Stirling motori

Ostali dijelovi
timon

Post Postao/la timon »

UUuuu. Ovaj liquid piston dizajn mi je dao toliko dobrih ideja. Sad, kad bi znao koja rdna tekucina bi bila najbolja za takvo sto. Neko ulje a da je sto rijeđe i da isparava na sto visoj temperaturi. Za regenerator "spuzva" od sto tanje aluminijske zice poput one celicne za pranje suđa. Jedino sto komplicira su one pumpe za pumpanje tekucine. Trebale bi stvarati dovoljan tlak da se tekucina moze rasprskivatu u dovoljno fine kapljice, ali ne toliko da ode u prasinu.
solarstorm
Post Postao/la solarstorm »

tekućina možda neki antifriz a regenerator je najbolji od bakra, jer bakar najbrže vodi toplinu, aluminij ima veći top.kapacitet ali je slabiji vodić topline a kod regeneratora je najbitnije da što lakše prima i daje toplinu
bakar definitivno :palac:
north

Post Postao/la north »

a na koju foru planirate to sprovest u koristan rad nije problem naterat medij da se krece kako izvest da on i obavlja radnju
timon

Post Postao/la timon »

Ako koristis preveliki regenerator, dobijes puno mrtvog prostora koji rusi ucinkovitost motora. Treba ti materijal sa sto vecom povrsinom i sto vecim toplinskim kapacitetom a da zaprima sto manji volumen radnog plina. Da znam, jedno drugo iskljucuje. Dakle, ako se uzme tanka aluminijska zica ili strugotina, ne treba velika vodljivost jer je debljina materijala kroz koji treba prodrijeti toplina mala. Sa druge strane, ista kolicina aluminija ce moci preuzeti vecu kolicinu topline naspram bakra, te ce stupanj reganeracije biti veci, dakle i ucinkovitost. Tu treba gledati da kolicina mrtvog prostora u regeneratoru bude sto manja, jer rusi ucinkovitost, ali i ne napraviti presitne pore za prolazak plina jer onda dobijes prevelik otpor strujanja plina.
solarstorm

tu treba naći kompromis jer ako imaš veći kompresijski omjer dovoljna je manja regeneracija.. mislim da će se u praksi pokazati kaj je bolje. i aluminij je rjeđi specifično od bakra, pa za isti volumen imaš manju masu i manji kapacitet.. ja mislim da je bakar bolje rješenje..
timon

Post Postao/la timon »

Do koje temperature drzi silikonsko ulje? Temperatura vruceg kraja bi trebala biti 150°C ili vise tako da dobijes najmanje 100°C razlike između hladnog i vruceg kraja. Malo je bed sto se stirling sa tekucim klipovima moze upotrebljavati samo kao stacionarni. Vidio sam na YouTube da su slagali stirlingove traktore na drva. Koliko je cool to? :) Vozis se po sumi i selu i nikad se ne bojis da ces ostati bez goriva. Uvjek se nađe suhih grana.
north

Post Postao/la north »

pravi koji su u prodaji njima je vruci kraj je na nekakvih 750 c
timon

Post Postao/la timon »

Iiiii! :oops: To je malo previse. Pogotovo za one pogonjene solarnom energijom. Meni su interesantni oni sa niskom razlikom temperature. Nisu toliko komplicirani i ne zahtjevaju egzoticne, skupe i tesko dobavljive materijale.
solarstorm

pradlažem okupljanje tima za samogradnju solarne stirling mikro elektrane. cilj dobiti struju 10x jeftinije od fotonaponskih ćelija
normalno to se može samo za snage 1kw+, ali možemo početi s manjim prototipom.
Drago-Zg

Post Postao/la Drago-Zg »

inch

Post Postao/la inch »

solarstorm je napisao/la:pradlažem okupljanje tima za samogradnju solarne stirling mikro elektrane. cilj dobiti struju 10x jeftinije od fotonaponskih ćelija
ako to dobiješ svaka ti čast jer FN ima koeficijent korisnosti oko 10-15% (ispravite me ako sam u krivu) a ti sa toplinskim strojem male toplinske razlike (vidi, 2 zakon termodinamike) ako dobiješ 20% si prešibao FN (pod uvjetom da je cijena kwh niža) :roll:
solarstorm

inch je napisao/la:
solarstorm je napisao/la:pradlažem okupljanje tima za samogradnju solarne stirling mikro elektrane. cilj dobiti struju 10x jeftinije od fotonaponskih ćelija
ako to dobiješ svaka ti čast jer FN ima koeficijent korisnosti oko 10-15% (ispravite me ako sam u krivu) a ti sa toplinskim strojem male toplinske razlike (vidi, 2 zakon termodinamike) ako dobiješ 20% si prešibao FN (pod uvjetom da je cijena kwh niža) :roll:
s toplinskim strojem računam na iskoristivost manju od 10%.. cilj nije veća iskoristivost nego jeftinija energija
inch

Post Postao/la inch »

solarstorm je napisao/la:s toplinskim strojem računam na iskoristivost manju od 10%.. cilj nije veća iskoristivost nego jeftinija energija
možeš ti imati i teoretsku iskoristivost pa i više od toga ako se griješ sa otpadnom toplinom...razumijem te što hoćeš reći, probaj sastaviti motor i načini računicu.
windman
Kontakt:

Post Postao/la windman »

evo par slika

slika

slika
Odgovori

Natrag na “Ostalo”