sekunde bolje ubrzanje :-)
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ne znam dal će raditi na "structural" pack-u tek sa 4680, ili će to raditi u Berlinu i Teksasu i sa ovim manjim baterijama? Ako se ne varam, giga casting već rade i u Kini (mislim čak da je ovaj moj napravljen s njim).
Caca
Kontakt:

Post Postao/la Caca »

stjepan je napisao/la:Ne znam dal će raditi na "structural" pack-u tek sa 4680, ili će to raditi u Berlinu i Teksasu i sa ovim manjim baterijama? Ako se ne varam, giga casting već rade i u Kini (mislim čak da je ovaj moj napravljen s njim).
Tvoj vjerovatno ima samo zadnji dio iz jednog komada jer se takvi već duže štancaju. U Giga Texas kreću odmah sa 4680 strukturalnom baterijom i lijevanim prednjim i zadnjim krajem. U Berlinu kasni tvornica baterija za koju su se naknadno odlučili ali do kraja godine bi trebala biti u pogonu. Vjerujem da ćemo imati neki info ili sad na earnings callu 26.1. ili polovicom 2mj kad je Elon
službeno u Berlinu kako bi "stisnuo" gumb za službeni početak proizvodnje produkcijskih vozila.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

stjepan je napisao/la:
miko je napisao/la:....

Pozdrav,
pošto mi je to na meti za sljedeću godinu, kakva ti je potrošnja na auto cesti 100km/h 130 km/h, grijanje "on" znači u normalnom modu vožnje, nikako divljanje ali niti da plazim po cesti. Kakvo mu je punjenje na SUC, mislim sa snagom poreko 50 kw puni do xy% baterije i kakve su cijene punjenja na SUC-u...
....
No, planiram uskoro u prvom ili drugom mjesecu do mora, pa ću za taj put resetirati sve prije puta, te ću staviti ovdje potrošnju tog puta pa ćeš imati bolji dojam. Ne obećavam da ću voziti 100 ili 130kmh, sve zavisi od vremenskih uvjeta.
Nije do mora, ali je upravo danas Zagreb - Karlovac
Pošto sma imao vremena, a i cesa je bila poprilično prazna, u jednom smjeru sam postavio autopilot na 140, a u drugom na 130. Niti u jednom trenutku nisam povećao brzinu na više od postavljenog već sam tu i tamo usporio u desnoj traci dok me ne bi zaobišao brži auto.
Mjerio sam od naplatnih kućica do naplatnih kućica. Svi "feel good" featuri upaljeni. Grijanje na 20, automatsko grijanje sjedala, muzika, autopilot (i on valjda troši nešto struje). E da, i zimske gume, pošto i one utječu na potrošnju.
Rezultat:

slika
slika

Za prvo mjerenje nisam resetirai "tip puta" već sve, pa ima drugačiji naziv i malo drugačije informacija, no mislim da je dovoljno da se donese zaključak.
Iznenađuje me koliko više energije može 10kmh popiti.

Nadam se isto napraviti uskoro i na relaciji Zagreb-Rijeka.
fire

Post Postao/la fire »

Znaci oko 85kn/100km ako se puni na teslinom superchargeru?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Jos kad bi za dato vrijeme ima podatak o brzini i smjeru vjetra na dionici
https://pljusak.com/karta.php
https://pljusak.com/meteo.php?stanica=j ... titude=156
https://pljusak.com/meteo.php?stanica=j ... titude=140
https://pljusak.com/meteo.php?stanica=c ... titude=115
Tak tak raspon brzina 5-10m/s drugi dio dana vecinom sjeverozapadnjak
6.5kn nocna tarifa?
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Eh, sada još i vjetar. Dobro da sam se uopće sjetio resetirati brojač :D
cca 7.91kn po sadašnjim cijenama ako se puni kod kuće (plavi model...ona jedna tarifa)
i
cca 10.78kn po sadašnjim cijenama ako se puni kod kuće(plavi model...ona jedna tarifa)
Zadnja izmjena: stjepan, dana/u 07 vel 2022, 19:11, ukupno mijenjano 1 put.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

38 km / 19 min = 120 km/h
stjepan

Post Postao/la stjepan »

OldDog je napisao/la:38 km / 19 min = 120 km/h
Pročitaj što sam napisao vezano uz moguća usporavanja i što sam radio kada bi mi se približio brži auto. Bilo je tu vožnje i 80kmh dok se ne oslobodi lijeva traka itd.
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

https://insideevs.com/news/565465/tesla ... d-weather/
Odlično ponašanje modela Y na temperaturi od -27 C. Topla kabina uz odličnu efikasnost.
miko

Post Postao/la miko »

stjepan je napisao/la:
Nije do mora, ali je upravo danas Zagreb - Karlovac

Za prvo mjerenje nisam resetirai "tip puta" već sve, pa ima drugačiji naziv i malo drugačije informacija, no mislim da je dovoljno da se donese zaključak.
Iznenađuje me koliko više energije može 10kmh popiti.

Nadam se isto napraviti uskoro i na relaciji Zagreb-Rijeka.
Hvala Stjepane!!!

To je ono što me je zanimalo, očito je tu bila velika razlika u putu uzbrdo/nizbrdo pa je tolika razlika u potrošnji. Ajd kad budeš išao nekuda gdje je ravno tipa za Slavoniju pa objaviš podatak.
Iako kako gledam po youtubu model Y troši puno manje nego ostali auti ali sve su to testovi bez grijanja... zanima me u realnim uvjetima.

Pošto nisam pratio EV niti Teslu neko vrijeme kakav je situacija sa teslinim superčarđerima kod nas dali je maks snaga još uvjek 130kw ili 200kw
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Ako je vjerovati Google-u, nadmorska visina Zagreba je 158m, dok je nadmorska visina Karlovca 112m.
Istina je da sam manjom brzinom išao upravo iz ZG prema KA, a većom natrag, no zar tih 46m visine stvarno može kreirati takvu ogromnu razliku?

To mi uopće ne izgleda kao neka velika razlika. No s druge strane, i tona mi je izgledala kao nešto što može imati puno potencijalne pa ono, nisam mjerodavan :D

Kako god bilo, ako ću uskoro ići ponovo tim putem, napravim obrnutu stvar. Tamo sa 140, natrag sa 130.

Pošto ima zainteresiranih, napravim to i na drugim rutama. Rezultati koje stavljam su bez imalo pokušaja uštede ičega i većinom sa mojom ženom u autu (kao ovo prema Karlovcu) ili sa još dvoje djece.

Što se superchargera tiče, nemam pojma da ti budem iskren. Iako sam punio na dva (Zagreb i Sl. Brod), nisam baš obraćao pozornost na to. Ali ovako iz glave kad uzmem u obzir koliko sam čekao na punjenje, rekao bih 130kw, al tu me nemoj uzeti za riječ. PlugShare app kaže da su tamo punjači od 150kw. Koliko vidim po checkinovima u app-u, korisnici na oba javljaju do max 127kw (iako većina ustvari ne daje tu informaciju).

Ako bih se morao kladiti, rekao bih da nije 200kW
Odgovori

Natrag na “Američki”