Električni Tomos BT

Završene samogradnje i registracije
Odgovori
riba

Električni Tomos BT

Post Postao/la riba »

Evo, pošto polako počinju radovi da stavim par slikica, brzo će stići i ostali dijelovi.

slika

slika

slika

Vjerojatno će ići 5 baterija umjesto rezervoara, 5 u sredinu, i 5 ispod. Motor će biti Golden motor 5000, a kontroler grgin infineon 90A.

Planiram ga registrirati naravno :)
prvašiæ

Post Postao/la prvašiæ »

Zar to nije Tomos ATX?
BT je niži rebrasta glava za hlađenje,lijevane felge i puno ljepši.
Ali svejedno mislim da je to prikladnije za projekt zbog ovjesa.
Samo naprijed. :palac: :respekt:
riba

Post Postao/la riba »

Bt je, ali ima dosta dijelova sa atxa. Ali bez brige, izgledati će to puno bolje kad ja završim s njim :)
selec1

Post Postao/la selec1 »

kad vec imas zbicane felge, nije bolja opcija cromotor? ustedis malo prostora :)
rodney

Post Postao/la rodney »

Neznam jel to onda izaziva nove komplikacije za regu?
riba

Post Postao/la riba »

Da, baš zato ne želim riskirati, vidim da ni hal nije išao na hub opciju. Iako to bi mi bilo praktičnije.
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

hal ima aluminijske felge ;) on nije mogao ni da je htio koristit cromotor.
selec1

Post Postao/la selec1 »

ne vidim razlog komplikacija na regi...motor je ko i svi drugi. elektricni skuteri imaju takve motore
a i veliki plus je usteda prostora kojeg na bt-u stvarno ima malo. a cjena ti je tu negde, parsto kuna skuplji od goldena
jest da me bas zanima kak se taj mali golden ponasa na motoru :D
sirius

Post Postao/la sirius »

selec1 je napisao/la:ne vidim razlog komplikacija na regi...motor je ko i svi drugi. elektricni skuteri imaju takve motore
a i veliki plus je usteda prostora kojeg na bt-u stvarno ima malo. a cjena ti je tu negde, parsto kuna skuplji od goldena
jest da me bas zanima kak se taj mali golden ponasa na motoru :D
Cromotor bi lako mogao završiti na mom novom biciklu. Ne znam kolika mu je širina i mara li se širiti vilica. Naručio sam full suspension okvir. :D Inače Cromotor mi izgleda izvorno predviđen za manji motocikl, samo za brdovite krajeve mi se čini upitna izdržljivost takvih. Ali se može staviti manja felga, veći napon i to je to. Sve je to kemijanje. Ipak, uglavnom vidim da na motocikle stavljaju odvojene motore. Tad ti nije upitna nosivost kotača. Zamijenio si samo pogon i to je to. A rezervoar s benzinom, koji je zapaljiv i eksplozivan, zamijeniš bakterijama, koje su nezapaljive, ali ne bih volio vidjeti kratki spoj u samoj bateriji.........
marko-sk

Post Postao/la marko-sk »

koliko golden ima Nm, koji prijenosni omjer ćeš imat , koju krajnju brzinu planiraš ?
rodney

Post Postao/la rodney »

selec1 je napisao/la:ne vidim razlog komplikacija na regi...motor je ko i svi drugi. elektricni skuteri imaju takve motore
A kako ne, ako nista drugo, bt ima na kotacu homologiranu kocnicu..
Neznam ja nista, ja samo razmisljam napamet..
riba

Post Postao/la riba »

marko-sk je napisao/la:koliko golden ima Nm, koji prijenosni omjer ćeš imat , koju krajnju brzinu planiraš ?
Ograničenje struje će biti na 120A, a na toj struju motor ima 13.92Nm, a originalni ima 5Nm max. Taj moment ide sve do 3500 okretaja. Imam osjećaj da ću morati smanjiti max struju 8) . Krajnja brzina će biti 50km/h, a prijenosni omjer ću izračunati, kotač je inače 16 cola.

Nisam uopće siguran bi li cromotor stao u tako malu felgu.

Nisam 100% siguran da bi prošlo na atestu, pa se neću igrati. A onda bih morao ići na disk otraga, pa negdje uhvatiti klješta... Ima tu dosta komplikacija.

@Sirius: bez brige, ne bi trebalo doći do kratkog spoja. A i lifepo4 je dosta siguran.
sirius

Post Postao/la sirius »

riba je napisao/la: @Sirius: bez brige, ne bi trebalo doći do kratkog spoja. A i lifepo4 je dosta siguran.
Slažem se da su LiFePO4 sigurne. Poseban motor ima također prednost ako pogriješiš u proračunu ili kasnije utvrdiš da bi ti neki drugi prijenosni omjer bolje pasao. Osobno sam se namijenjao zupčanika na motorima. Nekad misliš da ćeš s većim naprijed ili manjim natrag, dobiti na brzini, ali otpor zraka zezne sve pa napraviš kontraefekt. Zato je na kraju metoda praktične provjere jako bitna. :palac: Nego vidim da si u Rijeci. To znači da bih mogao navratiti pogledati što radiš. Jednog dana će i meni možda nešto slično pasti na pamet. Već mi je i padalo.......da prodam mašinu od svog Suzukija 1200 i ugradim elektromotor. :D Samo ću ga na kraju ipak prije prodati.......otkako imam e-bike, sve drugo mi je sporedno. Auto je samo nužna potreba.
MARIJANVZ

Post Postao/la MARIJANVZ »

Negdje sam pročitao da se preporučuju hub motori do max 7KW. Pojavljuje se problemi sa hlađenjem. Riba imat češ manje problema sa paprima sa ovakvom ugradnjom motora.
Ovakvi akumulatori točno bi stali u moj električni skuter. :D
riba

Post Postao/la riba »

Sirius slobodno dođi, ubrzo ću imati i ostale dijelove :)

Marijane i ti ćeš sigurno uzimati litij i prije nego što misliš 8)
Odgovori

Natrag na “Električna vozila s tablicama”