Biomasa kao izvor energije

Ostali dijelovi
m2

Post Postao/la m2 »

EV je napisao/la:
turbo je napisao/la:Pa odi u šumu i vidi što sve možeš naći na/u tlu :),čisti humus,nastao pretežito od samih stabala.A pošto drvo ne daje neke plodove(zanemarivo u odnosu na masu stabla),ni ne treba mu mnogo minerala,jer građeni materijal drva je celuloza koja nastaje od glukoze koja pak nastaje samo od tri elementa:H2O,CO2 i svjetlosna energija.
Ovisno o vrsti drva, ono se sastoji od 50-55% celuloze,
15-25% hemiceluloze (drvnih polioza) i
20-30% lignina, uz manju količinu mineralnih i akcesornih tvari.
Iako osnovnih elementa ima u izobilju, bojim se da posumljavanje nije dovoljno
Imamo nekog sa sumarskog faxa?
Sepp Holzer "Poljodjelac buntovnik"
pročitao ovo ljeto ima dosta stvari o šumama - isplati se pročitati
MalaZelena
Kontakt:

Post Postao/la MalaZelena »

m2 je napisao/la:Sepp Holzer "Poljodjelac buntovnik"
Imaš je možda u elektronskom obliku? :)
pkristo
Kontakt:

Permakultura

Post Postao/la pkristo »

U stvari nije (uvijek) točno da rast biljaka iscrpljuje zemlju. Dapače, rast biljaka privlači brojne životinjske vrste, mikroorganizme i gljivice koje obogaćuju (gnoje) zemlju i bez kojih bi se sve skupa pretvorilo u pustinju. Šuma je dobar primjer održivog eko sustava koji je poslužio za razvoj novog pokreta - permakulture. Radi se o tome da osim vode, CO2 i Sunca (to je sve što je potrebno za biomasu) treba saditi i biljke koje će hvatati i dušik iz zraka, pa nije potrebno gnojiti. Obično sve počinje izgradnjom bazena i kanala za vodu kako kišnica ne bi otjecala nego bi služila za rast biljaka. Na taj način nema ni umjetnog zalijevanja! Geoff Lawton (osnivač Permaculture Instituta i vjerojatno najveći stručnjak na tom polju) ima već puno projekata iza sebe i toplo preporučam brojne dokumentarce (npr. http://www.youtube.com/watch?v=4S6kTlz6Mk4) koje je objavio na tu temu. Osnovna ideja je stvaranje održive okoline za proizvodnju hrane gdje se sav rad (nakon početnog osmišljavanja i izgradnje) svodi na branje plodova. Link na wikiju je http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture . Zanimljiv je primjer gdje je Lawton dio pustinje u Jordanu pretvorio u vrlo plodnu oazu i to 2 km od Mrtvog mora. Evo još par linkova za one koji su se zagrijali:
http://www.youtube.com/watch?v=q_Hfxeh3t6I&NR=1
http://permaculture.org.au
http://www.permacultureplanet.com
A kad je u pitanju isključivo proizvodnja biomase, na pamet mi pada industrijska konoplja koja raste 4 puta brže od drvne mase. Nekad su ju seljaci sadili tamo gdje je zemlja iscrpljena da se povrati jer ima jako dubok korijen i rahli zamlju i obogaćuje ju privlačenjem biološke raznolikosti. Mislim da je problem što mi razmišljamo o biljkama na način koji nam je naftna industrija nametnula u zadnjih 50-ak godina (zaori zemlju traktorom kojeg pogoni nafta, ubaci umjetno gnojivo na bazi nafte, zasadi svoju GMO biljku, proglasi sve ostale biljke korovom i špricaj pesticidima i herbicidima na bazi nafte...), a u takvom monokulturnom okruženju brzo dođe do neravnoteže i pojave nametnika specijaliziranog za jednu biljku - onu koju sadimo. A biljke postoje na Zemlji puno duže od nas!
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Re: Permakultura

Post Postao/la Ogi »

pkristo je napisao/la:U stvari nije (uvijek) točno da rast biljaka iscrpljuje zemlju. Dapače, rast biljaka privlači brojne životinjske vrste, mikroorganizme i gljivice koje obogaćuju (gnoje) zemlju i bez kojih bi se sve skupa pretvorilo u pustinju.
Šuma je dobar primjer održivog eko sustava koji je poslužio za razvoj novog pokreta - permakulture.
Dugorocno gledano biljke vracaju plodnost zemlji na nacin koji si opisao
Ali sa zemlje se ne smije odnosit nista osim ploda
U slucaju sume to je kesten ili zir a ne cijela stabla ili cijela suma
Mislim da ce u protivnom plodnost zemlje biti sve manja i na kraju dovoljno brzo posumljavanje vise nece biti moguce

Imali smo vec ovaj video na forumu ali bas pase uz temu
Mene brine upravo takvo intezivno unistavanje suma sa pricom o obnovljivoj biomasi i odrzivom gospodarenju posumljavanjem

<embed src="http://www.youtube.com/v/pdXo-jU-IBI?fs=1&hl=hr_HR" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed>
pkristo
Kontakt:

Šume

Post Postao/la pkristo »

A gle, ovo izgleda strašno. Podsjeća na terminatora, samo je glazba veselija. I znamo svi gdje je najveći problem: Amazonska prašuma. Pa ipak sve što je otišlo je celuloza/hemiceluloza/lignin - dakle CO2 + voda + energija Sunca. No održivo gospodarenje šumom je moguće. Samo se možemo nadati da će netko korporacijama stati na put i ograničiti im uništavanje šuma dok nam "Big Yellow Taxi" ne postane himna. Da to je ona "They took all the trees
And put them in a tree museum
And they charged all the people
A dollar and a half just to see 'em
Don't it always seem to go
That you don't know what you've got
Till it's gone
They paved paradise
And put up a parking lot.".
Osobno vjerujem da ima sve više i više ljudi koji vjeruju u održivost i očuvanje okoliša. Siteova kao ovaj Artasov ima sve više, hvala Bogu. To mi daje nadu da ima sve više ljudi koji ne vjeruju samo u iscrpljivanje resursa (dakle auti od željeza koje moramo najvećim dijelom rudariti, a i kad recikliramo opet trošimo fosilna goriva za taljenje - za više informacija pročitati odličan članak o željezu na http://en.wikipedia.org/wiki/Iron gdje se vidi kako taljenje željeza proizvodi CO2; te rak rana naše civilizacije - nafta, na koju pogonimo svu tu željezariju) nego u održivost i očuvanje okoliša. Električna vozila, auti od biokompozita, organske solarne ćelije (http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_solar_cell), organske baterije (http://www.kxan.com/dpp/news/scientific ... ough-at-ut) nude mogućnost održivog života - ne i garanciju kao što tvoj primjer sječe prašume pokazuje. Ali ipak se može i oko toga smo se svi i našli ovdje, zar ne?
dmeter

Post Postao/la dmeter »

EV je napisao/la:Imali smo vec ovaj video na forumu ali bas pase uz temu
Mene brine upravo takvo intezivno unistavanje suma sa pricom o obnovljivoj biomasi i odrzivom gospodarenju posumljavanjem
Ovo je jedini pravilan način sječe šume,golosječa.
Golosječa pomlađuje šumu i kreče novi ciklus,sjeme,mladica,stabla šuma.
Opasno je jedino ako je šuma prastara i nije u stanju sama proizvest zdravo sjeme tada treba dodatno bacati sjeme stabala .
malus

Post Postao/la malus »

dmeter je napisao/la:
EV je napisao/la:Imali smo vec ovaj video na forumu ali bas pase uz temu
Ovo je jedini pravilan način sječe šume,golosječa.
Golosječa pomlađuje šumu i kreče novi ciklus,sjeme,mladica,stabla šuma.
Opasno je jedino ako je šuma prastara i nije u stanju sama proizvest zdravo sjeme tada treba dodatno bacati sjeme stabala .

Mislim da ljudi u principu ne znaju skoro ništa o kompleksnosti biljnog svijeta, te o bezbrojnim međuovisnostima šumskog koglomerata biljaka, gljiva, praživotinja.... Misliti da znamo, samo zato što smo razradili linearan sustav uzgoja nekoliko tipova žitarica, samo prokazuje našu oholost.

U knjizi http://books.google.hr/books?id=NPI8_-o ... &q&f=false Mycelium running PaulStamets navodi rezultate nekih istraživanja po kojima u određenim klimatskim uvijetima nakon prve golosječe, kvalitet i prirast drva opada do razine da se teća golosječa skoro i ne isplati. Sve to i utječe na cijenu koncesija, koju plaćaju tvrtke koje se bave sječom, ona je jeftinija ako je šuma već prošla jedno ili dvije golosječe.

Naravno da sve ovo ovisi o tlu, tako će na črnozemu puno sporije se pojaviti ovi faktori zamora tla, nego primjerice na američkom Stijenjaku, ali činjenice su tu i kad čovjek malo razmisli posljedice su logične.

Moje je mišljenje da je jedina dobra stvar nafte, što je donekle omogućila da se šuma obnovi zadnjih par desetljeća, jer se više ne iskorištava za toplinsku energiju toliko koliko prije. Prema tome, po meni širenje upotrebe biomase - jedno veliko ne.
Mrax

Post Postao/la Mrax »

Mislim da biomasa ima šanse na seoskim domaćinstvima, gdje ima jako puno ostataka, kukuruzovine, slame sijena, a moramo ubacciti i drvo,granje itd.
Biomasa bi se mogla uzeti u obzir i u šumama, gdje je velika količina neizvučenih ogranaka.
Svaki panj poslje siječe je potencijalno i sigurno gnjezdilište za svakojake insekte. Kod nas u Kapeli je veliki broj odumiranja jele uzrokovane nekom ličinkom. Zbrinjavanje takve sirovine bi dalo dnevno kubike i kubike biomase. Jedna jela promjera 40-50 cm ima čak 2.5 tona grana i iglica. i ako se uzme u obzir da jedan sijekač ima dnevnu normu od 40 kubika puta 5 sijekača to je 200 kubika robe, a to je onda oko 75 tona biomase u smjeni sijekača koji se ostavljaju da trule i pomnožite to sa nekih 200 radnih dana to je 15000 tona koje ostavi za sobom jedno radno odjeljenje.

Šuma se siječe planski i uza svu krađu još je uvijek prirast od nekih 5 %.

40 posto se sječe 60 posto se pošumi.

Samo se nadam da se taj omjer ne promjeni. :?
Mrax

Post Postao/la Mrax »

Ispravak.
Promjer 40-50 ima oko 1600 kg granja.
Sijekač prosječno ima normu ovisno o odjelu 25-30 kubika.
Broj radnih dana s obzirom na vrijeme je oko 140.
Na području moje šumarije siječe 6 sijekača i još tri ili četri obrta s po još toliko.
:oci:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobrodosao Malus! :)

Slazem se s tobom
Samo mislim da je nafta trebala ostat u zemlji, kao i geotermalna energija
Nismo morali birat izmedju sume i nafte kad je postojala mogucnost dobivanja elektricne energije iz stvarnih obnovljivih izvora

Hvala za knjigu!
malus

Post Postao/la malus »

Mrax je napisao/la:Mislim da biomasa ima šanse na seoskim domaćinstvima, gdje ima jako puno ostataka, kukuruzovine, slame sijena, a moramo ubacciti i drvo,granje itd.
Biomasa bi se mogla uzeti u obzir i u šumama, gdje je velika količina neizvučenih ogranaka.
Svaki panj poslje siječe je potencijalno i sigurno gnjezdilište za svakojake insekte. Kod nas u Kapeli je veliki broj odumiranja jele uzrokovane nekom ličinkom. Zbrinjavanje takve sirovine bi dalo dnevno kubike i kubike biomase. Jedna jela promjera 40-50 cm ima čak 2.5 tona grana i iglica. i ako se uzme u obzir da jedan sijekač ima dnevnu normu od 40 kubika puta 5 sijekača to je 200 kubika robe, a to je onda oko 75 tona biomase u smjeni sijekača koji se ostavljaju da trule i pomnožite to sa nekih 200 radnih dana to je 15000 tona koje ostavi za sobom jedno radno odjeljenje.

Šuma se siječe planski i uza svu krađu još je uvijek prirast od nekih 5 %.

40 posto se sječe 60 posto se pošumi.

Samo se nadam da se taj omjer ne promjeni. :?
Sa stanovišta ekonomije, to je dobra računica, međutim sa stanovišta ekologije to genocid. :) Ne možeš odnijeti stotine i tisuće tona materije sa nekog područja, a zamjenit je sa par kilograma novih sadnica i tvrditi da je to ekološka i održiva rabota. Život u tlu nakon golosječe doživljava potpuni kolaps, preko 90% vrsta gljivica koji žive u simbiotskoj vezi sa šumom ili sa drugim gljivama potpuno nestane sa toga područja i potrebne su godine i godine, desetljeća negdje da se ta raznolikost i produktivnost vrati. Jedini fakt što donekle ublaži tako naglo i sustavno odumiranje života u tlu je organska materija koja se sjekačima usitni i ostavi na tlu, to donekle ostavi dovoljno bio materije i omogući preživljavanje čitave mreže bića koji su do tada živjela u šumi, a bez toga bi iščezla.

Što se tiče slame i sijena, situacija je još gora, ionako malu količinu bio materije sa naših njiva sada nosimo na spaljivanje. Uzimamo i one mrvice koje smo zemlji do sada ostavljali.

Ne kažem da ne treba ništa uzimati, ali u svemu tome treba imati mjeru. U Dalmaciji, ljudi žive u kućetinama od betonskih bloketa i spale 15 kubika drveta da bi odžavali jednu prostoriju u kući toplom. Nema fasade, nema izolaciije, nema inteligentnog (ako već nema estetskog) projektiranja, nema integriranja funkcija.
Pada mi na pamet priča koju sam čuo od mojih zidara, istinita ili nema veze, kad je tip pozvao prijatelje da zidaju kuću, temelji i nulta ploča naliveni, blokovi na centru nulte ploče. Sad- zidali su i zidali, došli do pola kata, ručali i nastavili popodne zidati, da bi kad su uvečer prestali shvatili da nemaju kud izaći iz kuće jer nisu ostavljena ulazna vrata.
Meni se čini da je ovaj primjer arhetip našeg planiranja, na razini države pa nadalje...
malus

Post Postao/la malus »

EV je napisao/la:Dobrodosao Malus! :)

Slazem se s tobom
Samo mislim da je nafta trebala ostat u zemlji, kao i geotermalna energija
Nismo morali birat izmedju sume i nafte kad je postojala mogucnost dobivanja elektricne energije iz stvarnih obnovljivih izvora

Hvala za knjigu!
Pozdravljam.

Slažem se, nadam se da ćemo doći do toga skoro. Mislim da bi najveća prednost obnovljivih izvora, pored ekološke prednosti, bila i sociološka, koja bi proizašla od decentralizacije izvora energije. Mislim da bi to redefiniralo društvo, kakvo danas poznajemo.
Mrax

Post Postao/la Mrax »

najteži je prelaz s nafte i ugljena. Ne može odjednom a potrebno je HITNO.
Nužno je da se kako ste rekli raznoliko koriste izvori pogotovo obnovljivi. Čim bude sve više alternativa ljudima će se promjeniti svijest da nije nafta sve na svijetu. Mislim da će biti potrebna jedna generacija, naša generacija da usiječe put da bi naredna generacija to prihvatila kao potpuno normalnu stvar.
m2

Post Postao/la m2 »

Photosynthesis Fuel Company Gets a Large Investment

Joule Unlimited will build a production plant for turning sunlight and CO2 into liquid fuels.

Joule Unlimited, a startup based in Bedford, Massachusetts, has received $70 million to commercialize technology that uses microörganisms to turn sunlight and carbon dioxide into liquid fuel.

The company claims that its genetically engineered bacteria will eventually be able to produce ethanol for as little as $1.23 a gallon or diesel fuel for $1.19 a gallon, less than half the current cost of both fossil fuels and existing biofuels.

The new funding comes from undisclosed investors and will allow the company to expand from an existing pilot plant to its first small-scale production facility, in Hobbs, New Mexico.....

http://www.technologyreview.com/energy/39488/
tossa

Post Postao/la tossa »

nedavno se pisalo o marihuani..naravno ne za pušenje .. a sad nešto za one koji imaju 1000 kvadrata neplodne zemlje ili bare...a griju se na peći na kruta goriva. http://www.slobodnadalmacija.hr/O-kućo- ... fault.aspx mi smo na poslu posadili točno 1000 metara kvadratnih.. prinos nam je prve godine bio 1600kg druge 3,300 treće je bio 4,7t suhe tvari koju smo kasnije pretvorili u pelete. jedino što treba je svake godine kositi.
Odgovori

Natrag na “Ostalo”