Toplinske pumpe

Iskorištavanje toplinske energije zemlje, zraka, vode
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

dmeter je napisao/la:http://www.alpinehomeair.com/viewproduct.cfm?productID=453057622
Toplotna pumpa 17 kw grijanja i hlađenja u Usa od 7500 do 15000 kn
Stvarno treba naše prodavaće kad kažu cijenu pjunit u lice,to nisu ljudi nego stoka
Isplati se ko radi kuću sjest u avion i pravac USA i kupit sve potrebno ukrcat u kontejner
kad vidim koje garancije tamo daju dođe mi da plaćem...ti Ameri su stvarno privilegirani :(
Compressor Warranty - Lifetime
All Other Parts Warranty - 10 Years
m2

Post Postao/la m2 »

http://www.nrel.gov/features/20100611_ac.html

The U.S. Department of Energy's National Renewable Energy Laboratory has invented a new air conditioning process with the potential of using 50 percent to 90 percent less energy than today's top-of-the-line units. It uses membranes, evaporative cooling and liquid desiccants in a way that has never been done before in the centuries-old science of removing heat from the air.he U.S. Department of Energy's National Renewable Energy Laboratory has invented a new air conditioning process with the potential of using 50 percent to 90 percent less energy than today's top-of-the-line units. It uses membranes, evaporative cooling and liquid desiccants in a way that has never been done before in the centuries-old science of removing heat from the air.
max

Post Postao/la max »

:palac:
zašto dobre i jeftine stvari skrivaju ko zmije noge ?
eygon

Post Postao/la eygon »

vrlo je jednostavno, trenutačno postoje tvornice u koje je netko uložio jako puno novaca, prvo se taj novac mora vratiti i još barem duplo zaraditi :palac:

pa ako taj bude imao u vlasništvu patent će pokušati plasirati "novu" tehnologiju na tržište

a drugi put je borba s vjetrenjačama, odnosno sam protiv svih dok te ne pokopaju ovi veliki :respekt:
eygon

Post Postao/la eygon »

pročitao sam članak, ovako funkcionira, ako sam dobro shvatio:

a) zrak prelazi preko litij-klorida ili kalcij-klorida koji vežu na sebe vlagu
b) između njih je membrana
c) kada zrak pređe preko membrane izgubi vlagu
d) slijedi ovlaživanje zraka vodenim česticama
e) posljedica je pad temperature zraka
f) relativna vlažnost i temperatura izlaznog zraka je prihvatljiva

jedino mi nije jasno, kaže da se sve odvija istovremeno u uređaju u djeliću sekunde se zrak ohladi
m2

Post Postao/la m2 »

More Efficient Solar Powered Air Conditioner Developed in Australia

...The solar powered air conditioner is a holy grail, an answer to so many problems. Perhaps the most attractive solution seemed to be the absorption cooling system,...

http://www.treehugger.com/sustainable-p ... ralia.html
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

http://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds/

Evo slucaj toplinske pumpe na kvarneru, Altherma od ugradnje pustanja u pogon, susenja objekta do normalnog grijanja kad se sve ustabililo do buke sustava (ima video, vjetar se vise cuje>gec)...
180 kvadrata kuce 120 grijano, grijanje i topla voda 890kn/mj u prosincu
Gec
Kontakt:

Post Postao/la Gec »

zega je napisao/la:http://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds/

Evo slucaj toplinske pumpe na kvarneru, Altherma od ugradnje pustanja u pogon, susenja objekta do normalnog grijanja kad se sve ustabililo do buke sustava (ima video, vjetar se vise cuje>gec)...
180 kvadrata kuce 120 grijano, grijanje i topla voda 890kn/mj u prosincu
preskupo brate mili, tip je samo na aparaturu upucao oko 60kkuna +instalacije podnog po kući. Na kraju na kvarneru ima istu ratu struje koliko ja imam plina a grijem istu kvadraturu u Zagrebu. Tiha je nema priče cca 60db, no po noći se sve ćuje, meni je klima na vanjskom zidu i čuje se po noći, meni to nebi bio problem jer mogu ju staviti dalje na zid od garaže koji je dosta udaljen od kuće.
Gledao sam te Altherme prije mjesec dana i to je grozno skupo. Moja kombinacija bi bila TP zrak-voda sa time da se grije noći po jeftinijoj tarifi spremnik 2-3000L (moram izračunati) a po danu troši akumulirana energija, znači tu bih izvukao utrošak od 0,15 kn/kWh što je upola jeftinije od plina....isto tako u ovoj kombinaciji mi ne treba tako jaka TP (puno niža cijena) e to je dobitna kombinacija :palac: Moram to sve malo izračunati i polako slagati sistem...nikuda mi se ne žuri jer imam sa plinom sve kvalitetno riješeno.
tossa

Post Postao/la tossa »

uradi sam podno grijanje na lož ulje... jutros smo imali debatu s jednim na poslu da je ugradio okiten cijevi malom promijera po podu u vikendici te ih spojio gizanim cijevima na staru peć na lož ulje..cca 55m2 + 30m2 kata...dvoetazna ...bez cijevi na katu.. ali otvoreno s prizemljem.. da mu treba 2-3 h da se kuća zagrije a poslije da troši 2-4 litre lož ulja DNEVNO ovisno o temperaturi vani peć se isključuje kad termometar očita 55c u cijevi i pali gasi peć prema potrebi.. da ga je cijela investicija s prilagodbom peći na ložu i ostalim materijalom izašla 3000kn.......i a ima u prizemlju 27c a na katu i više..usput vikendica mu je dobro izolirana. i da vikendica je na visu....kakvi su vasi komentari o tome..inače čovijek je inžinjer mehanike......
tossa

re

Post Postao/la tossa »

pokušao sam ga nagovoriti da se uključui ovdije na forum... ali da sad nema vremena... ali bi volio čuti vase komentare od mene kad se vidimo slijedeći put....sori sto vam kvarim forum jer pričate o toplinskim pumpama..ali me interesiraju vasi komentari jer me ovo stvarno interesira...dali mislite da čovjek izmišlja ili se moze s okiten cijevima..srediti grijanje..usput sam zaboravio napomenuti da su okiten cijevi ispod brodskog poda..koji je iznad okitena 1cm
Gec
Kontakt:

Re: re

Post Postao/la Gec »

tossa je napisao/la:pokušao sam ga nagovoriti da se uključui ovdije na forum... ali da sad nema vremena... ali bi volio čuti vase komentare od mene kad se vidimo slijedeći put....
Sve ovisi o vanjskoj temperaturi i izolaciji objekta, sami način grijanja je nebitan, uvijek treba utrošiti istu količinu energije osim ako se ne radi o toplinskoj pumpi.
Ogromna je razlika između kontinenta i primorja, osobno kod vas dole nebih komplicirao sistem grijanja....puknuo bih kvalitetnu klimu sa inverterom i po potrebi više unutarnjih jedinica, uložiti u vrhunsku stolariju i izolaciju...to je to :palac:
tossa

Post Postao/la tossa »

tako je i kod mene..imam super klimu... mitsibishi 4.5kw sa inverterom.. solidno mi je grijanje ali samo pola kuće kad želim bolje imam vrlo dobru peć na drva s kojom mogu grijati 3/4 kuće a uz pomoć klime i cijelu kuću.. i zadovoljan sam učinkom i potrošnjom struje...i drva ali ovaj tip me je totalno iznenadio.. da cijeli dan..to hoće reći dan i noć potroši između 2 i 4 litre lož ulja.. malo mije preambiciozno....i to sa okiten cijevima... i a nema termometar jer ga nezna ugraditi.. ali da bi s njim i manje trošio...
peco

Post Postao/la peco »

tossa je napisao/la:.. da cijeli dan..to hoće reći dan i noć potroši između 2 i 4 litre lož ulja.. malo mije preambiciozno....i to sa okiten cijevima... i a nema termometar jer ga nezna ugraditi.. ali da bi s njim i manje trošio...
Pa i nije to preambiciozno. Ako uzmemo cijenu lož ulja 6,58kn, ispada da troši po jačoj zimi 800kn mjesečno, što za vaše podneblje i nije tako malo.
BB

Post Postao/la BB »

zavisi i od prozora. ako su mu veći prozori onda hvataju dosta sunca (koje u zmiskim mjesecima "tuče" dosta horizontalno). tako u suštini dobija solarni kolektor a da i ne zna za njega. to može imati dosta uticaja
tossa

Post Postao/la tossa »

mislim da je to kad je stvarno extra zima... ali neka je i 600... za cijelu kuću 80-90m2 mi se čini s obzirom na samo 3000kn investicije u peć i cijevi..i ostalo.. šteta što nezna kako ugraditi da se peć gasi na termometar..kad dostigne odrđenu temperaturu u kući a ne kad se cijevi zagriju... ako vi mislite da je ovo moguće... dopada mi se njegova ideja...
Odgovori

Natrag na “Toplinske pumpe”