Codex Alimentarius ? Jel znate nešto o tome ?

Povežimo se u oblikovanju održivog života
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

<embed src="http://www.youtube.com/v/JwWxHL5pbik?rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed>

Ima 6 dijelova
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

E sad mene zanima jedna stvar u tome svemu....jeli elita ima neki drugi izvor hrane ili bolje rečeno da li postoje negdje nekakva polja na kojima se uzgaja "normalna" hrana a nije za široku potrošnju. Jer ako jedu isto kao i "mi" onda ne vidim smisao... 8) mislim da bi to bio dobar posao za istraživačkog novinara... ;)
Petar

Post Postao/la Petar »

Najbolje rješenje je ovo, samo treba doći do toga.
EV šta ti misliš?
Probaj ovo proslijedit na forum Zemljanima.
http://niejedzenie.info/english/text/lswf.pdf
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Petar je napisao/la:Najbolje rješenje je ovo, samo treba doći do toga.
EV šta ti misliš?
Probaj ovo proslijedit na forum Zemljanima.
http://niejedzenie.info/english/text/lswf.pdf
Kaj bi mi s time na forumu za organski uzgoj i vegetarijansku prehranu :D
Mi smo duhovna i materijalna bića
Hrana neće biti potrebna samo ako evoluiramo u čista duhovna
dmeter

Post Postao/la dmeter »

Daddy_o7 je napisao/la:E sad mene zanima jedna stvar u tome svemu....jeli elita ima neki drugi izvor hrane ili bolje rečeno da li postoje negdje nekakva polja na kojima se uzgaja "normalna" hrana a nije za široku potrošnju. Jer ako jedu isto kao i "mi" onda ne vidim smisao... 8) mislim da bi to bio dobar posao za istraživačkog novinara... ;)
Postoje,čist primjer su obronci Etne gdje poloprivrednici bez problema ekološki uzgajaju voče i povrče koje je nevjerovatno ukusno, i koje prodaju večinom London,Paris,Berlin,Sjever italije i normalno Holandija vjerovatno se dalje roba distriburia po Evropi. svakodnevno se odvozi 4-5 miljona eura robe sa omjerom 50% sjever Italije 50% gore navedeni gradovi.Kako sam uspija shvatit Glavni kupci su London,Berlin,Holandija
cijene su astronomske na kraju lanca 2-4 eura se pretvaraju u 15-20 do astronomskih 40 Eura kg voča povrča.Ko voli neka izvoli

The largest concentration of consumers buying organic products is in the northern regions of Italy, where the industrial and economic structure is stronger. Most of the organic products are in the southern part of the country.
debeli
Kontakt:

Post Postao/la debeli »

Imam rodbinu u Trstu i baš su to pričali.

Njihovo prijatelji bili na izletu u tom području i kažu da su jeli izuzetno ukusno povrće, koje se nikako ne može usporediti sa onim iz dučana po Trstu.
Daddy_o7

Post Postao/la Daddy_o7 »

E to su dobre informacije...nadam se da nisu i oni genetski modificirani da imaju izvrstan okus...svašta je danas moguće... 8) imam jednog znanca čiji roditeji na Rabu imaju taj pomidor koji raste iz sjemenki roditelja, dakle ne mora kupovati svaki put novi nego samo posadi sjemenke plodova i tako godinama...eh sada to samo treba sačuvati.... :?
turbo

Post Postao/la turbo »

Što kada sjeme oboli,a to se dogodi kad-tad,npr. nakon cca 10 godina?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

turbo je napisao/la:Što kada sjeme oboli,a to se dogodi kad-tad,npr. nakon cca 10 godina?
Sjeme kukuruza sam dobio od 80 godišnjaka koji ga je uzgajao cijeli život, kao i njegov otac i djed
I meni uspijeva bez problema, samo za sjeme odvajam najbolje primjerke
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Dajte decki nemojte ipak je to samo paranoja (Hal na temi o zakopanom kontejneru sa sjemenom) najvise me se dojmio ovaj video koji je EV stavio na prosloj stranici...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

zega je napisao/la:Dajte decki nemojte ipak je to samo paranoja (Hal na temi o zakopanom kontejneru sa sjemenom) najvise me se dojmio ovaj video koji je EV stavio na prosloj stranici...
Danas je u emisiji Plodovi zemlje: http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=205

bila tema o novim obavezama poljoprivrednika, od sada se mora voditi brdo papirologije ako želiš poticaje i da ne popiješ kaznu
Npr. mora se navesti točan datum, faza u kojoj se biljka nalazi i kojim se otrovom tretirala i u kojoj mjeri
I sve to za dobrobit i zaštitu nas potrošača..moš' mislit!
Da je njima važno naše zdravlje, kemije se nebi ni proizvodile
Luđaci!! :heb:

Sve to treba najurit motikama kao što kaže Aleksić na prethodnoj stranici :D
pkristo
Kontakt:

GMO

Post Postao/la pkristo »

slika
Evo zgodnog vodiča za proizvodnju GMO hrane, by Monsanto (tko veći stručnjak od njih?): http://www.popsci.com/science/article/2 ... ified-seed
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Ima jos, ubojice i lazovi ovaj video ih veoma efikasno diskreditira...
<embed src="http://www.youtube.com/v/fubrjBdWLEM?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>

Pobili su doslovno hrpu ljudi u gradicu u USA, i prosli samo sa 700 miliona$ odstete...
To nije njihov novac, to nisu ni osjetili (vlasnici su vjerovatno iste godine sebi isplatili milonske bonuse svejedno), a serijal je veoma zanimljiv jer mislis da su sve studije stetnosti napravljene-BRUS
Siledjije i dok se ne uvede kaznena odgovornost za vlasnike i znanstvenike umocene u to, i svjesne toga sto rade (a pronasli su internu dokumentaciju koja pokazuje da su bili svijesni svega sto su cinili, ali tu to ZATASKAVALI!!) nece tu bit reda!
Ubijaju ljude i prolaze sa kikiriki kaznama...
Ljudi koji su cijelo desetljece lovom financirali falsificirani unaprijed odredjeni "znanstveni rad" i koristili masni "cherrypicking" gdje su lagali da je dioxin koristan :shock: ljudima, naravno sada je to apsurdno ali s vremenom se sve otkrije, ali opet problem, i to su znali i svjesno su trovali ljude!
Ti njima vjerujes?
tomislav
Kontakt:

Post Postao/la tomislav »

Već i svjetske vođe vide da je sve otišlo kvragu zato sklanjaju zdravo sjemenje u Svalbard. http://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_Vault
pkristo
Kontakt:

Monsanto

Post Postao/la pkristo »

zega je napisao/la:Ti njima vjerujes?
Monsantu? Ma ne. Oni su primjer pokvarenosti i problema ovog Svijeta. "Root of all Evil" na neki način. Problem je što korporacije sve više postaju moćnije od država jer imaju više novca i mogu poslovati po cijelom Svijetu - to ne mogu ni najmoćnije države, uključujući onu u kojoj si sad. Tipičan primjer koji se veže uz Monsanto je gdje kupe zemlju pored neke farme pa za par godina tuže farmera jer se okoristio (putem oprašivanja) genetskim kodom s njihovih biljaka, tražeći pritom ogromne odštete koje ovaj ne može platiti. Nakon parnice (koju njihov skupi, ali efikasni odvjetnički tim uvijek dobije) čovjek je prisiljen prodati im farmu. Cilj Monsanta (i sličnih korporacija) je da jednog dana nema više malih farmera i da sav genetski kod sjemenja koje se koristi za hranu bude u njihovim rukama. Dobra knjiga o tome bi trebala biti "Seeds of destruction":
http://www.amazon.com/Seeds-Destruction ... 0973714727
Odgovori

Natrag na “Povezivanje”