Servis EV
Re: Servis EV
Pogriješio sam dosta puta i to javno priznao. Pošto si i na forumhru i pošto tamo čitaš teme na kojima sam i ja, znam da si vidio minimalno par puta i pogrešku i priznanje pogreške, pa je ovo "čekamo" upitne kvalitete.....
Što se isplativosti tiče, ušteda u odnosu na ICE auto sličnih performansi po prosječnim cijenama goriva za taj tjedan na području na kojem si punio auto strujom. Slijepo ne vjerujem sowtware-u jer znam da griješi, znam da mi sigurno ne računa uštedu (smanjuje ju) jer ne zna koliko punim na sunce i to sam napisao.
Neka je procjena kriva u drugu stranu 20-30%, opet sve do sada napisano stoji.
Na kraju krajeva, nije teško izračunati te stvari. Cijena struje se zna, cijena benzina se zna, realne potrošnje razno raznih marki se znaju.
Što se isplativosti tiče, ušteda u odnosu na ICE auto sličnih performansi po prosječnim cijenama goriva za taj tjedan na području na kojem si punio auto strujom. Slijepo ne vjerujem sowtware-u jer znam da griješi, znam da mi sigurno ne računa uštedu (smanjuje ju) jer ne zna koliko punim na sunce i to sam napisao.
Neka je procjena kriva u drugu stranu 20-30%, opet sve do sada napisano stoji.
Na kraju krajeva, nije teško izračunati te stvari. Cijena struje se zna, cijena benzina se zna, realne potrošnje razno raznih marki se znaju.
Usporediti edge case tipa twingo like dvosjed kojeg ja osobno nikad nisam vidio u zivotu i leaf prve generacije nije ispravna usporedba to je jaje i banana usporedba...sarakuzza je napisao/la: 23 svi 2025, 13:49Još čekamo tebe da pogriješiš i to priznašstjepan je napisao/la: 22 svi 2025, 21:53 Em to ne mijenja prvu stvar što si bubnuo em kao što se vidi, niti pod razno ti ne pada na pamet priznati grešku već mijenjaš temu sa struje na plin iako je i dalje manje isplativo od BEVa ako ga možeš puniti doma, a vidim da ti se odbila i činjenica koju ti je napisao Zega....auto o kojem se priča je dno dna BEV ponude po pitanju tehnologije baterije.
Ušteda u odnosu na što? Kako slijepo vjeruješ softveru.
Ako hoces real life usporedbu onda moras koristiti realne podatke tipa vrh krivulje sa https://www.fuelly.com/car pa i tu ima mjesta pomicanju, grad ili mijesana?
Uz oprez https://www.fuelly.com/car/nissan/leaf/ ... ee/1127483

Ali recimo da se ballpark prosjecna usporedba za napraviti...
E da prosjecna usporedba znaci slicni auti po broju vrata, velicini, komforu, brzini/ubrzanju... ne usporedjivati mene na biciklu sa Ferrarijem...
Da doprimetnem ulja na vatru:
Imao sam prije Opel Corsu, u gradu je trošila 8-9 litara/100km.
Sad vozim XEV Yoyo, troši u prosjeku do 10kW/100km...
Punim vozilo po noćnoj tarifi doma pa se da lako izračunati ča je isplativije...
Da dodam, za ICE vozilo treba raditi i servis, a i troškovi registracije su bar 4puta veći...
Za Yoyo je veliki servis u biti samo promjena ulja u diferencijalu, ča sam platija na prvom servisu punih 45€.
Punim vozilo po noćnoj tarifi doma pa se da lako izračunati ča je isplativije...
Da dodam, za ICE vozilo treba raditi i servis, a i troškovi registracije su bar 4puta veći...
Za Yoyo je veliki servis u biti samo promjena ulja u diferencijalu, ča sam platija na prvom servisu punih 45€.
Dobro je to, jedan od mojih prvih auta (unic 45) je trosio 9-10...koma, kad je sestra sjela u njega onda je trosio 6-7...Istina meni je noga na gasu stalno bila do kraja i opet nije isaoPero je napisao/la: 23 svi 2025, 19:32 Da doprimetnem ulja na vatru:

Jbt, ko da si prošao učilište Andrej Plenković sa vrhunskim ocjenama.stjepan je napisao/la: 23 svi 2025, 15:53
Što se isplativosti tiče, ušteda u odnosu na ICE auto sličnih performansi po prosječnim cijenama goriva za taj tjedan na području na kojem si punio auto strujom.

Samo opušeno, kao što je netko napisao, baciti 50k eura na auto pa razmišljati o uštedi na gorivu je granična situacija.
Tko vrti leasing i nova auta njemu je gorivo zanemariva stavka, uzme best buy opremu/motor i vozi bez brige.
Excel igre i izračuni su zabava za sitnu boraniju.
Ja prošao sveučilište Andrej Plenković zato jer sam ti prenio definiciju i objašnjenje kako se računa ušteda koju sam ovdje prenio u brojkama?sarakuzza je napisao/la: 26 svi 2025, 11:38Jbt, ko da si prošao učilište Andrej Plenković sa vrhunskim ocjenama.stjepan je napisao/la: 23 svi 2025, 15:53
Što se isplativosti tiče, ušteda u odnosu na ICE auto sličnih performansi po prosječnim cijenama goriva za taj tjedan na području na kojem si punio auto strujom.
![]()
Samo opušeno, kao što je netko napisao, baciti 50k eura na auto pa razmišljati o uštedi na gorivu je granična situacija.
Tko vrti leasing i nova auta njemu je gorivo zanemariva stavka, uzme best buy opremu/motor i vozi bez brige.
Excel igre i izračuni su zabava za sitnu boraniju.
Što od napisanog točno ne štima i/ili nije točno i/ili bi trebalo biti drugačije?
Hoćemo uspoređivati uštedu na autima različitih performansi? Hoćemo uspoređivati auto od 50 konja sa autom od 300? Bi to bilo ok po tebi?
Hoćemo uspoređivati uštedu samo na jednoj cijeni goriva ili ćemo ako računamo u određenom intervalu računati naspram prosjeka u tom intervalu i vremenu punjenja struje?
Hoćemo li uspoređivati sa cijenom benzina bilo gdje u svijetu ili ćemo uspoređivati sa cijenom benzina na području gdje si punio i struju?
Što je to točno u tome "Andrej Plenković"?
Ako je išta iz sveučilišta "Andrej Plenković" to je onda izjava da je ušteda od 5k € u 3 godine zanemariva samo zato jer si platio 50k€ za auto.
Sno kao...10%, tko još gleda na "popust" od 10%.....10% je nebitno. Ekipa koja može potrošiti 50k €, ona ne gleda da dobije za svoj novac maksimalno što može, onda se praktički razbacuje novcem i ne pita za cijenu. Jesmo fakat došli do toga u ovim razgovorima?
I ok, 50k€ su bogataši koje boli kurac. Jesu 40k€ isto tako bogataši koje boli kurac? 30k? Gdje postaje bitno uštediti 10% ili 20%? Samo sirotinja pazi na novac?
Kad nemaš što pametno za napisati, onda niti nemoj, jer ovako: "meh nebitna ušteda" ispadaš blesav, a znam da to nisi. Ušteda postoji, ušteda je osjetna i to je to, pomirite se s tim. Slobodno hejtajte BEV-ove, ali ih barem hejtajte zbog objektivnih i stvarnih stvari. Recimo, kad idem na daleka putovanja moram stati svakih parsto kilometara i puniti 10-20 min. Slobodno reci: "to si ne želim priuštiti" i nitko ti neće reći niti "a". Tako je kako je za sada i dok ne bude bolje, u pravu si i imaš objektivan razlog za ne kupiti BEV-a.
Zašto ne koristiti te objektivne razloge već se spuštati na ovako glup nivo? Zašto bubati gluposti kad imate čvrsto tlo na kojem možete stajati i sa kojeg možete komentirati zašto za vas i vama slične nisu BEV-ovi?
Zato jer na konkretno pitanje daješ generalan odgovor.
Kako ti je tesla izračunala tvoju uštedu u aplikaciji.
Koji si joj input dao, koje parametre?
btw 8 godina za ROI mi nema smisla s obzirom na manjak slobode koji imam (sebi sam jako detaljno računao na skoro 30tkm godišnje, ali to je moje stanje, tebi je možda drukčije)
Volim brzu vožnju, autoputom nikad ne vozim ispod 150 (da da, psihić) i ne pristajem na kompromise u komforu.
To sam davno jasno rekao. Ali ove "uštede" kao neki hardcore argument ne prolaze.
Koji si joj input dao, koje parametre?
btw 8 godina za ROI mi nema smisla s obzirom na manjak slobode koji imam (sebi sam jako detaljno računao na skoro 30tkm godišnje, ali to je moje stanje, tebi je možda drukčije)
Volim brzu vožnju, autoputom nikad ne vozim ispod 150 (da da, psihić) i ne pristajem na kompromise u komforu.
To sam davno jasno rekao. Ali ove "uštede" kao neki hardcore argument ne prolaze.
Znači, napisao sam ti kako računaju (po njihovom opisu u aplikaciji), i onda sam ti još evo objasnio sa potpitanjima zašto je to normalno i očekivano. I ti i dalje ne čitaš i ne razumiješ.sarakuzza je napisao/la: 26 svi 2025, 15:15 Zato jer na konkretno pitanje daješ generalan odgovor.
Ne znam kaj bi ti reko stari moj....
Brojke iz Tesline apliakcije se lagano daju provjeriti od strane svakog vlasnika. Odeš na net, pogledaš koliko u prosjeku troši auto sa slične veličine i sa sličnom snagom (dakle usporediva ubrzanja i sl.), pogledaš koliku si kilometražu prošao i usporediš brojeve koje si potrošio na struju sa brojevima koje bi potrošio na bengu, samo se moraš jebavati i tražiti cijene benzina u trenucima kad si punio auto na području na kojem si punio.
I da bi vlasnici provjerili brojke, ne moraju zapisivati na papirić. Mogu si instalirati aplikaciju kao ja i imati svaku pojedinost svake vožnje.
Npr:

I to je samo maleni djelić onoga što mogu iz te vožnje izvaditi. Tesla nema niti teoretske šanse da laže za išta po tom pitanju. Previše je tu informacija koje oni NE kontroliraju ili koje se daju izmjeriti vlastoručno kako bi se provjerila točnost ostalih podataka.
Ako je tebi ROI od 8 godina neprihvatljiv, to je tvoja stvar koja i dalje ne mijenja ništa gore napisano. BEV štedi vlasniku lovu, i štedi mu ju osjetno. Cijena zamjene baterije je zbog toga i te kako isplativa.
Nije to niti hardcore niti softcore argument. To je objektivna činjenica koja je nekome bitna a nekome nije. Eto, tebi nije. Gledajući koliko i što ljudi rade da dobiju 20-30% popusta u nekom dućanu na neku nebitnu cifru, rekao bih da si u debeloj manjini.
Molim te referiraj me na post gdje si objasnio kako je izračunao tvoju uštedu u dolar.
Čitaj gore, par postova iznad, quote-ao si ga....
Misliš na AP odgovor?
Ne budi smiješan.
Kako ti je tesla izračunala uštedu. Koji je motor i auto u usporedbi?
4.2 V8 audi?
1.2 tdi a2?
kontaš?
Ne budi smiješan.
Kako ti je tesla izračunala uštedu. Koji je motor i auto u usporedbi?
4.2 V8 audi?
1.2 tdi a2?
kontaš?
Auto sličnih performansi. Koji od ta dva ima sličnu snagu kao moj MY LR? Kontaš?
Performansi u ubzranju, lateralnoj sili, nurburgring hotlap, 0-100-0, možda performanse klimatizacije ili domet sa jednim tankom/punjenjem?
Pitam te konkretno, kako računa uštedu, koji je input.
Ako nema nikakav input onda reci "ne znam", to je neki blackbox, vilinska prašina, buzz word i bit će sve jasno.
Pitam te konkretno, kako računa uštedu, koji je input.
Ako nema nikakav input onda reci "ne znam", to je neki blackbox, vilinska prašina, buzz word i bit će sve jasno.
Napisano ti je. "Auto sličnih performansi". Koji od ta dva ima sličnu snagu kao moj MY LR? Kontaš?
Isto tako ti je napisano:
K tome, u mom izračunu app uopće ne uzima u obzir solare, tako da je ustvari konzervativan i da daje pre MALE brojke.
Isto tako ti je napisano:
Uopće ne treba biti točno u cent. Može biti krivo izračunato i 20-30%, i dalje sve napisano stoji, i dalje imaš uštedu. Pitanje je samo da li ti je par tisuća eura godišnje bitno ili nije. Tebi nije, meni je, ja znam što napraviti sa tim novcem da si povećam kvalitetu života.Neka je procjena kriva u drugu stranu 20-30%, opet sve do sada napisano stoji.
K tome, u mom izračunu app uopće ne uzima u obzir solare, tako da je ustvari konzervativan i da daje pre MALE brojke.