<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Tesla i bežični prijenos energije!
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Znanost i izumi
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
haloPridružen/a: 18. 10. 2010.
Postovi: 205
Lokacija: tu negde u Evropi

PostPostano: 12.3.2012. pon. 22:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://kpv.rs/?p=1880

Citat:
Ruski Naučnici – na korak do Bežičnog prenosa energije Nikole Tesle
Datum postavljanja:Sat Mar 10, 2012[img]http://kpv.rs/wp-content/uploads/2012/03/Jednozicni-0.bmp[/img]

…Šta su to zapravo uspeli da urade ruski naučnici? Uspeli su ono što nije uspelo nikome od Teslinih vremena do sada…

… Ono po čemu se ovaj sistem bitno razlikuje od postejećih je činjenica da tokom prenosa energije nema skoro nikakvih gubitaka….


Delo Nikole Tesle zaista je nepresušan izvor inspiracije kako za brojne amatere, entuzijaste i sanjare, tako i za ozbiljne istraživače brojnih univerziteta, privatnih i državnih instituta širom sveta.

Sudeći po emisiji “Energetika-pregled industrije”, objavljene 15.01.2012. godine na ruskoj TV stanici ROSSIA 24, naše čvrsto uverenje – da 21. vek pripada Teslinim tehnologijama – postaje sve izvesnije.

Naime, u pomenutom prilogu koji možete pogledati i na Internetu:predstavljen je “Rezonantni jednoprovodni električni sistem” koji su razvili ruski stručnjaci i koji predstavlja pravu revoluciju u fizici. Sistem koji su u laboratorijskim uslovima napravili ruski naučnici predstavlja jednožični sistem prenosa električne energije gotovo bez gubitaka, dakle sistem koji je još pre više od sto godina istraživao naš i svetski naučnik Nikola Tesla čije rezultate još niko nije dostigao u potpunosti. Postoje brojni dokumenti iz kojih se može videti da je Teslina ideja bežičnog prenosa energije proistekla zapravo iz eksperimenata jednožičnog prenosa energije gde je kao prenosni medijum u početku koristio provodnik, zatim razređeni gas da bi na kraju uspešno ostvario i svoj najkontroverzniji pronalazak – bežični prenos energije.Uspeh koji su postigli ruski naučnici ukazuje na sve veću verovatnoću i mogućnost da Teslina ideja bežičnog prenosa energije ipak ne ostane ”… samo san jednog zanesenjaka …”, nego da je to zaista potpuno realno ostvariv poduhvat. U pomenutom prilogu ruske televizije demonstriran je jednožični prenos energije, a odatle pa do bežičnog prenosa – mnogo je lakše stići. Naravno, to sigurno nije ni malo jednostavno niti lako ali već i ovi rezultati nam govore da je ostvarivost i brojnih drugih Teslinih ideja – ipak sve izvesnija !!!

Šta su to zapravo uspeli da urade ruski naučnici?

Uspeli su ono što nije uspelo nikome od Teslinih vremena do sada – napravili su rezonantni jednožični (jednoprovodni) sistem prenosa električne energije sa izuzetno malim, praktično zanemarivim gubicima.

Da bi smo razrešili moguće dileme čitaoca moramo napomenuti da je i do sada bilo ”bombastičnih” napisa i vesti o uspešnom prenosu, pa čak i bežičnom, energije na daljinu po Teslinim principima. Nažalost, to jeste tačno ali samo po ideji i na neki način po formi, međutim, ipak – apsolutno netačno po sadržaju i suštini. Svi meni poznati i do sada realizovani projekti objavljeni u raznim medijima zaista slede Teslinu ideju ali samo po imenu, no nažalost ne i njegov princip. Drugim rečima, takvih projekata ima mnogo, energija se uspešno prenosi ali na vrlo male udaljenosti (reda metara), i to u vrlo malim količinama (svega nekoliko vati) i – što je najgore – uz strahovito velike gubitke tokom prenosa – što sve te sisteme čini samo ograničeno upotrebljivim.

Ono što su uspeli da urade Ruski naučnici ipak je nešto ZAISTA revolucionarno. Njihovim sistemom koji nekome, na prvi pogled, može delovati kao magija ili obmana, energija se prenosi pomoću veoma tankog provodnika. Njegov prečnik je svega 8 mikrona, dakle osam hiljaditih delova milimetra – što je desetak puta tanje od vlasi ljudske kose! Tokom eksperimenta prenosi se snaga od čak 25 kW što odgovara snazi od gotovo 400 prosečnih kućnih sijalica sa žarnom niti ili desetak sobnih grejalica. Prema važećim standardima u elektroenergetici za prenos tako velike količine energije potrebna je (bakarna) žica čiji je presek barem 16 mm2 odnosno čiji je prečnik 4.5 mm. Ruski naučnici koriste provodnik čija je debljina približno 500 000 puta manja (!) pri čemu se ona UOPŠTE NE GREJE ???

U prikazanoj eksperimentalnoj postavci, energija se sa klasičnog trofaznog, 380-voltnog, priključka vodi na poseban generator/pretvarač a zatim na predajni Teslin transformator. Odatle se energija vodi dalje već pomenutim ultra-tankim linijskim provodnikom dužine 30 metara koji je toliko tanak da ga je nemoguće pratiti po laboratoriji pa je označen belim papirićima nalepljenim po njemu na svakih 0,5 m. Na drugom kraju jednožičnog prenosnog voda nalazi se prijemni Teslin transformator i odgovarajući pretvarač gde se energija ponovo transformiše u klasičan trofazni oblik sa međufaznim naponom od 380 V, koja se može koristiti za napajanje raznih potrošača, ne samo sijalica nego i elektromotora ili bilo kojih kućnih aparata.

Ono po čemu se ovaj sistem bitno razlikuje od postojećih je činjenica da tokom prenosa energije nema skoro nikakvih gubitaka. Poznato je, naime, da kod klasičnih sistema sa dva provodnika (tzv. ”nula” i ”faza”) kakve koristimo danas, jačina svetla priključenih sijalica opada sa dužinom provodnika, tj. sa povećanjem rastojanja od izvora električne energije jer se deo energije gubi na provodnicima.

U emitovanom prilogu, demonstratori sistema (Oleg Bondarenko, Oleg Rošin, Leonid Juoferev) su nam pokazali da u njihovom, rezonantnom jednožičnom sistemu gde se koristi jedan ”provodni tok” – pri čemu su sve sijalice priključene na jedan provodnik (u razmaku od nekoliko metara), tokom čitave njegove dužine od 30 m i SVE one svetle POTPUNO ISTIM intenzitetom – prva kao i poslednja. U klasičnom sistemu, sa žicom tako malog prečnika, makar ona bila i od zlata, tako nešto je apsolutno nemoguće.

Naučno objašnjenje za prezentovani eksperiment ”linijskog” elektro prenosa ne postoji. Dobro poznati Omovi zakoni za naizmenične struje (RLC kolo), kombinovani odgovarajućim korekcijama tzv. Skin-efekta – ovde jednostavno ne funkcionišu. Eksperimentalno je utvrđeno da vrsta metala od kojeg je izrađen ”provodnik”, kao ni njegova debljina nemaju baš nikakvu ulogu. Osim toga, provodnik se uopšte ne greje a gubici energije su sasvim zanemarivi.

Potpunog teorijskog objašnjenja za takav rad ”Rezonantnog jednoprovodnog sistema”, za sada, nema. Ipak, objašnjenje koje je, barem principijelno, saglasno sa našim sadašnjim naučnim spoznajama je da se energija ne prenosi ”KROZ” provodnik, pa taj naziv ne treba ni koristiti jer se energija u ovom sistemu zapravo prenosi ”UZ” provodnik, tj. duž provodnika pa je mnogo umesnije koristiti naziv ”provodna linija” koja u ovom slučaju nije klasičan ”Omov provodnik” nego više neka vrsta ”talasovoda” iako ni ta reč ne odgovara u potpunosti jer podrazumeva sasvim drugi princip, dobro poznat savremenoj nauci. Najvažnije je ipak imati na umu da se „provodnik” u ovom sistemu koristi samo kao neka vrsta ”usmerivača toka” energije.

Prvi patent za ”Jednoprovodni sistem prenosa električne energije” ruski naučnici su patentirali još 1985 godine ali je tek sada, po rečima razvojnih stručnjaka, njihov sistem razrađen i potpuno spreman za upotrebu. Prednost ovakvog prenosa električne energije je očigledna. Gubitaka pri njenom transportu praktično nema niti ima potrebe da se troše tone skupih (dobro provodnih) metala za pravljenje kvalitetnih žica, elektro-provodnika, kakvi se danas koriste u elektrodistribuciji. Šta više, smanjuje se i potreba za izgradnjom mnogobrojnih trafostanica…

Ipak, i pored svih nabrojanih prednosti masovna primena ovog sistema još nije počela. Prema rečima Viktora Semenova, generalnog direktora ruskog VNIPI energoprom-a potrebno je proučiti isplativost i finansijske efekte izmene laboratorijske opreme u njen komercijalni oblik. Po svemu sudeći, moguće uštede su velike ali energetičari ne počinju masovno uvođenje novog sistema iz još jednog razloga, a to je što još uvek nisu do kraja ispitani uticaji ovog vida prenosa električne energije na prirodno okruženje i ono najvažnije – da li on šteti ljudskom zdravlju?

Da li će “Rezonantni jednoprovodni električni sistem” koji su razvili ruski stručnjaci izaći iz laboratorije i naći svoju širu primenu – zavisi od odgovora na ova pitanja.

No, bez obzira da li će se to desiti ili ne, emisija “Energetika – pregled industrije”, pokazala nam je da se Teslino delo vrlo ozbiljno preispituje što ukazuje na sasvim nespornu činjenicu da je snaga njegovih ideja toliko velika da i danas, posle više od sto godina, predstavlja veliki izazov najvećim svetskim umovima, najpoznatijim institutima i veoma relevantnim naučnim institucijama u svetu.

Priredio: dipl. inž. Goran Marjanović

PERSPEKTIVA TESLINE NAUKE U BUDUĆNOSTI:

http://kpv.rs/?p=1834

TAKO JE GOVORIO TESLA:

http://kpv.rs/?p=1144***nemoj pretjerivati s veličinom slova


Zadnja promjena: halo; 13.3.2012. uto. 00:23; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
SlvPridružen/a: 09. 07. 2009.
Postovi: 3068
Lokacija: Velika Gorica

PostPostano: 12.3.2012. pon. 22:14    Naslov: Citirajte i odgovorite

hahaha imaju velleman dso i neke stare windovse lol

mislim da im netreba niti taj jedan vodić, ide energija i bežično! Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
zegaPridružen/a: 01. 08. 2005.
Postovi: 5030
Lokacija: USA

PostPostano: 13.3.2012. uto. 04:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cini se da ce Tesline ideje ipak zazivjeti (na masovnoj skali) uskoro...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
schumacherPridružen/a: 01. 11. 2010.
Postovi: 1732
Lokacija: kutina/d.rujani/Ffm

PostPostano: 13.3.2012. uto. 07:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bilo bi i vrijeme..stotinu godinu su "šmirglali" jednu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
MPPridružen/a: 22. 08. 2011.
Postovi: 2761
Lokacija: Sesvetski Kraljevec

PostPostano: 13.3.2012. uto. 08:32    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Cini se da ce Tesline ideje ipak zazivjeti (na masovnoj skali) uskoro...

time bi riješili i problem baterija za e-vozila , samo piknut antenu van i gas Smile
nažalost poznajući našu birokraciju i HEP kod nas bi priključak za e-vozilo bilo teško dobiti Mad
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
inchPridružen/a: 06. 02. 2007.
Postovi: 2688

PostPostano: 13.3.2012. uto. 11:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

munjovod ?!

ali to nije to, orginalna ideja se bazira na valu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
zegaPridružen/a: 01. 08. 2005.
Postovi: 5030
Lokacija: USA

PostPostano: 14.3.2012. sri. 04:11    Naslov: Citirajte i odgovorite

To je barem potvrda Tesline ideje, ali i dalje korak iza Tesle, mora se razraditi do wireless verzije...
A onda postaje "zanimljivo"
Svi koje se zanimaju za to culi su za Teslin magnifying transmitter, e pa probaj odgonetnut zasto ga je nazvao magnifying.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
zegaPridružen/a: 01. 08. 2005.
Postovi: 5030
Lokacija: USA

PostPostano: 6.11.2012. uto. 05:47    Naslov: ELECTRICITY FIGHT! Citirajte i odgovorite

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Znanost i izumi
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Stranica 5 / 5.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
HR (Cro) by Ančica Sečan
home