zega je napisao/la:http://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds/
Evo slucaj toplinske pumpe na kvarneru, Altherma od ugradnje pustanja u pogon, susenja objekta do normalnog grijanja kad se sve ustabililo do buke sustava (ima video, vjetar se vise cuje>gec)...
180 kvadrata kuce 120 grijano, grijanje i topla voda 890kn/mj u prosincu
preskupo brate mili, tip je samo na aparaturu upucao oko 60kkuna +instalacije podnog po kući. Na kraju na kvarneru ima istu ratu struje koliko ja imam plina a grijem istu kvadraturu u Zagrebu. Tiha je nema priče cca 60db, no po noći se sve ćuje, meni je klima na vanjskom zidu i čuje se po noći, meni to nebi bio problem jer mogu ju staviti dalje na zid od garaže koji je dosta udaljen od kuće.
Gledao sam te Altherme prije mjesec dana i to je grozno skupo. Moja kombinacija bi bila TP zrak-voda sa time da se grije noći po jeftinijoj tarifi spremnik 2-3000L (moram izračunati) a po danu troši akumulirana energija, znači tu bih izvukao utrošak od 0,15 kn/kWh što je upola jeftinije od plina....isto tako u ovoj kombinaciji mi ne treba tako jaka TP (puno niža cijena) e to je dobitna kombinacija

Moram to sve malo izračunati i polako slagati sistem...nikuda mi se ne žuri jer imam sa plinom sve kvalitetno riješeno.