dmeter je napisao/la:da najviše bi mi odgovarao 5 kw motor koji može potegnuti 10 minuta 10 kw i zapi kontroler i 48v. 200A 48 v agm baterije.VT generator 300W i solar polu -fleksibilni 200-300 W
baterije 220 kg motor 50 kg to je autonomija 2-2,5 sati to jest 10-15 nm otprilike.
koji je to rade od 5 kw na 48 V
inače sad torpedo,kopča,rezervar goriva imaju sigurno preko 300 kg
Koliko će potegnuti kilovata tebi ne zavisi samo od motora već i od koraka elise tj. otpora koji će ona dati (dio od toga otpora će pretvoriti u koristan rad a dio u trenje od vodu). Tako da ti ne trebaš ulaziti u trku oko broja obrtaja i sl. već ti treba neko da pomogne u odabiru prave elise spram karakteristika motora (krive momenta).
Imaš već nauku, zbog krive zahtjevanog momenta kod pumpe iznad nominalne veličine i pada momenta kod motora pumpe (kad pređe nominalan broj okretaja) ti si ostao bogatiji za iskustvo a siromašniji za pumpu.
BB je napisao/la:
Koliko će potegnuti kilovata tebi ne zavisi samo od motora već i od koraka elise tj. otpora koji će ona dati (dio od toga otpora će pretvoriti u koristan rad a dio u trenje od vodu). Tako da ti ne trebaš ulaziti u trku oko broja obrtaja i sl. već ti treba neko da pomogne u odabiru prave elise spram karakteristika motora (krive momenta).
Imaš već nauku, zbog krive zahtjevanog momenta kod pumpe iznad nominalne veličine i pada momenta kod motora pumpe (kad pređe nominalan broj okretaja) ti si ostao bogatiji za iskustvo a siromašniji za pumpu.
Ja već imam vod,propelu i to je riješeno.lakše (čitaj jeftinije)mi je pronaći el.motor koji odgovara momentu dizel motora torpedo 18/24 nego kupovati novu propelu.
BB je napisao/la:
Ja već imam vod,propelu i to je riješeno.lakše (čitaj jeftinije)mi je pronaći el.motor koji odgovara momentu dizel motora torpedo 18/24 nego kupovati novu propelu.
nešto mi se čini da je AC motor približniji tome nego DC jer DC-u (mislim na končara) opada moment kako rastu obrtaji a tebi se po povećava otpor propele kako rastu obrtaji.
Trebalo bi zaštiti stator i rotor do vode. 5kw const, 15kw peak. Ako može davati 9200w na ovoliko okretaja kao u videu, onda može još više na više okretaja.
BB je napisao/la:
nešto mi se čini da je AC motor približniji tome nego DC jer DC-u (mislim na končara) opada moment kako rastu obrtaji a tebi se po povećava otpor propele kako rastu obrtaji.
pa meni su mali okretaji.realno da se ne desi kavitacija broj okretaja ne bi smio proći 1000-1200 na propeli i tada bi trošio 6 kw +- 20%(ali to riješi krak propele) i moram sve proračunati jer nemam detaljne podatke o trupu.u biti moram izbjeriti uronjenu površinu
Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
riba je napisao/la:Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
ako tebe zanimam imam jedan 24v 6 polova mislim. snaga 2000W kontinius. ali je težak oko 7-8 kg to sam mislija za skuter.
Pošto vidim da puno ljudi pita za el.motore za jedrilicu ali žele kompletan kit.
riba je napisao/la:Ako ti se da raditi redukciju ima jedan zgodan motor koji se vrti na 25krpm, 12.5kw const, 25 kw peak. Ima vodeno ali vjerojatno ne bi bilo nužno. Ima 3 kg.
ako tebe zanimam imam jedan 24v 6 polova mislim. snaga 2000W kontinius. ali je težak oko 7-8 kg to sam mislija za skuter.
Pošto vidim da puno ljudi pita za el.motore za jedrilicu ali žele kompletan kit.
Imam ti ja sličan motor tome. Motor je Heinzmann PMS 120 10 kw sa vodenim hlađenjem (mislim da je bez 7-8kw) motor je nekih 11 kg težak, PM 60V. Imam i kontroler za njega Sevcon 72V 350A. motor ima 4500 rpm, neznam točno koliko je NM 17 ili 23 moram pogledat.
Imaš ovdje link pa pogledaj ako te interesira: http://www.heinzmann.com/de/elektromoto ... chronmotor
da li može neki od tvojih invertera mijenjati broj Hz pomoću potenciometra?
ako to mogu stavi obični AC i imaš riješeno
jedino ne znam da li on ima mogućnost vektorke regulacije ili samo frekvencije. eli mislim da u vodi (nezahtjevan moment na nižim obrtajima) neće praviti probleme.
Uostalom evo ideja a na forumu ima stručnjaka (Pero, Čubi,..) da mogu ponuditi konkretnije rješenje ili savjet
hvala svima Pero, Čubi,.. da li bi bilo dosta 100000 $ za napraviti 3-4 prototipa,dokumentaciju i smislliti kako to orginalno riješiti.
ali zbog registracije motora,atesta itd da se ide na max 48v
ako se može ja bi probao skupiti Crowdfunding za projekt.
osnova funkcionalni motor i sistem plug and play za nekog mehanićara.
jebeno dizajnerski lipo mora biti kučište motora,reduktor