Koliko pije vode prerada motora klima uređaja
hm
nakon trećeg uspjelog sastavljanja i namatanja statora...(koliko je samo poliestera otišlo u smeče).....ostadoh vidno razočaran......
Nakon 15 zavojnica po 30 namotaja......
svaka treča zavojnica spojena u seriju.....tri kraka u spoju u zvijezdu.....
ni habera........
ni mV ni mikro ampera.......ili bi ga trebao spojiti na glodalo....13000 okr u min.
ne znam di sam pogrešio.......pa da barem mali pomak......ali još sam na mrtvoj točki
Nakon 15 zavojnica po 30 namotaja......
svaka treča zavojnica spojena u seriju.....tri kraka u spoju u zvijezdu.....
ni habera........
ni mV ni mikro ampera.......ili bi ga trebao spojiti na glodalo....13000 okr u min.

ne znam di sam pogrešio.......pa da barem mali pomak......ali još sam na mrtvoj točki
To ti samo znaci da si krivo spojio...
Tj dok jedna spula generira jedan smijer, druga negativan (abog orijentacije magneta) i oni se poniste, samo ako imas 3 cudno je da barem nemas napona za 1 spulu?
Slike i objasnjenja bi dobro dosle...
Imas magnete, jesi dao pobudu ako nemas i sl, nemas nikakvih detalja.
Tj dok jedna spula generira jedan smijer, druga negativan (abog orijentacije magneta) i oni se poniste, samo ako imas 3 cudno je da barem nemas napona za 1 spulu?
Slike i objasnjenja bi dobro dosle...
Imas magnete, jesi dao pobudu ako nemas i sl, nemas nikakvih detalja.
ok budem uploadao slike......
pratio sam da su svi motani u istu stranu........stator su namoti i fixni su..a nalazi se između dve ploče na svakoj artasov magnet 5x5x30 mm po ploči 12 magneta s time da se svaki kontra privlače da bude promjenjiovo magnetsko polje. otpor po kraku je 3,7 ohma...
imam osječaj kao da se ne vrti u mag polju nego da je u zraku.....
da nisu možda magneti premali za debljinu žice...
pratio sam da su svi motani u istu stranu........stator su namoti i fixni su..a nalazi se između dve ploče na svakoj artasov magnet 5x5x30 mm po ploči 12 magneta s time da se svaki kontra privlače da bude promjenjiovo magnetsko polje. otpor po kraku je 3,7 ohma...
imam osječaj kao da se ne vrti u mag polju nego da je u zraku.....
da nisu možda magneti premali za debljinu žice...
Mda pitanje kako si spojio zavojnice, krajevi i pocetci, ako si to izmjesao, nis koristi dobio si ponistavanje...
Vidis ovo kako je nacrtao MBA, ispada daje svaki treci magnet drugacije okrenut (S pa N ako mjenjaju smijer svaki sljedeci), zato moras rotirat spoj kraja i pocetka tih namota ovisno o smjeru magneta da ti ne bi doslo do ponistavanja EMS'a (napona)...
Vidis ovo kako je nacrtao MBA, ispada daje svaki treci magnet drugacije okrenut (S pa N ako mjenjaju smijer svaki sljedeci), zato moras rotirat spoj kraja i pocetka tih namota ovisno o smjeru magneta da ti ne bi doslo do ponistavanja EMS'a (napona)...
evo sam skicirao kako stoje magneti...na slici.....svaki drugi je N....pa svaki drugi S...
na drugoj ploči je isto....
ploče su približene tako da N sa jedne ploče privlači S sa druge ploče.....
zavojnice su motane u desno..........kraj prve spajao sam sa početkom 4.......kraj četvrte sa početkom sedme......
kraj druge sa početkom pete.......kraj pete sa početkom osme....i tako sve u krug.......i sve su obavezno motane u desnu stranu
http://img529.imageshack.us/i/cimg37996.jpg/
http://img838.imageshack.us/i/cimg37975.jpg/
na drugoj ploči je isto....
ploče su približene tako da N sa jedne ploče privlači S sa druge ploče.....
zavojnice su motane u desno..........kraj prve spajao sam sa početkom 4.......kraj četvrte sa početkom sedme......
kraj druge sa početkom pete.......kraj pete sa početkom osme....i tako sve u krug.......i sve su obavezno motane u desnu stranu
http://img529.imageshack.us/i/cimg37996.jpg/
http://img838.imageshack.us/i/cimg37975.jpg/
pomalo razočaran.......pogled bacam na alternator...stari iskrin aag 002......
čist i spreman za upotrebu.....
pada mi na pamet napraviti prenos remenicom......omjer bi bio ako dobro računam iz glave....5:1....
elisu imam gotovu...promjer je nekih 2.5 m...
i ubaciti uređaj za pobudu, neovisno o stanju akumulatora koji bi propuštao na uzbudu dovoljno da mi daje npr. 10A........sa početnom zadrškom,tj. kada elisa zavrti na neku brzinu.....da tek onda pusti pobudu.......
kako vam to zvuči.......?
čist i spreman za upotrebu.....
pada mi na pamet napraviti prenos remenicom......omjer bi bio ako dobro računam iz glave....5:1....
elisu imam gotovu...promjer je nekih 2.5 m...
i ubaciti uređaj za pobudu, neovisno o stanju akumulatora koji bi propuštao na uzbudu dovoljno da mi daje npr. 10A........sa početnom zadrškom,tj. kada elisa zavrti na neku brzinu.....da tek onda pusti pobudu.......
kako vam to zvuči.......?
-
Davorin ne budi razocaran. Rijesiti ce mo mi taj problem. Ovako sta se tice te koncepcije generatora proradit ce to. Imat ces malu snagu jer su ti magneti prilicno maleni. Materijal na koji stavljas magnete mora biti zeljezo,tj da je feromagnetican. Znaci te ploce okrugle di su magneti bi trebale biti cijele da zatvore magnetsko polje sto bolje. Da nemaju izrezane otvore. Sto su magneti veci i jaci isporuciti ce vise snage. Sta se tice debljine zice ide ti neko pravilo 1mm kvadratni jednako 4 ampera i onda si stoposto siguran da nece nista izgoriti. Ako imas 9 zavojnica moras imati sa svake strane 12 magneta. Unutarnji otvor zavojnice bi trebao biti jednak velicni magneta znaci da ako je magnet 30X10 onda mozes staviti unutarnji otvor zavojnice 30X7. Svi magneti moraju biti tocno okrenuti. Znaci ako je N pol pocetni sljedeci je S itd. dvije ploce se moraju medjusobno privlaciti. Sta se tice tog statora bolje je da napravis drugi jer ako nemas bas nimalo napona nesto nije uredu. Jeis li siguran da su ti magneti polarizirani kroz debljinu?
puno ti hvala za optimizam.....i dalje sam ju voljan doterati do kraja.
metalne ploče jesu feromagnetične.prorezi su napravljeni radi usmjeravanja silnica od N pola jedne ploče na S pol druge ploče. kada ih spojim imam problema sa rastavljanjem....jer se svih 12 magneta privlače.
iskreno nadao sam se struji 10-tak A....ali i sa 5 bi bio zadovoljan. čudno mi je što ne inducira struju niti napon ni jedna zavojnica.ni istosmjerno ni izmjenično.ali imam relativno mali broj zavoja.....probao sam i sa 30 zavoja mislim 0.5 žice...
metalne ploče jesu feromagnetične.prorezi su napravljeni radi usmjeravanja silnica od N pola jedne ploče na S pol druge ploče. kada ih spojim imam problema sa rastavljanjem....jer se svih 12 magneta privlače.
iskreno nadao sam se struji 10-tak A....ali i sa 5 bi bio zadovoljan. čudno mi je što ne inducira struju niti napon ni jedna zavojnica.ni istosmjerno ni izmjenično.ali imam relativno mali broj zavoja.....probao sam i sa 30 zavoja mislim 0.5 žice...
-