Rimac Automobili

Rimac Automobili, razgovori i sve ostalo
AKG

Post Postao/la AKG »

Pa naravno, tu ne možeš ništa točno izračunati, kako kaže fire. Moraš uvesti neke pretpostavke.
Recimo da na zadnjem pogonu u 1. brzini ima max snagu na 150 km/h. Onda je to pri 50 km/h cca. 300 kW. A radi i prednji pogod, iako daje manje snage zbog samo jedne brzine. Ali i on daje cca. 150 kW. Znači zajedno cca 450 kW.

Kad netko kaže da je točno izračunao odmah znaš koliko je sati..
fire

Post Postao/la fire »

stipe_zd je napisao/la:
stipe_zd je napisao/la:mislis na ovo?

slika

po ovome na 1500 okretaja ima 50kW

koliko je to na sat, nemam pojma...
Pa jasno je.
Ako su max okretaji 12000rpm i ide 350km/h(kazu da ide i vise, ali otom potom), onda na 50km/h ispada 1714rpm na prednjim kotacima.

Tocno kako sam napisao prije par stranica, da prednji motori na 50km/h daju smijesnu snagu. Znaci nema full snagu raspolozivu od nule kako je krenula rasprava, nego daleko od toga.

Treba dodati jedno 5-6 brzinsku getribu i postat ce brzi auto. Isto problem kao kod motora s unutarnjim izgaranjem.
AKG

Post Postao/la AKG »

Nije rečeno od nule. Rečeno je tijekom ubrzanja.
Na nuli postoji samo maksimalni moment.

Nije isti problem kao kod motora s unutrašnjim izgaranjem. Problem je puno manji. I zato ti ne treba toliko brzina kao kod motora s izgaranjem.

Kad imaš puno brzina imaš gubitke pri šaltanju. Kod Concept 1 je samo jedno šaltanje. A sve iz razloga konstantnog maksimalnog momenta u velikom rasponu brzine vrtnje.

Fire cijelo vrijeme govori o kruškama dok ja pričam o jabukama :smijeh1:
Od početka pričam o cijelom pogonu, a ti o prednjim kotačima.
Ja za razliku od tebe mogu izračunat snagu cijelog auta :D
sanjinr

Post Postao/la sanjinr »

Nisam baš stručnjak za ovo, ali čini mi se da neki malo miješaju snagu i moment. Nitko nema "full snagu raspolozivu od nule". Ako se ne varam, snaga je umnožak momenta i okretaja, tako da je to i teoretski nemoguće. Uostalom, vidi se i na grafovima da je snaga na nula okretaja jednaka nuli. Cijelo vrijeme govorite o snazi, ali za ubrzanje (čini mi se da je oko toga krenula rasprava) je bitan samo moment. Ne vidim puno smisla raspravljati o snazi tokom ubrzanja, ona je ionako samo derivat momenta.

Ispravite me ako griješim.
max

Post Postao/la max »

Snaga, snaga :) Ako ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga 8)
To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V) :roll: P=U*I = F*v = tau(Nm)*2*pi*omega(rpm)/60. Eh, sad ako nema kretanja (okretaja) logično je snaga nula, ali ne, i te kako ti treba energije za levitaciju (nema kretanja samo sila, znaju u NASA-i) :D
AKG

Post Postao/la AKG »

max je napisao/la:Snaga, snaga :) Ako ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga 8)
Tako je. A kamo ode ta snaga ako ne u promjenu kinetičke energije rotora? Ode u toplinu. Rotor se ne kreće, ali se namot itekako grije.
Ako mu dopustiš da se vrti snaga će se trošiti na promjenu kin. Energije rotora. I u toplinu manjim dijelom, zbog gubitaka u željezu i namotu..
OldDog

Post Postao/la OldDog »

max je napisao/la:Snaga, snaga :) Ako ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga 8)
To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V) :roll: P=U*I = F*v = tau(Nm)*2*pi*omega(rpm)/60. Eh, sad ako nema kretanja (okretaja) logično je snaga nula, ali ne, i te kako ti treba energije za levitaciju (nema kretanja samo sila, znaju u NASA-i) :D
Nisi u pravu. Kad rotor stoji korisna snaga ( snaga na kotačima) je =0, a to što ti izmjeriš Watmetrom su gubici snage.
BB

Post Postao/la BB »

OldDog je napisao/la:
Nisi u pravu. Kad rotor stoji korisna snaga ( snaga na kotačima) je =0, a to što ti izmjeriš Watmetrom su gubici snage.
ta snaga je jednaka otporu koji je sprečava da okreće motor/osovinu ili šta već...

ne možemo reći da nema snage ako se znojimo da je neutrališemo (ako držimo rukom) ili ako sklopovi koji je sprečavaju škripuću pod teretom...
OldDog

Post Postao/la OldDog »

Kad držiš osovinu Ima momenta, ali nema snage. P=F×v za Translaciju, i P=M× omega za Rotaciju.
Uzmite udžbenik iz fizike i razjasnite si pojmove : Sila, Moment, Snaga, Energija i ostalo.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ima napona x nema struje = nema snage

Jel to to? :D
OldDog

Post Postao/la OldDog »

ogi je napisao/la:Ima napona x nema struje = nema snage

Jel to to? :D
DA. Analogno...
AKG

Post Postao/la AKG »

Prilikom levitacije magnetske, snaga se ne troši na silu održavanja tijela u zraku, to ne postoji. Snaga se troši jer je potrebo stvoriti jako mag polje, a ta sva snaga odlazi u TOPLINU.

Postoji samo pretvorba energije i nista drugo.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

AKG je napisao/la:Prilikom levitacije magnetske, snaga se ne troši na silu održavanja tijela u zraku, to ne postoji. Snaga se troši jer je potrebo stvoriti jako mag polje, a ta sva snaga odlazi u TOPLINU.

Postoji samo pretvorba energije i nista drugo.
Opet brkanje Sile, Snage i Energije.

Da na satu Fizike u gimnaziji ili tehnićkoj školi kažeš :snaga se ne troši na silu održavanja tijela u zraku ili snaga odlazi u TOPLINU, dobio bi KECA.
AKG

Post Postao/la AKG »

Al nismo na satu fizike nego na forumu.
Znam i ja da je toplina energija, a ne snaga. Ne pazim na svaku riječ jer je ovo forum.
A fiziku znam sigurno bolje od tebe! I sam si izvalio glupost, pa onda ne gledaj drugima na sitnice.
OldDog

Post Postao/la OldDog »

AKG je napisao/la:Al nismo na satu fizike nego na forumu.
Znam i ja da je toplina energija, a ne snaga. Ne pazim na svaku riječ jer je ovo forum.
A fiziku znam sigurno bolje od tebe! I sam si izvalio glupost, pa onda ne gledaj drugima na sitnice.
Koju glupost?
Da bi se razumjeli treba stvari i pojmove zvati pravim imenima.
Ako brkaš osnovne pojmove, ne možeš tvrditi da znaš fiziku, a naročito ne da je znaš bolje od bilo koga.
Odgovori

Natrag na “Hrvatska”