Rimac Automobili
Pa naravno, tu ne možeš ništa točno izračunati, kako kaže fire. Moraš uvesti neke pretpostavke.
Recimo da na zadnjem pogonu u 1. brzini ima max snagu na 150 km/h. Onda je to pri 50 km/h cca. 300 kW. A radi i prednji pogod, iako daje manje snage zbog samo jedne brzine. Ali i on daje cca. 150 kW. Znači zajedno cca 450 kW.
Kad netko kaže da je točno izračunao odmah znaš koliko je sati..
Recimo da na zadnjem pogonu u 1. brzini ima max snagu na 150 km/h. Onda je to pri 50 km/h cca. 300 kW. A radi i prednji pogod, iako daje manje snage zbog samo jedne brzine. Ali i on daje cca. 150 kW. Znači zajedno cca 450 kW.
Kad netko kaže da je točno izračunao odmah znaš koliko je sati..
Pa jasno je.stipe_zd je napisao/la:stipe_zd je napisao/la:mislis na ovo?
po ovome na 1500 okretaja ima 50kW
koliko je to na sat, nemam pojma...
Ako su max okretaji 12000rpm i ide 350km/h(kazu da ide i vise, ali otom potom), onda na 50km/h ispada 1714rpm na prednjim kotacima.
Tocno kako sam napisao prije par stranica, da prednji motori na 50km/h daju smijesnu snagu. Znaci nema full snagu raspolozivu od nule kako je krenula rasprava, nego daleko od toga.
Treba dodati jedno 5-6 brzinsku getribu i postat ce brzi auto. Isto problem kao kod motora s unutarnjim izgaranjem.
Nije rečeno od nule. Rečeno je tijekom ubrzanja.
Na nuli postoji samo maksimalni moment.
Nije isti problem kao kod motora s unutrašnjim izgaranjem. Problem je puno manji. I zato ti ne treba toliko brzina kao kod motora s izgaranjem.
Kad imaš puno brzina imaš gubitke pri šaltanju. Kod Concept 1 je samo jedno šaltanje. A sve iz razloga konstantnog maksimalnog momenta u velikom rasponu brzine vrtnje.
Fire cijelo vrijeme govori o kruškama dok ja pričam o jabukama
Od početka pričam o cijelom pogonu, a ti o prednjim kotačima.
Ja za razliku od tebe mogu izračunat snagu cijelog auta
Na nuli postoji samo maksimalni moment.
Nije isti problem kao kod motora s unutrašnjim izgaranjem. Problem je puno manji. I zato ti ne treba toliko brzina kao kod motora s izgaranjem.
Kad imaš puno brzina imaš gubitke pri šaltanju. Kod Concept 1 je samo jedno šaltanje. A sve iz razloga konstantnog maksimalnog momenta u velikom rasponu brzine vrtnje.
Fire cijelo vrijeme govori o kruškama dok ja pričam o jabukama

Od početka pričam o cijelom pogonu, a ti o prednjim kotačima.
Ja za razliku od tebe mogu izračunat snagu cijelog auta

Nisam baš stručnjak za ovo, ali čini mi se da neki malo miješaju snagu i moment. Nitko nema "full snagu raspolozivu od nule". Ako se ne varam, snaga je umnožak momenta i okretaja, tako da je to i teoretski nemoguće. Uostalom, vidi se i na grafovima da je snaga na nula okretaja jednaka nuli. Cijelo vrijeme govorite o snazi, ali za ubrzanje (čini mi se da je oko toga krenula rasprava) je bitan samo moment. Ne vidim puno smisla raspravljati o snazi tokom ubrzanja, ona je ionako samo derivat momenta.
Ispravite me ako griješim.
Ispravite me ako griješim.
Snaga, snaga
Ako ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga 
To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V)
P=U*I = F*v = tau(Nm)*2*pi*omega(rpm)/60. Eh, sad ako nema kretanja (okretaja) logično je snaga nula, ali ne, i te kako ti treba energije za levitaciju (nema kretanja samo sila, znaju u NASA-i) 

To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V)

Tako je. A kamo ode ta snaga ako ne u promjenu kinetičke energije rotora? Ode u toplinu. Rotor se ne kreće, ali se namot itekako grije.max je napisao/la:Snaga, snagaAko ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga
![]()
Ako mu dopustiš da se vrti snaga će se trošiti na promjenu kin. Energije rotora. I u toplinu manjim dijelom, zbog gubitaka u željezu i namotu..
Nisi u pravu. Kad rotor stoji korisna snaga ( snaga na kotačima) je =0, a to što ti izmjeriš Watmetrom su gubici snage.max je napisao/la:Snaga, snagaAko ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga
To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V)P=U*I = F*v = tau(Nm)*2*pi*omega(rpm)/60. Eh, sad ako nema kretanja (okretaja) logično je snaga nula, ali ne, i te kako ti treba energije za levitaciju (nema kretanja samo sila, znaju u NASA-i)
ta snaga je jednaka otporu koji je sprečava da okreće motor/osovinu ili šta već...OldDog je napisao/la:Nisi u pravu. Kad rotor stoji korisna snaga ( snaga na kotačima) je =0, a to što ti izmjeriš Watmetrom su gubici snage.max je napisao/la:Snaga, snagaAko ne vjeruješ uzmi vektorski kontroler i elektromotor pa zakoči rotor motora (nema okretanja) i prati snagu watmetrom. Iako stoji troši energiju. Derivacija energije po vremenu je snaga
To je kao da kažeš važana je struja (A) dočim napon (V)P=U*I = F*v = tau(Nm)*2*pi*omega(rpm)/60. Eh, sad ako nema kretanja (okretaja) logično je snaga nula, ali ne, i te kako ti treba energije za levitaciju (nema kretanja samo sila, znaju u NASA-i)
ne možemo reći da nema snage ako se znojimo da je neutrališemo (ako držimo rukom) ili ako sklopovi koji je sprečavaju škripuću pod teretom...
Opet brkanje Sile, Snage i Energije.AKG je napisao/la:Prilikom levitacije magnetske, snaga se ne troši na silu održavanja tijela u zraku, to ne postoji. Snaga se troši jer je potrebo stvoriti jako mag polje, a ta sva snaga odlazi u TOPLINU.
Postoji samo pretvorba energije i nista drugo.
Da na satu Fizike u gimnaziji ili tehnićkoj školi kažeš :snaga se ne troši na silu održavanja tijela u zraku ili snaga odlazi u TOPLINU, dobio bi KECA.
Koju glupost?AKG je napisao/la:Al nismo na satu fizike nego na forumu.
Znam i ja da je toplina energija, a ne snaga. Ne pazim na svaku riječ jer je ovo forum.
A fiziku znam sigurno bolje od tebe! I sam si izvalio glupost, pa onda ne gledaj drugima na sitnice.
Da bi se razumjeli treba stvari i pojmove zvati pravim imenima.
Ako brkaš osnovne pojmove, ne možeš tvrditi da znaš fiziku, a naročito ne da je znaš bolje od bilo koga.