Pomoć oko opreme

Električna solarna energija
mihaelj

Post Postao/la mihaelj »

Sten88 je napisao/la:Pozdrav,

točno, sve to radi Voltronic.

Za grijač modificirani sinus ok, al za klimu ne.

Instalirao sam jednoga Sole 5000VA 48V MPPT, radi 4 godine bez problema, ovisno o opterećenju pali ventilatore, opterećen je bučan.
Hvala na info! Proucit cu uredjaj :palac:
Caplja89

Post Postao/la Caplja89 »

Pozdrav svima,

može li netko preporučiti gdje kupiti neku srednju klasu AGM baterija. Recimo 100-150Ah/kom. Naletio sam tu na forumu da se cijena kreće oko 100€/kom ali ti postovi su prilično stari.
Zahvaljujem!
Glogi

Post Postao/la Glogi »

Pozdrav, novi sam na forumu :)
Malo sam čitao, ali ipak imam par pitanja
Nabavio sam (kupio) solarni panel Sole Mono 320W 60 ćelija.
SOLE MPPT regulator tracer 20A, 2210RN.
Sad gledam koji akumulator i koliko amper sati bi bilo optimalno za ovaj panel?? Koliko sam Skonta neki gel ali, bi bio najbolji,
Jos nisam definirao sto mislim sve spojiti na to, ali za pocetak, klasika ono: laptop, koja žarulja, Tv,
Bez frizidera! Jer imam pretvarač nije cisti sinus!
Znaci koju jacinu baterije? 100, 120ah ili dvije po. 100?!
Oćeli ovaj panel moci napunit preko dana bateriju od np:120ah? (Split)
(:)
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Glogi je napisao/la:Pozdrav, novi sam na forumu :)
Sad gledam koji akumulator i koliko amper sati bi bilo optimalno za ovaj panel?? Koliko sam Skonta neki gel ali, bi bio najbolji,
Jos nisam definirao sto mislim sve spojiti na to, ali za pocetak, klasika ono: laptop, koja žarulja, Tv,
20A je prevelika struja za puniti 100Ah akumulator, znaci 2x100 ili 2x120Ah, pa je onda to struja punjenja 1/10 kapaciteta sto je optimalno.

S obzirom da je za olovne akumulatore preporuceno praznjenje za duzi vijek trajanja 50%, u takvom rezimu bi panel bez problema mogao napuniti 100Ah (20A x 5-6 sati) po suncanom danu.

Akumulatore svakako gledaj za solar jer obicni za aute brzo odu i nisu namijenjeni za ovakvu namjenu.
Glogi

Post Postao/la Glogi »

Cose je napisao/la:
Glogi je napisao/la:Pozdrav, novi sam na forumu :)
20A je prevelika struja za puniti 100Ah akumulator, znaci 2x100 ili 2x120Ah, pa je onda to struja punjenja 1/10 kapaciteta sto je optimalno.

S obzirom da je za olovne akumulatore preporuceno praznjenje za duzi vijek trajanja 50%, u takvom rezimu bi panel bez problema mogao napuniti 100Ah (20A x 5-6 sati) po suncanom danu.

Akumulatore svakako gledaj za solar jer obicni za aute brzo odu i nisu namijenjeni za ovakvu namjenu.
Tamo po specifikacijama panela Pise da Max daje 10ampera, ako sam ja dobro shvatio! A to sto je regulator Max 20A, valda nije problem ako radi na manje amperea? (Svakako bi kasnije dodao jos jedan panel, da regulator radi punim kapacitetom ;)
Ok, znači 2x100-120 Ah!
Uzecu gel, da mogu bit u zatvorenom prostoru.
Hvala
:)
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Ako je to nakakv hobby sistem onda ok, ali ako se oslanjas na taj sistem kao glavni izvor struje svakodnevno, preporucio bi da razmislis o litij-polimer tehnologiji!
Vec je jeftinija od olova kroz eksploatacijski period (TCO):
https://youtu.be/Rp8Hspi4BC4
https://youtu.be/WVxvBkeY0UY
Glogi

Post Postao/la Glogi »

zega je napisao/la:Ako je to nakakv hobby sistem onda ok, ali ako se oslanjas na taj sistem kao glavni izvor struje svakodnevno, preporucio bi da razmislis o litij-polimer tehnologiji!
Vec je jeftinija od olova kroz eksploatacijski period (TCO):
https://youtu.be/Rp8Hspi4BC4
https://youtu.be/WVxvBkeY0UY
Za sad samo hoby, :)
Da vidim kako i koliko sve to može da funkcionira.
možda jednog dana.
Glogi

Post Postao/la Glogi »

Jos jedno pitanje u vezi akumulatora (gel)
Ako ga recimo kupim, i nekorisnim ga odmah!! Ili ga samo isprobali?!, Dali mu vijek trajanja tada prolazi?
Tj; dali mi performanse opadaju od "stajanja i nekoriscenja? (Recimo 1-2god)
Cose
Kontakt:

Post Postao/la Cose »

Glogi je napisao/la:Tamo po specifikacijama panela Pise da Max daje 10ampera, ako sam ja dobro shvatio! A to sto je regulator Max 20A, valda nije problem ako radi na manje amperea? (Svakako bi kasnije dodao jos jedan panel, da regulator radi punim kapacitetom ;)
Panel 320W daje 10A na recimo 32V (32V x 10A = 320W), a MPPT regulator to pretvara u napon baterije, sto u slucaju 12V sustava znaci 14V, pa je onda struja 320W / 14V = 22A, sto znaci da ce MPPT davati max struju od 20A sto je previse za 100/120Ah akumulator. Zato sam napisao da trebas 2 komada.

Ako ces dodavati jos jedan panel, trebas ili dignuti napon sustava na 24V ili drugi MPPT jer je ovaj vec na max struji i sa jednim panelom.
Glogi

Post Postao/la Glogi »

Cose je napisao/la:
Glogi je napisao/la:Tamo po specifikacijama panela Pise da Max daje 10ampera, ako sam ja dobro shvatio! A to sto je regulator Max 20A, valda nije problem ako radi na manje amperea? (Svakako bi kasnije dodao jos jedan panel, da regulator radi punim kapacitetom ;)
Panel 320W daje 10A na recimo 32V (32V x 10A = 320W), a MPPT regulator to pretvara u napon baterije, sto u slucaju 12V sustava znaci 14V, pa je onda struja 320W / 14V = 22A, sto znaci da ce MPPT davati max struju od 20A sto je previse za 100/120Ah akumulator. Zato sam napisao da trebas 2 komada.

Ako ces dodavati jos jedan panel, trebas ili dignuti napon sustava na 24V ili drugi MPPT jer je ovaj vec na max struji i sa jednim panelom.
Aha, znaci to tako ide!! :/

STA mi je onda bolje (pametnije)
Da uzmem dvi. Baterije 200Ah (oko 3500kn)
Ili da uzmem jos jedan panel (cca 1200kn i jednu bateriju od 120Ah 1800kn?! :)
Dodje skoro na isto trošak! A jel bolje preć na 24 ili ostat na 12V??
Nebo vise ulazio u trošak! Sem ove dvi baterije!! Ili da uzmem jednu bateriju i jos jedan panel?! Daj mi svjet? :-)
max

Post Postao/la max »

Glogi je napisao/la:Tj; dali mi performanse opadaju od "stajanja i nekoriscenja? (Recimo 1-2god)
Da kao i sve što se ne koristi (osim zlatnih poluga :D)

Glogi je napisao/la:...Ili da uzmem jednu bateriju i jos jedan panel?! Daj mi svjet? :-)
Što već posjeduješ ? MPPT, i 320W PV ? ili i akumulator 120Ah?
PV panel ti pedimenzioniran (u ljetnim uvjetima) i za akumulator 2*200Ah ( 400Ah*12V*0.7%=3k4Wh) ćeš napunit za jedan dan. Kolika ti potrošnja dnevna / noćna ? Projektiranje PV sustava počinje od prosječne dnevne potrošnje i autonomnosti sustava, a ne od PV modula ;)
Glogi

Post Postao/la Glogi »

max je napisao/la:
Glogi je napisao/la:Tj; dali mi performanse opadaju od "stajanja i nekoriscenja? (Recimo 1-2god)
Da kao i sve što se ne koristi (osim zlatnih poluga :D)

Glogi je napisao/la:...Ili da uzmem jednu bateriju i jos jedan panel?! Daj mi svjet? :-)
Što već posjeduješ ? MPPT, i 320W PV ? ili i akumulator 120Ah?
PV panel ti pedimenzioniran (u ljetnim uvjetima) i za akumulator 2*200Ah ( 400Ah*12V*0.7%=3k4Wh) ćeš napunit za jedan dan. Kolika ti potrošnja dnevna / noćna ? Projektiranje PV sustava počinje od prosječne dnevne potrošnje i autonomnosti sustava, a ne od PV modula ;)
Sad vidim da sam od početka " krivo isplanira" ali ok.
Nemam jos akumulator kupio! Ali planiram uzet (kako smo izracunali) bar 2 komada po 100Ah=200Ah, sa tim bi kompletira ovaj panel od 320w i mppt od 20A.

Ja sam onda pitao, posto moram dati za tih 200Ah akumulator koji Ce me doci oko 3600kn!!!
Dali je bolje onda uzet jos jedan panel i jednu bateriju od cca 120Ah to je tu negde ista cifra na kraju?! I postavim sistem na 24 V ?? Dali cu tada morate i ovaj mppt20A drugi uzimat, ili moze 20A ,
Da, sad sam shvatio da bi mora i bateriju od 24V ili dva povezati da dobijem 24V ((:)
Hmmm komplicira se pomalo sve.... ....
Nista uzet cu dvi baterije od 100Ah= 200Ah
I to je to. Pa koliko dobije na kraju struje to cu koristiti.
Onda cu kasnije se nadograđivat, kad vidim kako i koliko od toga moze da se iskoristi struje ;)
U redu.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Puno je to novca za "hobi" mislio sam da imas neke rabljene jeftine baterije kad ti radis sa12V 200Ah (2.4KWh) a tu na forumu imas 11Kwh za 1400Eu... http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... 559#168559
Ono sto te treba zanimati je energija i cijena na kraju (KWh/kn) i trajnost (broj ciklusa) ukupno prenesene energije po kuni u eksploatacijskom periodu!
Takodjer visi napon je uvjek bolji (manji I2R gubitci)...
Glogi

Post Postao/la Glogi »

zega je napisao/la:Puno je to novca za "hobi" mislio sam da imas neke rabljene jeftine baterije kad ti radis sa12V 200Ah (2.4KWh) a tu na forumu imas 11Kwh za 1400Eu... http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic ... 559#168559
Ono sto te treba zanimati je energija i cijena na kraju (KWh/kn) i trajnost (broj ciklusa) ukupno prenesene energije po kuni u eksploatacijskom periodu!
Takodjer visi napon je uvjek bolji (manji I2R gubitci)...
Zanimljivo! :)
Koliko panela bi mi trebalo za to napunit preko dana?
max

Post Postao/la max »

Glogi je napisao/la: Koliko panela bi mi trebalo za to napunit preko dana?
5

A da malo pojasniš zašto ti treba da se u jednom danu napune toliki akumulatori (11kWh). F kleti se pune cijeli tjedan, a onda potroši za vikend :D
Odgovori

Natrag na “Solarni moduli”