Električni brodovi i slično

Električna plovila
Odgovori
BB

Post Postao/la BB »

dmeter je napisao/la:da najviše bi mi odgovarao 5 kw motor koji može potegnuti 10 minuta 10 kw i zapi kontroler i 48v. 200A 48 v agm baterije.VT generator 300W i solar polu -fleksibilni 200-300 W
baterije 220 kg motor 50 kg to je autonomija 2-2,5 sati to jest 10-15 nm otprilike.

koji je to rade od 5 kw na 48 V
inače sad torpedo,kopča,rezervar goriva imaju sigurno preko 300 kg

je li to ovaj motor
http://www.njuskalo.hr/vilicari-oprema/ ... s-15139909
Koliko će potegnuti kilovata tebi ne zavisi samo od motora već i od koraka elise tj. otpora koji će ona dati (dio od toga otpora će pretvoriti u koristan rad a dio u trenje od vodu). Tako da ti ne trebaš ulaziti u trku oko broja obrtaja i sl. već ti treba neko da pomogne u odabiru prave elise spram karakteristika motora (krive momenta).
Imaš već nauku, zbog krive zahtjevanog momenta kod pumpe iznad nominalne veličine i pada momenta kod motora pumpe (kad pređe nominalan broj okretaja) ti si ostao bogatiji za iskustvo a siromašniji za pumpu.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

BB je napisao/la: Koliko će potegnuti kilovata tebi ne zavisi samo od motora već i od koraka elise tj. otpora koji će ona dati (dio od toga otpora će pretvoriti u koristan rad a dio u trenje od vodu). Tako da ti ne trebaš ulaziti u trku oko broja obrtaja i sl. već ti treba neko da pomogne u odabiru prave elise spram karakteristika motora (krive momenta).
Imaš već nauku, zbog krive zahtjevanog momenta kod pumpe iznad nominalne veličine i pada momenta kod motora pumpe (kad pređe nominalan broj okretaja) ti si ostao bogatiji za iskustvo a siromašniji za pumpu.
Ja već imam vod,propelu i to je riješeno.lakše (čitaj jeftinije)mi je pronaći el.motor koji odgovara momentu dizel motora torpedo 18/24 nego kupovati novu propelu.
BB

Post Postao/la BB »

dmeter je napisao/la:
BB je napisao/la: Koliko će potegnuti kilovata tebi ne zavisi samo od motora već i od koraka elise tj. otpora koji će ona dati (dio od toga otpora će pretvoriti u koristan rad a dio u trenje od vodu). Tako da ti ne trebaš ulaziti u trku oko broja obrtaja i sl. već ti treba neko da pomogne u odabiru prave elise spram karakteristika motora (krive momenta).
Ja već imam vod,propelu i to je riješeno.lakše (čitaj jeftinije)mi je pronaći el.motor koji odgovara momentu dizel motora torpedo 18/24 nego kupovati novu propelu.
nešto mi se čini da je AC motor približniji tome nego DC jer DC-u (mislim na končara) opada moment kako rastu obrtaji a tebi se po povećava otpor propele kako rastu obrtaji.
Pero

Post Postao/la Pero »

Imam dojam da bi za tu Collosus lega ka as na desetku... ;)
Ne čini mi se da je Rade pogodan za barku, baš radi četkica.
BB

Post Postao/la BB »

Pero je napisao/la:Imam dojam da bi za tu Collosus lega ka as na desetku... ;)
Ne čini mi se da je Rade pogodan za barku, baš radi četkica.
da, slano okruženje treba uzeti u obzir...
riba

Post Postao/la riba »

Možda ovo?

https://www.youtube.com/watch?v=K5s7zE7WRi8

Trebalo bi zaštiti stator i rotor do vode. 5kw const, 15kw peak. Ako može davati 9200w na ovoliko okretaja kao u videu, onda može još više na više okretaja.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

BB je napisao/la:
dmeter je napisao/la:
nešto mi se čini da je AC motor približniji tome nego DC jer DC-u (mislim na končara) opada moment kako rastu obrtaji a tebi se po povećava otpor propele kako rastu obrtaji.
pa meni su mali okretaji.realno da se ne desi kavitacija broj okretaja ne bi smio proći 1000-1200 na propeli i tada bi trošio 6 kw +- 20%(ali to riješi krak propele) i moram sve proračunati jer nemam detaljne podatke o trupu.u biti moram izbjeriti uronjenu površinu
riba

Post Postao/la riba »

Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
dmeter

Post Postao/la dmeter »

riba je napisao/la:Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
ako tebe zanimam imam jedan 24v 6 polova mislim. snaga 2000W kontinius. ali je težak oko 7-8 kg to sam mislija za skuter.

Pošto vidim da puno ljudi pita za el.motore za jedrilicu ali žele kompletan kit.

šta mislite o ovim motorima http://shop.asmokarts.com/category.php?id_category=97

mislim da su to kinezi kupili ovu tvrtku u usa
http://www.motenergy.com
miko

Post Postao/la miko »

dmeter je napisao/la:
riba je napisao/la:Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
ako tebe zanimam imam jedan 24v 6 polova mislim. snaga 2000W kontinius. ali je težak oko 7-8 kg to sam mislija za skuter.

Pošto vidim da puno ljudi pita za el.motore za jedrilicu ali žele kompletan kit.

šta mislite o ovim motorima http://shop.asmokarts.com/category.php?id_category=97

mislim da su to kinezi kupili ovu tvrtku u usa
http://www.motenergy.com
Imam ti ja sličan motor tome. Motor je Heinzmann PMS 120 10 kw sa vodenim hlađenjem (mislim da je bez 7-8kw) motor je nekih 11 kg težak, PM 60V. Imam i kontroler za njega Sevcon 72V 350A. motor ima 4500 rpm, neznam točno koliko je NM 17 ili 23 moram pogledat.
Imaš ovdje link pa pogledaj ako te interesira: http://www.heinzmann.com/de/elektromoto ... chronmotor
BB

Post Postao/la BB »

da li može neki od tvojih invertera mijenjati broj Hz pomoću potenciometra?

ako to mogu stavi obični AC i imaš riješeno

jedino ne znam da li on ima mogućnost vektorke regulacije ili samo frekvencije. eli mislim da u vodi (nezahtjevan moment na nižim obrtajima) neće praviti probleme.

Uostalom evo ideja a na forumu ima stručnjaka (Pero, Čubi,..) da mogu ponuditi konkretnije rješenje ili savjet
dmeter

Post Postao/la dmeter »

hvala svima Pero, Čubi,.. da li bi bilo dosta 100000 $ za napraviti 3-4 prototipa,dokumentaciju i smislliti kako to orginalno riješiti.
ali zbog registracije motora,atesta itd da se ide na max 48v
ako se može ja bi probao skupiti Crowdfunding za projekt.
osnova funkcionalni motor i sistem plug and play za nekog mehanićara.
jebeno dizajnerski lipo mora biti kučište motora,reduktor
rokas

Post Postao/la rokas »

max

Post Postao/la max »

Pih, na propeler :(
žarulja

Post Postao/la žarulja »

kakve veze ima rimac s tim? pa kaj nije unutra motor od debelog i grrgin kontroler? il su možda kupili rimca? :oci: ili on njih?
Odgovori

Natrag na “Električna plovila”