Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
bob1391
|
Postano: 16.6.2013. ned. 13:52 Naslov: Moje prvo e-vozilo - three wheeler |
|
|
U nedostatku mogućnosti za izradu prvog prometala izradil sam za svoje klince moje prvo e-vozilo.
Još nije gotovo ali prva vožnja je več pala.
Za sad još nema kočnica ali plan je to odraditi ako se da kao kočenje s motorom jer nemam mogućnosti ubaciti neke klasične kočnice.
Pitanje za znalce. Da li se s ovim motorom može rješiti kočenje i kako? |
|
[Vrh] |
|
 |
arteho
|
Postano: 16.6.2013. ned. 20:25 Naslov: |
|
|
Cini mi se da je pogon, tj zadnji tocak i motor od trotica. Ukoliko je tako onda veliki lancanik na tocku moze samo pogoniti napred, dok se u suprotnu stranu slobodno okrece, kao na biciklu. Da bi se omogucilo kocenje motorom, mora se fiksirati lancanik, tako da tocak moze pokretati motor.
Naravno to ce usporavati kretanje, tj cim se oduzme gas usled inercije motora doci ce do kocenje, odnosno ne moze ici na leru.
Trebalo bi da sa leve strane na pogonskom tocku postoji navoj, na kom se nalazila originalna kocnica. Ja sam tu napravio adapter sa tim navojem i na njega postavio disk od 160mm, tako da je to sada izvanredna kocnica, i savetovao bih neko takvo resenje.(Motor moze koliko toliko efikasno kociti samo ukoliko se brzo krece, kada uspori onda je to mnogo slabije kocenje.) |
|
[Vrh] |
|
 |
bob1391
|
Postano: 17.6.2013. pon. 13:09 Naslov: |
|
|
arteho je napisao/la: | Cini mi se da je pogon, tj zadnji tocak i motor od trotica. Ukoliko je tako onda veliki lancanik na tocku moze samo pogoniti napred, dok se u suprotnu stranu slobodno okrece, kao na biciklu. Da bi se omogucilo kocenje motorom, mora se fiksirati lancanik, tako da tocak moze pokretati motor.
Naravno to ce usporavati kretanje, tj cim se oduzme gas usled inercije motora doci ce do kocenje, odnosno ne moze ici na leru.
Trebalo bi da sa leve strane na pogonskom tocku postoji navoj, na kom se nalazila originalna kocnica. Ja sam tu napravio adapter sa tim navojem i na njega postavio disk od 160mm, tako da je to sada izvanredna kocnica, i savetovao bih neko takvo resenje.(Motor moze koliko toliko efikasno kociti samo ukoliko se brzo krece, kada uspori onda je to mnogo slabije kocenje.) |
Zadnji lančanik je blokiran da bi vozilica mogla ici i u rikverc. U pravu si s ljeve strane ima navoj tako da cu najvjerojatnije tu montirati disk i napraviti kočnicu.
Jučer su klinci uspjeli skuriti kontroler tak da sad imam vremena do nabavke novog rješiti i kočnicu. |
|
[Vrh] |
|
 |
arteho
|
Postano: 17.6.2013. pon. 13:13 Naslov: |
|
|
U tom slucaju se kocenje moze ostvariti jednostavnim kratkim spajanjem izvoda motora. Ne znam kako se vrsi promena smera, da li elektronskim putem ili pomocu releja, tako da od toga zavisi kako realizovati kocnicu. |
|
[Vrh] |
|
 |
bob1391
|
Postano: 17.6.2013. pon. 13:24 Naslov: |
|
|
arteho je napisao/la: | U tom slucaju se kocenje moze ostvariti jednostavnim kratkim spajanjem izvoda motora. Ne znam kako se vrsi promena smera, da li elektronskim putem ili pomocu releja, tako da od toga zavisi kako realizovati kocnicu. |
Promjena smjera se vršila sklopkom na kontroleru. Sklopka ima 3 položaja, naprijed, isključeno, rikverc. |
|
[Vrh] |
|
 |
BB
|
Postano: 18.6.2013. uto. 08:47 Naslov: |
|
|
Nadam se da na četvrtoj slici momak ne izražava svoje mišljenje o vozilici  |
|
[Vrh] |
|
 |
bob1391
|
Postano: 18.6.2013. uto. 08:54 Naslov: |
|
|
BB je napisao/la: | Nadam se da na četvrtoj slici momak ne izražava svoje mišljenje o vozilici  |
NE, nego je to najdraza muska igracka nakon auta.  |
|
[Vrh] |
|
 |
Dr.Doktor
|
Postano: 18.6.2013. uto. 13:58 Naslov: |
|
|
...dan
bob1391 je napisao/la: |
-Daaaaa ????
... a ja mislio da je to najdraža ženska igračka
-Jedino ako Vi gledate iz nekog drugog ugla ... mislim ... protiv referenduma i tako to ...  |
|
[Vrh] |
|
 |
Neno08

|
Postano: 18.6.2013. uto. 18:16 Naslov: |
|
|
Dr.Doktor je napisao/la: | ...dan
-Daaaaa ????
-Jedino ako Vi gledate iz nekog drugog ugla ... mislim ... protiv referenduma i tako to ...  |
 |
|
[Vrh] |
|
 |
bob1391
|
Postano: 18.6.2013. uto. 20:37 Naslov: |
|
|
Neno08 je napisao/la: | Dr.Doktor je napisao/la: | ...dan
-Daaaaa ????
 |
za vaša mišljenja ali;
Kao što napisah, to je najdraza muška igračka.
Žena je samo poligon muškarcu da se s igračkom po njoj igra.
To je isto ko i auto, trebaš imat stazu da bi se s njim igral. |
|
[Vrh] |
|
 |
|