DIY - 3D PRINTER - by Matija

Pametni radni strojevi
lisicakm

Post Postao/la lisicakm »

OldDog je napisao/la:
Staklo je teže i teže ga fiksirat na pante...
Trgovine materijala za izradu namještaja (Elgrad i slične) imaju pante za staklo.
Kod svakog boljeg staklara možeš naručiti staklena vrata sa izbušenim rupama za te pante i ručke.
Što se tiče cijene, staklo je jeftinije od pleksija.
Težina,.. staklo je teže...
Tako će i biti. . Neko 3mm staklo sasvim dovoljno i ne pretesko. ;)
lisicakm

jbozur je napisao/la:Ide bez problema ali pokušaj staviti 2 ista napajanja sa istom snagom na željenom naponu.
Ok , hvala :)
lisicakm

Čubi je napisao/la:
lisicakm je napisao/la:jel mogu u paralelu spajat više identičnih napajanja od kompova ? da dobim više A za ploče ? Probao sam u seriju , to radi , dobi se 24V . Probao sam i u paralelu , i to radi al nisam probao pod opterečenjem da vidim pad napona. Jel to dugoročno drži vodu ? Po meni da , al nisam siguran...
To je identično kao i s Čubijevim punjačima...
Koliki napon i struja ti treba?
Za jednu ploču treba 15 A.. znaci 60 A u piku na 12v. ..
Trenutno je bitno da to proradi barem na jednu. . Kasnije lako spojim druge ukoliko bude potrebe da printam nešto veće. .
grujo

Post Postao/la grujo »

Naruci si toroidni trafo od 12V i 60A ili jaci i miran si , odlicne radi Trafox.hr , nije reklama vec iskustvo sa tom firmom sam prezadovoljan i rade odlicne trafice , sto se switchera tice mozes ici u paralelu ali , ali , ali , gledaj da je isti proizvodjac i isti model jer ces imati poprilicnih smetnji zbog struja preko uzemljenja , odnosno zbog razlike potencijala na uzemljenju , , ako si rastavljao switcher znat ces sta govorim .
Tomy

Post Postao/la Tomy »

Ne znam što se s tim zezaš...uzimi od aparata za varenje trafo - kupi neki stari ispravan,a ostale dijelove lako prodaš...struje imaš na pretek,a napon je od 36-45 V na ovom mom elektrolučnom. Možeš sve ploče ukopčati odjednom i baš te briga...

Ovaj ti je blizu, samo trebaš izmjeriti napone da li ti odgovaraju:
http://www.njuskalo.hr/alati-obrada-met ... s-18387763
riba

Post Postao/la riba »

Kakvi traofi, ima na ebayu tih napajanja napon i ampera koliko hoćeš za mizerne pare, jeftinije od samog trafa, i nemaju 5 kg.
staklar

Post Postao/la staklar »

lisicakm je napisao/la:
OldDog je napisao/la:
Staklo je teže i teže ga fiksirat na pante...
Trgovine materijala za izradu namještaja (Elgrad i slične) imaju pante za staklo.
Kod svakog boljeg staklara možeš naručiti staklena vrata sa izbušenim rupama za te pante i ručke.
Što se tiče cijene, staklo je jeftinije od pleksija.
Težina,.. staklo je teže...
Tako će i biti. . Neko 3mm staklo sasvim dovoljno i ne pretesko. ;)
Teško da ćeš naći pante za 3mm staklo. ako ne nađeš uzmi nekakvu tanku gumu i stavi između panta i stakla na obje strane. Skoro svi panti su za 5mm staklo i u elgradu su jako skupi. kom oko 50 kn. probaj ako si usput u gorica staklo tamo su 20
lisicakm

Budem još vidio šta će biti.. Trafo baš nebi htio. Ako ništa drugo onda s ebaya. Ima po 60-70 dolara + harač .. Htio bi iskoristit napajanja od kompova tako da nemoram baš sve kupovat.. Ako će naravno funkcionirat... Ono, par puta po 500-600 kn se nabere po nekoliko kila kn... :roll: , Taj printer ionako radim večinom od onog što se doma nađe ;)
MP

Post Postao/la MP »

pa napajaj sa dva napajanja , jedno koristi samo za hotbed i glavu, drugo koristi za motore.
lisicakm

Tako sam i mislio. Jedno će biti dovoljno za elektroniku i motore , a više njih u paralelu za grijanje. ;) U tom slučaju neće biti potencijalnih smetnji.
grujo

Post Postao/la grujo »

Lisicakm dali je proradio printer ?
lisicakm

Ej , nije još. Imam nekog posla (zidarija) pa ne stignem. Žice su sve pospojene , trebam uplodat firmware i podesit to. Moram proučit još što sve uopće trebam...
lisicakm

Napravio sam kutiju za filament da se ne praši :D , super je ispalo. :)
Plexi sam isto rezao na cirkular.
Radio sam malo i na firmwareu , pokušavao podesit, malo je potrajalo jer nisam ništa znao. Imao sam problema s Z osi jer je malo teška .. U međuvremenu sam kupio svih 5 novih steper motora od 2.5 A jer oni nisu bili dobri.. Malo je radilo malo ne a i preskakalo na Z osi . Ovi su sad super .

Uspio sam iskalibrirat pomak i da se vraća home na sve 3osi... još malo pa će neki print :)

slika

slika

slika
Grana

Post Postao/la Grana »

Odlicno izgleda :palac:
Di ce ti doc motor sto navlaci filament? oce bit na glavi tj kod ekstrudera ili negdje sa strane? ne vidim ga na slikama...ja sada radim cnc i 3d printer, al manjh dimenzija dosta
lisicakm

Hvala :)

Evo , ovako će izgledat. Motor nije na pomičnom dijelu. Ovako je bolje

Moram malo žice sredit , napravit neku kutiju da to zaklonim , i nosač za display

slika

slika

slika
Odgovori

Natrag na “Ostali roboti i radni strojevi”