Zašto ljudi kupuju prevelike aute?

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
Petar

Post Postao/la Petar »

@ debeli- Aptera je lijepo izvedena samo što je dimenzijama velika kao i auto. Za dvosjed takvih karakteristika bi uzeo Westfield 7 u kitu stavio elektromotor i baterije.
@ pkristo- Rijetko nam treba 4x4 ili povišeno podvozje to je istina, ali na Twingu su mi svakih 30tkm odlazili ležajevi amortizera i počeli klokotat ko ludi tako da želim malo jače podvozje. Naravno da sam kupio Hondu Jazz ne bi imao tih problema, ali Jazz košta oho-ho.
Žena mi radi u Klani gdje zna biti snijega, odem u Lokve ili SLO i živim na Grobinštini gdje bih bio puno komotniji-sigurniji s 4x4, također je istina da sam dosada sve to radio s Twingom i obaveznim zimskim gumama.
Petar

Post Postao/la Petar »

Aptera mi je prevelika, više mi se sviđa Carver one.
Uglavnom zbog manjih dimenzija Carver mi je simpatičniji, iako mu je mana ta hidraulika što ga izravnava, a i uvijek sam zamišljao 2 kotača sprijeda 1 iza.
fusher

Post Postao/la fusher »

klepam aute pa da nešto kažem....
ovo je balkan. čak i traktori su predimenzionirani u usporedbi s potrebom.
moje uvjerenje je polovan auto
-jeftiniji (od same kupnje do djelova i održavanje)
- mogu se odabrati modeli koji su već nekoliko godina isprobani u praksi, točno znajući pluseve i minuse, potrošnju (novi modeli mogu biti fiasko)
-ne stvara se 1200 kila otpada
-neugledniji, nisu zanimljivi poštenjačinama

ali
ljudska taština čini svoje...
a kapitalizam tjera da se kupuju nepotrebne stvari novcem kojeg nemamo...
Petar

Post Postao/la Petar »

Fusheru sve si točno naveo.
Tako meni kolega vozi Scenica iz 1996. i čudi se meni kad kažem da razmišljam zamijeniti Twingo iz 2003. s novim autom.
Mogli bismo kao Ameri voziti neki Ford iz 68. ili Dodge iz 73. samo što bi kod nas to bio Ritmo iz 84. ili Golf iz 79.
Naravno ono oko čega smo se mi okupili na forumu su e-vozila tako da prerada nekog starijeg vozila na benzin ili dizel u e-vozilo predstavlja najbolje rješenje.
Imamo svjetle primjere na forumu.
Stoputa smo raspravljali koji je auto idealan za preradu, praktički je to svaki auto.
fusher

Post Postao/la fusher »

realno, twingo je renaultov najbolje pogođen auto poslje R4...
a što se tiče prerade na elektro, u svakom slučaju bi trebalo birati auto s manje kila i s robusnijom i jednostavnijom mehanikom postroja, vilice, amorti, glavčine, zglobovi....
kilaža akumulatora nije još u klasi perolaka, a gradske ceste su u rangu šumskog makadama..
Prof. Baltazar

Post Postao/la Prof. Baltazar »

Nije jedini, ali je kljucan razlog: ljudi kupuju (prevelike) aute zato sto nisu kazneno odgovorni ako pregaze dijete kad ono istrci na cestu. "Kocio je, vozio je primjerenom brzinom" uzima se za dovoljno dobro opravdanje, a to sto je vozio stroj od 1300 kg da bi otisao na posao - to se smatra prihvatljivim.

U antickoj Grckoj Sokrat je korio neke ljude da "nisu bolji od obicnih zena", u SAD-u prije 200 godina je bilo normalno svog roba poslati po caj i kekse, a danas je normalno da ljudi ne snose ali bas nikakvu odgovornost za to sto se vozikaju po gradu u smrtonosnim strojevima.

Vremena se mijenjaju pa ce neke buduce generacije na sva ti primjera gledati s jednakom grozom - necemo trebati cekati stoljecima.
inch

Post Postao/la inch »

udobnost. (dali stvarna ili subjektivna, nebitno)
GRUNF1

Post Postao/la GRUNF1 »

Ljudi kupuju velike aute jer nema malih i jeftinih koji malo troše i za koje je registracija jeftina. Namjerno nam to rade.
sirius

Post Postao/la sirius »

GRUNF1 je napisao/la:Ljudi kupuju velike aute jer nema malih i jeftinih koji malo troše i za koje je registracija jeftina. Namjerno nam to rade.
I još nešto sam više puta čuo......radije za te novce kupim pravi (čitaj veći) auto. Ljudi računaju da bi manji auto trebao manje koštati. Pa cijena može biti manja, ali pretpostavljam da može samo radi manje materijala. Utrošeni sati rada su vjerojatno podjednaki ako je ista oprema u pitanju. Trebali bi biti i manji i jednostavniji. Dok sam radio kao automehaničar radije sam popravljao veće automobile. Veći automobili u pravilu imaju više prostora za rad. Naravno, zadnjih godina i ja kužim da je bez veze voziti se na posao autom od 1,5-2 tone. Za osobni prijevoz bi bilo dovoljno vozilo od par stotina kg, pa nek je i s motorom na fosilna goriva, ali bi moglo puno manje trošiti i biti puno lakše. Gledam po motociklima. Već od 250-500ccm lijepo vuku. Za ravnicu bi bilo dosta i 250ccm. Samo nemamo još volje i svijesti za to.
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

sve sto sam gore pročitao stoji,ima svega, ali moje mišljenje da ljudi kupuju velike aute u velikoj većini slučaja isključivo zato jer je vožnja u velikom autu jednostavno daleko bolja po svemu !
naravno ima likova koji to koriste u neke druge svrhe ali to je manjina.
ja bih rekao da je problem u nekima koji su škrti dati koju litricu goriva više i voziti se daleko sigurnije i udobnije nego u nekakvom uniću i lagati sam sebi da mu troši 5lit.
jako puno ljudi misli da je veliki auto nepodnošljiv trošak i ustvari nikada nisu vozili veći auto i zapravo neznaju kakva je to razlika.
evo navest ću par razlika mojih dviju 5-ica (prije prerade na el.) auti su sličnih godišta .
Renault 5 1.1 benzin
BMW 5-ica 2.0 plin
-udobnost,renault je nema,bmw lađa.
-buka, renault podnošljiv do 60kmh,bmw ,može telefoniranje pri 160kmh.
-kočenje,renault ko bicikl naspram bmw-a koji se ukopa na mijestu,o sili koja je potrebna za stiskanje pedale kočenja da ne govorim.
-gepek,razni pretinci,prostor za putnike...neusporedivo.
-mjenjač,renaultov je visine pola metra i vrlo bučan,neprecizan i ružan sa kuplungom kojem cvili sajla,bmw-ov visine samo ručice bešuman i precizan,odvajanje hidraulično mekano i lagano.
-sjedala....ne treba opisivati.
-pretjecanje...ne treba opisivati.
-sigurnost ,......
-materijali unutrašnjosti..dva različita svijeta.

-max. brzina renault 150, bmw 210kmh
-potrošnja grad,renault 8lit. benzina,bmw 14lit plina , na otvorenoj cesti razlika ide drastično u korist većeg auta .
u svakom slučaju razlika je drastična u svemu i moja preporuka je uvijek veći auto.
riba

Post Postao/la riba »

Da, ali fulao si najbitnije - renault košta 500e a bmw 40000e.

Nije svakome stalo do udobnosti, ne mora svatko voziti preko 150 na sat, itd.

Koliko će koštati gume za bmw-a, koliko će koštati reparacija mjenjača...
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

riba je napisao/la:Da, ali fulao si najbitnije - renault košta 500e a bmw 40000e.

Nije svakome stalo do udobnosti, ne mora svatko voziti preko 150 na sat, itd.

Koliko će koštati gume za bmw-a, koliko će koštati reparacija mjenjača...
misliš da bmw iz 90g. košta 40000e ?
do udobnosti nije svakome stalo ali je lijepo izaći iz auta nakon duže vožnje odmoran.
ne mora svatko voziti 150 ali mali auto već na 100 vrišti.
gume....13" oko 50e komad, 15" oko 70e kom. i nije nekakva cifra jednom u 5 godina.
reparaciju mjenjača vjerovatno nećeš imati ni na malom ni na velikom autu ako ga normalno voziš samo za vrijeme korištenja imat ćeš loš ili jako dobar mjenjač.
riba

Post Postao/la riba »

Ok, mislio sam da govoriš o novom bmwu. Za njega su gume i svo održavanje drastično skuplje.

Mislim treba naći kompromis, ne mora biti neki totalno krš, no ako se na neki način želi štediti, mali auto za kratke ture ne mora biti nešto preudoban.
Znaš i sam jer radiš električnu peticu :palac:
z.1

Post Postao/la z.1 »

Imao sam svakakvih auta, do sada preko 40, i mogu reć da po mom mišljenju mali auto ne pruža što i veliki. Ljubitelj sam svakako ovih većih, trenutno imam Grand Cherokee i Mondeo karavan koji vozi supruga, ali ne volim velike aute da bi njima nekog plašio ili gazio kako se ovdje navodi, nego mi treba zbog udobnog prijevoza, naše dvije curice i moje treće velike, a recite mi gdje da ih smjestim u npr. Twingo? Osim toga treba mi i za vući plovila, kojih vadim na slipu-strmom usponu iz mora koji je često klizav, često sa jednim kotačima na mokrom, znači treba mi pogon na 4, koji mi služi i za prijevoz kćerke u Austriju za zimskih mjeseci kada je sve pod snijegom. A šta se tiče potrošnje, to je po meni jedna i jedina mana većeg auta pogotovo terenca. Ali zato je sada tu E-bike, a za zimu moram spremit nešto za na posao i prijevoz samo sebe, e to može i mali auto, ali ovo ostalo nikako ne može. A cijene dijelova normalno da su veće, gume su skoro 1000 eura, ali sve se plaća, pa tako i to.
deadfall

Post Postao/la deadfall »

Nekupuju svi velike aute, samo zato da bi susjedu pokazali da imaju velikog ili da nadomijeste razliku u gaćama.

Ima normalno ljudi koji imaju kuću i okućnicu i normalno da treba auto biti veći od twinga jer kak ćeš nekog vraga u njega strpati kada neide ?

Prevoziš 5 ljudi i još imaš neke stvari i šta onda kako ćeš to utrpati u twingo koji prima 4 ljudi ?

Kada budete imali potrebu strpati u auto više od dvije konzumove vrećice onda ćete znati razliku između velikog i malog auta pogotovo ako imate u kući 5 osoba. Muž, žena i dvoje ili troje djece plus stvari ?

Vozio sam veliki i mali auto, razlika između velikog i malog auta je čak 1m i bome se primjećuje razlika i veliki nedostatak malog auta.

Na prvom mijestu je naravno udobnost, no kako vama nije bitno jel neudobno kao da sijedite na drvenom stolcu po neravnim cestama i tako narednih 2-3h vožnje gdje stradavaju bubrezi i kičma, to ćemo preskočiti idemo dalje.

U malom autu jedva da stanu 4 ljudi, peta osoba mora ići piješice nadam se da nećete jednog dana upravo vi biti ti koji će morati ići piješice, reći ćemo nije ni to neka tlaka ispaštati.

Kada se dogodi prometna nezgoda u većini slučajeva najgorije prođu oni u malom autu i to čak nerijetko s smrtnim posljedicama. Jel uredu žrtvovati mali auto za nečiji život ? Ma nije ni to čak bitno, rekli biste.
Pogledajte još jednom nacap video test sudara twingo.

http://www.youtube.com/watch?v=ncC3JHNQvZo

I ko kaže da se twingo nemože prevrnuti za razliku od SUV vozila i to u sudaru drugog malo većeg auta ?

http://www.24sata.hr/reporteri/alfom-na ... -bok-58881

Hvala lijepa na prijedlozima i komentarima, no ja se više brinem o svome životu i zdravlju da nekažem i o udobnosti. Upravo sam vlasnik manjeg auta i zbilja fali unutra itekako prostora i primjećuje se ogromni nedostaci naspram većeg auta. Doduše hvala Bogu što se tiće nacap-a vozim auto malo bolje kvalitete no što može ponuditi ovaj twingo tako da se toliko nebrinem, ali i dalje ostaje nedostatak što ima premalo mijesta.
Tako da idući auto će svakako biti veći nego što trenutno posijedujem kako nebi trebao nonstop žicati nekoga ko ima malo veći auto da mi neš prevozi, jer u mojem nema toliko mijesta koliko zaista meni treba.
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”